Yodek 2548 #6601 Napisano 1 Marca 2020 Starwax do mosiądzu mam, nie dał rady..Zielona pasta - trza spróbować. Akra? Hmm - to też jest myśl..Dziękuję 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #6602 Napisano 1 Marca 2020 Kopciuszek dał radę to i ty dasz 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #6603 Napisano 1 Marca 2020 Kopciuszek była młodsza 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #6604 Napisano 1 Marca 2020 Liczy się doświadczenie i praktyka ... 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #6605 Napisano 1 Marca 2020 (edytowane) Oby pogłębić wiedzę - mam pytanie - czy te fasolowate otwory w płycie przy bębnach to może do wymiany linek bez demontażu całego mechanizmu? Edytowane 1 Marca 2020 przez Yodek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2972 #6606 Napisano 1 Marca 2020 Pierwszy raz takie fasolki widzę. W czym je podano?Bliskość łożyska bębna sugeruje ich McGyverowe pochodzenie 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #6607 Napisano 1 Marca 2020 To prawdopodobnie Mauthe 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1787 #6608 Napisano 1 Marca 2020 To prawdopodobnie MautheTatyana , to powiedziała , więc napewno tak jest ! Ale jakieś wyjątkowe . Może jeszcze Tatyana się odezwie 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6204 #6609 Napisano 1 Marca 2020 Fasolki a'la Mauthe. nie mylić z tymi po bretońsku 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #6610 Napisano 1 Marca 2020 (edytowane) Fasolki a'la Mauthe. nie mylić z tymi po bretońsku Nie mylić, spróbować można Dekielki od bębnów też mają wycięcia, które rytmicznie "zaglądają" w fasolkowate okienka Edytowane 1 Marca 2020 przez Yodek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6204 #6611 Napisano 1 Marca 2020 (edytowane) No to Trafiła Pani i wygrała talon na balon ale serio to dobrze chyba wykalkulowałaś. Edytowane 1 Marca 2020 przez mkl1 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #6612 Napisano 1 Marca 2020 (edytowane) Talon na balon! Haha! Nawet jeśli tak, to KUNIA z rzędem, jak wymienić linkę przez fasolkę Edytowane 1 Marca 2020 przez Yodek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6204 #6613 Napisano 1 Marca 2020 Talon na balon! Haha! Nawet jeśli tak, to KUNIA z rzędem jak wymienić linkę przez fasolkę A jak linka jest mocowana, a raczej dekielek? na śrubkę?Jeżeli tak, to czy śrubka też zagląda do fasolki ? bo wówczas wyobrażam to sobie tak: odkręca śie dekielek, przewleka linkę , węzełek, zaczepia się linkę, dokręca dekielek i po kłopocie... 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #6614 Napisano 1 Marca 2020 Śrubka? Nie zwróciłam uwagi, ale chyba też kuka przez fasolkę.. Linkę zamocowałam na węzełek-supełek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
longcase1 481 #6615 Napisano 1 Marca 2020 Gosia czy ten zegar już chodzi?? Czy nadal sprawia problem?? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #6616 Napisano 1 Marca 2020 Tfu-tfu.. na razie idzie 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
longcase1 481 #6617 Napisano 1 Marca 2020 Problem został zlokalizowany?? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #6618 Napisano 1 Marca 2020 Nie mam pojęcia czy dzisiejsze figury przy wyginaniu półmostka to było sedno problemu 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2972 #6619 Napisano 1 Marca 2020 A jak linka jest mocowana, a raczej dekielek? na śrubkę?Jeżeli tak, to czy śrubka też zagląda do fasolki ? bo wówczas wyobrażam to sobie tak: odkręca śie dekielek, przewleka linkę , węzełek, zaczepia się linkę, dokręca dekielek i po kłopocie...Nie tak. Poprzez dwufasolkowidzenie odnajduje się linki zakończenie (zaplątane na kawałeczku blaszki). Odcinamy to, wewlekamy nową linkę przez otwór w bębnie, przeciągamy ją przez dwufasolkowość, wiążemy supełek na ww blaszce. I już. Linka wymieniona bez rozbiórki. 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6204 #6620 Napisano 1 Marca 2020 No to już teraz wiem.. : 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #6621 Napisano 1 Marca 2020 (edytowane) Yes! Yes! Tak, to jest to..! PS. Gdzie podstawić kunia z rzędem? Edytowane 1 Marca 2020 przez Yodek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #6622 Napisano 1 Marca 2020 fajne, jeszcze takie cuś nie widziałem... 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Odludek 76 #6623 Napisano 1 Marca 2020 No nie dziwię się, ja też nigdy mimo ponad 60 lat kontaktów z zegarami jeszcze się z czymś takim nie spotkałem. 0 Pozdrawiam Jan Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6204 #6624 Napisano 1 Marca 2020 No to YODEK ma unikat 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fibo 416 #6625 Napisano 1 Marca 2020 (edytowane) Ja się troszkę gubię w tych mechanizmach i zegarach tu pokazywanych. Nie mogę znaleźć od jakiej skrzynki ten Gosi, jakie wahadło etc. No jak Andzia w parku jestem...Ze trzy lata temu gdzieś na forum pokazywałem mój zegar- wtedy z tego co pamiętam wyszukałem jeszcze dwa takie w necie (jeden na Węgrzech chyba), ale nikt nie potrafił firmy określić. Chodzi, bije, bardzo się czarownie zachowuje. Nerki te same. Zdziwienie też. Może by po kolei- zdjęcie zegara, mechanizmu, wskazówek, soczewki etc? To też chętnie uzupełnię . Edytowane 2 Marca 2020 przez fibo 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach