Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Yodek

Porady potrzebuję 😊

Rekomendowane odpowiedzi

Widzę, że wskazówki ma lenzo podobne, może być Japy, albo RSM...

Teraz można tylko gdybać...

"Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówek do życia" 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo to się nie pyta tylko od razu kupuje. Przecież było widać, że interesujący...

Kupowałem , kupowałem , ale nie był na miejscu . Więc moja propozycja była , że następnego dnia przyjadę po pracy (  po południu  )  . Odpowiedź była , że OK .

A następnego dnia , już lekko po południu , mam drugą wiadomość , że przeprasza , ale zegar już sprzedany.

Więc , kto pierwszy , ten lepszy :wacko:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po zacieraniu pyłem pumeksowym porów forniru, powierzchnia robi się lekko szorstka i matowa.

Po czym rozpoznać, ze trzeba jeszcze zacierać? Kurczę nie umiem tego ocenić, a zacierać i zacierać na ślepo to chyba bez sensu..

Edytowane przez Yodek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupowałem , kupowałem , ale nie był na miejscu . Więc moja propozycja była , że następnego dnia przyjadę po pracy (  po południu  )  . Odpowiedź była , że OK .

A następnego dnia , już lekko po południu , mam drugą wiadomość , że przeprasza , ale zegar już sprzedany.

Więc , kto pierwszy , ten lepszy :wacko:

No to jest chamstwo... 

Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skrzynia była oryginalna, w dobrym stanie, "na bogato" etc. Ale żeby szczególnie piękna, to nie powiem. Chiba Lenzkirch.

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po zacieraniu pyłem pumeksowym porów forniru, powierzchnia robi się lekko szorstka i matowa.

Po czym rozpoznać, ze trzeba jeszcze zacierać? Kurczę nie umiem tego ocenić, a zacierać i zacierać na ślepo to chyba bez sensu..

A na pewno to był pył ? ... czy zastosowałaś mączkę ? 

Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC!  🤔

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A na pewno to był pył ? ... czy zastosowałaś mączkę ?

Hmm.. w sumie to nie wiem. Na opakowaniu jest 45-106 mikronów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gosiu , a pamiętasz co pisałem ... nasypać zmielonego pumeksu do płóciennego gałganka (najlepiej batyst - chusteczki stare)i przesiać ten pumeks. Inaczej zawsze będą krupy. Uderzamy gałgankiem z pumeksem w ścianki naczynia tak długo aż się tyle nazbiera ile potrzeba. Ale Gosia nie słuchała i se kaszy nasypała  :D  :D  :D  :D 

Możesz skorzystać z gotowych preparatów do podkładu/gruntu pod politurę, ale Krzysiek mnie ofukał że reklamuję i przepłacam ... więc już nie polecam tylko sam stosuje... :ph34r:  po cichu (FIDDES)

:rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

LES - dziękuję!

Właśnie pamiętam co pisałeś o gałganku. Teraz jeszcze nie zaczęłam robić zacierania. Poprzednim razem tak robiłam. Przeleciałam stalową wełną i "kaszkę" zeszlifowałam :)

Teraz dopiero się przygotowuję do kolejnego zacierania :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiem Ci że ja też mam z tym zawsze problemy i bardzo rzadko używam czystego pumeksu. Musi być na prawdę głęboko poorany fornir . A w dębie to nawet dodaje urody więc tylko pastuję woskiem. (z lenistwa  ;) ). Poza tym lubię lekkie zmarszczki - dodają  i podkreślają urodę, podobnie lekkie przebarwienia czy pęknięcia forniru. 150 letni dziadek nie może wyglądać ja 20-latek, ale powinien się tak ruszać. :D  :D  :D  (tajemnica sukcesu Rolling Stones :ph34r:  ;) )

Edytowane przez LESKOS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A, to druga strona medalu ;)

Ja niestety choćbym chciała to politury "na lustro" nie wykonam. Raczej chodzi o zmniejszenie ilości mikrorysek. A spękań, przebarwień i odprysków dostatek :D

Za to zgłuipiałam kompletnie czytając opisy zacierania - jedni zacierają grubszą politurą np. 14% inni 4%, w międzyczasie przecierając prawie czystym spirytusem. Sto metod i bądź tu mądry :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zaraz ktoś z przechodniow zadzwoni po straż pożarną. ;)

Zaczęłam przesiewać pumeks na balkonie, a że u nas "wiater" jak się patrzy to tumany pyłu fruwają pod niebiosa. Uciekłam do domu bo zaraz zacznie się wrzask sąsiadek, że właśnie okna mają pomyte albo pranie się suszy... hłe, hłe :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też słyszałem o pewnej metodzie , od starego stolarza . On posypywał pumeksem fornir i gałgankiem z politurą , szybko zacierał . No i tylko denaturat polecał .

Sam nie próbowałem , bo musiałbym zobaczyć , by załapać co i jak .

Widać , że każdy miał swoje sposoby .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście, że tak można nawet jest zalecane, ale musi to być drobny pumeks, tak jak napisałem pył , inaczej zawsze będą krupy, a czyszczenie wełn stalową powoduje że trzeba to robić wielokrotnie, co z kolei powoduje zostawanie drobinek stali na powierzchni, co nie jest porządane ... i tak... "w koło Macieja" 

Ps. trochę inaczej to wychodzi jaksię ma duże powierzchnie do politurowania , np blat stołu. Pumeks sam się mieli ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Było trochę "w koło Macieja" ale jakoś dobrnęłam do prawie końca. Jeszcze może muśnięcie bardzo rzadką politurą i niech sobie doschnie. Zrobiło się deszczowo i chłodno więc wysychanie spowolnione

post-104610-0-96585600-1568023135_thumb.jpg

post-104610-0-35343600-1568023150_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pięknie :) Ciekawy jestem finału  :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję :)

Gdyby nie koledzy z forum, a zwłaszcza cierpliwość LESa to nic bym nie zadziałała.:D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję :)

Gdyby nie koledzy z forum, a zwłaszcza cierpliwość LESa to nic bym nie zadziałała. :D

Leskos nic nie pisze ... pewnie pracuje nad czymś pięknym ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:unsure: niestety ...

Podtrułem się czymś wczoraj i ledwo żyję ...

Choć kupiłem w piątek na giełdzie starego "Junga" - mam dokładnie drugi taki sam mechanizm. Niestety tarcza była dołożona "porcelanka", a potrzebna jest szklana. Piękna stara porcelanka się przyda, ale nie ma otworu sekundnika. 

Mechanizm umyłem wczoraj rano, i na tym koniec ... rozłożyło mnie  :wacko:.

-_-

Ps ładnie sobie poradziłaś Gosiu  ;)

Edytowane przez LESKOS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Choć kupiłem w piątek na giełdzie starego "Junga" - mam dokładnie drugi taki sam mechanizm. Niestety tarcza była dołożona "porcelanka", a potrzebna jest szklana. Piękna stara porcelanka się przyda, ale nie ma otworu sekundnika. 

-_-

No to życzymy szybkiego powrotu do formy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

-_-

Ps ładnie sobie poradziłaś Gosiu  ;)

Proszę, pokaż tę tarczę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Daj mu wytchnąć. Chyba aktualnie biała ceramika nie najlepiej Leskosowi się kojarzy...

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Da się zrobić w przerwach ... ;) .

Tarcza była przyklejona do podkładu klejem uniwersalnym . Wciśnięta na siłę między ograniczniki. Niestety wraz z klejem odpadły drobne fragmenty - do naprawy (czeka ...) . Równe 19 cm średnicy.

Skrzynka wygląda , mniej więcej tak ...

I tak powinna wyglądać tarcza - bezel i wskazówki, no i mechanizm dokładnie taki sam....

post-92919-0-50037200-1568064637_thumb.jpg

post-92919-0-26448000-1568064995_thumb.jpg

post-92919-0-59914300-1568065354_thumb.jpg

Edytowane przez LESKOS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziś się ściskam ;)

Mąż mi kupił ścisk wielki, a ciężki jak pierun. Ale za to z wielkim objęciem :P (skręcamy, jak LES kazali.. ;) )

post-104610-0-26717100-1568115644_thumb.jpg

Edytowane przez Yodek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to jedna rzecz !

WAŻNE! 

Sprawdź czy pomarańczowe podkładki w ściskach  nie mają rowków !

Jeśli tak na drewnie będą ślady,

Trzeba albo je zeszlifować papierem ściernym , albo stosować podkładki z kawałków drewna !

Poza tym zaciski BARDZO DOBRE! Też ich używam- po zeszlifowaniu podkładek plastikowych... ;)

Edytowane przez LESKOS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi