Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
MasterFan

PODFORUM MIŁOŚNIKÓW ZEGARKÓW CASIO G-SHOCK !

Rekomendowane odpowiedzi

Dzien Dobry wszystkim :)

Po wielu latach moj dziszok niestety poddal sie bramie wjazdowej ;)

Obudowa pekla, jakos tam sie trzyma ale wolabym ja skleic, tak to wyglada:

post-64993-0-62959300-1378399159_thumb.jpg

probowalem to skleic kropelka i poxipolem ale nie lapie, albo lapie bardzo slabo.

Jakim klejem mozna to porzadnie skleic? 

Nie mam serca go wyrzucac i kupowac nowego :)

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zamiennik bezela do DW-6100 można kupić na e-bayu. Razem z wysyłką z Brazylii wychodzi jakieś 100 pln.

Pozdrawiam, Piowa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

coś podobnego przerabialiśmy tutaj

http://zegarkiclub.pl/forum/topic/82378-naprawa-koperty-reanimacja-koperty-problem-z-zerwanym-gwintem-w-g-shock/

jednym słowem (sam się o tym przekonałeś) będzie ciężko

http://www.kleje-szu.pl/zastosowania/kleje_specjalistyczne/do_tworzyw_sztucznych.html (może ostatni na stronie - PU POWER-FIX)

http://www.moto-akcesoria.pl/uniwersalny-klej-na-bazie-uretanu,p,51994

ceny kleju - czasem na próby z klejem wydasz tyle co nowa obudowa, lub nowy zegarek

trzeba by zasięgnąć języka tam gdzie kleją i zgrzewają plastiki samochodowe (pomijając zderzaki, np osłony silnika)

ale skoro robią to na gorąco, sam klej może nie wystarczyć, a metoda termiczna przy tak małym elemencie może nie być osiągalna...

Edytowane przez Burns

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

IMO naprawa nieopłacalna (lub nie trwała, WR?) nowy bezel załatwi sprawę. Natomiast na Twoim miejscu kupiłbym nowego bo 100 zł za bezel to sporo a ciężko będzie znaleźć taniej do tego modelu. Nie wyrzucaj! Wstaw do gabloty i pokaż potomnym  :D

Edytowane przez tomaliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój ojciec ma dw6100 odkąd pamietam ma go juz chyba z 15 lat i poza kilkoma obtarciami zegarek super sie trzyma;p Ja natomiast od niedawna jestem posiadaczem mojego pierwszego G-shocka (ga100 czarnego) i niestety albo stety uzalezniłem sie od tej marki ;d

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki za wszystkie sugestie.

Nie chce wymieniac obudowy, te zebrane przez kilkanascie lat "rany" nadaja mu charakteru ;) Coz, popytam kumatych w castoramach itp, moze cos jednak da rade zlapac ta gume. Najwyzej faktycznie odejdzie na emeryture do pudelka, chociaz szkoda by bylo :)

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widać jaka różnica rozmiarów :)  I ta sama godzina ustawiona :)

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Nethuns, Oris, Sinn, Zelos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pod linkiem:
http://www.servicecasio.com/web/download po wybraniu modułu QW-3410 English

Mamy instrukcję do nowego Rangemana GW-9400

CASIO MTP-1183A-1AEF ; CASIO AW-81D-1AVEF ; CASIO GW800-1AV ; CASIO RISEMAN GW-9200 ; CASIO CMD-40B ; CASIO PRW-2500 ; CASIO GW-M5610  ; CASIO GW-9230 ; CASIO GW-9200

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem czy trafiłem na znakomitą sztukę czy te modele tak mają, ale mój g-9000 w przeciągu miesiąca przyśpieszył o 3s. Pytanie do innych użytkowników tego modelu: Jak u was to wygląda?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trochę poczytałem instrukcję od GW-9400 którą dałem 2 posty wyżej.

Ciekawy byłem pewnych rzeczy i ogólnie powiem podoba mi się ten moduł.
W trybie odczytu godziny możemy sobie wybierać pomiędzy wyświetlaniem dnia tygodnia oraz grafiką ciśnienia atmosferycznego.
Tak samo w trybie altimeter możemy sobie wybrać pomiędzy grafiką wysokości a zmianą wysokości w danej sesji wysokościomierza. Brakowało mi tej funkcji w prw-2500.Tam podczas pracy altimetru nie wyświetlała się żadna grafika i wyświetlacz w tym  miejscu pozostawał pusty a jednak podczas schodzenia z górki fajnie mieć taki wykres.

Również intrygowało mnie kółeczko w trybie wyświetlania normalnego czasu. Okazuję się że normalnie pokazuje odliczanie sekund lecz kiedy jest uruchomiony lub spauzowany stoper w tle wyświetlana jest specyficzna grafika.

Odliczanie czasu można ustwić z dokładnością do jednej minuty max 24h.

Podsumowując wygląda jak dla mnie na naprawdę super moduł. Do tego jeszcze ma wschody i zachody słońca.
Szkoda tylko że będzie taki duży, robiłem kiedyś przymiarkę do gw-9300, nie będzie to zegarek wygodny do codziennego noszenia i do pracy. A szkoda. Miałem różnej wielkości zegarki i wiem że większym zegarkiem nawet o kilka milimetrów zawsze się gdzieś zahaczy.
Ale może tylko ja mam taki chudy nadgarstek;p
I tak będę czekał na kolejne informację oraz zdjęcia o tym zegarku :D

CASIO MTP-1183A-1AEF ; CASIO AW-81D-1AVEF ; CASIO GW800-1AV ; CASIO RISEMAN GW-9200 ; CASIO CMD-40B ; CASIO PRW-2500 ; CASIO GW-M5610  ; CASIO GW-9230 ; CASIO GW-9200

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

p68o.jpg

Uploaded with ImageShack.us

Mój pierwszy g-Shock w karierze, kupiony jakies 1,5 miecha temu ;) W drodze jest już GD100 w negatywie zakupiony głownie przez to, że denerwuje mnie podświetlenie w GA i bedzie trzeba przemyślec czy sprzedawac powyższy egemplarz czy posiadac poprostu 2 zegarki czego wsumie nigdy nie praktykowałem, gdyż zawsze mam jeden zegarek do "zajechania" i wtedy kupuje new one;p

Edytowane przez kacprzak1991

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

p68o.jpg

Uploaded with ImageShack.us

Mój pierwszy g-Shock w karierze, kupiony jakies 1,5 miecha temu ;) W drodze jest już GD100 w negatywie zakupiony głownie przez to, że denerwuje mnie podświetlenie w GA i bedzie trzeba przemyślec czy sprzedawac powyższy egemplarz czy posiadac poprostu 2 zegarki czego wsumie nigdy nie praktykowałem, gdyż zawsze mam jeden zegarek do "zajechania" i wtedy kupuje new one;p

Przymierzałem kiedyś GA i masz rację podświetlenie ma słabę chociaż chyba ma dwie diody.

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Nethuns, Oris, Sinn, Zelos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jedną, i boli mnie to bo sam wygląd zegarka jest mega, acz np. bedąc gdzies ze znajomymi wieczorkiem w plenerku, wkoncu wakacje były często niemogłem sie dopatrzec godziny nawet przy podswietleniu, co strasznie mnie irytowało...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem dwa Casio z takim podświetleniem i w nocy godzinę ze wskazówek można było bez problemu odczytać (wyświetlacza używałem jako datownika), ale najwidoczniej w tym modelu jest to gorzej rozwiązane.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi