mkl1 6153 #6226 Napisano 28 Stycznia 2020 (edytowane) Jutro będziesz miał rysunek, jak to się wstawia/ (przynajmniej jak to robiłem ( nie w zegarze) ale działało...) potrzebna będzie (w tym wypadku) piłka włosowa, wiertełko, l pilniczek iglak,utownica(palniczek,na szybko teraz......(nie znam wymiarów, ale to się powinno sprawdzić najpierw wywierć dwa otworki odprężające, wytnij prostokątny kształt, wstaw na lut ( w tym wypadku nawet cynowy wystarczy ( nie ma dużych sił)następnie "wstawkę" dopiłuj, tak by ząb zebnik - wychodzący nie blokowal następnego.. ps na rysunku "wieńca" to nie wieniec zębów (moja pomyłka) lecz szerokość koła bosego...Przepraszam.. Edytowane 28 Stycznia 2020 przez mkl1 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #6227 Napisano 28 Stycznia 2020 Dzięki za pomoc.Co i jak należy zrobić, to ja wiem , ale i tak będzie masakra, bo gdzie ja tu kupię wiertełka i iglaczki poniżej 0.5mm.No, jutro z pomocą kolegi z pracy, coś chyba wyszukamy .Odstęp między zębami, w tym miejscu gdzie brak zęba ( bo łatwiej tam zmierzyć ) ma 1.6mm. Czyli ząbek ma 0.5 mm 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
longcase1 481 #6228 Napisano 28 Stycznia 2020 Może łatwiej Ci będzie zrobić to nacięcie piłką włosową. Dobrym sposobem jest zrobić piłkę z żyletki. Mnie tak uczył mój majster 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6153 #6229 Napisano 28 Stycznia 2020 (edytowane) Wiertło może być większe.i tak zalewasz lutem Wycięcie może być (nawet lepiej) trapezowe( w dół) wówczas ząb nie będzie "wyciągany" w skrajnym przypadku... Jeżeli tak mały.. wstaw kawałek pręta... Ja w kieszonce nawet nie wstawiałem, tylko zalałem lutem sąsiednie i ostrzem włośnicy naciąłem szczeliny... reszta zrobiona była przez zęby zebnika ( ale w imadełku...)ślady potem pogłębione włośnicą..Może łatwiej Ci będzie zrobić to nacięcie piłką włosową. Dobrym sposobem jest zrobić piłkę z żyletki.Mnie tak uczył mój majsterw markeie kupiłem włos o grubości "OO" tj o,2mm aż za 3 plnda rade Edytowane 28 Stycznia 2020 przez mkl1 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #6230 Napisano 28 Stycznia 2020 Może łatwiej Ci będzie zrobić to nacięcie piłką włosową. Dobrym sposobem jest zrobić piłkę z żyletki.Mnie tak uczył mój majsterOoo, ciekawy pomysł Wiertło może być większe.i tak zalewasz lutem Wycięcie może być (nawet lepiej) trapezowe( w dół) wówczas ząb nie będzie "wyciągany" w skrajnym przypadku... Jeżeli tak mały.. wstaw kawałek pręta... Ja w kieszonce nawet nie wstawiałem, tylko zalałem lutem sąsiednie i ostrzem włośnicy naciąłem szczeliny... reszta zrobiona była przez zęby zebnika ( ale w imadełku...)ślady potem pogłębione włośnicą..w markeie kupiłem włos o grubości "OO" tj o,2mm aż za 3 plnda radeTu , to nic nie ma , bo ludzie nie potrzebują .... najmniejsze wiertło, to tylko 1.0 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6153 #6231 Napisano 28 Stycznia 2020 (edytowane) Na Alle są ze spieków od 0,1 do 1,1 za 12 pln za komplet lub serie od.o,1 po 8 sztuk Szukaj wiertła do czyszczenia dysz drukarek...https://allegro.pl/oferta/wiertla-do-dysz-drukarek-3d-0-2mm-10-szt-8257685553?snapshot=MjAxOS0xMi0xNVQwODoyMjoyNy4zMjFaO2J1eWVyOzU5MzY2YWFmNzZiZjE3MDJmNzI0ZmE5Y2Q0ZGM5ZTU4NTg4ODZkOTc1NjZlNjdiMGY3NjgxNmY5MWZmNWFhOGM%3D A włośnice mogę Ci kupic i podesłac... BTW- korzystając z okazji... potrzebuję wymiary mloteczka zegarmistrzowskiego ( nie kupię za 100pln kawałka żelaza, kóre mogę zrobić "pod swoją lewą rękę") Edytowane 28 Stycznia 2020 przez mkl1 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #6232 Napisano 28 Stycznia 2020 Na Alle są ze spieków od 0,1 do 1,1 za 12 pln za komplet lub serie od.o,1 po 8 sztuk Szukaj wiertła do czyszczenia dysz drukarek...https://allegro.pl/oferta/wiertla-do-dysz-drukarek-3d-0-2mm-10-szt-8257685553?snapshot=MjAxOS0xMi0xNVQwODoyMjoyNy4zMjFaO2J1eWVyOzU5MzY2YWFmNzZiZjE3MDJmNzI0ZmE5Y2Q0ZGM5ZTU4NTg4ODZkOTc1NjZlNjdiMGY3NjgxNmY5MWZmNWFhOGM%3Dwłośnice mogę Ci kupic i podesłac... BTW- korzystając z okazji... potrzebuję wymiary mloteczka zegarmistrzowskiego ( nie kupię za 100pln kawałka żelaza, kóre mogę zrobić "pod swoją lewą rękę"Za tydzień, jeden z kolegów jedzie do polski , to do tego czasu chyba coś wyszukam 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6153 #6233 Napisano 28 Stycznia 2020 YodkuWybacz, że zaśmiecam .. ale to była moja skromna porada...Nie wiem czy trafiona, ale się STARAŁEM, nie starzałem 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
janekp 516 #6234 Napisano 29 Stycznia 2020 Wiertło może być większe.i tak zalewasz lutem Wycięcie może być (nawet lepiej) trapezowe( w dół) wówczas ząb nie będzie "wyciągany" w skrajnym przypadku... Jeżeli tak mały.. wstaw kawałek pręta... Ja w kieszonce nawet nie wstawiałem, tylko zalałem lutem sąsiednie i ostrzem włośnicy naciąłem szczeliny... reszta zrobiona była przez zęby zebnika ( ale w imadełku...)ślady potem pogłębione włośnicą..w markeie kupiłem włos o grubości "OO" tj o,2mm aż za 3 plnda radeWycięcie może być (nawet lepiej) trapezowe( w dół) wówczas ząb nie będzie "wyciągany" w skrajnym przypadku...Dokladnie tak 0 Znane są tysiące sposobów zabijania czasu,ale nikt nie wie, jak go wskrzesić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
longcase1 481 #6235 Napisano 29 Stycznia 2020 Prawidłowo zęby do koła powinno się wstawać na jaskółczy ogon. Taka wstawka jest mocniejsza. Ale w tym przypadku nie jest to konieczne 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #6236 Napisano 29 Stycznia 2020 Ale cisza No, chyba że wszyscy mocno zajęci, tak jak ja Dziękuję kolegom, Longcase1 i mkl1...... normalnie mistrzowskie wskazówki ! Wypiłowałem gniazdo na wstawkę ..... wiem, że to dopiero połowa sukcesu .Na zdjęciach jest widok z jednej i drugiej strony. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6153 #6237 Napisano 29 Stycznia 2020 (edytowane) Rewelcjia teraz kawałek mosiądzu( może być nawet grubszy ale dopasowany do wpustu) i rozklepać.. obejdzie się bez lutu Zajęty i owszem bo uruchamiałem "Croissant";a Chronometr..MRCo / Croissant (mit/in Mondsichel) Monnin & Co. / Monnin, Rebetez & Cie. / Montres Croissant / Phenix Watch Co. Taschenuhren; Porrentruy, Schweiz; registriert am 30.6.1905 Edytowane 29 Stycznia 2020 przez mkl1 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kieszonkowe 736 #6238 Napisano 29 Stycznia 2020 Ale cisza No, chyba że wszyscy mocno zajęci, tak jak ja Dziękuję kolegom, Longcase1 i mkl1...... normalnie mistrzowskie wskazówki ! Wypiłowałem gniazdo na wstawkę ..... wiem, że to dopiero połowa sukcesu .Na zdjęciach jest widok z jednej i drugiej strony. Nie chcę Cię martwić - ale sąsiednie zęby też "dostały" - przydało by się prostowanie (uwaga ostrożnie !!!) i ew. potem kalibracja.Miłej nocyRoman 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
longcase1 481 #6239 Napisano 29 Stycznia 2020 To fakt że są trochę pochylone ale jeszcze niema dramatu. PM widzę że naprawa zapowiada się obiecująco 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #6240 Napisano 29 Stycznia 2020 To fakt że są trochę pochylone ale jeszcze niema dramatu.PM widzę że naprawa zapowiada się obiecującoTo dzięki Twojej podpowiedzi ... normalnie strzał w 10-tkę !Z pochyleniem później się postaram. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
longcase1 481 #6241 Napisano 29 Stycznia 2020 To czym zrobiłeś to wycięcie?? Piłka włosowa czy żyletka?? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #6242 Napisano 29 Stycznia 2020 (edytowane) To czym zrobiłeś to wycięcie?? Piłka włosowa czy żyletka??Żyletka ...... co prawda nie tradycyjna , tylko od jakiegoś skrobaka , więc nieco grubsza i sztywniejsza . Grubość 0.5 mm. ale dość długa część ostrzona , więc cienko , a ja przecież głęboko nie piłowałem Edytowane 29 Stycznia 2020 przez PM1122 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #6243 Napisano 29 Stycznia 2020 No to fajny sposób, normalnie używam „antilope” na ramce... cuda można wyciąć. 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
longcase1 481 #6244 Napisano 29 Stycznia 2020 (edytowane) Ja tez używam włosów ale w tym wypadku żyletka bardzo dobrze się sprawdza. Chyba dlatego że cały proces cięcia daje się lepiej kontrolować.W ostrzu żyletki można zrobić mikro ząbki pukając nożem kuchennym po ostrzu. Wtedy tnie mosiądz jak masło:-) Edytowane 29 Stycznia 2020 przez longcase1 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #6245 Napisano 29 Stycznia 2020 Ja tez używam włosów ale w tym wypadku żyletka bardzo dobrze się sprawdza. Chyba dlatego że cały proces cięcia daje się lepiej kontrolować.W ostrzu żyletki można zrobić mikro ząbki pukając nożem kuchennym po ostrzu. Wtedy tnie mosiądz jak masło:-)Właśnie tak , choć w nieco inny sposób tę ,,piłkę,, zrobiłem 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6153 #6246 Napisano 29 Stycznia 2020 Ja tez używam włosów ale w tym wypadku żyletka bardzo dobrze się sprawdza. Chyba dlatego że cały proces cięcia daje się lepiej kontrolować.W ostrzu żyletki można zrobić mikro ząbki pukając nożem kuchennym po ostrzu. Wtedy tnie mosiądz jak masło:-)Ooo nie znałem tego sposobu. 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
longcase1 481 #6247 Napisano 29 Stycznia 2020 Sam ząb z czego zrobisz a może przeszczep z innego koła o tym samym zarysie zębów 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #6248 Napisano 29 Stycznia 2020 Sam ząb z czego zrobisz a może przeszczep z innego koła o tym samym zarysie zębówMam blaszkę, tylko nieco grubszą i przymierzam się do niej . Innych kół nie mam , więc zapożyczenia nie będzie. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #6249 Napisano 30 Stycznia 2020 Wstępnie dopasowanie wstawki.,, Ząb ,, wchodzi w gniazdo i nieźle trzyma , ale jeszcze niezaklepany i jeszcze ma dużo naddatku. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6153 #6250 Napisano 30 Stycznia 2020 Wyszło całkiem OK 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach