zadra 1810 #11301 Napisano 24 Marca 2024 mam problem z mechanizmem GUB 1127. nie mogę zdjąć pierscienia centrującego mechanizm w kopercie. pierścień mocowany na 2 wkręty mocujące. W zasadzie nie są to typowe wkręty a coś w rodzaju słupków z gwintem (chyba) na końcu. Już je zmasakrowałem a mogę obrócić tylko o ok 120° I się blokują. Wiecie czy muszę je wykręcić zupełnie, czy tylko okręcić o odpowiedni kąt aby odblokować pierścień? Aktualnie lekko je przesmarowałem i czekam aż smarowidło się wchłonie i zacznie działać.. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
old time 456 #11302 Napisano 24 Marca 2024 Tu raczej zaglądają fani zegarów a nie zegarków. Nie wiem czy nie musisz zapytać w innym dziale. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6066 #11303 Napisano 24 Marca 2024 Nie jest to czsami tak blokada, jak przy słupkach mocujących tarczę? Obracasz o kąt 90 stopni, lub troche więcej... 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zadra 1810 #11304 Napisano 24 Marca 2024 9 minut temu, old time napisał(-a): Tu raczej zaglądają fani zegarów a nie zegarków. Nie wiem czy nie musisz zapytać w innym dziale. Często zadawałem pytania w odpowiednich działach i tam otrzymywała odpowiedzi typu : "lepiej zadaj pytanie w < porady potrzebuję > 7 minut temu, mkl1 napisał(-a): Nie jest to czsami tak blokada, jak przy słupkach mocujących tarczę? Obracasz o kąt 90 stopni, lub troche więcej... Dokładnie tak jest. po nasączeniu olejem do skrzyń biegów słupki zaczęły pracować dużo lepiej. Pierścień odpadł od mechanizmu dość niechętnie przylepiony nie wiem czym, a tarcza na słupkach została. Manewrując zdezelowanymi śrubkami udało mi się tarczę odjąć od mechanizmu. 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #11305 Napisano 30 Marca 2024 Kurcze 🤔 trzeba znów przestawiać. 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
erzlot 297 #11306 Napisano 31 Marca 2024 Roczniaki to łatwy zegar do przestawiania, gorzej z bijącymi i to przy przejściu na czas zimowy😒 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
old time 456 #11307 Napisano 31 Marca 2024 20 godzin temu, PM1122 napisał(-a): Kurcze 🤔 trzeba znów przestawiać. do przodu to proste 9 minut temu, erzlot napisał(-a): Roczniaki to łatwy zegar do przestawiania, gorzej z bijącymi i to przy przejściu na czas zimowy😒 Wszystkie z wahadlem to prosta sprawa - z tymi bez wahadla jest wiekszy problem 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #11308 Napisano 11 Kwietnia 2024 No i naprawione . Z niewiadomych przyczyn , obie sprężynki , wogle nie podtrzymują zapadek, które całkiem lekko chodzą. Brud straszny, ale działa. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6066 #11309 Napisano 11 Kwietnia 2024 Widocznie dobrze zmęczone... 1 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #11310 Napisano 11 Kwietnia 2024 Chyba umęczały się całe 100 lat. Jak będę mył, to się okaże, czy coś wcześniej było robione. ...... myślę, że jedynie olej, olej i jeszcze raz olej. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2280 #11311 Napisano 11 Kwietnia 2024 A zapadki - 'zapadają' się w zęby ??? bo może one nietutejsze, jesli to w obu przypadkach jednoczesnie... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #11312 Napisano 11 Kwietnia 2024 22 minuty temu, Yahagi napisał(-a): A zapadki - 'zapadają' się w zęby ??? bo może one nietutejsze, jesli to w obu przypadkach jednoczesnie... ,, Zapadają " Widać, że od dawna nie chodził. Ale kiedyś, miał wymienione obie sprężyny w bębnach . No i teraz, albo tak na odpieprz ustawił sprężynki zapadek, albo.... no, tego już nie wiem. W każdym razie, to już drobiazg, bo nic uszkodzonego nie widać. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #11313 Napisano 11 Kwietnia 2024 Moim zdaniem ktoś próbował je oksydować na gorąco i po prostu rozhartował . Spróbował bym powtórnie zaharować. (Chodzi o szybkie schłodzenie po rozgrzaniu ) Można też szukać podobnych … 2 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zadra 1810 #11314 Napisano 11 Kwietnia 2024 Gdzie jest Gośka? Weź no tu coś napisz, bo stęskniłem się 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #11315 Napisano 12 Kwietnia 2024 Gosia ma nowe "Hobby" 😉 i możesz jej jakiś czas nie zobaczyć i nie poczytać ... 🤭 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mrzon 12 #11316 Napisano 17 Kwietnia 2024 Dobry Mam prośbę czy możecie podać jakiś link do tego mechanizmu bicia jak go ustawić Dziękuję 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zadra 1810 #11317 Napisano 17 Kwietnia 2024 najpierw musisz poradzić sobie z uszkodzonym bebnem sprężyny sekcji bicia, chyba że już masz to za sobą. Co do ustawień to jest to złożona sytuacja bo współpracuje ze sobą kilka elementów. Wbij w forumową wyszukiwarkę odpowiednie hasła i czytaj, oglądaj zdjęcia. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mrzon 12 #11318 Napisano 17 Kwietnia 2024 To jest inny mechanizm tamten był w Junghans a ten jest z takiego zegara właśnie wpisuje regulacja bicia mechanizm grzebieniowy ale chyba musze bardziej poszukać 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #11319 Napisano 17 Kwietnia 2024 Takiego nie miałem, więc nie wiem. Może być, że tylko na zasadzie prub i błędów. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zadra 1810 #11320 Napisano 17 Kwietnia 2024 (edytowane) przed rozbieraniem mechanizmu musisz robić zdjęcia, bo później jest trudno z pamięci składać. Ten mechanizm chyba rozłożyleś do czyszczenia skoro masz też tarczę.. przejrzałem w szukajce 8 z 65 stron wygenerowanych na hasło junghans i nie znalazłem zbliżonego mechanizmu. Musisz szukać.. Tak na szybko: dźwignia nr1 co pół godziny unoszona jest wąsem na osi obrotu i jednocześnie podnosi dźwignie nr 2 której jedno ramię jest w występie koła mechanizmu bicia. Odblokowanie tego koła nadaje ruch min smiegielku oraz osi z małym slimaczkiem nad grzebieniem. Edytowane 17 Kwietnia 2024 przez zadra 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mrzon 12 #11321 Napisano 17 Kwietnia 2024 Ten mechanizm nie jest z zegara junghans tylko nazwa 2 czlonowa muszę poszukać zdjęcia zrobiłem mechanizm wyczyszczony naoliwiony sprężyny ok mechanizm chodu działa bajka ale z tym biciem jest coś rozregulowany nic mam chwilę będę sprawdzał pozdrawiam 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mrzon 12 #11322 Napisano 17 Kwietnia 2024 Mechanizm Gebrueder Jauch 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zadra 1810 #11323 Napisano 17 Kwietnia 2024 Tak w zasadzie to w czym jest problem ? Nie wyzwala bicia, czy błędnie bije, zacina albo coś? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mrzon 12 #11324 Napisano 17 Kwietnia 2024 Na tą chwilę można powiedzieć że bije cały czas jak zostanie wyzwolony 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6066 #11325 Napisano 17 Kwietnia 2024 Czy ramie sprężynowe opiera się prawidłowo na ślimaku, jak kręczisz wskazówką minutową? Czy ślimak powoduje mniejszy/większy wychył grzebiennia? 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach