Yodek 2548 #4676 Napisano 6 Października 2019 Dasz radę ! Klej , ściski i pomocne rady Leskosa ... bo i ja przy takim siadam Ale dechy już suche , więc gorzej nie będzie i poskładać się da ! :Wszystko się da, tylko ja siebie słabo widzę :/ 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #4677 Napisano 6 Października 2019 Nie jest źle. Myślałem z twoich słów że KAPLICA... a tu spoko , dasz radę .Pamiętasz strzykawkę i klej ... Ściski masz . Potrzebne ze dwa kawałki deski - takiej grubszej. Klej w szczelinę - worek foliowy na sklejaną deskę skrzyni, na to deseczka - druga z drugiej strony i dwa ściski - równomiernie ściskasz. Jak brak Pary w ręce użyj męża on da na 100% radę . Deska po desce, kawałek po kawałku, a potem kawałek do kawałka . Nie rób nigdy więcej niż łączenie dwóch elementów ze sobą. Dokładnie przymierzaj. Jedno klejenie na dzień i nie bądź w gorącej wodzie kąpana .... tylko spokój uratuje zegar i Ciebie . Dasz radę! 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #4678 Napisano 6 Października 2019 Wszystko się da, tylko ja siebie słabo widzę :/Dasz radę Choć przyznaję , aż tak lekko nie ma i trochę czasu to zajmie . Ale , nie widzę tego , aż tak dramatycznie . Nie jest tak źle Wolę nic nie radzić , by nie szkodzić . Jak wspomniałem , koledzy więcej sposobów znają i więcej potrafią .Więc , nie ma co rąk rozkładać i poddawać się .... to tylko takie pierwsze wrażenie .Będzie dobrze 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #4679 Napisano 6 Października 2019 Ps fornir - zmoczyć delikatnie odczekać chwilę - strzykawka pod spód, worek foliowy na wierzch , woreczki z piaskiem (mogą być ciepłe ) i delikatnie ściski , kawałek po kawałku, aż będzie idealna powierzchnia. Drobne ubytki , kit drewniany, bejca , dopasować kolor przeszlifować ... Ty to wszystko robiłaś tylko nie w jednym zegarze ... 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #4680 Napisano 6 Października 2019 Dziękuję Wam Z podklejaniem forniru i ubytkami może jakoś się zmierzę.Ale przeraża mnie TO...Jak ją skleję ten dół. A nawet jak jakoś skleję to jak zachować geometrię skrzyni żeby nie wyszedł romb/trapez czy jakaś tam karuzela. Drzwi mi potem się nie zamkną...uuuTe jakieś "piórowpusty" poszły się...ten teges 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #4681 Napisano 6 Października 2019 Wkleisz w miarę na oko , z ekierką (przyłożysz jako wzornik kąta) . Jak włożysz plecy - zrobi się na 100% kąt prost (prostokąt , a nie romb) . Samo się ułoży. Powoli , pomyśl , nie panikuj. DASZ RADĘ pytaj w razie czego dzwoń - masz telefon ... 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #4682 Napisano 6 Października 2019 (edytowane) Wkleisz w miarę na oko , z ekierką (przyłożysz jako wzornik kąta) . Jak włożysz plecy - zrobi się na 100% kąt prost (prostokąt , a nie romb) . Samo się ułoży. Powoli , pomyśl , nie panikuj. DASZ RADĘ pytaj w razie czego dzwoń - masz telefon ... Dzięki No tak, ekierka albo cokolwiek z kątem prostym.Może kilka pustaków do środka, a potem klej i ściski Plecy, nawet po sklejeniu ramek dadzą radę prawidłowo ułożyć resztę? Hmmm..Plecy mają wzdłużne pęknięcie, fornir tylko trzyma.Jak dam radę je skleić mocno, to może potem te plecy zdyscyplinują resztę.. PS. Fakt - spanikowałam, spanikowałam. Idę się naćpać lodów.. Edytowane 6 Października 2019 przez Yodek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #4683 Napisano 6 Października 2019 Ktoś już próbował scalić dechę, gwózdkami. Ciekawe ile jeszcze niespodzianek może być. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #4684 Napisano 6 Października 2019 (edytowane) Gwoździe usuwamy... koniecznie...Zegar w szafie, czy co to tam jest - paskudny choć to pewnie "dzieło".Panieńka - nie wypowiadam się A obrazów z fajnymi chłopakami tam nie ma?Ach tak - fajni chłopcy to tam dopiero przyjechali :DTu fajny chłopiec z "Męczeństwa św. Katarzyny" wg. Lucasa Cranacha... znów leży... ech... Edytowane 6 Października 2019 przez kiniol 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #4685 Napisano 6 Października 2019 No nie marudź nie jest tak źle , mógł jeszcze zalać to klejem....wszystko da się naprawić ... zobacz efekt po naprawie.Do pracy ... Gwoździe usuwamy... koniecznie...Tu fajny chłopiec z "Męczeństwa św. Katarzyny" wg. Lucasa Cranacha... znów leży... ech...... bo to najlepiej się układa na leżąco 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #4686 Napisano 6 Października 2019 (edytowane) Na leżąco fajnie?A ja całe życie myślałam, że na stojąco... Kurczę- też dół zmaltretowany. Ale dla Ciebie LES to problem żaden.Choćby pół zegara brakowało to byś wyczarował resztę..Nawet nie silę się na stwierdzenie, że może przed śmiercią będę potrafiła choć połowę tego co Ty potrafisz Co to jest ta czarna maziaja, jakby smoła? Edytowane 6 Października 2019 przez Yodek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #4687 Napisano 6 Października 2019 Lepik ... prawie jak smoła Nauczysz się, spokojnie, masz naprawdę "zdolne ręce" i pamiętaj, że nie od razu Kraków z budowano. To tylko kwestia chęci i doświadczenia. Wiesz ile ja rzeczy spartoliłem (a i nadal się to zdarza ) . Ale za każdym razem coś więcej wiem. 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #4688 Napisano 7 Października 2019 (edytowane) Lepik?? Taki do papy na dachu?Jejku, a co daje lepik w takiej sytuacji? Edytowane 7 Października 2019 przez Yodek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kerims 101 #4689 Napisano 7 Października 2019 Stetrałam Borussię. Bardzo ładnie wyszło! Gratuluję! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #4690 Napisano 7 Października 2019 Lepik wg poprzedniego "naprawiacza" chyba miał wypełniać dziury i ubytki tak jak kit albo wosk. W każdym razie pachniało lepikiem ... 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #4691 Napisano 7 Października 2019 Lepik wg poprzedniego "naprawiacza" chyba miał wypełniać dziury i ubytki tak jak kit albo wosk. W każdym razie pachniało lepikiem ... A to poleciał... Dobrze że nie po całości. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #4692 Napisano 7 Października 2019 Bardzo ładnie wyszło! Gratuluję!Kermis - bardzo dziękuję. Może nieźle wygląda ale z pewnoscią nie jest to zrobione najlepiej na świecie. Lepik wg poprzedniego "naprawiacza" chyba miał wypełniać dziury i ubytki tak jak kit albo wosk. W każdym razie pachniało lepikiem ... Acha, czyli lepik w kanonie środków renowacyjnych się nie mieści 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #4693 Napisano 7 Października 2019 (edytowane) Chyba że lubisz zapach rozgrzanego dachu z papą... mnie to przypomina dzieciństwo ... Edytowane 7 Października 2019 przez LESKOS 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #4694 Napisano 7 Października 2019 Cyba że lubisz zapach rozgrzanego dachu z papą... mnie to przypomina dzieciństwo ... Akurat dach z lepikiem też mi służył jako nie krępujący teren do opalania Stosować raczej nie będę mimo wspomnień 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #4695 Napisano 7 Października 2019 Znalazłem dwa zdjęcia jak było wklejane dno skrzyni i naprawiana ściana boczna . Może Ci się przyda 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #4696 Napisano 7 Października 2019 (edytowane) Ha! Dziękuję Z drugim zdjęciem miałam kłopot z wyobrażeniem sobie "o co tam chodzi" ..Chyba był wklejany ten mały kawałek listewki u dołu bocznej szybki..?Załapałam dopiero jak zauważyłam, że jeden ścisk jest przełożony pomiędzy listewkami bocznymi skrzyni Na wagę złota - zdjęcie z klejenia spodu (dna) z resztą zegara by się przydało .. Edytowane 7 Października 2019 przez Yodek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #4697 Napisano 7 Października 2019 (edytowane) Podeślę z innego... klejenie ramki skrzyni , potem plecy wstawione i efekt końcowy. ...no i druga sklejana z plecami od razu (ale był łuk w plecach i tak trzeba było). Ps w tym pierwszym deska pleców też była w dwóch kawałkach ... Edytowane 7 Października 2019 przez LESKOS 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #4698 Napisano 7 Października 2019 Dziękuję. No oczopląs Nie rozumiem jakie zadanie spełniają te "klamry" z niebieskimi rączkami. Widziałam takie w sklepie ale wydawały mi się mało praktyczne bo wąsko się rozwierają szczęki 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #4699 Napisano 7 Października 2019 To takie ściski "na szybko" w zasadzie nie nadają się do ściskania klejonych elementów ale podtrzymują . Drobne elementy można sklejać ściskając nimi . Jest kilka rodzajów. Twarde i miękkie. Mam kilkanaście sztuk, przydają się ... ale trzeba trochę wprawy, bo lubią "zeskakiwać" ... 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #4700 Napisano 7 Października 2019 Pooglądaj ... 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach