zadra 1815 #9201 Napisano 12 Listopada 2021 (edytowane) 5 godzin temu, mkl1 napisał(-a): to pytanie w ZEGARACH Nie w "zegarach" ale w temacie Mss Yodek "porady potrzebuję" Kiedy nie otrzymałem odpowiedzi w temacie dotyczącym tarcz zegarowych, to kol PM1122 zasugerował, żeby zapytał TU; jego zatem to wina.. .. Nie chcąc powtarzać kolejny raz tego samego błędu zadałem pytanie nie gdzie indziej a ... Edytowane 12 Listopada 2021 przez zadra 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6153 #9202 Napisano 12 Listopada 2021 do not worry be happy Не напрягайся, будь счастлив 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #9203 Napisano 12 Listopada 2021 Moja wina, moja bardzo wielka wina. Sorry..... myślę, że o różne porady tu można pytać, bo i sama Yodek tak mówiła. Ale jednak, nie należy się spodziewać, że na wszystkie dostanie się odpowiedzieć i pomoc. Tu jednak zaglądają fani większych zegarów, a nie małych zegarków. Myślę, że trzeba by pytać w ,, Kącik zegarmistrzowski" 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zadra 1815 #9204 Napisano 13 Listopada 2021 11 godzin temu, PM1122 napisał(-a): pytać w ,, Kącik zegarmistrzowski" patrz, nie pomyślałem.. faktycznie, ale brak konkretnego tematu. Nie znalazłem tematu bezpośrednio tyczącego doboru szkiełka, choć takie pytania przewijają się w wielu różnych jako rozproszone myśli i kwestie do wyjaśnienia, więc musiałbym założyć osobny temat związany z TYM poliotem, czego robić też nie chciałem. Bardzo prawdopodobne, że pominąłem i nie odnalazłem właściwego ogólnego tematu dotyczącego doboru wielkości szkła, ale szukając przez ponad 20min myślę, że na coś bym "wpadł". Teraz zastanawiam się w jaki sposób mógłbym przesunąć moje pytanie wraz z treścią i zdjęciami do "....zegarmistrzowskiego" bez zbędnego przepisywania treści. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #9205 Napisano 13 Listopada 2021 Myślę , że kopiuj i wklej ............ ale ja jeszcze tak nie próbowałem . Tam często jest dużo tematów na pojedynczą sprawę i dwa , czy trzy wpisy i po temacie . A temat ,, dobór szkieł " mógłby nawet nieco się rozwinąć. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #9206 Napisano 17 Listopada 2021 Cisza... Nikt nic nie składa ? .... a tu tak 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2972 #9207 Napisano 17 Listopada 2021 Współczuję. Jak coś pierdyknie, będzie jak pod Verdun... 3 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #9208 Napisano 17 Listopada 2021 (edytowane) Ps .... no i wykrakałeś . Nic nie trzasło , ale kilka minut po Twoim wpisie , patrzę , a tu ........... Nie będę pisał co , ale o czymś zapomniałem . Więc ponownie będzie mała rozbiórka . Dobrze , że w porę zauważyłem , no ale to już na jutro zostawię . Edytowane 17 Listopada 2021 przez PM1122 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #9209 Napisano 18 Listopada 2021 Dziś już chyba wszystko dobrze Pomału przymierzam się do wskazówek i minutową wskazówkę , trzeba będzie nieco ruszyć w jej tulejce . Tak mi wygląda , że o kilka minut wyjdzie poprawka . A tu niestety ten dziwaczny metal .......... poczekam , jak będzie tarcza i trochę pochodzi , to będę wiedział o ile trzeba przesunąć . 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #9210 Napisano 18 Listopada 2021 No i teraz bimbnął..... czyli, mała poprawka będzie. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #9211 Napisano 23 Listopada 2021 No i chodzi Na zdjęciu, to tarcza wygląda na ideał, ale faktycznie, to nie jest tak dobrze. Ma rysy i lekkie zaczernienia, plamy. Ślad czasu. Bije niemalże idealnie o czasie.... przyjrzę się jeszcze. Jednak tulejkę na wskazówce bałem się przestawiać, bo to ten nie wiadomo jaki metal. Ustawiłem bicie tradycyjnie. Jeszcze trochę skrzynię ogarnąć i Okei. 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #9212 Napisano 23 Listopada 2021 Scheissmetal... uwaga na pękające sprężyny, najlepiej nowe zamontuj... 1 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2972 #9213 Napisano 23 Listopada 2021 1 minutę temu, kiniol napisał(-a): Scheissmetal... uwaga na pękające sprężyny, najlepiej nowe zamontuj... O tym pisałem. W dniu 17.11.2021 o 21:55, tarant napisał(-a): Współczuję. Jak coś pierdyknie, będzie jak pod Verdun... 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #9214 Napisano 23 Listopada 2021 no ale sprężyny nowe, są w pewnym stopniu gwarantem bezpiecznego funkcjonowania zegara 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2972 #9215 Napisano 23 Listopada 2021 Cóż da sprężyna nowa, kiedy bęben z (...) tego nie zniesie... Fotka jest z forum. Nie wiem, czy to sprężyna "pąkła", czy jej zaczep "lekko się wykruszył wraz z kawałeczkiem bębna" 5 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #9216 Napisano 23 Listopada 2021 To jest to.... ten sam Scheissmetal Narazie trzyma 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2972 #9217 Napisano 23 Listopada 2021 Czyli: vente et ora! 2 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #9218 Napisano 23 Listopada 2021 1 godzinę temu, kiniol napisał(-a): no ale sprężyny nowe, są w pewnym stopniu gwarantem bezpiecznego funkcjonowania zegara Z nowymi to jak w ruskiej ruletce. Omen - nomen, mój bombowy budzik, jak na element zespołu charakteryzującego się gwałtownymi reakcjami - wypalił mi z zaskoczenia przy zakładaniu sprężyny 😆. Sprężyna zacna, wyjątkowo gruba jak na budzik, cnotliwa, po uwolnieniu z drucianej pętelki, rozprostowała się, co w moim mniemaniu dawało świadectwo jej nieużywania. W chwili wkręcania sprężyny na oś znajdującą się już w mechaniźmie - BĘCŁA - podrywając podmuchem swego impetu grzywkę mą.. I to byłoby na tyle w temacie nowości sprężyn... 🤣 5 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2972 #9219 Napisano 23 Listopada 2021 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #9220 Napisano 24 Listopada 2021 No to za ciosem. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sir Gresek 164 #9221 Napisano 24 Listopada 2021 Dzień dobry Z pewną taką nieśmiałością zwracam się do Was o podpowiedź. Otóż skąd wziąć różne materiały do renowacji, takie jak zawiasy, śrubki, wkręty, części do mechanizmów itp mniej więcej wiem. Ale w tej chwili zderzyłem się z problemem brakującej szyby / szybki w przednich drzwiczkach. Wiem. Najprościej pójść do szklarza, albo do firmy produkującej okna. Ale chodzi mi o szybę z "epoki", a nie o float, W górnym, okrągłym otworze w drzwiczkach mam szybę wyprodukowaną "ręcznie", metodą rozcinania szklanego balona. Chwilowo w dolny, prostokątny otwór wstawiłem cienką szybę, ale niestety idealnie równą, Ja o niej wiem i mnie kłuje w oczy w serce. Dlatego zwracam się o pomoc, skąd zdobyć stare szyby? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #9222 Napisano 24 Listopada 2021 Ze starych, zdekompletowanych skrzyń zegarowych, tudzież że starych domów gdzie walają się stare okna po wymianie, albo starych pustostanów, ruin.. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fibo 416 #9223 Napisano 24 Listopada 2021 Mnie się udało kiedyś za grosze kupić na rynku porażający w swojej szpetocie i zapleśniały oleodruk. Duży. Piękna szyba była cała 😁. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #9224 Napisano 24 Listopada 2021 Znajdź zakład szklarski, pogadaj ze szklarzem podpowie. Szyby okienne raczej się nie nadają bo to 2,5 -3mm, a te stare, w zegarach stosowane były 2-1,5 mm (a małych miniaturach 1 mm) . Na wsiach ludzie dają do odnowienia i oprawienia stare obrazy lub zdjęcia - i to jest skarbnica , poza tym stare kompletnie zżarte skrzynie na giełdzie -20-50 zł . No pozostaje docięcie ... polecam nóż olejowy i trochę poćwiczyć. Można odcinać nim 2mm paski na długości 60 cm - szklarz też podpowie jak (ale to może kosztować "flaszkę" ... mnie kosztowało 😉). 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sir Gresek 164 #9225 Napisano 24 Listopada 2021 2 godziny temu, fibo napisał(-a): Mnie się udało kiedyś za grosze kupić na rynku porażający w swojej szpetocie i zapleśniały oleodruk. Duży. Piękna szyba była cała 😁. Kupiłem, tu na wyspie, na "pchlim targu" ramkę do obrazu z szybą. Koszt zakupu pomijalny, ale szyba już "nowoczesna". Z całego zakupu wykorzystałem 2 wkręty (złotego koloru) zakończone oczkami, bo mi w drzwiczkach takich oczek brakowało. No i z tej szyby wyciąłem tymczasową "chwilówkę" do drzwiczek. Więc polowanie nadal trwa.. Godzinę temu, LESKOS napisał(-a): Znajdź zakład szklarski, pogadaj ze szklarzem podpowie. Szyby okienne raczej się nie nadają bo to 2,5 -3mm, a te stare, w zegarach stosowane były 2-1,5 mm (a małych miniaturach 1 mm) . Na wsiach ludzie dają do odnowienia i oprawienia stare obrazy lub zdjęcia - i to jest skarbnica , poza tym stare kompletnie zżarte skrzynie na giełdzie -20-50 zł . No pozostaje docięcie ... polecam nóż olejowy i trochę poćwiczyć. Można odcinać nim 2mm paski na długości 60 cm - szklarz też podpowie jak (ale to może kosztować "flaszkę" ... mnie kosztowało 😉). Z cięciem szkła to nie problem. Pracowałem przy szybach zespolonych. Ciąłem na wymiar zazwyczaj 6mm grubości, Prosto i po łuku. Ze szkłem lubimy się z wzajemnością :D, więc z cięciem dam sobie radę gorzej ze znalezieniem materiału. Tu zakładów szklarskich jak na lekarstwo. Znajomy ma firmę budowlaną (remonty, przebudowy, wykończenia i takie tam) więc już mu "złożyłem zamówienie". Samą skrzynię w jakimkolwiek stanie ciężko tu zdobyć. Zegary, które od czasu do czasu pokazuję na forum z prośbami o pomoc, kupuję niemal za grosze. Taki zegar, dla kogoś śmieć - dla mnie skarb, więc nie mam serca wyrywać mu części żeby skompletować inny. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach