LESKOS 聽聽 3470 #5226 Napisano 21 Listopada 2019 Mog艂a by膰 normalnie wklejona na styk , a 艣ruba nawet lekko wbita w drewno - st膮d 艣lady zagi臋cia. Daj spok贸j , to nie ty obla艂a艣 tylko ten co j膮 tak zamocowa艂 ... 0 Czasem lepiej powiedzie膰 co艣, nie m贸wi膮c NIC!聽聽馃 Udost臋pnij t臋 odpowied藕 Odno艣nik do odpowiedzi Udost臋pnij na innych stronach
Yodek 聽聽 2548 #5227 Napisano 21 Listopada 2019 Umiecie niezgu艂臋 pocieszy膰 0 Udost臋pnij t臋 odpowied藕 Odno艣nik do odpowiedzi Udost臋pnij na innych stronach
Yodek 聽聽 2548 #5228 Napisano 21 Listopada 2019 (edytowane) Kurde - tam jest tyle istotnych rzeczy! Osadzenie zawieszki wahad艂a w "siode艂ku" - ile tam parametr贸w ma znaczenie! Podobnie hak wahad艂a, jego luzy.. Punkt gi臋cia spr臋偶ynki ma by膰 tak jak ma by膰, a potrafi si臋 obni偶y膰 z powodu luzu na haku!A ko艂ki?? Jakie ko艂ki! Przecie偶 ja tam sobie gdzie niegdzie zwyk艂e krawieckie 艣pilki wtyk艂am 偶eby zablokowa膰 spr臋偶ynk臋 wahad艂a w siode艂ku.. Qpa z przewag膮 qpy mam 掳掳 Edytowane 21 Listopada 2019 przez Yodek 0 Udost臋pnij t臋 odpowied藕 Odno艣nik do odpowiedzi Udost臋pnij na innych stronach
LESKOS 聽聽 3470 #5229 Napisano 21 Listopada 2019 Ja eksperymentowa艂em przy poradach Bartka i informacji z ksi膮偶ki. Tylko poprawienie tych element贸w pozwoli艂o zej艣膰 z ci臋偶arem wagi o 200g (zegar miesi臋czny). Teraz zwracam uwag臋 dok艂adnie na te wszystkie rzeczy. Na grubo艣膰 i spr臋偶ynki - szczeg贸lnie we wiede艅czykach...Powoli si臋 przekonasz, 偶e 偶ycie dobrych zegar贸w sk艂ada si臋 z niuans贸w... Wyobra偶am sobie jak s膮 one istotne w wagowych zegarach rocznych... mo偶e si臋 kiedy艣 przekonam聽 聽 O wp艂ywie na dok艂adno艣ci chodu zegar贸w to ju偶 w og贸le nie wspominam聽 ... 0 Czasem lepiej powiedzie膰 co艣, nie m贸wi膮c NIC!聽聽馃 Udost臋pnij t臋 odpowied藕 Odno艣nik do odpowiedzi Udost臋pnij na innych stronach
longcase1 聽聽 481 #5230 Napisano 21 Listopada 2019 Ja osobi艣cie lubi臋 zawieszki do regulator贸w, masywne i solidne. 0 Udost臋pnij t臋 odpowied藕 Odno艣nik do odpowiedzi Udost臋pnij na innych stronach
PM1122 聽聽 1787 #5231 Napisano 21 Listopada 2019 (edytowane) Na tak膮 , to a偶 mi艂o patrze膰 !A jakie ma wymiary ? Edytowane 21 Listopada 2019 przez PM1122 0 Udost臋pnij t臋 odpowied藕 Odno艣nik do odpowiedzi Udost臋pnij na innych stronach
longcase1 聽聽 481 #5232 Napisano 21 Listopada 2019 Na tak膮 , to a偶 mi艂o patrze膰 !A jakie ma wymiary ?T膮 zawieszke robi艂em par臋 lat temu pami臋tam jedynie 偶e mia艂a 20mm szeroko艣ci 0 Udost臋pnij t臋 odpowied藕 Odno艣nik do odpowiedzi Udost臋pnij na innych stronach
PM1122 聽聽 1787 #5233 Napisano 21 Listopada 2019 Mam te偶 pytanko , jak dopasowa膰 otw贸r wskaz贸wki .Stara ma kwadrat 2.1mm , a nowa , to pod艂u偶ny otw贸r , gdzie jego szeroko艣膰 ma 3mm .M艂otkowa膰 ?聽 Troch臋 mi szkoda , tak j膮 masakrowa膰 . Mo偶e jest jaki艣 inny spos贸b ? 0 Udost臋pnij t臋 odpowied藕 Odno艣nik do odpowiedzi Udost臋pnij na innych stronach
fibo 聽聽 416 #5234 Napisano 22 Listopada 2019 艢wiadom mo偶liwego ochrzanu, kt贸ry z pokor膮 przyjm臋, powiem co bym zrobi艂, gdybym musia艂. Ot贸偶 druciarstwo.W okr膮g艂ej blaszce wypi艂owa艂bym w艂a艣ciwy otw贸r, nast臋pnie do wskaz贸wki bym toto od spodu, czy z wierzchu doklei艂 (偶eby by艂o do "przywr贸cenia stanu pierwotnego"聽 ), potem i tak przecie偶 na to przychodzi maskuj膮ca wszystko du偶a okr膮g艂a nak艂adka i przetyczka, wi臋c nie b臋dzie wida膰.聽A co tam, wskaz贸wka i tak dobierana... bym przylutowa艂聽 . No, mo偶na jeszcze dotoczy膰 klasyczn膮 tulejk臋, ale to chyba zbytek stara艅, powa偶ne odst臋pstwo od pierwotnej my艣li technicznej i naruszenie bezpowrotne orygina艂u. Howg.A od czego to?聽 0 Udost臋pnij t臋 odpowied藕 Odno艣nik do odpowiedzi Udost臋pnij na innych stronach
longcase1 聽聽 481 #5235 Napisano 22 Listopada 2019 Ja zrobi艂bym tak samo tyle 偶e t膮 blaszk臋 bym przylutowa艂 do wskaz贸wki od spodu. 0 Udost臋pnij t臋 odpowied藕 Odno艣nik do odpowiedzi Udost臋pnij na innych stronach
PM1122 聽聽 1787 #5236 Napisano 22 Listopada 2019 (edytowane) To do tego Junghansa Bagdad. Trafi艂em na identycznie tak膮 sam膮, ale otw贸r inny. M贸j pomys艂, to zrobi膰 tak膮 wstawk臋. Cho膰 to b臋dzie drobna rzecz. Ja zrobi艂bym tak samo tyle 偶e t膮 blaszk臋 bym przylutowa艂 do wskaz贸wki od spodu.dodatkowa okr膮g艂a blaszka, to mocno pogrubi i mo偶e nie by膰 miejsca na ko艂ek..... Chocia偶,.... musz臋 to przymierzy膰. Edytowane 22 Listopada 2019 przez PM1122 0 Udost臋pnij t臋 odpowied藕 Odno艣nik do odpowiedzi Udost臋pnij na innych stronach
Yodek 聽聽 2548 #5237 Napisano 22 Listopada 2019 (edytowane) Ja osobi艣cie lubi臋 zawieszki do regulator贸w, masywne i solidne.Pi臋kna sprawa. Wygl膮d niesamowity. I same blaszki da si臋 wymienia膰 - 艣r贸bki na to chyba pozwalaj膮 聽Fajnie macie 偶e mo偶ecie i potraficie takie blaszki do wskaz贸wek sami sobie robi膰 i lutowa膰. 聽PS. Ja to bym obci臋艂a to oczko ze starej wskaz贸wki i przyklei艂a do nowej, nic wi臋cej bym nie wykombinowa艂a Edytowane 22 Listopada 2019 przez Yodek 0 Udost臋pnij t臋 odpowied藕 Odno艣nik do odpowiedzi Udost臋pnij na innych stronach
Kieszonkowe 聽聽 736 #5238 Napisano 22 Listopada 2019 (edytowane) Mam te偶 pytanko , jak dopasowa膰 otw贸r wskaz贸wki .Stara ma kwadrat 2.1mm , a nowa , to pod艂u偶ny otw贸r , gdzie jego szeroko艣膰 ma 3mm .M艂otkowa膰 ?聽 Troch臋 mi szkoda , tak j膮 masakrowa膰 . Mo偶e jest jaki艣 inny spos贸b ?聽聽To do tego Junghansa Bagdad. Trafi艂em na identycznie tak膮 sam膮, ale otw贸r inny. M贸j pomys艂, to zrobi膰 tak膮 wstawk臋. Cho膰 to b臋dzie drobna rzecz.dodatkowa okr膮g艂a blaszka, to mocno pogrubi i mo偶e nie by膰 miejsca na k贸艂ek..... Chocia偶,.... musz臋 to przymierzy膰.聽Pokazywa艂em kiedy艣 w temacie renowacji聽聽聽co prawda skala troch臋 mniejsza ale problem ten sam "jak z du偶ej dziurki zrobi膰 ma艂膮"聽 聽 A tak na powa偶nie my艣l臋 偶e zamiast lutu twardego mo偶na te偶 ew. spr贸bowa膰 zala膰 to cyn膮.Z tym 偶e lut twardy mosi膮dz lub srebro b臋dzie na pewno lepszym rozwi膮zaniem.聽PozdrawiamRoman Edytowane 22 Listopada 2019 przez Kieszonkowe 0 Udost臋pnij t臋 odpowied藕 Odno艣nik do odpowiedzi Udost臋pnij na innych stronach
PM1122 聽聽 1787 #5239 Napisano 22 Listopada 2019 Dzi臋kuj臋 wszystkim za rady. Mam wi臋c ju偶 kilka r贸偶nych rozwi膮za艅 tego problemu 0 Udost臋pnij t臋 odpowied藕 Odno艣nik do odpowiedzi Udost臋pnij na innych stronach
LESKOS 聽聽 3470 #5240 Napisano 22 Listopada 2019 Dodam zrobi艂bym podobnie jak proponuje聽Roman. Lutownica gazowa+boraks+twardy lut, Mo偶na te偶 rozwierci膰 i oku膰 mosi膮dzem, ale twardy lut wydaje si臋 lepszym rozwi膮zaniem. 0 Czasem lepiej powiedzie膰 co艣, nie m贸wi膮c NIC!聽聽馃 Udost臋pnij t臋 odpowied藕 Odno艣nik do odpowiedzi Udost臋pnij na innych stronach
PM1122 聽聽 1787 #5241 Napisano 23 Listopada 2019 Kupi艂em na cz臋艣ci Kupi艂em na cz臋艣ci 0 Udost臋pnij t臋 odpowied藕 Odno艣nik do odpowiedzi Udost臋pnij na innych stronach
mkl1 聽聽 6204 #5242 Napisano 23 Listopada 2019 A ...tam Denerwujesz ludzi przy sobocie 0 Pozdrawiam Mirek Udost臋pnij t臋 odpowied藕 Odno艣nik do odpowiedzi Udost臋pnij na innych stronach
Yodek 聽聽 2548 #5243 Napisano 23 Listopada 2019 A ...tam Denerwujesz ludzi przy sobocie Dok艂adnie!PM chcesz mnie przyprawi膰 o palpitacje?Wymie艅 tarcz臋 i wskaz贸wki i odsprzedaj mi resztki 0 Udost臋pnij t臋 odpowied藕 Odno艣nik do odpowiedzi Udost臋pnij na innych stronach
PM1122 聽聽 1787 #5244 Napisano 23 Listopada 2019 (edytowane) A ...tam Denerwujesz ludzi przy sobocie 聽Dok艂adnie!PM chcesz mnie przyprawi膰 o palpitacje?Wymie艅 tarcz臋 i wskaz贸wki i odsprzedaj mi resztki Kupi艂em , bo dos艂ownie cena taka , jak na cz臋艣ci .... no i by艂o , 偶e nie jest na chodzie .Pojecha艂em , ( no i to zdj臋cie z tej podr贸偶y ) ... a tu super tarcza , skrzynka do poprawek . Wyci膮gam mechanizm , a on jakby po przegl膮dzie u Longcase1 . - czyste z艂oto Wi臋c ... na pewno b臋dzie chodzi膰 !聽P贸藕niej zerkn臋 do niego i wstawi臋 zdj臋cia聽 Edytowane 23 Listopada 2019 przez PM1122 0 Udost臋pnij t臋 odpowied藕 Odno艣nik do odpowiedzi Udost臋pnij na innych stronach
Yodek 聽聽 2548 #5245 Napisano 23 Listopada 2019 Dzi艣 przymiarka 艂uku drzwiczek. Uff.. pasuje. Sama zdejmowa艂em wymiar do zrobienia nowego i ba艂am si臋, 偶e przestrzel臋 i 艂uk nie wpasuje si臋 jak nale偶y.Wchodzi dok艂adnie ale ciut ciasno - i nie wiem - mo偶e odrobin臋 zeszlifowa膰 boki 偶eby by艂a odrobina luzu i wtedy wklei膰 czy zostawi膰 jak jest? Nie mam poj臋cia jak si臋 zachowa drewno - nie sp臋ka jak zacznie "pracowa膰"? 0 Udost臋pnij t臋 odpowied藕 Odno艣nik do odpowiedzi Udost臋pnij na innych stronach
PM1122 聽聽 1787 #5246 Napisano 23 Listopada 2019 Dzi艣 przymiarka 艂uku drzwiczek. Uff.. pasuje. Sama zdejmowa艂em wymiar do zrobienia nowego i ba艂am si臋, 偶e przestrzel臋 i 艂uk nie wpasuje si臋 jak nale偶y.Wchodzi dok艂adnie ale ciut ciasno - i nie wiem - mo偶e odrobin臋 zeszlifowa膰 boki 偶eby by艂a odrobina luzu i wtedy wklei膰 czy zostawi膰 jak jest? Nie mam poj臋cia jak si臋 zachowa drewno - nie sp臋ka jak zacznie "pracowa膰"? 艁adny !My艣l臋 , 偶e jest dobrze . S膮dz臋 , 偶e to nie jest , z bardzo starego drewna , wi臋c z czasem , nieco si臋 skurczy i samoistnie zrobi膮 si臋 szczelinki .Ale ja nie jestem znawc膮 , wi臋c sam jestem ciekaw co powie Les Noooo , jak zabezpieczy膰 by si臋 w 艂uk nie wygina艂o , itp. 0 Udost臋pnij t臋 odpowied藕 Odno艣nik do odpowiedzi Udost臋pnij na innych stronach
jerzy1234 聽聽 62 #5247 Napisano 24 Listopada 2019 W聽 艁adny !My艣l臋 , 偶e jest dobrze . S膮dz臋 , 偶e to nie jest , z bardzo starego drewna , wi臋c z czasem , nieco si臋 skurczy i samoistnie zrobi膮 si臋 szczelinki .Ale ja nie jestem znawc膮 , wi臋c sam jestem ciekaw co powie Les Noooo , jak zabezpieczy膰 by si臋 w 艂uk nie wygina艂o , itp.Witam regulacja soczewki sie juz skonczyla a zegar nadal sie spieszy to czy jak do soczewki zapodam kawalki olowiu to zegar zwolni czy bedzie sie zatrzymywal jest to mechanizm linkowy prosil bym o porade 0 Udost臋pnij t臋 odpowied藕 Odno艣nik do odpowiedzi Udost臋pnij na innych stronach
PM1122 聽聽 1787 #5248 Napisano 24 Listopada 2019 W聽Witam regulacja soczewki sie juz skonczyla a zegar nadal sie spieszy to czy jak do soczewki zapodam kawalki olowiu to zegar zwolni czy bedzie sie zatrzymywal jest to mechanizm linkowy prosil bym o poradeA wagi ile maj膮 ? 0 Udost臋pnij t臋 odpowied藕 Odno艣nik do odpowiedzi Udost臋pnij na innych stronach
longcase1 聽聽 481 #5249 Napisano 24 Listopada 2019 (edytowane) Jak du偶o ten zegar spieszy?? Edytowane 24 Listopada 2019 przez longcase1 0 Udost臋pnij t臋 odpowied藕 Odno艣nik do odpowiedzi Udost臋pnij na innych stronach
Anansi 聽聽 3539 #5250 Napisano 24 Listopada 2019 Doci膮偶enie soczewki o艂owiem na samym jej dole nieco spowolni ch贸d. O ile? Mo偶e 1-2 minuty na dob臋. 0 Tolerancja musi by膰 nietolerancyjna wobec nietolerancji. N臎mec z Kr谩lovce Udost臋pnij t臋 odpowied藕 Odno艣nik do odpowiedzi Udost臋pnij na innych stronach