jerzy1234 62 #5251 Napisano 24 Listopada 2019 Dociążenie soczewki ołowiem na samym jej dole nieco spowolni chód. O ile? Może 1-2 minuty na dobę.to jest mechanizm miesieczny waga ma 2.5kg 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Anansi 3554 #5252 Napisano 24 Listopada 2019 Waga i długość chodu nie mają znaczenia. Długość wahadła oraz masa soczewki i owszem. 0 Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #5253 Napisano 24 Listopada 2019 Mój idzie na 1,2 kilogramowej wadze i jest mega dokładny... 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
DEMEL 78 #5254 Napisano 25 Listopada 2019 (edytowane) Hmm... Dlaczego pouczająca niezwykle dyskuja w dziale Budziki została zamknięta? Ktoś może pomoże ( poradzi) zrozumieć ? Zniecierpliwienie ekspertów? Surowość moderatorów? Edytowane 25 Listopada 2019 przez DEMEL 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #5255 Napisano 25 Listopada 2019 (edytowane) Cięcie prewencyjne chyba Edytowane 25 Listopada 2019 przez Yodek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #5256 Napisano 25 Listopada 2019 Chłopaki się pobudzili (dziewczyny też chyba) ... 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
DEMEL 78 #5257 Napisano 25 Listopada 2019 Nie wiem, czy kolega Leskos nie spowoduje niepotrzebnie zamknięcia kolejnego tematu? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #5258 Napisano 25 Listopada 2019 (edytowane) Chłopaki się pobudzili (dziewczyny też chyba) ... No bo to temat "budzik" jako żywo Nie wiem, czy kolega Leskos nie spowoduje niepotrzebnie zamknięcia kolejnego tematu?Ten temat nie wpasowuje się w zasady, jeśli nawet pobudza - to efemeryda codzienna, więc jest "niedodomknięcia" (póki nie lecą określenia powszechnie uważane) Edytowane 25 Listopada 2019 przez Yodek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1789 #5259 Napisano 25 Listopada 2019 Więc odnośnie ostatniego zakupu ... co niby na części No i ciekawostka ! Myślałem , że Bagdad był w jednym rozmiarze , a okazuje się , że nie .Mechanizm .... no , sami powiedzcie . Nawet sprężynka jest z dopasowaną i wstawioną podkładką . 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #5260 Napisano 26 Listopada 2019 O! Jaki czysty mechanizm, złoto po prostu. Piękny malutek się trafił. PM - plizz - możesz podać wymiar - długość całkowitą tego bejba? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1789 #5261 Napisano 26 Listopada 2019 O!Jaki czysty mechanizm, złoto po prostu.Piękny malutek się trafił. PM - plizz - możesz podać wymiar - długość całkowitą tego bejba? Podam parę wymiarów , więc będziesz mogła porównywać Długość razem ze sterczynką i piętką 66 cm.szerokość góry 25.5 cm , a głębokość17 cm ( czyli , ile wystaje od ściany )szerokość dołu 23.5 cm , a głębokość 14 cm ( do ściany ) wysokość drzwiczek 32.5 cmszerokość drzwiczek 20.5 cm ( razem z kolumienką )Same kolumienki różnią się szerokością , no i wzorkiem .Szerokość kolumienki w większym ma 30 mm. a w małym 22 mm 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #5262 Napisano 26 Listopada 2019 PM - stokrotnie dziękuję! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1789 #5263 Napisano 26 Listopada 2019 PM - stokrotnie dziękuję! :) Jeszcze zdjęcie wahadeł , bo różnica spora i w długości i ciężarze , a mechanizmy są takie same 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #5264 Napisano 26 Listopada 2019 (edytowane) :) Jeszcze zdjęcie wahadeł , bo różnica spora i w długości i ciężarze , a mechanizmy są takie same Co Ty mówisz? Wahadła się różnią, a mechanizmy takie same? Przy okazji sprawdzę w swoim maluchu Twoje spostrzeżenia Przy okazji zauważyłam, że w Twoim sterczyny korony i brody są zamienione Edytowane 26 Listopada 2019 przez Yodek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1789 #5265 Napisano 26 Listopada 2019 Co Ty mówisz? Wahadła się różnią, a mechanizmy takie same?Przy okazji sprawdzę w swoim maluchu Twoje spostrzeżenia Przy okazji zauważyłam, że w Twoim sterczyny korony i brody są zamienione Sterczynki już wyjęte Nie było źle , bo tylko na papier wciśnięte .Nie wiem dlaczego , ale tu dość często wstawiają na odwrót A mechanizm , no ten sam , ale chyba różni się kotwicą i kołem wychwytowym .( tak jak myślę i o ile dobrze pamiętam , bo coś ciężko sobie przypomnieć ) Czyli, taki sam mechanizm , ale o jeden ząbek więcej na kole. Myślę koledzy lepiej i fachowo wyjaśnią te zależności. Jak np. kolega Longcase1 , który konstruuje własne zegary i ma to wszystko w paluszku . Ja wolę się nie wypowiadać i nie głosić głupich teorii , skoro mam świadomość własnych braków w wiedzy i umiejętnościach . Jakby koledzy wyjaśnili , gdzie Junghans porobił zmiany , że ten sam mechanizm wstawiał i do większych i do całkiem malutkich zegarów , to byłbym wdzięczny. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #5266 Napisano 26 Listopada 2019 (edytowane) Acha, więc w kole różnica jednego zęba, to chyba dlatego różne wahadła. Do większego wahadła to mniej zębów w kole czy jak? No ja tego nie ogarniam i nie ogarnę nigdy chyba Przy okazji zagadka - nie umiem rozkminić ustawiania dzwonienia w kapliczce - kutfa - o co chodzi z tym pokrętłem - jak się to ustawia żeby dzwoniło o takiej czy innej godzinie?Widzę, że jestem technicznie wykluczona z epoki PS. Używać budzika nie mam zamiaru tylko smartfona, ale wypadałoby coś wiedzieć skoro taki wynalazek się w domu ma Edytowane 26 Listopada 2019 przez Yodek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1789 #5267 Napisano 26 Listopada 2019 Aaa , to ciekawe . Też nie wiem , bo nie mam takiego .Może być mechanizm lekko przestawiony i wówczas ciężko zakumać o co chodzi .Ale bierz pod uwagę fakt , że jak to w budzikach , kręcić można tylko w jedną stronę ! Bo w drugą , to można uszkodzić mechanizm , lub przynajmniej go poprzestawiać . 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #5268 Napisano 26 Listopada 2019 PM - dokładnie jak piszesz - nie chcę eksperymentować bezmyślnie bo coś uszkodzę albo przestawię, a nie przepadam za ustawianiem bicia jak wiadomo 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6274 #5269 Napisano 26 Listopada 2019 (edytowane) PS. Używać budzika nie mam zamiaru tylko smartfona, ale wypadałoby coś wiedzieć skoro taki wynalazek się w domu ma Ja wyłączyłem bicia w obu skrzynkach..Bo... mógłbym je uszkodzic rano, gdyby dzwoniły..- rzucając w nie np. czyms ciężkim.. wolę, jak mój border delikatnie mnie budzi... z prośbą ...On jest dokładniejszy niz budziki... , a i milszy.. Edytowane 26 Listopada 2019 przez mkl1 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #5270 Napisano 26 Listopada 2019 Ja mam 3 koty "budzące", a co do kapliczki to żeby coś wyłączyć, trzeba umieć to najsampierw włączyć 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Anansi 3554 #5271 Napisano 26 Listopada 2019 Pokrętełko od ustawiania budzika należy tak wyregulować, żeby godzina budzenia była przesłonięta (znajdowała się pod) wskazówką godzinową.Na zdjęciu powyżej budzenie ustawione jest na 11. Do tego trzeba dopasować bicie/ustawienie wskazówek jeżeli budzi o złej porze.. 0 Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #5272 Napisano 26 Listopada 2019 Dziękuję. No to alleluja temu kto to opracował,muszę to jeszcze łopatologicznie przećwiczyć jako że blondynka jestem 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ATO 49 #5273 Napisano 26 Listopada 2019 Dziękuję.No to alleluja temu kto to opracował,muszę to jeszcze łopatologicznie przećwiczyć jako że blondynka jestem Witam,w "amerykańcach" np. N.E.Welch wygląda to tak jak na fotografiach. Mam nadzieję, że wszystko dokładnie widać. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #5274 Napisano 26 Listopada 2019 (edytowane) Witam,w "amerykańcach" np. N.E.Welch wygląda to tak jak na fotografiach. Mam nadzieję, że wszystko dokładnie widać.Dzięki ATO - tak widać dokładnie ale jeszcze bardziej zagmatwane niż w moim chyba. Jakaś dodatkowa przystawka. Ten Twój zegar to oryginał, że nie wiem taki "chamerykański" prawdziwie Edytowane 26 Listopada 2019 przez Yodek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ATO 49 #5275 Napisano 26 Listopada 2019 Dzięki ATO - tak widać dokładnie ale jeszcze bardziej zagmatwane niż w moim chyba. Jakaś dodatkowa przystawka. Ten Twój zegar to oryginał, że nie wiem taki "chamerykański" prawdziwie Ta przystawka to mechanizm budzika, posiada sprężynę, zastawkę maltańską, młotek i dźwignię włączającą całość. Dźwignia połączona jest z zapadką drutem, który blokuje kotwicę budzika, gdy jest ustawiona godzina budzenia, a zwalnia gdy zapadka wpadnie w wycięcie na kole połączonym z tarczką budzenia. Zastawka maltańska ogranicza naciąg sprężyny i kończy budzenie, gdy właśćiciel zegara nie wyłaczy budzenia, poprzez przekręcenie tarczki budzenia. Jest to trochę skomplikowane, gdy patrzy się tylko na zdjęcia, w realu można to "rozgryźć" i właściwie ustawić . Zegar jest w 100 % amerykański i całkowicie sprawny. Oprócz budzika ma oczywiście bicie całych i połówek godzin. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach