Yodek 2549 #2051 Napisano 23 Lutego 2019 Do jutra...aaaaa!!Cały mój wek-plan pójdzie w ....! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1791 #2052 Napisano 23 Lutego 2019 Taka moja rada !!! Nooo , przynajmniej na kilka godzin !!! Niech WD-40 wniknie i wsiąknie , jak tylko się da , to rozkręcanie pójdzie lepiej . 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2549 #2053 Napisano 23 Lutego 2019 (edytowane) Okej..zrobię sobie przerwę ;-) Edytowane 23 Lutego 2019 przez Yodek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #2054 Napisano 23 Lutego 2019 Się zaczęło- zemsta rozdziewiczanej baby:-/Mechanizm nie był rozbierany od narodzin. "Szrubki" dziewicze. Całe popołudnie schodzi na rozluzowywaniu zapieczonych smarem i brudem śrubek- z każdą problem.Teraz walka że zdjęciem tulejek z osi dźwigni bicia.. kruca mać - do rana mi zejdzie zsuwanie jej z tej ośki..Palców nie czuję od śrobokrętów i szczypiec..Nic to, albo ja - albo "baba" (małpa)..Na pierwszym planie zaklinowana na brudnej ośce tulejka.. WuDe średnio radzi.. :-/ Może benzyną po ośce polecieć?Gośka, nic na siłę, bo popierdzielisz wszystko... Może zanurz go w całości w Akrze, polewaj go, niech brud odpuści... 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1791 #2055 Napisano 23 Lutego 2019 Gośka, nic na siłę, bo popierdzielisz wszystko... Może zanurz go w całości w Akrze, polewaj go, niech brud odpuści...Też dobra rada !!!! Musi się wymoczyć , a w Akrze , to nawet wyczyści się I pół roboty zrobione 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2549 #2056 Napisano 23 Lutego 2019 Nic na siłę..okej ;-)Poproszę "babę" żeby się poddała bez walki :-P 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1791 #2057 Napisano 23 Lutego 2019 (edytowane) Ale , normalnie widać, że śrubki fabrycznie wkręcone . Jedyne , co robili właściciele , to oleju dodawali i dalej naprzód !!!Kto wie ... może nawet ten z patelni Edytowane 23 Lutego 2019 przez PM1122 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2549 #2058 Napisano 23 Lutego 2019 (edytowane) Też mam podejrzenie że fabrycznie dziewiczy mechanizm. Dopiero moje śrubokręty zostawiają znaki ma łbach wkrętów. Edytowane 23 Lutego 2019 przez Yodek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1791 #2059 Napisano 23 Lutego 2019 Nooo , to gratulacje !!!! Nigdy nie ruszany mechanizm !!!Wreszcie doczekał się pielęgnacji !!!! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2549 #2060 Napisano 23 Lutego 2019 Obmyjałam samą ośkę akrą, potem wytarłam, znów WuDem i zeszła zaraza..No ale znów pod górkę:-/Ten element jak zdjąć? On jest nabity?W linkowcach jakoś łatwiej - kołeczek blokujący i tyle. :-/ 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #2061 Napisano 23 Lutego 2019 (edytowane) To jest na stożku, nabite. Polej to wdekiem i od dwóch stron delikatnie podważ wkrętakami. A tak a propos to wkrętaki nie mają prawa niszczyć łbów wkrętów. Możesz też rozmontować mechanizm i potem puknąć w oś miedzianym młotkiem, to zabierak zejdzie. Edytowane 23 Lutego 2019 przez kiniol 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2549 #2062 Napisano 23 Lutego 2019 (edytowane) Kinio - jesteś bosski!Podłożyłam pod zabierak kawałek ręcznika papierowego (żeby kresek na płycie nie było, bo oberwę jak za podrapane łby wkrętów ;-))I zejszedł ten potfór!!DZIĘKI! Zdjęłam oś (po odkręceniu tamtej szróbki d...a mi nie odpadła!)I zastanawiam się nad tym, jednym z dwóch bolczyków- to jest fizjologiczne wygięcie? Ten drugi, bliżej osi jest prosty.. Edytowane 23 Lutego 2019 przez Yodek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #2063 Napisano 23 Lutego 2019 No dobra, teraz zanurz wszystko w akrze i do jutra... 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1791 #2064 Napisano 23 Lutego 2019 Obmyjałam samą ośkę akrą, potem wytarłam, znów WuDem i zeszła zaraza..No ale znów pod górkę:-/Ten element jak zdjąć? On jest nabity?W linkowcach jakoś łatwiej - kołeczek blokujący i tyle. :-/Nooo , to nie wiem . Widzę , że ośka ma kwadrat i tak osadzono ten element . Ale czy tak mocno spasowano ??? Może być , że kwadrat lekko po kącie , więc na dole nieco grubszy . Osadzając zabierak , gdy już go , dość mocno wsunięto , wystarczyło małe puknięcie by trzymało . Ale teraz jak doszła lekka korozja , no to trzyma na zabój . Mogę się mylić , ale tak to mi wygląda . Więc proponuję , psiknąć WD-40 i tak co 20 min. Po 2 godzinach spróbować podważyć od strony płyty dwoma wkrętakami ( z dwóch stron , by równo podważać ) Nie wiem , co jest innego na tej osi , więc przypatrz się , by innego elementu nie uszkodzić !!!No i koledzy , może lepiej doradzą !!! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2549 #2065 Napisano 23 Lutego 2019 PM - dokładnie - ten sposób właśnie zadziałał! :-D 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dziadek 1368 #2066 Napisano 23 Lutego 2019 (edytowane) W tzw.międzyczasie mam pytanie. Zegar stojący podłogowy kwadransowy z datownikiem ma czwartą wskazówkę, pytanie, do czego ona służy? Zegar sygnowany na tarczy nazwiskiem warszawskiego zegarmistrza. Edytowane 23 Lutego 2019 przez dziadek 0 Każdy stary człowiek ma swoją historię i powód, dlaczego jest taki, a nie inny. Pomyśl o tym, zanim mnie osądzisz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2974 #2067 Napisano 23 Lutego 2019 Budzik? 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
janekp 516 #2068 Napisano 23 Lutego 2019 tak wlasnie przed chwila rozmawialismy o tej funkcji z dziadkiem,lub wylaczanie bicia ale ne tej osi nie bardzo,repetycja ? 0 Znane są tysiące sposobów zabijania czasu,ale nikt nie wie, jak go wskrzesić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2974 #2069 Napisano 23 Lutego 2019 tak wlasnie przed chwila rozmawialismy o tej funkcji z dziadkiem,lub wylaczanie bicia ale ne tej osi nie bardzo,repetycja ? Jasne, to też jest możliwe, ale w tym miejscu byłoby jakieś takie...nieeleganckie.Trzeba pokręcić. Gorzej, jak to dźwignia autodestrukcji werku 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dziadek 1368 #2070 Napisano 23 Lutego 2019 (edytowane) Na osi od tarczy pierwszą wskazówką jest wskazówka datownika.Druga wskazówka ?Trzecia wskazówka, godzinowaCzwarta wskazówka, minutowa. Edit. Dzisiaj przed tym zegarem stało kilku zegarmistrzów i całkiem spora grupka kolekcjonerów i gdy zadałem pytanie, do czego służy ta czwarta wskazówka, to padła odpowiedż, że to może być wskazówka budzika, ale pewności nikt nie miał i po krótkiej dyskusji był moment że wykluczono taką możliwość. Niestety nie udało się zobaczyć mechanizmu od środka. Zegar stoi w Muzeum Historycznym m.st. Warszawy Edytowane 23 Lutego 2019 przez dziadek 0 Każdy stary człowiek ma swoją historię i powód, dlaczego jest taki, a nie inny. Pomyśl o tym, zanim mnie osądzisz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
janekp 516 #2071 Napisano 23 Lutego 2019 IMO tarcza nie jest od tego zegara,napis w warszawie wykonano by inaczej a tak trafil w dziure,chyba ja dpasowano pozniej 0 Znane są tysiące sposobów zabijania czasu,ale nikt nie wie, jak go wskrzesić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2974 #2072 Napisano 23 Lutego 2019 (edytowane) Zegar który oglądałeś, to "sztuka mistrzowska" Józefa Piotr(k)owskiego z roku 1796. Jest to "zegar szafkowy z wagami, bijący kwadranse i godziny z repetierem, budzikiem i kalendarzem".Za: Wiesław Głębocki, "Zegarmistrzowie warszawscy..." Edytowane 23 Lutego 2019 przez tarant 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dziadek 1368 #2073 Napisano 23 Lutego 2019 (edytowane) Zegar który oglądałeś, to "sztuka mistrzowska" Józefa Piotr(k)owskiego z roku 1796. Jest to "zegar szafkowy z wagami, bijący kwadranse i godziny z repetierem, budzikiem i kalendarzem".Za: Wiesław Głębocki, "Zegarmistrzowie warszawscy..."Piotr, jesteś WIELKI !!!Mam nadzieję że to co napisałeś przeczytają Panie (pracownice muzeum) które zainicjowały i zorganizowały salę w której wystawiono zegary sygnowane nazwiskami warszawskich zegarmistrzów i dopiszą to co Ty napisałeś w opisie tego zegara. Edit. "sztuka mistrzowska", czyli można uznać że zegar (w domyśle mechanizm) został wykonany w całości przez zegarmistrza warszawskiego. Tak, czy nie? Edytowane 23 Lutego 2019 przez dziadek 0 Każdy stary człowiek ma swoją historię i powód, dlaczego jest taki, a nie inny. Pomyśl o tym, zanim mnie osądzisz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Silver79 21 #2074 Napisano 23 Lutego 2019 Ja to laik jestem totalny. Ale w świecie monet i medalikow posklejanych gotuje się takie w oleju i po kilku minutach wszytko puszcza. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2549 #2075 Napisano 23 Lutego 2019 Ja to laik jestem totalny. Ale w świecie monet i medalikow posklejanych gotuje się takie w oleju i po kilku minutach wszytko puszcza.Wow.. Silver, co Ty opowiadasz? Gotowanie w oleju? A to numer..A dokładniej to jakie zanieczyszczenia się usuwają w gotowaniu olejem? ☺ 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach