PM1122 1786 #4601 Napisano 22 Września 2019 Za dużo mam do stracenia Ja tylko na te forum i koniec ! ..... aaa , no do banku trzeba i niektóre zakupy . Zero fejsbuków i itp ...... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #4602 Napisano 22 Września 2019 Trzeba się trochę dystansować od ludzi toksycznych. Choć to nie ich wina , nikt nie rodzi się zły , czasami spowodowane jest to zaburzeniami psychicznymi. Niestety pchamy taką górkę nienawiści od czasów wojny o ogień i o przetrwanie ... 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #4603 Napisano 22 Września 2019 (edytowane) No żeby nie było tylko o smutnych rzeczach ... moje psy znalazły w ogrodzie dwa malutkie (po 200g wagi ) jeże ... niestety, prawda jest taka, że albo je dokarmimy i przezimujemy , albo niestety zasną i nie obudzą się ... Szkoda jeży , coraz ich mniej. Coraz mnie jedzenia w ogrodzie , a jeże z drugiego miotu (sierpniowy) mają 10% szans na przeżycie. Decyzja zapadła ... mam lokatorów w łazience na górze. Żona wstawiła duży karton ze zrobionym gniazdem z ze skrawkami polara, liści, mały ciepły termofor. Maluchy zjadły po spodku kurczaka i wołowiny. W błogostanie przytuliły się do siebie i zasnęły w kartonie na termoforze ... Ciepło i syto - nic więcej do szczęścia nie potrzeba .Jutro zrobię jakieś zdjęcia to wstawię . Edytowane 22 Września 2019 przez LESKOS 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #4604 Napisano 23 Września 2019 (edytowane) Ha.. no to mamy temat na kawał kolejnego czasu i kronikę jeżowych wydarzeń - zdjęcia i opisy zachowań Słyszałam, że kocią karmą można jeżyki karmić Edytowane 23 Września 2019 przez Yodek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #4605 Napisano 23 Września 2019 (edytowane) No, w nocy się działo... Jeżówka jak to "kobita" odwróciła się ...... do całego świata, a jeżyk alpinista wyszedł z kartonu i dawaj zwiedzać łazienkę. Jeden plus że powymiatał wszystkie pajęczyny . Na koniec próbował wyjść dalej przez otwory wentylacyjne w drzwiach łazienki, ale yorki nie dały szans i od razu narobiły rabanu. Wycieczka zakończyła się więc powrotem do pudła . Na otarcie łez dostał spodek z kurczakiem co go usatysfakcjonowało całkowicie . Musiały być głodne bo w sumie zjadły przez noc trzy pełne/kopiate spodki kurczaka i gotowanej wołowiny. Ps aby mieć kontrolę nad wagą i rozróżniać je, żona oznaczyła alpinistę niebieską farbką. Dostał nazwę "Blusik", co ni jak ma się do jego zadziornego charakteru ... Edytowane 23 Września 2019 przez LESKOS 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #4606 Napisano 23 Września 2019 (edytowane) No kocia karma jest ok. ponoć jeże szybko się odwadniają, ale ja bym się skonsultował z kimś od jeżowego behawioru... Edytowane 23 Września 2019 przez kiniol 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #4607 Napisano 23 Września 2019 (edytowane) Jakie czaderskie jeżo-blusiki! To jest to co tygryski lubią najbardziej ja bym się widziała w roli "cioci" do takich stforóf . Bogaty repertuar zachowań i zajęć. One w domowych warunkach zapadną w sen zimowy? Do wiosny je uchowacie u siebie? Może karma mokra z puszki, plus trochę wody żeby się nawadniały i chyba warzywa wciągają.. Edytowane 23 Września 2019 przez Yodek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #4608 Napisano 23 Września 2019 (edytowane) No , mamy trochę doświadczenia, odchowaliśmy w sumie ponad 30 jeży, w tym z jednego miotu udało się maksymalnie uratować 5 (ludzie na wsi mznależli w pażdzierniku robiąc porządki w ogrodzie odkryli gniazdo i przynieśli do nas młode). Straciliśmy w sumie tylko 3 w całej historii , ale niestety były chore (pasożyty w płucach) i pomimo intensywnej opieki weterynaryjnej nie udało się .Kocia karma jest ok ale najlepiej smakują mączniaki... Kiedyś na początku pomagali nam ludzie z Wrocławskiego i Warszawskiego ZOO, paru znajomych z PAN z Krakowa z Instytutu Ochrony Przyrody. Teraz podstawowe dane i informacje znajdziesz w wielu miejscach w internecie. Ps . mają zęby prawie jak człowiek Edytowane 23 Września 2019 przez LESKOS 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #4609 Napisano 23 Września 2019 O, jaa - paszczki urocze, ale mączniaki straszne, fuuj Trzydzieści jeży to dużo, doświadczenia Wam nie brakuje. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #4610 Napisano 23 Września 2019 (edytowane) Jakie czaderskie jeżo-blusiki! To jest to co tygryski lubią najbardziej ja bym się widziała w roli "cioci" do takich stforóf . Bogaty repertuar zachowań i zajęć. One w domowych warunkach zapadną w sen zimowy?Do wiosny je uchowacie u siebie? Może karma mokra z puszki, plus trochę wody żeby się nawadniały i chyba warzywa wciągają..Warzywa troszkę i płatki owsiane wymieszane z mięsem. Piją normalnie wodę jak pies. Staramy się je intensywnie karmić. Jak urosną do ponad 85 dkg to przygotowujemy je do hibernacji. Budujemy w kartonie gniazdo i stopniowo prze 3-4 dni codziennie obniżamy temperaturę w pomieszczeniu , ograniczając dostęp do jedzenia, pozostawiając wodę. Po mniej więcej tygodniu śpią jak susły. W gnieździe są liście wełna owcza trochę starego polara ... śpią do połowy kwietnia , kiedy to wystawiamy gniazda na zewnątrz parę dni kręcą się po okolicy Zjadają karmę aż pewnej nocy gniazda zostają puste na dobre ... Jeże to wędrowniki ... Do najbliższej drogi asfaltowej mamy przeszło pół kilometra ... może im się uda. Z dedykacją dla Krzyśka ... Edytowane 23 Września 2019 przez LESKOS 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #4611 Napisano 23 Września 2019 Eee, to trzeba było powiedzieć, że Ty jesteś Jeży-tata... Nasz jeż ogrodowy czasami kaszle, ale to ponoć norma... 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #4612 Napisano 23 Września 2019 Dokładnie, parę lat temu uparliśmy się na usunięcie pasożytów u jednego dość osłabionego. Kuracja jest dość ryzykowna i powinna być stosowana tylko w ostateczności. Jeż w dobrej kondycji radzi sobie z tym, ginie tylko słaby i niedożywiony.Mieliśmy taką jeżycę która mieszkała z nami w ogrodzie ponad 6 lat. Była prawie oswojona, nie bała się psów. Umarła ze starości. Wieczorem w środku lata przyszła na ganek gdzie czekała jak zwykle miska z wodą i trochę karmy dla głodnych. Siedzieliśmy przy stole obok. Zrobiła parę kroków w naszą stronę i znieruchomiała ... Nasz kolega Tomek - weterynarz potwierdził, że ze starości ... 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #4613 Napisano 23 Września 2019 Aż się smutno zrobiło..Jeżyca przyszła chyba do Was się pożegnać, ufała Wam.. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #4614 Napisano 23 Września 2019 Błogostan, brzuch pełny ciepło , bezpiecznie ... coś więcej do szczęścia potrzeba ? 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #4615 Napisano 23 Września 2019 Jeno ryjek pod kocyk zapakował i już komarzy Takiemu to dobrze:) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #4616 Napisano 23 Września 2019 (edytowane) No po wieczornym spacerze gromadka urosła do sztuk 5. Trzy chłopaki i dwie dziewczyny... Czy jeże poznają się wzajemnie - tak wszystkie pięć po obfitej kolacji śpi przytulone do siebie ... wszystkie znalezione blisko domu... zmuszone szukać jedzenia samodzielnie ... samica albo już śpi albo swoim zwyczajem zmieniła obszar... liczę że na tym koniec ... Głowy jednak nie dam... Edytowane 23 Września 2019 przez LESKOS 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #4617 Napisano 24 Września 2019 (edytowane) A to się porobiło! Gromadka już konkretna jak wszystkie nabiorą chęci mną spacery to istny harmider.A jak jest z psami- czy mogłyby jeżom zagrażać (pomimo ochrony z igieł)? zwłaszcza Bandziorek Edytowane 24 Września 2019 przez Yodek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #4618 Napisano 24 Września 2019 Psy są odseparowane . 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fibo 416 #4619 Napisano 24 Września 2019 Mój pies i kot przyjęły do wiadomości, że od dwóch lat w ogrodzie mieszka jeż, co prawda dorosły osobnik. Pierwsze tygodnie to było obszczekiwanie i takie tam, ale później sobie poukładały. W zeszłym roku znalazł miejsce w stosie gałęzi, w tym nie chcę mu ryć po chałupie, więc sterta jest, a Jerzego spotykam czasem w nocy, jak buszuje 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #4620 Napisano 24 Września 2019 W ogrodzie (3100m2) mam kilka jeży , wokół pola, sady, ogrody. Jedyny wróg to kuny i czasami puszczyk (dla młodych), który mieszka w sąsiedztwie. Psy śpią w domu. Jeże w mojej łazience. 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #4621 Napisano 24 Września 2019 Jeż "Jerzy" cieszy się atencją właścicieli ogrodu - jego mir domowy jest w poszanowaniu 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luks 51 #4622 Napisano 25 Września 2019 pamiętam z dzieciństwa że jeże nocą robiły dużo hałasu w naszej łazience i wcinały surowe mięsko, nie tak dawno będąc jeszcze z psem na spacerze w nocy widzieliśmy zasuwającego bardzo szybko wielgachnego jeża tuż przed nami nie wiem czy wtedy bardziej zdziwiony był nasz pupil widząc pierwszy raz to stworzenie czy właściciel 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #4623 Napisano 25 Września 2019 Dziś była kąpiel i odpchlenie ... Przy okazji okazało się że wszystkie 5 to chłopaki .Suszenie i przytulanie ... Blusik się zaprzyjaźnił z moim nosem i policzkiem - kładzie kolce i się przytula. "Pierwszy" zapoznał się z moim palcem, a ja jego zębami. Obwąchał dokładnie, w końcu chciał spróbować... Wszystkie rosną, przybrały w ciągu 2-3 dni 30-40 g Pół mojej łazienki (z 6mkw) zawalone klockami z drzew, liśćmi, sianem istny labirynt - mają zajęcie, chodzą i obwąchują ... i jedzą. 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #4624 Napisano 25 Września 2019 No tak ... muszą się bawić 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #4625 Napisano 25 Września 2019 Dziś była kąpiel i odpchlenie ... Przy okazji okazało się że wszystkie 5 to chłopaki .Suszenie i przytulanie ... Blusik się zaprzyjaźnił z moim nosem i policzkiem - kładzie kolce i się przytula. "Pierwszy" zapoznał się z moim palcem, a ja jego zębami. Obwąchał dokładnie, w końcu chciał spróbować... Wszystkie rosną, przybrały w ciągu 2-3 dni 30-40 g Pół mojej łazienki (z 6mkw) zawalone klockami z drzew, liśćmi, sianem istny labirynt - mają zajęcie, chodzą i obwąchują ... i jedzą. Lechu, szacunek, jesteś zajejeżasty... 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach