k3lt 432 #60326 Napisano 23 Listopada 2023 Powiem ci że jestem zaskoczony myślałem że będzie droższy i gorzej dostępny, bardzo ładny. 😗 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość PatrykH #60327 Napisano 23 Listopada 2023 (edytowane) 27 minut temu, k3lt napisał(-a): Powiem ci że jestem zaskoczony myślałem że będzie droższy i gorzej dostępny, bardzo ładny. 😗 Też jestem zaskoczony. Wczoraj go zobaczyłem na wystawie i tak przykuł wzrok, że od razu go kupiłem. Nie żałuję, jest jaranko Edytowane 23 Listopada 2023 przez PatrykH 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rafalmosty 155285 #60328 Napisano 25 Listopada 2023 Zimy nie widać😉 13 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Radomadre 1390 #60329 Napisano 25 Listopada 2023 Godzinę temu, rafalmosty napisał(-a): Zimy nie widać😉 Na Twoich zdjęciach zawsze jest ładna sceneria 😀 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomaliusz 23164 #60330 Napisano 25 Listopada 2023 4 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TomcioMiki 64045 #60331 Napisano 25 Listopada 2023 4 minuty temu, tomaliusz napisał(-a): Jakiś klubowy fant 🤔🤔🤔 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomaliusz 23164 #60332 Napisano 25 Listopada 2023 3 godziny temu, TomcioMiki napisał(-a): Jakiś klubowy fant 🤔🤔🤔 Nie ... pościel to fant córki 😎 A w pudle cygan 😁 14 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TomcioMiki 64045 #60333 Napisano 25 Listopada 2023 15 minut temu, tomaliusz napisał(-a): Nie ... pościel to fant córki 😎 A w pudle cygan 😁 Ja mam takiego ale czarnucha 😁😁😁 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kornel91 84858 #60334 Napisano 25 Listopada 2023 1 minutę temu, TomcioMiki napisał(-a): Ja mam takiego ale czarnucha 😁😁😁 Ale nie nowego poniżej 300 zł 😀 Ciężko teraz kupić jakieś fajne nowe Casio w tych pieniądzach a ten daje radę 😀 4 Pozdrawiam Marcin/kornel91 Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Crafter Blue, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Oris, Sinn, Zelos Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TomcioMiki 64045 #60335 Napisano 25 Listopada 2023 Teraz, kornel91 napisał(-a): Ale nie nowego poniżej 300 zł 😀 Ciężko teraz kupić jakieś fajne nowe Casio w tych pieniądzach a ten daje radę 😀 Fakt 🤗🤗🤗 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Cinek11 169 #60336 Napisano 25 Listopada 2023 No tak gd350 fajny model jeden z niewielu widzę w reedycji ciekawej 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rafalmosty 155285 #60337 Napisano 26 Listopada 2023 13 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
eM_ 37952 #60338 Napisano 26 Listopada 2023 W dniu 15.11.2023 o 17:39, tommly napisał(-a): Koledzy korci mnie, żeby nabyć jakieś wskazówki G. Zastanawiam się nad modelami GST-B200/300/400/500, najchętniej na bransie, chociaż niekoniecznie i paska też nie wykluczam. Obejrzałem kilka porównań na YT i nadal wiem, że nic nie wiem poza wymiarami, że 200 największa, potem 300, 400 i 500 najmniejsza i najbardziej okrojona chyba. Mam ok. 17,5 cm nadgarstek i przerobiłem większość GWG, MTG-S, MTG-G oraz MRG, więc większych rozmiarów się nie boję, ale z wiekiem jednak doceniam mniejsze zegary. Ktoś może przerobił te modele i ma jakieś swoje wnioski? Najchętniej widziałbym coś czytelnego z czerwonymi dodatkami na tarczy (napis, śmigiełko, sekundnik) Ps. Fotka poglądowa z jakiegoś sklepu z neta. Posiadam 3 z tych o które pytasz 200, 300 i 400, z GST mam jeszcze b100, w110 i w210 (miałem jeszcze drugiego w210 w innych kolorach). Najbardziej lubię serię GST, za wyjątkiem modelu B500 = nie przypadł mi do gustu. Zegarki są ładnie wykonane i nie mam do czego się przyczepić. Wygodnie leżą mi na nadgarstku, w przeciwieństwie do np. "Kostki" czy ga-2100. Może mam trochę nietypowy nadgarstek, całkowicie płaski od góry, a obwód 18 cm. 6 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tommly 11591 #60339 Napisano 26 Listopada 2023 (edytowane) Godzinę temu, eM_ napisał(-a): Posiadam 3 z tych o które pytasz 200, 300 i 400, z GST mam jeszcze b100, w110 i w210 (miałem jeszcze drugiego w210 w innych kolorach). Najbardziej lubię serię GST, za wyjątkiem modelu B500 = nie przypadł mi do gustu. Zegarki są ładnie wykonane i nie mam do czego się przyczepić. Wygodnie leżą mi na nadgarstku, w przeciwieństwie do np. "Kostki" czy ga-2100. Może mam trochę nietypowy nadgarstek, całkowicie płaski od góry, a obwód 18 cm. Dzięki za odzew. Byłem i mierzyłem w TT. 500 również i mi nie podeszła. 400 nawet fajna, choć z tych wszystkich najfajniejsze wrażenie pozostawił pierwszy model, jaki wyszedł, czyli B100. Jest duży, czytelny, no i bez wyświetlaczy. Duża sekunda (sekundnik) dla mnie też jest dużym plusem, po prostu lubię jak coś się dzieje na tarczy. Tak więc pewnie prędzej czy później coś tam wpadnie do skrzyneczki Edytowane 26 Listopada 2023 przez tommly 2 ..."Wszystko jest możliwe. Niemożliwe po prostu wymaga więcej czasu"... Dan Brown Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
eM_ 37952 #60340 Napisano 26 Listopada 2023 28 minut temu, tommly napisał(-a): Dzięki za odzew. Byłem i mierzyłem w TT. 500 również i mi nie podeszła. 400 nawet fajna, choć z tych wszystkich najfajniejsze wrażenie pozostawił pierwszy model, jaki wyszedł czyli B100. Jest duży, czytelny, no i bez wyświetlaczy. Duży sekunda dla mnie też jest dużym plusem, po prostu lubię jak coś się dzieje na tarczy. Tak więc pewnie prędzej czy później coś tam wpadnie do skrzyneczki Dobry wybór 🙂 Jeśli miałbym wybrać jednego z tych które posiadam, byłby to właśnie B100. 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jogi 10234 #60341 Napisano 28 Listopada 2023 (edytowane) W dniu 15.11.2023 o 17:39, tommly napisał(-a): Koledzy korci mnie, żeby nabyć jakieś wskazówki G. Zastanawiam się nad modelami GST-B200/300/400/500, najchętniej na bransie, chociaż niekoniecznie i paska też nie wykluczam. Obejrzałem kilka porównań na YT i nadal wiem, że nic nie wiem poza wymiarami, że 200 największa, potem 300, 400 i 500 najmniejsza i najbardziej okrojona chyba. Mam ok. 17,5 cm nadgarstek i przerobiłem większość GWG, MTG-S, MTG-G oraz MRG, więc większych rozmiarów się nie boję, ale z wiekiem jednak doceniam mniejsze zegary. Ktoś może przerobił te modele i ma jakieś swoje wnioski? Najchętniej widziałbym coś czytelnego z czerwonymi dodatkami na tarczy (napis, śmigiełko, sekundnik) Ps. Fotka poglądowa z jakiegoś sklepu z neta. Moje wnioski są takie, że im nowszy model, tym lepiej układa się na ręce, ale jednocześnie u Casio postępuje spadek jakości, nawet nie tyle wykonania, co samego projektu. Każdy kolejny model, ma mniej detali, a poszczególne elementy są coraz mniej dopracowane i coraz prostsze. I te oszczędności czasami aż kłują w oczy. I nie dotyczy to tylko linii GST, z MTG jest to samo. Dla mnie MTG-B1000, to najfajniejszy model z tej linii, jaki do tej pory wyszedł, dopracowany, solidny, z dużą ilością ciekawych detali (tarcza, wskazówki, sama koperta). W B2000 już widać delikatny zjazd, a w B3000 pod tym względem (w porównaniu do B1000) jest tragedia. A wracając do linii GST, to dla mnie na pierwszym miejscu pozostaje pierwszy model z tej linii - GST-W110 (i mniejszy W310). A na drugim miejscu GST-B100, jak ktoś woli tarczę bez wyswietlaczy i ze wskazówką sekundową. Edytowane 28 Listopada 2023 przez Jogi 4 Żyć to znaczy ryzykować. W przeciwnym razie, jesteś wyłącznie bierną bryłą przypadkowo zebranych molekuł, niesioną prądem Wszechświata. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
k3lt 432 #60342 Napisano 28 Listopada 2023 (edytowane) 😍 Edytowane 28 Listopada 2023 przez k3lt 8 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tommly 11591 #60343 Napisano 28 Listopada 2023 8 godzin temu, Jogi napisał(-a): Moje wnioski są takie, że im nowszy model, tym lepiej układa się na ręce, ale jednocześnie u Casio postępuje spadek jakości, nawet nie tyle wykonania, co samego projektu. Każdy kolejny model, ma mniej detali, a poszczególne elementy są coraz mniej dopracowane i coraz prostsze. I te oszczędności czasami aż kłują w oczy. I nie dotyczy to tylko linii GST, z MTG jest to samo. Dla mnie MTG-B1000, to najfajniejszy model z tej linii, jaki do tej pory wyszedł, dopracowany, solidny, z dużą ilością ciekawych detali (tarcza, wskazówki, sama koperta). W B2000 już widać delikatny zjazd, a w B3000 pod tym względem (w porównaniu do B1000) jest tragedia. A wracając do linii GST, to dla mnie na pierwszym miejscu pozostaje pierwszy model z tej linii - GST-W110 (i mniejszy W310). A na drugim miejscu GST-B100, jak ktoś woli tarczę bez wyswietlaczy i ze wskazówką sekundową. Dokładnie jest tak, jak mówisz. Dla mnie też najlepsze MTG to były S1000 (kardynał) oraz G1000 (niebieski), oba miałem. Z MRG tak samo B1000. A ponieważ szwajcarskie automaty "zawładnęły" mym sercem i rozumem, więc wolę kupić coś tańszego do "tyrania", stąd wybór na GST, którego SIC jeszcze nigdy nie miałem. 1 ..."Wszystko jest możliwe. Niemożliwe po prostu wymaga więcej czasu"... Dan Brown Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Andrzej248 702 #60344 Napisano 28 Listopada 2023 🙂 13 Longines Hydroconquest, Longines Legend Diver, Omega Planet Ocean, Breitling Avenger II Seawolf, Breitling Navitimer, VOSTOK EUROPE LUNOKHOD 2, Casio G-SHOCK G-520D, Casio G-SHOCK GS-1100, Casio G-SHOCK GW-9010 MUDMAN, Casio G-SHOCK GR-8900, Casio G-SHOCK G-9300 MUDMAN, Casio G-SHOCK DW-6900, Casio G-SHOCK GW-9400 RANGEMAN, Casio G-SHOCK GWG-1000 MUDMASTER, Casio G-SHOCK GPR-B1000 RANGEMAN, Rado Capitan Cook, Longines Heritage Military 1938 Limited Edition, PANERAI PAM00914, Casio G-SHOCK GWF-A1000, Casio G-SHOCK GMW-B5000D, Casio G-SHOCK MTG-B1000, DOXA-SUB 300T, TAG Heuer Day Date, Breitling Superocean Heritage II, Casio G-SHOCK MTG-B3000, Casio G-SHOCK GBD-H1000, Casio G-SHOCK GXW-56BB KING, TAG Heuer AUTAVIA, Doxa SUB 1500T, Breitling Avenger Seawolf Yellow Dial, Tudor Black Bay Chrono, Tag Heuer Aquaracer 300 Profesjonal Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
eM_ 37952 #60345 Napisano 28 Listopada 2023 11 godzin temu, Jogi napisał(-a): Moje wnioski są takie, że im nowszy model, tym lepiej układa się na ręce, ale jednocześnie u Casio postępuje spadek jakości, nawet nie tyle wykonania, co samego projektu. Każdy kolejny model, ma mniej detali, a poszczególne elementy są coraz mniej dopracowane i coraz prostsze. I te oszczędności czasami aż kłują w oczy. I nie dotyczy to tylko linii GST, z MTG jest to samo. Dla mnie MTG-B1000, to najfajniejszy model z tej linii, jaki do tej pory wyszedł, dopracowany, solidny, z dużą ilością ciekawych detali (tarcza, wskazówki, sama koperta). W B2000 już widać delikatny zjazd, a w B3000 pod tym względem (w porównaniu do B1000) jest tragedia. A wracając do linii GST, to dla mnie na pierwszym miejscu pozostaje pierwszy model z tej linii - GST-W110 (i mniejszy W310). A na drugim miejscu GST-B100, jak ktoś woli tarczę bez wyswietlaczy i ze wskazówką sekundową. Zgadzam się poza jednym szczegółem, moim zdaniem B100 (który jest nowszym modelem) jest ciekawiej zaprojektowany niż W110. 5 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TomcioMiki 64045 #60346 Napisano 29 Listopada 2023 Nowy dekielek 😁😁😁 4 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
k3lt 432 #60347 Napisano 29 Listopada 2023 (edytowane) Jak to jest że 2x droższy GX-56BB jest klepany w Chinach a GLX-5600 w Tajlandii tak teraz przypadkiem zauważyłem po ostatnich zdjęciach, to jest loteria czy dane modele są produkowane w danym kraju? Edit: Jeśli to nie loteria czy jest jakaś lista modeli produkowanych wyłącznie w Japonii? Edytowane 30 Listopada 2023 przez k3lt 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grandmaster 45 #60348 Napisano 30 Listopada 2023 ostatnio udało mi się nabyć Model: GD-350GB -1ER. mam też podstawową wersję DG350. powiem tak. różnica jest w odmierzaniu czasu. czarny gd350 do przodu miesięcznie ok 20sek. złoty trzyma czas. skąd taka różnica? ps. miałem 2 sztuki. jednego Model: GD-350GB -1ER oddałem w dobre ręce na olx. ktoś z forum zakupił? 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TomG80 8994 #60349 Napisano 30 Listopada 2023 20 minut temu, grandmaster napisał(-a): ostatnio udało mi się nabyć Model: GD-350GB -1ER. mam też podstawową wersję DG350. powiem tak. różnica jest w odmierzaniu czasu. czarny gd350 do przodu miesięcznie ok 20sek. złoty trzyma czas. skąd taka różnica? (...) Na płytce PCB zegarka masz trymer, czyli kondensator o zmiennej (regulowanej) pojemności, który służy do regulacji prędkości chodu zegarka. Ten spieszący się zegar można wyregulować albo organoleptycznie, czyli ustawić trymer w jakimś położeniu, a następnie poczekać kilka dni na efekt, potem znowu podregulować, znów kilka dni poczekać i tak do skutku albo pójść z zegarkiem do zegarmistrza, który posiada specjalne urządzenie (niestety nie wiem, jak się nazywa) do regulacji chodu zegarka i on to zrobi za jednym podejściem. 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mariusz9a 20297 #60350 Napisano 30 Listopada 2023 Dlatego najbardziej lubię zegarki które synchronizują się z czymś - telefon przez bluetooth czy radiowo z zegarem atomowym. Co do tej regulacji co opisał ją TomG80 jest niestety jedna wada - Casio w swoich mechanizmach nie ma (a może ma, a ja po prostu o tym nie wiem?) kompensacji od zmiany ciśnienia, temperatury, wilgotności itd. W związku z czym, nawet jakbyś teraz idealnie go wyregulował (załóżmy dla temperatury pokojowej), to gorącym latem czy w mrozach zaś zacznie się lekko rozjeżdżać - ale może średnio za miesiąc będzie lepiej niż te 20s 😉 Taką kompensację ma np Certina w mechanizmach Precidrive, dzięki czemu uzyskana jest dokładność +/-10s/rok (i potwierdzam że raczej to działa - w mojej Certinie od sierpnia do teraz mam odchyłkę aż 0s). 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach