PM1122 1786 #6901 Napisano 6 Kwietnia 2020 Niestety zrobiła się nieoczekiwna przrwa w remoncie skrzyni RESH'a Drzwiczki są pofornirowane, podbejcowane itp, ale jeszcze reszta mi została... zrobiłe sobie przerwę na naprawę zegarka z 1894 roku.Hamerykańca tu są opisane moje zmaganiahttp://zegarkiclub.pl/forum/topic/183094-elgin-z-1884-roku/page-2?do=findComment&comment=2746249 Uważam , że tamto za małe i oczy bolą .... Resch, to coś konkretnego , pięknego i oczu nie trzeba wytrzeszczać , bo odrazu go widać 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #6902 Napisano 6 Kwietnia 2020 GDZIE JEST YODEK??? 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #6903 Napisano 6 Kwietnia 2020 (edytowane) Pewnie w Yodkowie , yodkuje Yodki przed Świętami Edytowane 6 Kwietnia 2020 przez LESKOS 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6078 #6904 Napisano 6 Kwietnia 2020 (edytowane) Uważam , że tamto za małe i oczy bolą .... Resch, to coś konkretnego , pięknego i oczu nie trzeba wytrzeszczać , bo odrazu go widać Ja uważam, że każdą historyczna rzecz należy uratować.Czy to zegar, czy kieszonka, czy budzik, czy inny ( oprócz naręcznych - bo to jes za małe na moje palce..)Mechanika jest podobna, a mechanika to potęga Teraz mówią, że informatyka, ale bez mechaniki i tak się nie obędzie. nawet głupie łuczysko do rozpalania ognia... kmórki komutery tego nie zrobią no chyba, że zrobimy zwarcie.....Dlatego przez te kilka miesięcy pobytu na forum nauczyłem się DUUUUUŻO Dzięki Wszystkim.. Fajnie bo mogę cos zrobić więcej, niż ratowanie staryc "ziejących ogniem rur. Edytowane 6 Kwietnia 2020 przez mkl1 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fibo 416 #6905 Napisano 6 Kwietnia 2020 (edytowane) Do mkl1 Nie "z bębna", tylko sprężynę bębna. Niezła cholera, dwustronna. Z jednej do MPZ, a z drugiej blokuje bęben. No i po rozebraniu się okazało, że już jakiś Mistrz wykluskował tę końcówkę od MPZ, a druga poszła się paść, więc pewnie wisiał na tym jednym końcu. Muszę wypiłować od nowa, ale nie mam dobrego materiału, piłka taka se, nigdy tego nie robiłem etc. Po wszystkim by warto delikatnie rzecz utwardzić. Hmmmm. Jedyny mosiądz jaki mam jest dosyć miękki, z domostwa nie wychodzę, noszsz biurko zawalone rozebranym zegarem, a ja gowinizuję na całego. Jutro się zawezmnę, jeśli doradzisz- będę wdzięczny. Tak jest, a na drugim jak ma IMO być. Zdjęcia "jak ma być" kiedyś zamieszczone na naszym Forum, chyba od identycznego producenta (podziękowania dla autora). Edytowane 6 Kwietnia 2020 przez fibo 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #6906 Napisano 6 Kwietnia 2020 (edytowane) No blacha, piłka włosowa i jechane... Ostatnio ze stali wyciąłem taką oto wskazóweczkę kalendarza... rączką... Ja uważam, że każdą historyczna rzecz należy uratować.Czy to zegar, czy kieszonka, czy budzik, czy inny ( oprócz naręcznych - bo to jes za małe na moje palce..)Mechanika jest podobna, a mechanika to potęga Teraz mówią, że informatyka, ale bez mechaniki i tak się nie obędzie. nawet głupie łuczysko do rozpalania ognia... kmórki komutery tego nie zrobią no chyba, że zrobimy zwarcie.....Dlatego przez te kilka miesięcy pobytu na forum nauczyłem się DUUUUUŻO Dzięki Wszystkim.. Fajnie bo mogę cos zrobić więcej, niż ratowanie staryc "ziejących ogniem rur.A co? Zajmujesz się "świeczkami" na oczyszczalniach Edytowane 6 Kwietnia 2020 przez kiniol 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #6907 Napisano 6 Kwietnia 2020 Szczałka nie centruje na dacie 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fibo 416 #6908 Napisano 6 Kwietnia 2020 (edytowane) No blacha, piłka włosowa i jechane... Ostatnio ze stali wyciąłem taką oto wskazóweczkę kalendarza... rączką... No bo Ty masz Krzysiu większe łapska rączki .Serio, to mam głównie obawy o ten mosiądz, że się nawycinam, piłek napsuję, a potem się wszystko rozegnie. A może by Dremelkiem?? Edit: tak, TAK, szczałka nie trafia w indeksy, wypiłowałeś kszywo . Edytowane 6 Kwietnia 2020 przez fibo 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #6909 Napisano 6 Kwietnia 2020 A starej płyty z zegara nie masz ...? Najlepszy materiał pod takie sprężynujące elementy ... piłka włosowa (może być elektryczna ) pilnik i po godzinie gotowe ... 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fibo 416 #6910 Napisano 6 Kwietnia 2020 Mam trochę starych, złomowych płyt. W UK . A elektrycznej laubzegi nie kupiłem jeszcze. Pozostaje ręczna i "no risk, no fun". 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #6911 Napisano 7 Kwietnia 2020 GDZIE JEST YODEK???Yestem, yestem... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
motoolo 138 #6912 Napisano 7 Kwietnia 2020 Jesteś , jesteśi spać nie możesz ...... 3:30 Myślałem że to ja ranny ptaszek jestemChyba że ty to nocny Marek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #6913 Napisano 7 Kwietnia 2020 Z kurami śpię, z kurami wstaję 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
motoolo 138 #6914 Napisano 7 Kwietnia 2020 To podobnie jak jaCzy to zima czy lato , środek tygodnia czy wekend to ja po 5 już się budzę 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6078 #6915 Napisano 7 Kwietnia 2020 Hmmmm. Jedyny mosiądz jaki mam jest dosyć miękkiMosiądz utwardza się na zimno. po wycięciu jakiejś próbki z "nadmiarem" spróbuj go skuć" i zobacz czy się utwardzi. Co do wycinania. Ja używam piłki włosowej do metalu "001, 003" w mosiądzu "idzie jak w maśle"Rozmiar "000" to racej zbyt cińka- bo to jak pamiętam 0,02mm) ....ale nie ważne , jak weżmiesz 005 też będzie dobrze. 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #6916 Napisano 7 Kwietnia 2020 Nie każdy skład da się utwardzić. Poza tym na tak drobnym elemencie może być problem .... 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6078 #6917 Napisano 7 Kwietnia 2020 Nie każdy skład da się utwardzić. Poza tym na tak drobnym elemencie może być problem ....Oczywiście.. ,że nie każdy, dlatego warto sprawdzic..Do pocieniena to był skuwał a tylko z szerokości bym oszlifował ( bo popłynie p rzecież na boki, a nie tylko na długość.. Tylko kuc na kowadełku okrągłym , nie na płaskim... 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #6918 Napisano 7 Kwietnia 2020 Po co ... stara płyta .... jak będzie mosiądz z dodatkiem ołowiu i to i „wklęsłe” kowadełko nie pomoże 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #6919 Napisano 7 Kwietnia 2020 (edytowane) Szczałka nie centruje na dacie A widzisz, bystre oko... to jest taki francuski wynalazek, tzw. fałszywy kalendarz. Pod tarczą nie ma nic kalendarzowego. Musisz sobie tę wskazóweczkę paluszkiem przesunąć, to tak jakby wyrywać kartkę z kalendarza... Takie patenty też były... Nie ma sensu walić młotkiem po wyciętym detalu, czy po blaszce... Poza tym masz na allegro formatki z walcowanej, a przez to twardej, blachy mosiężnej...Proszszsz...https://allegro.pl/oferta/mosiadz-blacha-mosiezna-10x20cm-grubosc-2mm-9075969358 Nie, nie, nie dziękuj, nie trzeba... Edytowane 7 Kwietnia 2020 przez kiniol 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6078 #6920 Napisano 7 Kwietnia 2020 (edytowane) Masz patent na odkręcenie śtalowej śróbki M1 stalowej, wkręconej krzywo do weku i zardzewiałej? tak by nie rozwalić gwintu w werku? Ktoś chciał przykręcic sprężynkę blokującą wieniec koła napędowego i mu się nie udało. po latach korozja zablokowała całkowicei możliwość ruszenia ( widać, że jest wkręcona do oporu, a i tak nie "dociągnięta" ( była zbyt długa, lub nie ten gwint.. albo jeszcze cos..) NIEAKTUALNE łeb odpadł trza wiercić i gwintować Edytowane 7 Kwietnia 2020 przez mkl1 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #6921 Napisano 7 Kwietnia 2020 ... ja wiedziałem że tak będzie .... ja wiedziałem że tak będzie .... ja wiedziałem że tak będzie .... aha, aha, aha ... 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6078 #6922 Napisano 7 Kwietnia 2020 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kieszonkowe 736 #6923 Napisano 7 Kwietnia 2020 ...... Myślałem że to ja ranny ptaszek jestem.......... A propos rannego ptaszka to kiedyś koledze kupiliśmy taką koszulkę 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6078 #6924 Napisano 7 Kwietnia 2020 (edytowane) Za wczśnie by umieszczać a "Bekersie" bo nic nie wiem o tym zegarze. Dostałem fotkę całego i tyłu werku podobno GB z 1875 roku. Tak twierdzi właściciel, który też go odnawiał.. Jak widać łańcuchowy... Edytowane 7 Kwietnia 2020 przez mkl1 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #6925 Napisano 7 Kwietnia 2020 Z 1875 z medalem po prawej stronie, taka tarcza, wagi, wskazówki, prętowy gong? Hmm... +25. 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach