fibo 416 #9226 Napisano 25 Listopada 2021 Jeśli jesteś na Wyspie, to kontakt z firmą budowlaną jak najbardziej polecany. Ja się dowiedziałem za późno, ale u dalszego sąsiada bardzo ładne okna, przedwojenne jeszcze, wymieniali i porozbijali wszystko stare w mak. Gdybym wiedział, to bym przytulił, bo były jak trzeba- pofalowane i cienkie. A może masz w pobliżu firmę okniarską po prostu? Warto zadać pytanie, tu zwykle życzliwi ludzie są. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #9227 Napisano 1 Grudnia 2021 Na warsztat idzie - Becker Silesia P26 . Mechanizm , jak złoto ... czyli był kiedyś u porządnego zegarmistrza ! Tu , nie ma co robić No , ale byłemu właścicielowi wyrwał się mechanizm . Skrzynia całkiem dobrze , ale korona była brzydko grzebana . Albo został zmyty lakier i była bejcowana , a następnie , jakby ponownie zmywano . A może ( i na to , bardziej mi wygląda ) wycięto nową deskę , do której przełożono kolumienki i inne dodatki . Później , w sposób niezbyt udany, starano się podbarwić . Dodatkowo pod kolumienkami dodano małe deseczki i z tyłu dodano wzdłużną listewkę . To akurat , niezły pomysł , bo włożona korona , dobrze wpasowuje się swą podstawą , w górę skrzyni = dobrze się trzyma . Ale , chyba dla pewności , ktoś dodatkowo , przykęcił ją dwiema śrubkami ( łatwe w odkręceniu ) To wszystko nasuwa mi myśl , że coś się z oryginałem stało . A tą dorobioną , to wzmocniono i dopasowano jej osadzenie. Kształt korony ... no , mniej więcej dobry , ale widać ślady nierównego wycinania i stąd me podejrzenia. Sterczynki - nie wiem czy takie w Beckerze bywały . Więc jakie by pasowały ? 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2972 #9228 Napisano 1 Grudnia 2021 Ta środkowa to raczej przypomina tzw. dildo albo anal plug. 1 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6191 #9229 Napisano 1 Grudnia 2021 Wydaje mi się czy fotka znikształca? ale tak, jakby były "spiralne", lub krzywo??? toczone/rezane pilnikiem??? 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #9230 Napisano 1 Grudnia 2021 12 minut temu, mkl1 napisał(-a): Wydaje mi się czy fotka znikształca? ale tak, jakby były "spiralne", lub krzywo??? toczone/rezane pilnikiem??? Te boczne , to jeszcze OK , ale ta środkowa , to strasznie długaśna ......... już takie widywałem , ale w innych i dużo młodszych zegarach 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #9231 Napisano 1 Grudnia 2021 33 minuty temu, tarant napisał(-a): Ta środkowa to raczej przypomina tzw. dildo albo anal plug. 🤣🤣🤣 🤭🤭 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sir Gresek 164 #9232 Napisano 4 Grudnia 2021 W dniu 1.12.2021 o 19:30, tarant napisał(-a): Ta środkowa to raczej przypomina tzw. dildo albo anal plug. W takim kontekście te "o z dupki" powinno się się nazywać "stręczyny" 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6191 #9233 Napisano 4 Grudnia 2021 Godzinę temu, Sir Gresek napisał(-a): "stręczyny" 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #9234 Napisano 6 Grudnia 2021 i taki ciekawy się pokazał 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #9235 Napisano 6 Grudnia 2021 9 minut temu, PM1122 napisał(-a): i taki ciekawy się pokazał O.. ładny 😊✌ 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #9236 Napisano 6 Grudnia 2021 I nie ma żadnych sterczyn... czy jakoś tam. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2972 #9237 Napisano 6 Grudnia 2021 Ale czubek wyższy od dołu. Taki trochę Rutkowski. 2 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #9238 Napisano 6 Grudnia 2021 (edytowane) Ktoś mie wouał? No to jestę! Edytowane 6 Grudnia 2021 przez Yodek 4 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zadra 1816 #9239 Napisano 7 Grudnia 2021 (edytowane) W jaki temat nie wejdę - wszędzie polityka.. Nawet TU poseł Rutkowski na mnie spogląda.. 😊😊 Widzę w jego okularach odbicie stołu a na nim najnowszy projekt ustawy o przeciwdziałaniu działaniu.. 🤔 Edytowane 7 Grudnia 2021 przez zadra 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sir Gresek 164 #9240 Napisano 7 Grudnia 2021 19 godzin temu, Yodek napisał(-a): Ktoś mie wouał? No to jestę! DEFEKTyw, wygląda jak stary Johny Bravo, U! A! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #9241 Napisano 9 Grudnia 2021 Możecie we mnie rzucać czym popadnie. Podrasowałam tarczę. Oczywiście farba da się zmyć - to informacja dla niewzruszonej, żelaznej frakcji "oryginałów" 😶🤭. Tarcza była najpierw myta kawałek po kawałku. Potem bolesny proces mieszania farbek w celu uzyskania odcienia. Jasne tło było malowane tylko w tych miejscach w których farby brakowało .. 6 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2972 #9242 Napisano 9 Grudnia 2021 Ładnie. Z czego jest ten pierścień/bezel? Czy to jest monolit, bo widzę, że weszłaś nań z farbą? Pokaż jeszcze, proszę, w tym temacie, albo w "cieszyńskim" jak wygląda ta tarcza od tyłu. 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #9243 Napisano 9 Grudnia 2021 (edytowane) Bezel mosiężny. Pod nim farba na tarczy mocno zżółkła. Tył to blacha pomaziana pożółkłą farbą i utaśtana muszym obornikiem. PS. Tarcza wygląda na nazbyt białą w tle - przekłamanie balansu bieli aparatu komórki.. Edytowane 9 Grudnia 2021 przez Yodek 6 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #9244 Napisano 9 Grudnia 2021 Super Moim zdaniem super.... widać, że oryginał, który reanimowano, a nie że zastąpiono nowym malunkiem. BRAWO. 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2972 #9245 Napisano 9 Grudnia 2021 Pamiętacie? 1 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #9246 Napisano 9 Grudnia 2021 Pamiętam, ale bardziej z oranżady i czekolady 😄. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
erzlot 298 #9247 Napisano 10 Grudnia 2021 Brawo Yodek😲 Zaczynasz już deptać po piętach maestro Leskosowi😛 Do czego to dojdzie??🙃 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #9248 Napisano 10 Grudnia 2021 Dziękuję 😁 Leszkowi to jeszcze długo pięt oglądać nie będę 😆😜🤫 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zadra 1816 #9249 Napisano 10 Grudnia 2021 Godzinę temu, Yodek napisał(-a): Dziękuję 😁 Leszkowi to jeszcze długo pięt oglądać nie będę 😆😜🤫 Masz jakieś chore pragnienia.. 😜 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #9250 Napisano 10 Grudnia 2021 (edytowane) Ładnie Ci to wyszło ... tak z pazurem czasu. 👍. Warto też kupić rapidograf, a właściwie dwa 0,35 i 0,5 mm . Do tego dobry tusz akrylowy. Pociągnie po szkle , stali , szkliwie, emalii i porcelanie. Po 24h nie rusza go woda. Dlaczego rapidograf a nie pędzelek (?) a dla krawędzi. Kreska nie rozlewa się i po drugie końcówka da się przykładać do każdego wzornika i krzywki. Pięknie wychodzą rzymskie cyfry, Nieźle i arabskie czy napisy gotyckie - też da się powalczyć. Najlepiej kupić stare na targu z Rotringa (bywają na allegro) ale i są pojedyncze nowe ( https://www.rotringsklep.pl/rapidografy-rotring ). Ja używam mój komplet od 44 lat i nic się z nim nie dzieje .... polecam. Trzeba tylko dbać o czystość i coby nie zaschły.... Edytowane 10 Grudnia 2021 przez LESKOS 2 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach