Yodek 2548 #6126 Napisano 23 Stycznia 2020 (edytowane) Oczywiście, że interesuje - nie zrobię "buksów" ale przynajmnie dowiem się cóż to Ja jeśli już, to chyba tą "kowalską" metodą punktowania mogę spróbować, o ile znajdę w domu jakieś zbliżone narzędzie. A co tam, budzik ledwie ożywiony, najwyżej znów polegnie biedak Jeszcze raz dziękuję Ci Odludku za porady i wspomożenie niezdarnej niewiasty Edytowane 23 Stycznia 2020 przez Yodek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
longcase1 481 #6127 Napisano 23 Stycznia 2020 Gosia wybacz mi szczerość ale uważam że jesteś zbyt ambitna i trochę już za "duża" żeby zajmować się takim szmelcem;-) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kieszonkowe 736 #6128 Napisano 23 Stycznia 2020 (edytowane) Ja wstawiam buksy, ale nie wszyscy mają takie możliwości, dlatego znalazłem jakis stary budzik i pokazałem wszystkie możliwości,począwszy od zwężania przez punktowanie, najgorszy ale zarazem najprostszy sposób.następnie można zwężać specjalnymi puncynami, dobry sposób, ale zawsze jest jakieś ale, po pierwsze i tak trzeba jakoś to łożysko wcześniej doprowadzić do porządku, czyli i tak musimy tam gdzie jest wyrobione go na punktować,a po zatem pozostaje obwódka, która nawet może nieźle wyglądać w budzikach ale jest.No trzeci sposób to buksy,Jeśli to kogoś interesuje to poproszę wnuka aby wstawił zdjęcia. Dla jasności buksy = tulejowanie Jan wie, ja wiem i kliku Kolegów wie a teraz już wiedzą wszyscy pozdrawiam wszystkichRoman Edytowane 23 Stycznia 2020 przez Kieszonkowe 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #6129 Napisano 23 Stycznia 2020 (edytowane) Gosia wybacz mi szczerość ale uważam że jesteś zbyt ambitna i trochę już za "duża" żeby zajmować się takim szmelcem;-)Bardzo sobie cenię Twoje porady, a tym bardziej szczerość Dziękuję za "podbudowanie" - moje ego spuchło jak balon Jednakże operowanie na takim szmelcu jest dla mnie nauką i to wielu rzeczy.Opanowanie tego, za przeproszeniem "dziadostwa" to ćwiczenie cierpliwości, która czasem mi odmawia współpracy Ujarzmienie całego mechanizmu, z rozdziawionymi sprężynami bez bębnów, które trzeba upchnąć równocześnie z bujającymi się na wszystkie strony zębatkami jest wyzwaniem.Linkowce są w tym zakresie dużo łagodniejsze. W patriotycznym uniesieniu uparłam się, że chcę mieć polskiego budzika. Kupiłam złom żeby coś zadziałać, ale trafiłam znów takiego z luzami Poza tym mam gest - stać mnie, a co tam - dwa okazy za 35 zł Jeszcze mnie te "Świty" korcą tylko na horyzoncie nic nie widać Edytowane 23 Stycznia 2020 przez Yodek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #6130 Napisano 23 Stycznia 2020 (edytowane) Oklepałam jajowaty otwór w płycie. Wygląda koszmarnie, ale jajo zrobiło się - no, "prawie okrągłe" ;) Póki co budziol idzie, ośka się nie zakleszczyła, nie wiem jak długo. Edytowane 23 Stycznia 2020 przez Yodek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6088 #6131 Napisano 23 Stycznia 2020 No to GRATULACJE 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #6132 Napisano 23 Stycznia 2020 No to GRATULACJEDziękuję, ale "prawie" okrągłe robi różnicę 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6088 #6133 Napisano 23 Stycznia 2020 Dziękuję, ale "prawie" okrągłe robi różnicę Nabierzesz wprawy Jeszcze 10-20 sztuk i będzie profeskaBędą Ci podsyłać do naprawy 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paweł Bury. 5729 #6134 Napisano 25 Stycznia 2020 Panowie i PanieCo to jest? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #6135 Napisano 25 Stycznia 2020 (edytowane) Stowarzyszenie Pań z tego wątku jednomyślnie orzekło, iż nie posiada wiedzy o zastosowaniu powyższego przedmiotu ;) Edytowane 25 Stycznia 2020 przez Yodek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kieszonkowe 736 #6136 Napisano 25 Stycznia 2020 (edytowane) Panowie i PanieCo to jest? Moim zdaniem rodzaj rozwiertaka oparty o mechanizm zegarowy (napęd zegara adoptowany ???). Opierasz okręgiem na płycie rozwiercanej i opuszczasz obracający się szpikulec rozwiercając otwór. PozdrawiamRoman p.s. Dla Stowarzyszenia Pań jeśli to to co napisałem to można stosować do wstawiania buksów Edytowane 25 Stycznia 2020 przez Kieszonkowe 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #6137 Napisano 25 Stycznia 2020 Panowie i PanieCo to jest?Nie, nie, to jak najbardziej ma zastosowanie w relacjach damsko- męskich... To sprężynowy półautomatyczny wiertak dziury w brzuchu... IMO 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #6138 Napisano 25 Stycznia 2020 (edytowane) Do wiercenia dziury w brzuchu, świetnie dajemy radę "ręcznie" p.s. Dla Stowarzyszenia Pań jeśli to to co napisałem to można stosować do wstawiania buksów Członkinie Stowarzyszenia wyrażają głęboką wdzięczność za wyjaśnienie - zdobycie takowego przyrządu, pozwoliłoby naszym dziewczynom uniknąć kasowania luzów na tzw. "rympał" Rympał przeprowadzano prymitywnie Edytowane 25 Stycznia 2020 przez Yodek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #6139 Napisano 25 Stycznia 2020 W brzuchu... hmm ... 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #6140 Napisano 25 Stycznia 2020 W brzuchu... hmm ... W "portfelu"? :P 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #6141 Napisano 25 Stycznia 2020 Do wiercenia dziury w brzuchu, świetnie dajemy radę "ręcznie" Członkinie Stowarzyszenia wyrażają głęboką wdzięczność za wyjaśnienie - zdobycie takowego przyrządu, pozwoliłoby naszym dziewczynom uniknąć kasowania luzów na tzw. "rympał"Rympał przeprowadzano prymitywnieJa pier.... szacun !!! Tym większy, że mechanizm działa po naprawie Jesteś jak ... "Edisonożka technologi naprawy" - kopalnia pomysłów. "Gosia Słodowa" - "zrób to sam zegarów" .... Od dziś szacun ... na poważnie 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #6142 Napisano 25 Stycznia 2020 Ja pier.... !!! Tym większy, że mechanizm działa po naprawie Jesteś jak ... "Edisonożka technologi naprawy" - kopalnia pomysłów. "Gosia Słodowa" - "zrób to sam zegarów" ....Od dziś szacun ... na poważnie Dziękować! Trochę szczęścia dopisało chyba Nie spodziewałam się, że największym problemem jest UNIERUCHOMIENIE płyty na możliwie twardym podłożu. Nie mam kowadła A to, że coś tam czasem się uda to czyja zasługa? Hę?Wasza. To Ty LES, i Bartek, i inni, żeście mnie "wymodelowali". Kto zdradzał swoje techniki, sposoby i sposobiki? Szpulki od nici, grube igły do wybicia złamanego bolca z oczka osi wskazówkowej, otwieranie (zamykanie) dekla bębna sprężyny, i inne tajemne zaklęcia i receptury. Gdyby nie Wy to siedziałabym w przedziale - zbieracz/podziwiacz/odkurzacz zegarów A oto rzeczony, ożywiony i tykający (wierzyć na słowo) delikwent.. Wygląda wprawdzie jak weteran zderzenia z pociągiem, ale nie był przeznaczony na wystawę 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
longcase1 481 #6143 Napisano 25 Stycznia 2020 Widzę że budzikowy koszmar trwa nadal;-) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #6144 Napisano 25 Stycznia 2020 (edytowane) Widzę że budzikowy koszmar trwa nadal;-)Nauka, tylko nauka. Trzy posiadane budziki jakie kupiłam, muszą zostać umyte i uruchomione jak należy, potem jak życie pozwoli "jadę" dalej Zwyczajny etap tylko Jeszcze jeden "etapik". Kupiłam dwa malusie kluczyki do miesięcznego bo mój się wziął i złamał.Okazało się, że niby pasują ale się nie kcą obracać. Wydumałam, że "języczek" za szeroki no i piłowanie - udało się Kurczę - iglaki mi się się stępiły Edytowane 25 Stycznia 2020 przez Yodek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6088 #6145 Napisano 25 Stycznia 2020 (edytowane) Nauka, tylko nauka. Trzy posiadane budziki jakie kupiłam, muszą zostać umyte i uruchomione jak należy, potem jak życie pozwoli "jadę" dalej Zwyczajny etap tylko Jeszcze jeden "etapik". Kupiłam dwa malusie kluczyki do miesięcznego bo mój się wziął i złamał.Okazało się, że niby pasują ale się nie kcą obracać. Wydumałam, że "języczek" za szeroki no i piłowanie - udało się Kurczę - iglaki mi się się stępiły No i fajnie ,że się udało Podpowiem to co wyczytałem w książce Siewertado piłowaniastali i mosiądzu, a używając pilnków drobnoziarnowych ( iglaki takowymi sa) należy używać ich zamiennie, czyli do stali użyamy jednego, a do mosiądzu innego.NIE jednego do stali i mosiądzu zarazem...( metali miękkich)......stal się zdziera i prawie nie zostaje między ząbkami pilnika.Mosiądz i metale kolorowe "zaklejaja ostre krawędzie i ząbki. do czyszczenia pilnika "do stali" wystarczy szczotka z twardego mosiądzu, lub miękkiej stali. Do czyszczenia pilnika do mosiądzu - szczotka stalowa o twardym włosiu.. musi usunąć= wydrapać drobinki przyklejone/wtarte do zębów.. Mirek Edytowane 25 Stycznia 2020 przez mkl1 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #6146 Napisano 25 Stycznia 2020 Mkl1 - a toś ćwieka mi zabił Nie wiedziałam.. Teraz się domyślam czemu one "tępe" 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paweł Bury. 5729 #6147 Napisano 25 Stycznia 2020 Moim zdaniem rodzaj rozwiertaka oparty o mechanizm zegarowy (napęd zegara adoptowany ???). Opierasz okręgiem na płycie rozwiercanej i opuszczasz obracający się szpikulec rozwiercając otwór. PozdrawiamRoman p.s. Dla Stowarzyszenia Pań jeśli to to co napisałem to można stosować do wstawiania buksów Dziękuję wszystkim za opinie - niektórzy poszli po bandzie jak zwykle :D Ta szpila nie kręciła się i była tępo zakończona więc nie było szans aby coś wierciłaWajchą widoczną na zdjęciu można było załączać "napęd poprzez przysuwanie zębatki i w sumie tyle wyczaiłęmJak znalazłem chwilę aby wrócić i przyjrzeć się dokładnie to już tego nie byłoJakaś ciekawostka 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kieszonkowe 736 #6148 Napisano 26 Stycznia 2020 (edytowane) Dziękuję wszystkim za opinie - niektórzy poszli po bandzie jak zwykle :D..................Jak znalazłem chwilę aby wrócić i przyjrzeć się dokładnie to już tego nie byłoJakaś ciekawostka Nie ma za co Tak skutecznie zasugerowałeś że jest to urządzenie zegarmistrzowskie że na logikę analizując dwa zdjęciaobstawiałem nie mając więcej danych (np. o sposobie pracy) że jest to do "buncowania" .Tym bardziej że wyglądało że szpila ma po bokach rowki więc mogła by rozwiercać otwory .A że leżę sobie i nie mam nic do roboty (a jak sporo Kolegów wie narzędzia to mój konik)więc znalazłem, przeglądając zasoby ulubionych stron internetowych o narzędziach zegarmistrzowskich.Twoje narzędzie służy do "buncowania" ale nie płyt zegarowych - a skóry. To jest maszynka do tatuażu (szpila pierwotnie powinna być raczej ostra)- a więc mieli rację Ci którzy intuicyjnie twierdzili że służy do wiercenia dziury np. w brzuchu A pośrednio znając ceny tego typu usług to i w kieszeni PozdrawiamRoman Edytowane 26 Stycznia 2020 przez Kieszonkowe 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #6149 Napisano 26 Stycznia 2020 Nie zaszalałam.. Mam dwa nowe kluczyki i niestety rozsypany zameczek. Chyba coś się połamało 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #6150 Napisano 26 Stycznia 2020 Nie zaszalałam.. Mam dwa nowe kluczyki i niestety rozsypany zameczek. Chyba coś się połamało Zrób jeszcze jakieś zdjęcie tych części .... no i jeszcze takie , co gdzie mniej więcej powinno być , to rozgryziemy problem 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach