PM1122 1787 #5576 Napisano 5 Stycznia 2020 (edytowane) Wiem, że to dosyć niebezpieczne Bartek kiedyś zamieścił filmik ma którym stopniowo wyjmowało się (odkręcało) sprężynę z bębna i ja tak właśnie zrobiłam, tylko czy dam radę w ten sam sposób stopniowo wkładać/układać sprężynę bo już nie pamiętam dokładnie...A związać sprężynę drutem w stanie lekko skręconym może jakoś, tylko jak potem wyjąć drut jak wlazłoby to wszystko do bębnaNo tak Brawo za rozebranie bębna ! Problem, jak to na powrót wcisnąć Jedyne , co możesz , to ponowne wciskanie sprężyny, od zewnętrznego końca począwszy , aż dojdziesz do środka .Ale to horror i po palcach można dostać ( w najlepszym przypadku ) .... więc daj to mężowi . Ma silniejsze palce Albo popatrzeć w necie i zrobić taki prymitywny , ale sprawny nawijak .Mam pewien pomysł . Po długim wykeendzie popróbuję ( bo w poniedziałek , to tu święto ) . Edytowane 5 Stycznia 2020 przez PM1122 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
old time 456 #5577 Napisano 5 Stycznia 2020 Ja wyjmuję ręcznie i zakładam ręcznie, sprężyna nie jest jak resor jest miękka jak się wyrwie to fakt po drodze kaleczy co popadnie. Jest jeden mechanizm do którego bębna boję się dotknąć i czeka i czeka to roczniakJa mam stycznosc w 99% z roczniakami.Wyjmowalem tez w kilku 8 dniowych werkach sprezyny -fakt nie sa takie twarde. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
longcase1 481 #5578 Napisano 5 Stycznia 2020 Proszę bardzo ;-) Do mechanizmu tygodniowego jest łatwo sprężynę włożyć. W roczniakach jest to znacznie trudniejsze bo sprężyną jest dużo mocniejsza i wkłada się ją odwrotnie do bębna w porównaniu do tygodniowego werku 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #5579 Napisano 5 Stycznia 2020 (edytowane) Ta-dam.. ta-dam! dziękuję! Ale sprytnie to idzie na filmiku.Będę próbować, mam nadzieję, że podołam i paznokci pięknie umajonych nie połamię Do roczniaków znacznie trudniej? No to nawet próbować nie będę... Jak tu coś zbierać, a to włosów nie ma, a to sprężyny w roczniakach za trudne Edytowane 5 Stycznia 2020 przez Yodek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
graver 420 #5580 Napisano 5 Stycznia 2020 Do roczniaka to chyba nie podchodzić bez maszynki, cho....era taka twarda, amam pękniętą nakręca się tylko ze trzy razy 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
longcase1 481 #5581 Napisano 5 Stycznia 2020 Do roczniaka to chyba nie podchodzić bez maszynki, cho....era taka twarda, amam pękniętą nakręca się tylko ze trzy razyTo lepiej jej nie nakręcaj bo zęby w bębnie wytniesz albo w kołach napędowych 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #5582 Napisano 5 Stycznia 2020 Ha! Haha!Są! I pazury jak widać też zostały na miejscu! Aż się spociłam ze strachu ale tylko na zaczep trudno zahaczyć, potem już idzie, a te france prawie 2 cm szerokości mają 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
longcase1 481 #5583 Napisano 5 Stycznia 2020 Brawo:-) Mówiłem że to nie takie straszne;-) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1787 #5584 Napisano 5 Stycznia 2020 Ha! Haha!Są! I pazury jak widać też zostały na miejscu! Aż się spociłam ze strachu ale tylko na zaczep trudno zahaczyć, potem już idzie, a te france prawie 2 cm szerokości mają Brawo No , pełen szacunek jestem pod takim wrażeniem , że mnie zamurowało .Sądziłem , że oddasz sprężyny w ręce męża . A tu sama .. Masz smykałkę do zegarów 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #5585 Napisano 5 Stycznia 2020 (edytowane) Dziękuję!! Z wrażenia osie przekręciłam Mąż w pracy Edytowane 5 Stycznia 2020 przez Yodek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
graver 420 #5586 Napisano 5 Stycznia 2020 Nie jest wilk taki straszny jak go malują a roczniaka chyba zatrzymam jak sugeruje longcase1 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6204 #5587 Napisano 5 Stycznia 2020 Ja dzisijrowniez zakładałem spreżynkę do Junghansa kuchennego. zawsze robię to jak na tym filmiku.Jedynie przy twardszych spreynach warto mieć rękawiczki, by przesuwając je i wsuwając do bębna nie pokaleczyć krawędziami paluchów.. 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #5588 Napisano 5 Stycznia 2020 Powoli kończymy.. jeszcze ostatnie regulacje 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1787 #5589 Napisano 5 Stycznia 2020 (edytowane) Powoli kończymy.. jeszcze ostatnie regulacjeNo widzisz Masz opanowaną technikę A bałaś się i ja tych zdjęć napstrykałem , że ho, ho .... A tu poszło w parę chwil i bez żadnej pomocy Edytowane 5 Stycznia 2020 przez PM1122 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
old time 456 #5590 Napisano 5 Stycznia 2020 Ha! Haha!Są! I pazury jak widać też zostały na miejscu! Aż się spociłam ze strachu ale tylko na zaczep trudno zahaczyć, potem już idzie, a te france prawie 2 cm szerokości mają Gratuluje odwagi!!Widze ze te sprezyny maja duzo niejsca w bebnie i po wlozeniu nie sa mocno scisniete .Patrzac na beben mysle ze sa dosc miekkieW roczniaku wyglada to troche inaczej,beben ma okolo 35mm srednicy a zegar ma pracowac po nakreceniu rok a z nowa sprezyna ponad rok. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6204 #5591 Napisano 5 Stycznia 2020 No to bez nawet prymitywnej zwijarki ani rusz.. zwinąc zakręcić drutem na zwenątrz, włożyć do bębna do wysokości spychając drut ze sprężyny.. jak aczniesz nakrecać acepy powinny załapać same.. 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #5592 Napisano 5 Stycznia 2020 (edytowane) No widzisz Masz opanowaną technikę A bałaś się i ja tych zdjęć napstrykałem , że ho, ho .... A tu poszło w parę chwil i bez żadnej pomocyZajęło mi prawie cały dzień i zdjęć też natrzskałam pełno. Sprężyny z roczniaka nie będę tykać. Jeszcze życie mi miłe PS. Po wymyciu Bagdadzik chodzi bardzo cicho, tak jak przed myciem, obawy były niepotrzebne. Chodzi od kilku miesięcy i w ogóle nie jest uciążliwy. Budziki mogą się schować Edytowane 5 Stycznia 2020 przez Yodek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
old time 456 #5593 Napisano 5 Stycznia 2020 (edytowane) Wiedzac ze moja przygoda z zegarami potrwa dluzej postanowilem kupic sobie przyrzad do wkladania sprezyn.Przyrzad taki mozna kupic na ebay USA-ja za swoj zaplacilem 47$+clo i wysylka.W komplecie powinno byc 5 koncowek do roznych wielkosci sprezyn,ja o tym nie wiedzialem i mam tylko 2.Kupie sobie kiedys taki zestaw z 5 koncowkami. Edytowane 5 Stycznia 2020 przez old time 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6204 #5594 Napisano 5 Stycznia 2020 (edytowane) Nie wiem jak Twój przyrząd wygląda, ale dawniej to do zwijania sprężyn robiłem takowe "cuś" ceownik z blachy o odpowiedniej szerokości (średnica wew, bębna) otwór na korbę, po drugiej strony korby haczyk, który zahaczało się o otwór w sprężynie, i.. kręcenie. co by się nie wymsknęła w drugą stronę stosowało się długie ramię korby...( nie takie krótkie jak na fotce w poscie wyżej)potem drut i związać w poprzek... A nie były to sprężyny do zegarów, tlko ciut mocniejsze .....sposób pokazał mi kowal jak się chce to podobnie , to tylko na korbie osadzić starą zapadkę z zegara wraz ze spęązynką blokującą........i po kłopocie Edytowane 5 Stycznia 2020 przez mkl1 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
old time 456 #5595 Napisano 5 Stycznia 2020 Jest pare postow wyzej zdjecie.Zadnych drutow nie musze stosowac,sprezyne bezposrednia po zwinieciu wkladam w beden.Cala operacja trwa moze 2 minuty 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6204 #5596 Napisano 5 Stycznia 2020 (edytowane) Zdjęcie widziałem przyrząd fajny.. ale... żeby raz na rok zakładać sprężynę twardszą niż do zegara wiszącego, kupować.. nie to nie dla mnie.. wolę zakupić wiertarkę do czopów, i inne.. takie Ponadto z broni starerj nie zrezygnowałem, więc niektóre narzędzia rusznikarskie tez kosztują.. i to nie mało.. :D Dla mnie jako mechanika ze starej Polibudy Gliwickiej, to każde narzędzie proste mogę zrobić samemu, a i sposoby na "ominięcie" komercyjnych przyrządów się znajdą..Jeżeli się wie do czego to oprzyrządowanie to to technologia się znajdzie.. ( nie używam wysublimowanego oprogramowania 3D lecz tylko ołówka ( głowy) i papieru..Jestem starej daty.. szkoda "piniądzy" na coś co mogę zrobić sam, przy "użyciu dostępnych materiałów" .....Przykład YODKA proszę.... Da się ?... Oczywiście że się da... ps. przeczytałem większość postów KOLEŻANKI i jestem pod WRAŻENIEM......Chylę CZOŁA przed WAĆ Panią Yodkiem Edytowane 5 Stycznia 2020 przez mkl1 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #5597 Napisano 5 Stycznia 2020 Nigdy nie używałem zwijarki do sprężyn... 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6204 #5598 Napisano 5 Stycznia 2020 (edytowane) No i właśnie...RENCAMI też się da.. no chyba że sprężyna ma przekrój/ grubość ponad 3 mm grubości= to trza przyrząda..nawet prostego.. imadło, pręta i pomysłu.. Edytowane 5 Stycznia 2020 przez mkl1 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
old time 456 #5599 Napisano 5 Stycznia 2020 Nigdy nie używałem zwijarki do sprężyn...Nie kazdy moze byc "miszczem""zegarmistrzem. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dziadek 1296 #5600 Napisano 5 Stycznia 2020 (edytowane) Nawijarka to proste urządzenie i każdy może sobie zrobić samemu. Ot chociażby taką jak ta. https://www.youtube.com/watch?v=Ywx2PGNymtI&feature=em-share_video_user https://www.youtube.com/watch?v=QUGj4SgWZbo https://www.youtube.com/watch?v=6uOsZ_ZIvLc https://www.youtube.com/watch?v=lxW_oCCBY4A Edytowane 5 Stycznia 2020 przez dziadek 0 Każdy stary człowiek ma swoją historię i powód, dlaczego jest taki, a nie inny. Pomyśl o tym, zanim mnie osądzisz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach