Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

kkwpk

Polpora - Made in Poland :)

Rekomendowane odpowiedzi

Również kibicuje. Zniechęcił mnie jednak na początku ten krzyż w logo :)

epos_logo.jpg.8c112fd1fff37da5649af0cec7869bc5.jpg  Jak go nie lubić!

.................................................................
"Mieć rację to niewiele, nawet stary zepsuty zegar dwa razy na dobę ma rację. - Jean Cocteau

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość McIntosh

Inicjatywa cenna chociaż wykonanie mało finezyjne. Podobny mechanizm widziałem kiedyś w podróbie Roleksa :roll:.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Krzyż rzeczywiście kojarzy się z inną firmą. Co do mechanizmu to wugląda to na poczciwą Ete 2824. Czego chcieć więcej? Co do jakości wykonania to trzeba poczekać na więcej informacji. Oby tylko nie wyskoczyli z jakąś kosmiczną ceną.

rXQHFG4.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

`

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość McIntosh
Podobny mechanizm widziałem kiedyś w podróbie Roleksa :roll:.

przeciez to zwykla eta! :shock: nie masz nic madrego do powiedzenia, to sie nie odzywaj "znawco" zegarkow...

Ale się popisałeś. Przecież widać jaki to mechanizm "znawco".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dizajnersko nawet w porządku, fajny retroklimat. Się przyłączam do kibicowania :)

Michał

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak zrobia jakiegos pilota (na ktorego teraz "choruje" :-) ) to kupuje :)

(z czystego patriotyzmu zaopatrzylem sie tez w blonie :-) )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też kibicuję i jak cena będzie ok to kto wie...

"A był dla kierowania zespołem tym, czym Herod dla Towarzystwa Przedszkolnego w Betlejem"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę że jak chcą powalczyć to cena musi być na poziomie max. Atlantica Worldmastera. Nawet mocno niższa. Nie każdy chce mieć polski zegarek.

rXQHFG4.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość McIntosh
nie masz nic madrego do powiedzenia, to sie nie odzywaj "znawco" zegarkow...

Dodam tylko (odnośnie tego stwierdzenia), że gdybyś sam wziął to sobie do serca to w ogóle nie powinieneś zabierać głosu na tym forum. O tym jakie cuda można z ETĄ robić wiadomo nie od dziś i pokazała to już niejedna firma. Zwróciłem tylko uwagę na to, że nie ma niczego szczególnego w tych zegarkach i chiński czasomierz na tym samym mechanizmie można kupić za 200 - 300 zł. Ale poczekajmy, być może ujawnią jakieś szczegóły konstrukcyjne warte uwagi. Tak czy inaczej inicjatywa jest cenna i jestem oczywiście "za".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

`

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
post-774-0-41764500-1330688141.jpg

post-774-0-42991000-1330688142.jpg

"Mieć rację to niewiele, nawet stary zepsuty zegar dwa razy na dobę ma rację. - Jean Cocteau

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wieć juz coś wiadomo. Niestety średnica nie za bardzo jak na dzisiejsze czasy. Dziwię się że nie zdecydowali się na 38-40 mm.

rXQHFG4.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość McIntosh

soft,

wyluzuj człowieku. Przedstawiłem swój punkt widzenia, a ty mi tu piszesz jakieś bzdury o tym, że się usprawiedliwiam tak jakbym na oczy mechanizmów ETY nie widział. Przedstawiłem swój punkt widzenia i nadal go podtrzymuję, a twoich przytyków tolerować nie zamierzam.

EOD

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za 600-700 zł mozna kupic zegarek o męskiej średnicy. Aby te sie sprzedawały musiałyby kosztować do 500 zł. Watpię w powodzenie. Osobiście jakbym miał kupić coś tak małego to bym kupił uzywkę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fakt, rozmiar nie zachęca.

Może chłopaki przeczytają uwagi i wezmą je sobie do serca :)

Michał

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem nazwa marki jest nie najlepsza. Aczkolwiek nie mam pojęcia jaka nazwa w wypadku polskiego zegarka byłaby marketingowo najlepsza.

Mam muchy w nosie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Średnica zbyt mała jak na mój gust, ale wygląd zewnętrzny całkiem znośny. Gdyby powstały w rozmiarze ok 40mm i były w cenie do 500zł to powiem szczerze że mógłbym się skusić na jakiegoś :) Niemniej również przyłączam się do kibicowania, chętnie poczytam o dalszych losach Polpory :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
zdaniem nazwa marki jest nie najlepsza.

Zawsze lepsza niż Krug Baumen albo inny Roebelin&Graff

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawe kto im robi koperty? Może sami. Jak tak to jeszcze moga coś zmienić. No i czy koronka będzie sygnowana. Co do ceny to jednak obstawiam dość wysoką bo podwójny szafir zobowiązuje.

rXQHFG4.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale raczej powyżej 1000 zł sprzedawalne nie będą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Moim zdaniem nazwa marki jest nie najlepsza.

POLPORA, szczególnie po lekturze uzasadnienia oraz w połączeniu z logo, rzeczywiście nie brzmi przekonująco.

Modernistyczna tradycja nazewnictwa w stylu POLSER (polski producent serów dla niedomyślnych), TORWAR (warszawskie lodowisko - tor, w odróżnieniu od Torbydu, czyli lodowiska bydgoskiego) kontynuowana była w pierwszych latach po zmianie ustroju (vide STEF-BUD z nowej wersji "Czterdziestolatka") lub POL-BAU (O-polska firma budowlana) i na szczęście wychodzi już z mody - albo po prostu wizerunek marki kreowany bywa bardziej świadomie i przy pomocy fachowców.

Moim zdaniem świetnie jako marka sprawdza się nazwisko właściciela / założyciela firmy. Wittchen, Grycan, Irena Eris, W.Kruk, Orłowski (ramy rowerowe) to są świetne nowe polskie marki. Dobrze brzmią też swojsko brzmiące wyrażenia w stylu "Chłopskie Jadło" albo "Zielona Budka", ale POLPORA?

Jeśli ma nawiązywać do jakiejś tradycji (tej modernistycznej - chociaż już sam zlepek słów "modernistyczna tradycja" brzmi surrealistycznie) to jest to nawiązanie niezrozumiałe, równie dobrze (a nawet lepiej) mogłaby brzmieć nazwa ZEGARPOL albo CZASPOL, a tak to mi się bardziej kojarzy z warzywem, albo nawet z jego połówką (PÓŁ-PORA) i to jeszcze bez polskich liter.

No i jeśli już sama marka świadomie nawiązuje do okreslonego stylu, to i logo powinno ten wizerunek umacniać, a krzyż i nawiązanie do starych monet są jednak zupełnie z innej bajki.

Pozdrawiam serdecznie - Jan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.