PM1122 1786 #3726 Napisano 22 Maja 2019 Ale masz ładnego Rescha;-)) PM czy słupki też mierzyłeś. Tak się zastanawiam czemu te podkładki tam zostały włożoneZłożyłem i skręciłem puste płyty . Przy słupkach wymiar taki sam . Czy od wewnątrz , czy z zewnątrz ( różnica , co najwyżej 0.15 mm ) .Może zegarmistrz miał problem przy składaniu , a podkładki mu ułatwiły sprawę Też zachodzę w głowę . Jak przy składaniu , nic nie wyjdzie , to naprawdę nie wiem . 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #3727 Napisano 22 Maja 2019 (edytowane) po takiej spa odnowie nie wielu się znajdzie mechanizm po wizycie u mistrza wygląda przepięknieJestem trochę zazdrosna o swój wlasny mechanizm Musiała bym mocno foto-szopa użyć żeby tak błyszczeć..heh Edytowane 22 Maja 2019 przez Yodek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
longcase1 481 #3728 Napisano 22 Maja 2019 (edytowane) Złożyłem i skręciłem puste płyty . Przy słupkach wymiar taki sam . Czy od wewnątrz , czy z zewnątrz ( różnica , co najwyżej 0.15 mm ) .Może zegarmistrz miał problem przy składaniu , a podkładki mu ułatwiły sprawę Też zachodzę w głowę . Jak przy składaniu , nic nie wyjdzie , to naprawdę nie wiem .Wszystkie osie sprawdzałeś. Jeśli mają luz wzdłużny to składaj bez tych podkładek. Jeszcze takie pytanie.... jaki tam jest montaż w skrzynce?? Edytowane 22 Maja 2019 przez longcase1 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #3729 Napisano 22 Maja 2019 Wszystkie osie sprawdzałeś. Jeśli mają luz wzdłużny to składaj bez tych podkładek. Jeszcze takie pytanie.... jaki tam jest montaż w skrzynce?? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
longcase1 481 #3730 Napisano 22 Maja 2019 (edytowane) To raczej nie powinno być problemu Myślałem że może tzw szybki montaż na cztery kołki, wtedy czasem mechanizm potrafi się przekaszać i osie się blokują. W tym przypadku nie dotyczy:-) Edytowane 22 Maja 2019 przez longcase1 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #3731 Napisano 22 Maja 2019 Jestem trochę zazdrosna o swój wlasny mechanizm Musiała bym mocno foto-szopa użyć żeby tak błyszczeć..hehJa mojego , to nawet po wielkim polerowaniu , chyba nie pokażę 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #3732 Napisano 22 Maja 2019 (edytowane) To raczej nie powinno być problemu Myślałem że może tzw szybki montaż na cztery kołki, wtedy czasem mechanizm potrafi się przekaszać i osie się blokują. W tym przypadku nie dotyczy:-)Na szybkim montażu mechanizm może się przekaszać?Wielkie nieba ○○Ale nie ka-pe-wu dlaczego.. Ja mojego , to nawet po wielkim polerowaniu , chyba nie pokażę Ja się chwaliłam ale chyba już nie będę Edytowane 22 Maja 2019 przez Yodek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
longcase1 481 #3733 Napisano 22 Maja 2019 Może się przekaszać, oczywiście nie są to duze wartość ale potrafią skutecznie zablokować mechanizm 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #3734 Napisano 22 Maja 2019 Może się przekaszać, oczywiście nie są to duze wartość ale potrafią skutecznie zablokować mechanizmTo teraz plus dla Germanii 1 : 1 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JASI 1218 #3735 Napisano 23 Maja 2019 (edytowane) Może się przekaszać, oczywiście nie są to duze wartość ale potrafią skutecznie zablokować mechanizmPewno zadam głupie pytanie, ale co to znaczy, że mechanizm może się przekaszać?Czy płyty mechanizmu Rescha Gosi są czymś zabezpieczone - szelakiem? Edytowane 23 Maja 2019 przez JASI 0 "Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówek do życia" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #3736 Napisano 23 Maja 2019 (edytowane) Pewno zadam głupie pytanie, ale co to znaczy, że mechanizm może się przekaszać?Czy płyty mechanizmu Rescha Gosi są czymś zabezpieczone - szelakiem?Ja odpowiem,że nie wiem co oznacza "przekaszać" (uszkadzać - tyle mogę się domyślać) i chętnie się dowiem. To grypsera mistrzów i to on potrafi wyjaśnić ☺ Co do płyt to chyba ich się nie zabezpiecza niczym. Moim zdaniem jest ryzyko, że szelak dostanie się w łożyska. A potem mógłby się łuszczyć. Ale to tylko moje gdybanie.Dlatego porobiłam sobie zdjęć bo ząb czasu okryje patyną mosiądz.Szelakiem zabezpieczałam wagi i soczewki wahadła - tam szelak się sprawdza Edytowane 23 Maja 2019 przez Yodek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #3737 Napisano 23 Maja 2019 Zabezpiecza się, a potem oczyszcza łożyska. Ważne by mechanizmu nie "opalcować" 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #3738 Napisano 23 Maja 2019 Zabezpiecza się, a potem oczyszcza łożyska. Ważne by mechanizmu nie "opalcować"Ha... ale numer ☺ a ja byłam "prawie" pewna, że nie. To już lepiej nie zabieram głosu co się robi, a czego nie 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #3739 Napisano 23 Maja 2019 skręciliście kiedyś regał bez półek i po jednej śrubie na rogach ? No , to będzie się przekrzywiać we wszystkich kierunkach 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #3740 Napisano 23 Maja 2019 skręciliście kiedyś regał bez półek i po jednej śrubie na rogach ? No , to będzie się przekrzywiać we wszystkich kierunkach A tak - zgadza sięI ten sam objaw będzie w mechanizmach? Tylko jaki związek jest z wieszakiem z kołkami.. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #3741 Napisano 23 Maja 2019 bo trzyma za jedną płytę.. W innych płyty są dokręcane do dolnej podstawy. Stoją na niej. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #3742 Napisano 23 Maja 2019 bo trzyma za jedną płytę.. W innych płyty są dokręcane do dolnej podstawy. Stoją na niej.Acha i wszystko jasne ☺ 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JASI 1218 #3743 Napisano 23 Maja 2019 Dzięki PM1122 za wyjaśnienia, faktycznie przy mocowaniu na 4 kołkach cały ciężar łącznie z wagami wisi na jednej płycie. 0 "Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówek do życia" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #3744 Napisano 23 Maja 2019 Wiecie, nie pomyślałem o tym wcześniej. A miałem taki problem z miniaturką, która po złożeniu i powieszeniu nie chciała chodzić. Podobijałem kołeczki w słupkach, przekoszenia ustąpiły, zegar chodzi, ale nie skojarzyłem że ten typ jest na to szczególnie wrażliwy... 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #3745 Napisano 23 Maja 2019 No tylko patrzeć jak za jakiś czas w Rychu zaczną się "niespodzianki". Przez wieszak. On nawet nie jest od innego zegara. To samodzielna "doróba". Wycięty z cienkiej blachy. Kołki dopiłowane tak sobie. Skutek taki, że kołki się chwieją. Żeby osadzić mechanizm trzeba te kołki dociągać żeby wskoczyły w otwory, a mechanizm nie "siedzi" pewnie.Kruca bomba Lista zakupów się wydłuża i wydłuża 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
longcase1 481 #3746 Napisano 23 Maja 2019 Wiecie, nie pomyślałem o tym wcześniej. A miałem taki problem z miniaturką, która po złożeniu i powieszeniu nie chciała chodzić. Podobijałem kołeczki w słupkach, przekoszenia ustąpiły, zegar chodzi, ale nie skojarzyłem że ten typ jest na to szczególnie wrażliwy...To bardzo istotne żeby przetyczki dociskały przednią płytę. Szczególnie w kwadransie, tam grawitacja robi swoje. No tylko patrzeć jak za jakiś czas w Rychu zaczną się "niespodzianki". Przez wieszak. On nawet nie jest od innego zegara. To samodzielna "doróba". Wycięty z cienkiej blachy. Kołki dopiłowane tak sobie. Skutek taki, że kołki się chwieją. Żeby osadzić mechanizm trzeba te kołki dociągać żeby wskoczyły w otwory, a mechanizm nie "siedzi" pewnie.Kruca bomba Lista zakupów się wydłuża i wydłuża No to ładne kwiatki. Szkoda że ten wieszak nie trafił do mnie 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #3747 Napisano 23 Maja 2019 (edytowane) To bardzo istotne żeby przetyczki dociskały przednią płytę. Szczególnie w kwadransie, tam grawitacja robi swoje. No to ładne kwiatki. Szkoda że ten wieszak nie trafił do mnieW zasadzie to dopiero dziś go tak dokładnie obejrzałam jak poprawiałam wahadło :-/Szczególnie dokładnie po temacie "przekaszania". I tak trzeba będzie szukać mocniejszego bo cienkiego nie da się pogrubasić Edytowane 23 Maja 2019 przez Yodek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
longcase1 481 #3748 Napisano 23 Maja 2019 (edytowane) W zasadzie to dopiero dziś go tak dokładnie obejrzałam jak poprawiałam wahadło :-/Szczególnie dokładnie po temacie "przekaszania"Może wyjmij ten wieszak póki czas, bo jeśli te kołki są ruchome.... Edytowane 23 Maja 2019 przez tarant 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #3749 Napisano 23 Maja 2019 (edytowane) Może wyjmij ten wieszak póki czas, bo jeśli te kołki są ruchome.... Tzn. kołki są ruchome ale pod naciskiem. Tak same z siebie "nie latają". Edytowane 23 Maja 2019 przez tarant 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #3750 Napisano 23 Maja 2019 Gosia pokaż proszę , jeśli to nie problem, ten wieszak ..(zdjęcie) 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach