Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Yodek

Porady potrzebuję 😊

Rekomendowane odpowiedzi

Naczytali się  i co z tego??? Ja na ten przykład nie łapie co to jakieś żele,  i do czego, po co, jakieś powłoki....

Nawet gdybym się udał do przykładowego Rosmana to nie wiem o co pytać ( oprócz lakieru do paznokci UV w kolorze nazwijmy to białym...

Musiałbym przyjechać na extra szkolenie :)

Pozdrawiam Mirek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minut temu, mkl1 napisał(-a):

Naczytali się  i co z tego??? Ja na ten przykład nie łapie co to jakieś żele,  i do czego, po co, jakieś powłoki....

Nawet gdybym się udał do przykładowego Rosmana to nie wiem o co pytać ( oprócz lakieru do paznokci UV w kolorze nazwijmy to białym...

Musiałbym przyjechać na extra szkolenie :)

No i przede wszystkim , my rozróżniamy tylko podstawowe kolory , które nam wystarczają , .... a tu cała paleta barw , odcieni , itd . :blink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Muszę przyznać ż Gosia jest "de best" w tym względzie , ale można  znaleźć masę filmików takich jak ten. Niestety  praktyki nic nie zastąpi. ✌️😉

Edytowane przez LESKOS

Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC!  🤔

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ooo.. super. Zamiast się produkować i ciężko tłumaczyć, to na instruktażowych filmikach widać o co chodzi.

Dodam tylko, że powyższy filmik traktuje o lakierach hybrydowych , doskonały sposób na uzupełnienie "płaskiego" ubytku o niewielkiej głębokości 🙂 1-2 mm

Jednak jeśli ubytek jest głęboki, drążący aż do podkładu niezbędna jest technika "budowania" podkładu z akrylożelu aby wyprowadzić poziom, z kilku odrębnych warstw. Jedna gruba warstwa się nie utwardzi odpowiednio - lampa nie przenika zbyt głęboko w akrylożel.

Jak juz jest podbudowa - wypełniony ubytek - wtedy jak powyżej z filmiku pokazanego przez Lesa, wykańczamy lakierami na biało 😁

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko fajnie, tylko jak radzisz sobie by wszystkie warstwy stanowiły jedność z porcelanką?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 minut temu, graver napisał(-a):

Wszystko fajnie, tylko jak radzisz sobie by wszystkie warstwy stanowiły jedność z porcelanką?

Akurat to najmniejszy problem.

Po oczyszczeniu, odtłuszczeniu - albo "baza" ( jak z filmiku) albo nawet nie. Akrylożel jest cholernie lepki i bardzo dobrze przywiera. Dlatego przy nakładaniu pędzelkiem musi być odpowiedni płyn bo inaczej akrylożel nie odczepi się od pędzla.

A poza tym na wstawionej na tarczy "plombie" z akrylożelu" wag nikt nie wiesza więc w zupełności wystarcza.

Nadmienię jako ciekawostkę (znaną już wielu) ze ta cala technika ze światłoutwardzalnymi materiałami doskonale się zaaklimatyzowała w gabinetach stomatologicznych. 

Edytowane przez Yodek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Biorę na spytki synową (jest kosmetologiem, o pazurach pewnie coś wie i może ma surowce oraz jakieś narzędzia).

Jak skompletuję te żele i hybrydy i potrenuję na czymś neutralnym to wrócę do tematu. A na razie tarczy od F&G nie tykam...

A może tak wystawię jej zlecenie, ma doświadczenie w makijażu permanentnym i zasadzaniu włosków, to i łapki musi mieć precyzyjne, a i pacjent cierpliwy 🤪.

Oj, rozmarzyłem się 😀.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I to jest świetna myśl 🙂. Jeśli jest możliwość dostępu do materiałów i narzędzi to fantastycznym rozwiązaniem jest zdobycie uszkodzonej tarczy lub jej kawałka i swobodne potrenowanie. Bez pośpiechu,  bez stresu.. Będzie okazja sprawdzić jak reagują materiały i w jaki sposób je ujarzmić 🙂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja muszę się przyznać, że jak potrzebuję wypełnić głęboki ubytek to wypełniam to częściowo szpachlówką , po 24 h delikatnie zeszlifowuje i poleruję, a dopiero dalej zabawa z lakierem hybrydowym . Tego "paznokciowego" akrylożelu i jego nakładania nie jestem wstanie opanować... fizycznie i mentalnie. Nie te ręce 🙂 . Jakoś nawet to wychodzi , znaczy do zaakceptowania. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
48 minut temu, LESKOS napisał(-a):

Ja muszę się przyznać, że jak potrzebuję wypełnić głęboki ubytek to wypełniam to częściowo szpachlówką , po 24 h delikatnie zeszlifowuje i poleruję, a dopiero dalej zabawa z lakierem hybrydowym . Tego "paznokciowego" akrylożelu i jego nakładania nie jestem wstanie opanować... fizycznie i mentalnie. Nie te ręce 🙂 . Jakoś nawet to wychodzi , znaczy do zaakceptowania. 

Podsumowując - jak komu wygodnie- czym tam sobie wypełni głębszy ubytek - skutek jest ten sam 😉🙂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To może jeszcze inaczej zobrazuję-

Oto pazury. Moje i nie moje 😉.

Cale płytki paznokci są zabudowane i przedłużone akrylożelem.

Czyli moje naturalne są  całkiem schowane w akrylożelu, długie na max 1 mm. Takie daje możliwości ten wynalazek 

20220722_090736.jpg

20220722_090803.jpg

Edytowane przez Yodek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znaczy w razie czego można by powiększyć tarczę zegara z 18,5 na 20 cm ... :blink:...

super😉

Edytowane przez LESKOS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
20 minut temu, LESKOS napisał(-a):

Znaczy w razie czego można by powiększyć tarczę zegara z 18,5 na 20 cm ... :blink:...

super😉

Hmm.. teoretycznie jak bym się uparła to tak, mogłabym czegoś takiego spróbować.

Jakby stawką był krzyżowy Eppner, kto wie, kto wie..

🤗😂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oj z krzyżowymi kaplica , znikły z rynku kompletnie. Zresztą ciężko o jakikolwiek ciekawy zegar dobrej klasy i to niezależnie od oferowanej kwoty ... po prostu nie ma ofert.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
16 minut temu, LESKOS napisał(-a):

Oj z krzyżowymi kaplica , znikły z rynku kompletnie. Zresztą ciężko o jakikolwiek ciekawy zegar dobrej klasy i to niezależnie od oferowanej kwoty ... po prostu nie ma ofert.

No to lipa. Nie będę tuningować 18,5 tarcz 🥴..

Na krajowym rynku też lipa. Jakiegoś ciekawego Poltika trafić to nic, a nic

Ciągle te same zegary w skromnej ofercie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To wszystko już wykupione ? ☹️

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
21 minut temu, PM1122 napisał(-a):

To wszystko już wykupione ? ☹️

Łańcuchy dostaw się pozrywały 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To nie jest dobry czas na kupowanie , a tym bardziej wyprzedawanie kolekcji. Przykre to, ale pojawiają się, w zasadzie tylko zegary wystawione z powodu trudnej sytuacji finansowej właściciela, bądź przejścia na drugą stronę mocy... ale to nie generuje ruchu kolekcjonerskiego, że tak powiem. Szczególnie, że na głównym - zachodnim rynku z tym "finansowym przyciśnięciem" nie jest tak źle, więc generalnie plaża.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem co tak marudzicie ze ciezko kupic 🤣,ja mam inny problem za wolno kasa przychodzi😂.

Slabo szukacie albo za wazki rynek ogarniacie😄.

Zapomnialem, ja zbieram te mniej popularne 🙃

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, old time napisał(-a):

Nie wiem co tak marudzicie ze ciezko kupic 🤣,ja mam inny problem za wolno kasa przychodzi😂.

Slabo szukacie albo za wazki rynek ogarniacie😄.

Słabo nie szukam ale wąski, krajowy rynek tylko ogarniam.

Tam za miedzą nie sięgam 🤗

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja chodzę tylko po kirppis,ach

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Yodek napisał(-a):

Słabo nie szukam ale wąski, krajowy rynek tylko ogarniam.

Tam za miedzą nie sięgam 🤗

No co Ty na Polskiej miedzy kupiony:D

Nie moge wracac z wakacji bez pamiatki z ojczyzny:D. Mam małego i mam dużego. 

20220719_121255.jpg

Edytowane przez old time

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, old time napisał(-a):

Myślę, że to podstawowa różnica ... choć chyba nie do końca.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 22.07.2022 o 15:51, LESKOS napisał(-a):

Myślę, że to podstawowa różnica ... choć chyba nie do końca.

Wydaje mi się że zależy dużo od szczęścia i intensywności poszukiwań. Zapomniałem jeszcze jadna ważna rzecz- często trzeba szybko podejmować decyzje a to jest ryzykowne. Nie ma czasu na długie oglodanie zdjęć a tym bardziej na negocjacje cenowe.Dotycxy to opcji kup teraz na ebay i unikalnych rzeczy.

Kiedyś zabaczylem rzadko spotykany zegar w opcji kup teraz na ebay, ponieważ miałem już taki to zadzwoniłem do znajomego. Rozmawiając że mną wszedł na aukcję i analizował zdjęcia- okolo 10 minut.

To wystarczyło żeby zegar kupił ktoś inny.Zegar byl na aukcji może godzinę.

Edytowane przez old time

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgodnie z wytycznymi 🙂 - skompletowałem zestaw do retuszu tych braków na tarczy

IMG_6436.jpg.532d57e817e32ceb2a096fd3f60158f0.jpg

Mam tylko pytanko do doświadczonych - czym mozna zmyć / usunąć ten tusz, jak by wyszło nierewelacyjnie (oczywiście zanim zaschnie).

Woda, jakiś rozpuszczalnik - czy jak na kalce pozostaje tylko żyletka ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi