Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

kkwpk

Polpora - Made in Poland :)

Rekomendowane odpowiedzi

Cos mi sie wydaje ze tego projektu g.........wyjdzie albo powstanie droga reklamówka dla biznesu.

Nie ma to jak konstruktywny głos w dyskusji :twisted:

Klod ... litości :D Przecież, to nie było "życzenie śmierci" ... andree głośno pomyślał i tyle.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ponieważ szanse na powodzenie tego przedsięwzięcia oceniam na podobnym poziomie jak szanse na rozegranie w Polsce Euro2012 może by tak limitowana seria na Euro :roll:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dopiero teraz zauważyłem ten wątek, przejrzałem go (dokładnie nie czytałem wszystkiego bo troche już tego jest, ale chyba dobrze, bo to znaczy że jest duże zainteresowanie tym przedsięwzięciem).

Oczywiście również jestem za i życzę firmie sukcesów!

Zacząłem ostatnio zastanawiać się nad zakupem nowego zegarka (niestety ograniczeniem dla mnie są obecnie finanse) i muszę przyznać że zainteresowała mnie ta firma. Bardzo jestem ciekaw jakie zegarki i w jakich cenach pojawią się na rynku. Super jakby jeszcze zrobili coś z rezerwą (taki mi się obecnie marzy :D ) w przystępnej cenie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wlasnie wrocilem z urlopu i tu taka nowina.

Kibicuje Polporze od "pierwszego wejrzenia", bo sa z Zielonej, tak jak ja.

Pewnie wpadne wkrotce na deptak, jak bede w rodzinnym miescie.

Mniej emocjonalnie, a bardziej rzeczowo

+

za odwage, za pomysl, za to, ze probuja;

za nostalgiczny design, wtorny oczywiscie;

-

za nazwe, firma moze sie tak nazywac, ale marka zegarka...? A Bachus kojarzacy sie z ZG, a marki dawnego Blonia (Arras!!! Polan, Baltyk...);

rozmiar, taki mlodziezowy, tylko grupa docelowa nie ta

Potrzebna porzadna i dobrana promocja - zycze sprzedazy w tysiacach sztuk w cenie gwarantujacej rozwoj kolekcji: polski lotnik (Dywizjon 303. Skalski, Skarzynski, Zwirko i Wigura...), marynarz/nurek (Orzel...) itd.

Fajnie pomarzyc - ciesze sie, ze komus udaje sie realizowac swoje marzenia.

Pozdrawiam

Iko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Prośba do producenta:

niech na deklu będzie napis "WODOSZCZELNY"

a nie jakieś water resistant

A może trzeba zwrócić się do Seiko z prośbą, żeby napisy na ich zegarkach były po japońsku?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Prośba do producenta:

niech na deklu będzie napis "WODOSZCZELNY"

a nie jakieś water resistant

A może trzeba zwrócić się do Seiko z prośbą, żeby napisy na ich zegarkach były po japońsku?

Czemu nie... :D

Jeśli Japończycy mówią i piszą po japońsku, to nie zrobiłoby im to różnicy i do głowy by im pewnie nie przyszło, że Polacy mogą mieć z tego powodu jakieś problemy.

Ja, niżej podpisany oświadczam, że będę zabierał głos na forum KMZiZ tylko w dyskusjach związanych z zegarmistrzostwem, lub dotyczących sposobu funkcjonowania tegoż forum.

13-08-2010

Mirek Kornaszewski

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bez obaw. Polpora też zrobi jak wszyscy. Wystarczy uważnie przyjrzeć się animacji w dziale "kolekcja". Dekiel przeszklony, napisy w języku angielskim. Podobnie na tarczy.

Jakoś tak to się układa, że "Polskie" zegarki z założenia będą miały odbiorcę niepolskojęzycznego.

Ja, niżej podpisany oświadczam, że będę zabierał głos na forum KMZiZ tylko w dyskusjach związanych z zegarmistrzostwem, lub dotyczących sposobu funkcjonowania tegoż forum.

13-08-2010

Mirek Kornaszewski

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość McIntosh
Czemu nie... :D

Jeśli Japończycy mówią i piszą po japońsku, to nie zrobiłoby im to różnicy i do głowy by im pewnie nie przyszło, że Polacy mogą mieć z tego powodu jakieś problemy.

Czemu nie :), wówczas napis na deklu wyglądałby następująco:

防水

Pozdrawiam 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A miesiące i dni tygodnia to wyglądałyby naprawdę imponująco.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość McIntosh
A miesiące i dni tygodnia to wyglądałyby naprawdę imponująco.

Dni tygodnia:

月曜日 poniedziałek

火曜日 wtorek

水曜日 środa

木曜日 czwartek

金曜日 piątek

土曜日 sobota

日曜日 niedziela

8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość andy257

fajnie że powstają takie zegarki kibicuję dalej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość shakal
(...)

Mniej emocjonalnie, a bardziej rzeczowo

+

za odwage, za pomysl, za to, ze probuja;

za nostalgiczny design, wtorny oczywiscie;

-

za nazwe, firma moze sie tak nazywac, ale marka zegarka...? A Bachus kojarzacy sie z ZG, a marki dawnego Blonia (Arras!!! Polan, Baltyk...);

rozmiar, taki mlodziezowy, tylko grupa docelowa nie ta

Potrzebna porzadna i dobrana promocja - zycze sprzedazy w tysiacach sztuk w cenie gwarantujacej rozwoj kolekcji: polski lotnik (Dywizjon 303. Skalski, Skarzynski, Zwirko i Wigura...), marynarz/nurek (Orzel...) itd.

Fajnie pomarzyc - ciesze sie, ze komus udaje sie realizowac swoje marzenia.

Pozdrawiam

Iko

O to właśnie chodzi...howh!

pozdr,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Życzę powodzenia na wysoce konkurencyjnym rynku;

2. Życzę, by firma rozwijała się dalej;

3. Życzę wreszcie, by z czasem dorobiła się własnego, choćby najprostszego werku.

... a może kiedyś, by powstał u Państwa pierwszy polski tourbillon (kiedyś moja obsesja; dziś już mniej, ale nadal własny wychwyt tego rodzaju stanowi przecież w dużej mierze o renomie marki).

Pozdrawiam. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przyłączam się do kibicowania. Jeśli zegar będzie w przyzwoitej cenie to i przyzwoitym designie to kupie. Nawet jeśli koperta będzie mało oryginalna.

mam tylko nadzieję że

1. twórca pomysłu ma serce do zegarów i olej w głowie

2. czyta to forum;)

Powodzenia w budowaniu marki!! (bo jak ktoś ładnie zauważył wielu renomowanych producentów to 'składacze' zegarków, i nie o to tu chodzi).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Wydawałoby się, że na tym forum główną rolę gra jakość materiałów i precyzja wykonania. Tymczasem odnoszę wrażenie, że doszukują się Państwo dziury w całym. Doceńmy fakt, że po tylu latach pojawi się na naszym rynku polski zegarek i że ktoś podjął się misji jego stworzenia.

No cóż, jakość rozumiana w szerokim kontekście ma znaczenie pierwszorzędne (przynajmniej dla mnie) dlatego swój pierwszy post w tym wątku zacząłem od wątpliwości. Gdy spojrzałem na werk zegarka, od razu przypomniała mi się chińska podróba Roleksa wyposażona w ten sam werk, którą kiedyś widziałem u znajomego. Rozumiem, że koszty wytwórstwa w Chinach są niskie więc uwzględniając ten fakt, zegarek Polpory nie powinien kosztować więcej niż 500 zł :wink:. ..

(...)

Zawiadom o tym Twoim oczekiwaniu cenowym np. Breitlinga, który też produkuje modele na tym kalibrze oparte :wink: (jak zresztą z 30 innych firm, o bardzo poważnej i przyzwoitej pozycji rynkowej!)

W związku z ta moją powyższa propozycją nie ma sensu odnosić się do dalszej części wypowiedzi :lol:

Dodam tu jednak, że zniesmaczyły mnie nieco, ale i rozbawiły napaści na biedną Olę i to dokonywane z pozycji "właścicieli wiedzy tajemnej" (to zarzut nie tylko do Ciebie, ale i do kilku innych Kolegów. A już dość żałosne jest atakowanie jej za błąd ortograficzny, tj. użycie "rozumię" zamiast "rozumiem",- to istotnie dowodzi u niej braku kompetencji do oceny zegarków...;-)!. Tak zwykle robi się, gdy chce się komuś za wszelką cenę przywalić, a konceptu brakuje..

Przecież ci "eksperci" rzekomi w istocie postawili temu zegarkowi jeden tylko, konkretnie uzasadniony zarzut, a mianowicie mały rozmiar, niezgodny z obecną modą. W tym może mają oni trochę racji, chociaż moda zmienną jest, skoro obecnie modne są zegarki duże, to jutro na pewno beda małe, bo nie będzie innego wyboru :wink: , a więc firma może celuje w przyszłość, albo tez celowo chce się wyróżnić ialbo tez chce być inna, po prostu niszowa.

Co do krytyki nazwy i logo to czysty przecież subiektywizm w krytyce,- dla proponowanego przez producenta nie ma żadnych obiektywnych przeciwwskazań,- logo jest oryginalne, estetyczne i łatwe do zapamiętania, no i związane z Polską (a że ktoś ma antyklerykalne anse to"

primo -zdecydowana większość potencjalnych klientów takich skojarzeń nie ma, przeciwnie,

secundo- krzyż w logo raczej nie przeszkodził np VC czy Zodiac'owi.

Jesli chodzi o nazwę,- jest krótka, tez łatwa do zapamiętania i to nie tylko przez Polaka, identyfikuje zegarek z krajem pochodzenia (skoro firma ma być niszowa,- a na to jest przynajmniej w średniej perspektywie skazana) to i dobrze, a że nie jest to nazwisko? - a gdyby własciciel nazywał sie Polpora to Sz. Kolega wówczas tą nazwa byłby zachwycony :?: :lol: .

Padł zarzut Kolegi -specjalisty od ortografii, ze zegarki nawiązują do stylistyki starych delban. A to bardzo dobrze,- większość zegarków do starszych wyrobów nawiązuje, na sukces w ekstrawagancjach liczyć mogą zazwyczaj firmy podpierające się długoletnia tradycja i marką, albo związkami z np. firmami designerskimi, czy odzieżowymi. Poza tym cóż dziwnego, że firma nawiązuje stylistycznie do zegarków, które dla 90% Polaków kojarzą się z zegarkiem szwajcarskim, to wg mnie dobre pociągniecie.

zegarek> 1.000 $ =podatek od snobizmu;-)
Noszone m.in.GP,IWC,Zenith,SeikoGQ,GP,Movado,Omega,Longines,Eterna,Vulcain,Rado,Wittnauer,Bulova,Hamilton,Cyma,Doxa,Gruen,Tissot,Helvetia,Onsa, itd.,Polacy,Niemcy,sowieci itd..>200

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
...nie do końca rozumię...
(....)

Przepraszam za kompletny OT, naprawdę jest mi wstyd, że się dałem do tego postu sprowokować :oops:

Nie jest Ci wstyd, tylko się wdzięczysz,- gdyby było Ci naprawdę wstyd to nic prostszego, jak skorzystać z przycisku "edytuj", albo wprost z " usuń ten post" :!: :wink:

Noszone m.in.GP,IWC,Zenith,SeikoGQ,GP,Movado,Omega,Longines,Eterna,Vulcain,Rado,Wittnauer,Bulova,Hamilton,Cyma,Doxa,Gruen,Tissot,Helvetia,Onsa, itd.,Polacy,Niemcy,sowieci itd..>200

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Jesli myslec w ten sposob to składaczami zegarkow jest wiele szanowanych firm

Bo tez tak niestety jest :!: :roll: :cry: . W bardzo wielu wypadkach płacimy wysoka cene zegarka za prawdziwe mistrzostwo, ale nie sztuki zegarmistrzowskiej, ale marketingu i reklamy :!:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Życzę szczerze powodzenia projektowi "Polpora", muszę jednak przyznać, że czarno to widzę. Pogadamy gdy/kiedy/jeśli ruszą.

Żeby nie było, że kraczę niekonstruktywnie (nomen omen :lol:)...

- Wzornictwo żywcem zerżnięte. Nawet nie to, że zainspirowane...

- Info umieszczone na stronie "producenta" to bajeczki dla naiwnych. Nie licząc nawet wpadki o tym, że Eta 2824 ma częstotliwość 4 Hz a nie 28.800 Hz.

(...)

Podobno w szczegółach diabeł rości...

(...)

No właśnie, diabeł tkwi w szczegółach;- właśnie wyżej popełniłes wpadkę.. :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdzie jest ta wpadka :?:

cyt.-Wszystkie Ryśki to porządne chłopy !

Piotr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Eta ma 4 Hz - 28800 półwahnięć na godzinę

28800 półwahnięć na godzinę = 14400 wahnięć na godzinę = 4 wahnięcia na sek = 4Hz

piotrek

Właśnie tak napisał Corvus :!: dlatego zapytałem gdzie jest wpadka - nawet sprawdziłem czy 2824 w jakiejś wersji nie miała mniej półwahnięć - ale nie wszystkie nawet 17 kamieniowe i z ręcznym naciągiem 2804 miały 28800 :lol:

oczywiście były 2846 które miały 21600 i inne ale to nie 2824 :!:

cyt.-Wszystkie Ryśki to porządne chłopy !

Piotr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Eta 2824 ma częstotliwość 4 Hz a nie 28.800 Hz.

...to tylko dla wyjaśnienia > żeby nie było że się niepotrzebnie czepiam

piotrek

Zaszło nieporozumienie, wyjaśnione zresztą w jakimś późniejszym poście,- otóż wszedłem oczywiście przed zabieraniem głosu na strony Polpory i nie znalazłem tam tej, cytowanej przez Corvusa informacji.

Stad moja reakcja.

Jednakże ktoś tu podawał, ze wcześniej jednak był tam błąd wychwycony i cytowany przez Covusa.

A zatem (choć tego błędu nie widziałem) jeśli tak to było, to corvusa oczywiście przepraszam za nieuzasadniona zgryźliwość.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.