Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Yodek

Porady potrzebuję 😊

Rekomendowane odpowiedzi

Mam taki jeden nowy, ale nie chce się załadować, bo coś tam, coś tam... format nie ten czy wielkość i nic..

Edytowane przez kiniol

Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurcze, cały dzień u nas pada, bolą mnie stawy , mam krótki urlop i nie wiedząc co robić zabrałem się za wstawienie czopa do koła zmianowego w niedawno kupionym GB (ładny numer 4505 -1860 rok). Nie robiłem tego samodzielnie , a szczególnie w dość  cennym egzemplarzu. Czas było spróbować. Kilka zdjęć i efekt na końcu. Różnica między czopem osadzonym, a pierwotnym z drugiej strony wyniosła zaledwie 0,02 mm co przy kole zmianowym wydaje się w ramach dopuszczalnej tolerancji (czopy mają 0,558 i 0.580 mm) . Największy problem był z rozhartowaniem osi od strony zębnika , ale jakoś poszło ...   ;)

PS. ...a wszystko to dzięki Krzyśkowi dzięki któremu stałem się posiadaczem Andry (pięknie się sprawuje)  ;)

Piękny zegar będzie :) 

Ps.  Tu kompletna susza

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do wyboru do koloru, brać kupować i pieniędzy nie żałować ... Reprezentacja Dolnego Śląska prawie w komplecie.  ;)

Wszystkie czy jeden ... ?  :D

:rolleyes:

Edytowane przez LESKOS

Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC!  🤔

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewnie wszystkie...

Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oszszszsz :o  :)  :)

Hurtem , w cenie jednego .... chodziki , rakiety .... stragan pusty został !

ooo , będzie się działo :)  

Edytowane przez PM1122

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewnie jakiś skandynawski import, nie mogę odczytać co jest napisane na gazetach...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niebo się zachmurzyło i rozstąpiło.. I rozbrzmiał głos Padre z Wielkiej Pajęczyny - idź i kupuj. Kupuj ale chodziki! Bo chodziki to szczebelek wyżej, Babo!

To w internetowym lumpie kupiłam kilka chodzików na wagę ;) I jednego z biciem..

Nie wiem co to bo trochę w ciemno..

Pewnie jakiś skandynawski import, nie mogę odczytać co jest napisane na gazetach...

Fakt gazety nie po naszemu Edytowane przez Yodek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie jestem ciekaw po jakiemu... :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak bez kornika , to ode mnie . Wrzucisz zdjęcie gazety ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No jednak Holandia,skandynawów bym się już bał..... :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozpsotnica Egona super :wub:

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozpsotnica Egona super :wub:

Nie łapię motywu?

Coś źle czy coś dobrze?

Gazety nie muszą być od transportu pierwotnego zegarów. Tam jest handel wszystkim to gazety mogły służyć jako opakowanie z innych rzeczy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba wiem od kogo, gość z Kcyni wystawia 10 linkowych w dobrych cenach.

"Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówek do życia" 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aaa, Holandia... Powinny być w fajnym stanie...

Egon Schiele, taki artist... :rolleyes:

Edytowane przez kiniol

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nosz.. ;)

Egon Schiele to ta z gazety.. aaa ;)

Edytowane przez Yodek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ta ja może tylko dodam, Jako przerywnik w emocjach zakupowych, że koło zmianowe z nowym czopem pasuje i pięknie się kręci , co mnie niezmiernie cieszy.  :D  ;)

post-92919-0-70194700-1556643494_thumb.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No kolego LESKOS jestem pełen podziwu dla Twoich umiejętności. Ja to jeszcze długo, zanim chociaż w części Tobie dorównam.Moje gratulacje.

"Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówek do życia" 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ta ja może tylko dodam, Jako przerywnik w emocjach zakupowych, że koło zmianowe z nowym czopem pasuje i pięknie się kręci , co mnie niezmiernie cieszy. :D;)

Super zdjecie - można podziwiać dzieło :) Kto by się nie cieszył. Mnie duma by rozsadziła gdybym miała cień szansy takie rzeczy robić :D

Edytowane przez Yodek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ta ja może tylko dodam, Jako przerywnik w emocjach zakupowych, że koło zmianowe z nowym czopem pasuje i pięknie się kręci , co mnie niezmiernie cieszy.  :D  ;)

Leszek, dodajesz mi odwagi  :). Bardzo fajnie to zrobiłeś. Może byś opisał dokładnie cały proces w jednym miejscu? 

Za kilka tygodni przywiozę Lenza, który potrzebuje wymiany czterech czopów  :angry:.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Leszek, dodajesz mi odwagi  :). Bardzo fajnie to zrobiłeś. Może byś opisał dokładnie cały proces w jednym miejscu? 

Za kilka tygodni przywiozę Lenza, który potrzebuje wymiany czterech czopów  :angry:.

To zapraszam do siebie i czopy się pojawią;-))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To zapraszam do siebie i czopy się pojawią;-))

Ja tam na bank kiedyś coś zepsuję albo kupię zepsute to rezerwuję u Kolegi miejsce w kolejce, bo to może być jak z kolejką w NFZ-cie do specjalistów : D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tam na bank kiedyś coś zepsuję albo kupię zepsute to rezerwuję u Kolegi miejsce w kolejce, bo to może być jak z kolejką w NFZ-cie do specjalistów : D

No tak z tą kolejką różnie bywa czasem jest długa;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taka konkluzja wpadła mi do głowy na koniec dnia ...

Bartek to jest specjalista fachowiec i praktyk wysokiej klasy, a  ja to tylko amator, który stara się samodzielnie zrobić proste czynności na poziomie ucznia zegarmistrza i to ze średnim skutkiem. Raz się uda a raz nie. Ale jedno mamy wspólne ... uczucie satysfakcji . Ja po wstawieniu czopa , Bartek po wymyśleniu i zbudowaniu regulatora miesięcznego...  ;). Trochę mu zazdroszczę umiejętności i zdolności, ale tylko trochę, bo nie o to chodzi. Chodzi właśnie o poczucie satysfakcji z tego co tu robimy...  ^_^

Fajnie jest mieć takie koleżanki i kolegów jak tu, na tym forum ...  ;)

:rolleyes:

Ps . 

Udało mi się uratować sprężynkę ze starego GB (chyba oryginalną) skróciłem ją tylko o 2mm. Zobaczymy czy zegar pójdzie...

post-92919-0-72320800-1556657658_thumb.jpeg

post-92919-0-69117800-1556657670_thumb.jpeg

Edytowane przez LESKOS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi