Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Tomasz Sitkowski

U-BOAT ITALO FONTANA

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć :!:

Dzisiaj byłem w Złotych Tarasach i w jednym butików z zegarkami natknąłem się na nowa markę na rynku krajowym, powiedziano mi, że jest ona w sporzedaży od ok. 2 miesięcy i jest to pierwszy punkt sprzedaży tej marki- U-BOAT ITALO FONTANA.

Zegarki oczywiście nawiązują stylem do nazwy, są w rozmiarze 45, 50, 53, 55 mm, automatyczne i z ręcznym naciągiem, tarcza z dużym i małym sekundnikiem oraz chronografy.

Mechanizmy m.in. : ETA 2824, 6497, 7750, A07.111.

Ceny jak na nową markę (przynajmniej na naszym rynku) całkiem porządne: od ok. 4 000 zł do ok. 10 000 zł.

Wygląd całkiem ciekawy, może być to ciekawa propozycja dla zwolenników dużych rozmiarów zegarków.

Strona: www.u-boatwatch.com

Pozdrowienia Tomek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tego typu zegarki średnio mnie kręcą ....

Zegarki "jadą" na ecie, a design jest wtórny wobec Paneraia czy Wostoka :)

Jeżeli ceny oscylują między 4 a 10 tysięcy, to już w ogóle resztki sympatii ze mnie parują :), bo w tej cenie mogę podchodzić pod nowego Vulcaina Nauticala, i przechodzone: Rolexa Submarinera albo JLC Hometime... Czyli super sikory na własnych mechanizmach.

Marcin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgodzę się z Marcinem w 100% i dodam że zamiast submarinera nawet można się pokusić za 10 kzł na sea dwellera :)

No ale one nie będą miały średnicy 50 mm :)

cyt.-Wszystkie Ryśki to porządne chłopy !

Piotr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te zegarki wygladaja jak krzyzowka Panerai z czolgiem Tygrys. Znaczy zero gustu i ceny wziete z kosmosu.

Seiko SNM011

...w codziennej pogoni za dokładnością, w powietrzu, na lądzie, po wodą.

PMy nie dochodza (czasem), kontakt via email.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koejna wytwórnia fantów do nadętych sklepów z "markowymi" (vide: napisy na boku koperty) wyrobami typu "must have".

J.

Jacek Tomczak - Janowski

-=WSzA=-

Warsztat Szyderstwa Artystycznego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Pagaj

55

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

do mnie też nie przemawiają i to nawet nie chodzi o cenę

JACEK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pisząc o tym,. że ceny są dośc porządne, miałem na myśli oczywiście to, że są za duże :!: - to jeśli chodzi o sprostowanie abyśmy się dobrze rozumieli.

Specjalnie przymierzałem kilka modeli. Oczywiście nie były to zegrki PANERAI, ale myślę, że są cieawą propozycją, dla chętnych na zegarki typu U-Boat, bo nie tylko PANERAI dysponuje taką ofrrtą ale także i dużo innych firm uznanych przez nasze FORUM, a więc nie bądzmy hipokrytami :!:

Uważm, że są to ciekawe propozycje, trzeba tylko, aby ewentualnie chętni sami ocenili swoje upodonia i chęci w bezpośrednim kontakcie z zegarkami, a nie powodowali się pseudo oceną fachowców z FORUM. Drodzy koledzy z FORUM, sami kształtujcie swoje zdania w bezpośrednim kontakcie z zegarkiem, a nie z opiniami tych, którzy nie mając kontaktu z produktem, od razu wydają werdyky :!:

Co do zdania, że są to produkty wtórne do PANERAI mam dużo obiekcji, nauczyłem się dużo skromności studiując formę zegarków na przestrzeni wielu lat, aby wydawać opinię, że coś jest wtórne a coś nowatorskie. Opinie takie są nie na miejscu, skoro nie mamy historycznego podejścia do tematu. a tak w ogóle uważm, że PANERAI nie jest ani nie musi byc dla nas FORMUŁOWICZÓW jakąś wyrocznią. Wybaczcie zwolennicy tej firmy :!: :!: :!:

Oczywiście nie jestem naganiaczem na tą firmę, ale moja informacja miała na celu zachęcenie Kolegów Klubowych, tych którzy ewentualnie chcieli by zapoznać się z tą twórczością , aby mogli samu sprawdzić to wzornictwo oraz aby mogli samemu ocenić, czy chcieli by mieć taki a nie inny zegarek :!:

Pozdrowienia: Tomek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tomku zapewne masz rację - osobiście daleki jestem od wydawania werdyktów :!: a jedynie wyrażam moje zdanie - spróbowałem troszkę poszukać o historii firmy i jakoś niewiele znalazłem , co do wtórnego wzornictwa , chodzi jedynie o to co było pierwsze - kura czy jajko :roll: :wink: rozumiem Twoją fascynację zegarkami znacznych gabarytów - jako że i nadgarstek masz solidny :!: jedynie mi osobiście zdecydowanie nie pasuje przedział cenowy za akurat takie zegarki z Etą wewnątrz , już chyba wolałbym oklepanego :wink: Breitlinga , czy Omesię tez oklepaną i produkowana w milionach egzemplarzy lub równie oklepanego Rolexa też w milionowych ilościach klepanego , ale oczywiście fajnie że zwróciłeś uwagę na nowość w Warszawie :!:

a skromność to moja specjalność :twisted: wkleić linki :?: :lol:

Przypomnij sobie zaskoczenie na pierwszym spotkaniu face to face :)

Piotr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piotrku :!:

Jeszcze raz chce zaświadczyć, że nie mam żadnych chęci naganiania na te firmę, ale jak sam zauwazyłeś, ETA jest w wielu innych i to bardzo renomowanych firmach.

To co mnie zachęciło do zwrócenia uwagi do tych zegarków, to chęc przedstawienia Klubowiczom, że taka propozycja zaistniała na naszym rynku, a również, że na naszym forum prezentowane były zegarki typu U-Boat i jest pewa propozycja w tym kierunku. Co do wzornictwa, to jeżeli dobrze zrozumiałem, to twórca zegarków aż 7 lat zastanawiał się lub chciał opracować taką formę jaka prezentuje Firma :!: , bez komentarza.

Może zatem nie należy tak od razu odrzucać czegoś nowego, jak to Koledzy zrobiki. Może trzeba trochę tolerancji.

Swoje zdanie nie należy od razu narzucać jako opinii z FORUM.

Jeżeli chodzi o zaskoczenie twarzą w twarz o którym piszesz, to z mojej strony było ono związane z tym, że zobaczyłem człowieka raczej młodego, który podpisuje się "staruszek" - bez komentarza :!:

W tym miejscu jeszcze raz wypowiem się w temacie , w którym już bardzo dawno się wypowiadałem.

Ja traktuję wszystkich Kolegów z szacunkiem i nie ukrywam się pod nikami i jest co najmniej kilku takich Klubowiczów, nie będę ich wymieniał sam na pewno wiesz.

Tomek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
oczywiście fajnie że zwróciłeś uwagę na nowość w Warszawie :!:

Oczywiście masz rację :!: firma była wspominana np przez Mirka Który to zastanawiał się na wyborem jednego z czasomierzy a było to ponad rok temu wtedy zapewne Mirek nie przypuszczał że będzie mógł je zobaczyć "u Siebie"

jedynie chyba większość inaczej zrozumiała ( ja też ) Twój post , ale oczywiście chętnie zobacze na żywo jak się prezentują :!:

aha - link do wyboru Mirka

http://www.zegarkiclub.pl/forum/viewtopic....t+italo+fontana

Piotr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Pisząc o tym,. że ceny są dośc porządne, miałem na myśli oczywiście to, że są za duże :!: - to jeśli chodzi o sprostowanie abyśmy się dobrze rozumieli.

Pamiętam naszą rozmowę i rozumiem :lol:

J.

Jacek Tomczak - Janowski

-=WSzA=-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Specjalnie przymierzałem kilka modeli. Oczywiście nie były to zegrki PANERAI, ale myślę, że są cieawą propozycją, dla chętnych na zegarki typu U-Boat, bo nie tylko PANERAI dysponuje taką ofrrtą ale także i dużo innych firm uznanych przez nasze FORUM, a więc nie bądzmy hipokrytami :!:

Uważm, że są to ciekawe propozycje, trzeba tylko, aby ewentualnie chętni sami ocenili swoje upodonia i chęci w bezpośrednim kontakcie z zegarkami, a nie powodowali się pseudo oceną fachowców z FORUM. Drodzy koledzy z FORUM, sami kształtujcie swoje zdania w bezpośrednim kontakcie z zegarkiem, a nie z opiniami tych, którzy nie mając kontaktu z produktem, od razu wydają werdyky :!:

Co do zdania, że są to produkty wtórne do PANERAI mam dużo obiekcji, nauczyłem się dużo skromności studiując formę zegarków na przestrzeni wielu lat, aby wydawać opinię, że coś jest wtórne a coś nowatorskie. Opinie takie są nie na miejscu, skoro nie mamy historycznego podejścia do tematu. a tak w ogóle uważm, że PANERAI nie jest ani nie musi byc dla nas FORMUŁOWICZÓW jakąś wyrocznią. Wybaczcie zwolennicy tej firmy :!: :!: :!:

Oczywiście nie jestem naganiaczem na tą firmę, ale moja informacja miała na celu zachęcenie Kolegów Klubowych, tych którzy ewentualnie chcieli by zapoznać się z tą twórczością , aby mogli samu sprawdzić to wzornictwo oraz aby mogli samemu ocenić, czy chcieli by mieć taki a nie inny zegarek :!:

Pozdrowienia: Tomek

Tomku, po pierwsze primo - oczywiście lepiej wiedzieć więcej niż mniej, więc jestem Ci wdzięczny za informację o tej nowej firmie.

Po drugie primo, to nie zmienię podejścia do tej firmy - jej design jest ewidentnie wtórny, a ceny bardzo wysokie, jak na ETĘ. Chyba, że jest to eta jakoś mocno pomodyfikowana i upiększona i w ogóle podrasowana, ale sądzę, że wątpię.

Na marginesie, o ile cośmi nie umknęło, to ich max wodoszczelnosć to 100 metrów .. hmm jak na nurasy, to trochę maławo...

Nie mówię, że zegarki sa brzydkie, one są nawet całkiem ładne, tylko są za drogie jak na to, co dają Ci w zamian.

Marcin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć Koledzy

Oczywiście macie rację, ja mam podobne zdanie, bardzo dobrze, że Staruszek przypomniał wątek z Mirkiem, który zupełnie umknął mi kiedyś uwadze.

Ja tylko może zbyt obcesowo sprzeciwiłem się nazwaniu o wtórym stylu tego zegrka, bo od razu kategorycznie deprecjonuje ten zegarek, może jednak zanjdą się inni, którym taki model się spodoba, a przecież nie koniecznie trzeba kupować zegarek z wymiarem 50 - 55 mm, mozna poprzestac na wymiarze 45 mm.

Pozdrowienia Tomek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przejrzałem ofertę firmy i co widać? Nie za wiele. Mechanizm to najprostsza niezmieniana Eta tudzież Unitas. O szkle szafirowym można zapomnieć. Za kilka lat ta firma szansę walczyć o najbardziej przeceniony zegarek z Koboldem. Koboldy przynajmniej są prawdziwymi nurkami. Model thousands of feet nawet mi się podoba. Ale design to za mało.

rXQHFG4.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ja tylko może zbyt obcesowo sprzeciwiłem się nazwaniu o wtórym stylu tego zegrka, bo od razu kategorycznie deprecjonuje ten zegarek, może jednak zanjdą się inni, którym taki model się spodoba, a przecież nie koniecznie trzeba kupować zegarek z wymiarem 50 - 55 mm, mozna poprzestac na wymiarze 45 mm.

Pozdrowienia Tomek

IMO te zegarki nie są szpetne ani wtórne (tylko arcydzieła nie są wtórne), ile stanowią zlepek dobrze się sprzedających cech - nie ma nic, co dałoby jakiś własny charakter, żadnego śmielszego posunięcia projektanta.

No i dobija mnie ta marka do wystawania spod mankietu, widoczna w paru modelach.

J.

Jacek Tomczak - Janowski

-=WSzA=-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Temat odkopuję ;)

Wydaje mi się, że U-Boat bardzo rozwinął swoją ofertę i mnie osobiście bardzo podobają się ich produkty.

U-BOAT Flightdec Cab jest piękny, podobno ETA 7750 jest tam zamknięta w próżni, ktoś może to potwierdzić?

Producent wskazuje na szkło "high resistant K1 glass" i "IP Treatment: Highly resistant, vacuum scientific application"

Pełny opis:

MOVEMENT

Automatic mechanical chronograph personalized to U-boat specifications for date display and stem to be positioned at 9 o?clock. Frequency 28.800 vibrations per hour, 4 Hz. Power reserve 44 hours. 25 jewels. Height 7 mm.

FUNCTIONS

Hours, minutes, chronograph, counter small seconds at 3, counter 12 at 12, counter 30 minutes at 6. Date window at 9 o?clock.

CASE

Steel 316L AISI, sand blast with subsequent treatment of coating IP black, vacuum application. Serial numbering between the case horns. Diameter 50 mm and 45 mm. Thickness 17,00 mm (? 50 mm), 16,90 mm (? 45 mm). Weight 159 g (? 50 mm), 125 g (? 45 mm).

BACK

See-through, personalized U-Boat oscillating weight, screwed in.

DIAL

Black with hands and markers available in white or orange luminous with superluminova. Arabic numerals.

CRYSTAL

Sapphire, highly resistant, 2 mm thick.

STRAP

Black, calf leather, exclusive aero design. Hand made and hand finished, tongue buckle with U-Boat personalization. Width 23/22 mm (? 50 mm), 20/20 mm (? 45 mm), fasten to the case with screws, hypoallergenic and colour retain treatment.

WATER-RESISTANCE

100 metres, 10 ATM

flightdeckcab.jpg

flightdeckcab2.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W opisie, który podałeś chodzi o próżniowo nakładaną powłokę na kopertę, a nie o umieszczenie mechanizmu w próżni.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W opisie, który podałeś chodzi o próżniowo nakładaną powłokę na kopertę, a nie o umieszczenie mechanizmu w próżni.

Tak to wiem, na innym forum ktoś kiedyś napisał o tej próżni w zegarku i nie znalazłem innej informacji na ten temat nigdzie indziej, więc może to właśnie z tego typu pomyłki wzięła się ta informacja?

Tak czy inaczej w ogóle U-Boaty bardzo mi się podobają.

Większość jest na ETA 7750 - chyba w wersji "chrono".

uboat-1.jpg

uboat-2.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:) może i niezłe , kolega posiada , firmy z innej bajki też upychają etę

a logo firmy robi swoje :) , sporo przeszacowany .

z odsprzedażą cienko :P

ps. Tomek , twój hmm ... kacap - nur . jednak bolszoj ! :)

Schaumburg Aquamatic II chrono , Citizen EcoZilla , Glycine Lcc 3k Le , Citizen Skyhawk , Temption CGK 204   ( sprzedam ew. zamiana ) , Oris ProDiver date ( zam. na chrono ) . Pam sub 243 , Fortis square chrono , Citizen Aqualand Depthmeter , OMEGA plo - prof 

i inne ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a swoją drogą niezłe odkurzenie tematu :P ponad 4 lata...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To co w ubocie na samym początku było fajne to to,że każdy model był numerowany, własny numer gdzieś ukryty na boku koperty, czy przy uchu. Nie interesowałem się ubotami od dłuższego czasu, ciekawe czy nadal to stosują?

Ale jak dla mnie cena zdjęta z sufitu. Nie dla fanów zegarków, a bardziej dla vipów i celebrytów :P

poETA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.