Master Yoda 2171 #7776 Napisano 30 Grudnia 2015 (edytowane) Wygodne dla każdego, kto chce pisać szybko. Szybciej kliknąć trzy litery niż trzynaście. Wiadomo przecież o co chodzi. Co do statusu, elity, obycia itd. - kreatywność Cię trochę poniosła .Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Zdecydowanie na czasie komuś zależy...co wyszukuje w internecie zdjęć prezesow zarządu z zegarkami by póżniej z braku czasu nazywać ich z angielska CEO:), wybacz ale nie wierzę A jak traktować VW?Jeśli napiszesz CEO Klubu Sportowego "Tęcza" będzie niezręcznie, ale w przypadku międzynarodowych koncernów wydaje się być O.K. (o, przepraszam: "w porządku").Nazewnictwo CEO anglojęzyczne dotyczy prezesów spółek giełdowych ( naduzywane w USA -gdzie zarządzający sklepem to już CEO ) a nie prezesa PRLowskiego klubu sportowego Zresztą nazywajcie sobie jak chcecie , bo trudno napisać " CEO( prezes zarzadu) Ferrari z zegarkiem.....na nadgarstku", ale po co?, niech sobie poszukają co to znaczy jak nie wiedzą...w Lublinie https://www.youtube.com/watch?v=YogPySekGxw Edytowane 30 Grudnia 2015 przez Master Yoda 0 Pozdrawiam, Marek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
meXy 358 #7777 Napisano 30 Grudnia 2015 Niedługo będzie to w slangu, podobnie jak "szefie" pod sklepem... ;-) 0 Co-Axial Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Magik. #7778 Napisano 30 Grudnia 2015 John Mayer i AP Royal Oak. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Istvan 2965 #7779 Napisano 30 Grudnia 2015 John Mayer i AP Royal Oak. Polecam obejrzeć. Mądry z niego facet. Ciekawie opowiada. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jan M. Krawczyk 291 #7780 Napisano 30 Grudnia 2015 On generalnie jest wielkim pasjonatem zegarków. Dla Hodinkee pisze też czasem teksty. Ciekawa postać. 0 Czas ma sens tylko wtedy, kiedy robi się z nim coś sensownego Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szego 2 #7781 Napisano 30 Grudnia 2015 A i muzykę robi nie najgorszą. Polecam szczególnie płytę Continuum 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mandaryn44 682 #7782 Napisano 30 Grudnia 2015 Przyłączam się do apelu aby nie używać skrótów CEO, EO, PEO i DEO. A także innych, które mają normalne polskie odpowiedniki. W dokumentach spółki pisze się Prezes Zarządu a nie CEO. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lincoln Six Echo 75059 #7783 Napisano 30 Grudnia 2015 Podoba mi się ta dyskusja o "CEO". Zwłaszcza, że na przykład nagminne popełnianie ordynarnych błędów ortograficznych jakoś przechodzi na forum niemal niedostrzeżenie - w każdym razie nie budzi takiego wzburzenia grona językowych purystów. Master Yoda: zapisałeś się na wieczorowy kurs erystyki? Używam "CEO", bo krócej - słusznie mnie zdemaskował jeden z kolegów - no i przyzwyczajenie (zawodowe). Nie jest mi to potrzebne do szpanowania, ani niczego podobnego. Widocznie jestem nadmiernym optymistą, skoro założyłem, że złożenie "CEO" z, powiedzmy, "Bugatti" przy focie mężczyzny w drogim garniturze i z bardzo drogim zegarkiem na nadgarstku raczej nie będzie budzić skojarzeń typu "woźny", "szatniarz", czy "starszy penetrator kubła na mopa". 0 WARTO POMAGAĆ: https://www.siepomaga.pl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość #7784 Napisano 30 Grudnia 2015 Przyłączam się do apelu aby nie używać skrótów CEO, EO, PEO i DEO. A także innych, które mają normalne polskie odpowiedniki. W dokumentach spółki pisze się Prezes Zarządu a nie CEO.+1 Dodam, że CEO jest dla mnie terminem obcym, którego znaczenie poznałem przed chwilą w tym wątku. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Master Yoda 2171 #7785 Napisano 30 Grudnia 2015 (edytowane) Podoba mi się ta dyskusja o "CEO". Zwłaszcza, że na przykład nagminne popełnianie ordynarnych błędów ortograficznych jakoś przechodzi na forum niemal niedostrzeżenie - w każdym razie nie budzi takiego wzburzenia grona językowych purystów. Master Yoda: zapisałeś się na wieczorowy kurs erystyki? Używam "CEO", bo krócej - słusznie mnie zdemaskował jeden z kolegów - no i przyzwyczajenie (zawodowe). Nie jest mi to potrzebne do szpanowania, ani niczego podobnego. Widocznie jestem nadmiernym optymistą, skoro założyłem, że złożenie "CEO" z, powiedzmy, "Bugatti" przy focie mężczyzny w drogim garniturze i z bardzo drogim zegarkiem na nadgarstku raczej nie będzie budzić skojarzeń typu "woźny", "szatniarz", czy "starszy penetrator kubła na mopa". Filozofujesz,zresztą zupelnie niepotrzebnie , nie każdy-jak Ty ( wspominaleś) jest filologiem języka angielskego.Nie ja jeden jestem pozbawiony powietrza jak balon ( widać po postach innych kolegow ) i nie tylko ja nie zrozumialem tego skrótu. Kolega Cię rozszyfrował bo też moze lubi Tego piłkarza https://www.google.pl/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://pl.juventus.wikia.com/wiki/Gianluigi_Buffon&ved=0ahUKEwjOvcDmsoTKAhVECCwKHRkzARAQFghJMAs&usg=AFQjCNEcE-aMZANd3-5SNlvHlQMfYVUYJA Edytowane 30 Grudnia 2015 przez Master Yoda 0 Pozdrawiam, Marek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lincoln Six Echo 75059 #7786 Napisano 30 Grudnia 2015 Sam tego chciałeś - Giuseppe Marotta, CEO Juventusu Turyn 0 WARTO POMAGAĆ: https://www.siepomaga.pl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
desmo 3941 #7787 Napisano 30 Grudnia 2015 (edytowane) Ja tam lubię natrafić na słowo którego nie znam ( nawet obcojęzyczne), w dobie googla droga do oświecenia jest wyjątkowo łatwa - zawsze to jakiś rozwój ;-) a makaronizmy, w tym CEO, są już tak często obecne w prasie i internecie że naprawdę nie trzeba czytać FT ( w tym wypadku ) żeby się z nimi zetknąć. Edytowane 30 Grudnia 2015 przez desmo 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Master Yoda 2171 #7788 Napisano 30 Grudnia 2015 (edytowane) Szach,mat po obronie sycylijskiej EditTo do @LSE Edytowane 30 Grudnia 2015 przez Master Yoda 0 Pozdrawiam, Marek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość #7789 Napisano 30 Grudnia 2015 (edytowane) Edytowane 30 Grudnia 2015 przez Gość 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Magik. #7790 Napisano 30 Grudnia 2015 Kolega Cię rozszyfrował bo też moze lubi Tego piłkarza Ty mnie tu Buffonem nie atakuj . Żeby pozostać w temacie... Jordan Bellfort znany jako CEO Stratton Oakmont, a spopularyzowany za pośrednictwem książki oraz filmu pt. "Wilk z Wall Street". Poniżej James Caan, CEO Hamilton Bradshaw. Tyle, że to CEO o znacznie lepszej reputacji niż Bellfort. No i fan Audemars Piguet. Kontynuując temat CEO... poniżej Stephan Winkelmann, CEO Automobili Lamborghini S.p.A. W ogóle wielu CEO jest w książce o Royal Oak. No ale żeby nie było aż tak poważnie, bo CEO już przesyt w tym temacie, Wayne Rooney i RO Offshore Diver. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tomek z Wrocławia 149 #7791 Napisano 30 Grudnia 2015 (edytowane) O kurcze, ale się zrobiła "jatka" z tym CEO. Cholerka, co napiszę posta, to się robi burza. O co kaman?! Wiedziałem, że ma różne "moce", np. często wybieram takie kasy w sklepie, do których kolejka najbardziej się ślimaczy, ale tutaj to już normalnie jakieś fatality Generalnie po prostu strasznie mnie denerwują te anglicyzmy w mowie. To jest takie pretensjonalne. Aczkolwiek, czasem rzeczywiście, gdy mamy do czynienia z IDIOMEM, wygodnie jest po prostu użyć anglicyzmu, np. design, etc. Nie wiem, czy wszelakie nazwy stanowisk w korporacjach koniecznie muszą być po angielsku... Jesli to korporacja międzynarodowa, to ok, ale w polskich? Może by tak telefon do prof. Miodka wykonać? A może zmienić tytuł tematu na: "co noszą CEO"? he hue, brzmi super pretensjonalnie ;P Edytowane 30 Grudnia 2015 przez Tomek z Wrocławia 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Master Yoda 2171 #7792 Napisano 30 Grudnia 2015 (edytowane) https://www.google.pl/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://finanse.wp.pl/kat,18453,title,Absurdalnosc-korporacyjnej-nowomowy,wid,12697740,wiadomosc.html&ved=0ahUKEwia7MGzy4TKAhXL_3IKHYm6CSUQFggrMAY&usg=AFQjCNHpPLslzJI2F2afhaGVqqqW3VYUxg https://www.google.pl/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://www.structum.pl/czytelnia/Poradnik-korporacyjnego-szczura.pdf&ved=0ahUKEwia7MGzy4TKAhXL_3IKHYm6CSUQFggxMAg&usg=AFQjCNFmzY-77JXUREgK_d84LdeRZ6vg0g To choroba, więc trzeba z nią walczyć Edytowane 30 Grudnia 2015 przez Master Yoda 0 Pozdrawiam, Marek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Istvan 2965 #7793 Napisano 30 Grudnia 2015 Nic w tym dziwnego. Pamiętam artykuł sprzed 2-3 lat w FT dotyczący języka angielskiego w firmach. Okazuje się, że nawet azjatyckie przedsiębiorstwa, które siedziby mają w Państwie Środka, wprowadziły obowiązek posługiwania się angielskim dla pracowników. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Magik. #7794 Napisano 30 Grudnia 2015 O kurcze, ale się zrobiła "jatka" z tym CEO. Cholerka, co napiszę posta, to się robi burza. O co kaman?! Wiedziałem, że ma różne "moce", np. często wybieram takie kasy w sklepie, do których kolejka najbardziej się ślimaczy, ale tutaj to już normalnie jakieś fatality No dobra, to dla odmiany nacieszmy oczy. Żeby było miło... Beyonce, która lubi i chętnie nosi zegarki AP. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Master Yoda 2171 #7795 Napisano 30 Grudnia 2015 Nareszcie ciekawy post Piękna pani o ksztalcie nie gorszym niz koperta zegarka który nosi.... 0 Pozdrawiam, Marek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
13lesiu 958 #7796 Napisano 30 Grudnia 2015 Magik zawsze wrzuci magiczne foty 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Master Yoda 2171 #7797 Napisano 30 Grudnia 2015 Ja tak się kłócę z Magikiem a moze się okazać ze jako miłośnik AP jest 2 metrowym koszykarzem z Bronxu Będę mial za wymadrzanie jak mnie dorwie 0 Pozdrawiam, Marek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tomek z Wrocławia 149 #7798 Napisano 30 Grudnia 2015 (edytowane) Ja tak się kłócę z Magikiem a moze się okazać ze jako miłośnik AP jest 2 metrowym koszykarzem z Bronxu Będę mial za wymadrzanie jak mnie dorwie Edytowane 30 Grudnia 2015 przez Tomek z Wrocławia 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Magik. #7799 Napisano 30 Grudnia 2015 (edytowane) Magik zawsze wrzuci magiczne foty Beyonce jest tak magiczna, że trudno zauważyć zegarek . Ja tak się kłócę z Magikiem a moze się okazać ze jako miłośnik AP jest 2 metrowym koszykarzem z Bronxu Będę mial za wymadrzanie jak mnie dorwie Ja jestem spokojnym miłośnikiem manufaktury z Le Brassus, ale za przyjaciół AP zza Oceanu nie ręczę... Oczywiście... Każdy może, prawda, krytykować, a mam wrażenie, że dopuszczenie do krytyki, panie, tu nikomu tak nie podoba się. Tak więc z punktu, mając na uwadze, że ewentualna krytyka może być, tak musimy zrobić, żeby tej krytyki nie było, tylko aplauz i zaakceptowanie... najlepszej zegarkowej firmy świata, Audemars Piguet. Czy to jest jasne? Na ostatniej fotce kolekcjoner i wielki fan zegarków AP, Quinton Jackson. Mistrz UFC i PRIDE, zawodnik MMA. Edytowane 30 Grudnia 2015 przez Magik. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Master Yoda 2171 #7800 Napisano 30 Grudnia 2015 To widać po tzw 'dzikim mięsie' nad oczami AP jest najlepsze 0 Pozdrawiam, Marek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach