mkl1 6071 #6926 Napisano 7 Kwietnia 2020 (edytowane) Nie mogę nic więcej powiedzieć Właściciel nie chce .. Zna się podobno na zegarch.I on wie lepiej... numeru seryjnego nie pokazał...Sam go odnawiał. Edytowane 7 Kwietnia 2020 przez mkl1 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kumite 254 #6927 Napisano 7 Kwietnia 2020 Takie wagi pierwszy raz widzę w wisielcach. Jak ze stojącego 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #6928 Napisano 7 Kwietnia 2020 No trochę pokazał. Widać 169. Gdyby to było 169XX - mielibyśmy 1878 rok. Absolutnie bardziej pasuje 169XXXX - 1903.Takie wagi pierwszy raz widzę w wisielcach. Jak ze stojącegoA gdzie on tam wisi? 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kumite 254 #6929 Napisano 7 Kwietnia 2020 (edytowane) Chyba ,że to opcja samej góry bez podstawy, za mało widać,a podstawy brak Edytowane 7 Kwietnia 2020 przez kumite 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6071 #6930 Napisano 7 Kwietnia 2020 (edytowane) Wisi u pasjonata w Katowicach.Fryzjerk mojej połowicy, się pochwaliła tym zegarem i tyle.Jej mąż jest super znawcą zegarów i odrazu wiedział, że mój HERR to roczniak ..... a Elgin to kieszonkowy stary zegarek. ( żona pokazala fotki) Na 100000% on musi być z 1875 albo nawet starszy.... Edytowane 7 Kwietnia 2020 przez mkl1 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kumite 254 #6931 Napisano 7 Kwietnia 2020 Tarczę ma dużą średnicę ok 28cm ? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6071 #6932 Napisano 7 Kwietnia 2020 (edytowane) Może on stojący ??? tarcza i tyle w temacie więcej nic nie wiem i nie mam Może ta osoba sama się tu zgłosi...(?) Edytowane 7 Kwietnia 2020 przez mkl1 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kumite 254 #6933 Napisano 7 Kwietnia 2020 Na pewno stojący bez dołu. Na 99% 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #6934 Napisano 7 Kwietnia 2020 (edytowane) Mirek, a gdzie ta śrubka urwana była? Jest lepszy sposób na usunięcie urwanego kawałka... Edytowane 7 Kwietnia 2020 przez kiniol 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #6935 Napisano 7 Kwietnia 2020 Chyba ,że to opcja samej góry bez podstawy, za mało widać,a podstawy brakMyślę, że dokładnie tak. Te wczesne łańcuchowe (w niewielkich ilościach produkowane od połowy lat 80, licznie po 1900 r.) miały osobny cokół, w który nie wchodziły wagi. Coś jak na tym po prawej (to chyba 1902 rok). Wskazówki identyczne.Może on stojący ??? tarczabekers3.JPG i tyle w temacie więcej nic nie wiem i nie mam Może ta osoba sama się tu zgłosi...(?)No proszę, secesyjne maki. W przypadku zegarów Jugendstil pojawił się w 1900 roku. 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6071 #6936 Napisano 7 Kwietnia 2020 (edytowane) take to..CROISSANT Chronometre czy cuś. MRCo / Croissant (mit/in Mondsichel) Monnin & Co. / Monnin, Rebetez & Cie. / Montres Croissant / Phenix Watch Co. Taschenuhren; Porrentruy, Schweiz; registriert am 30.6.1905 a tu trochę wywiercony(rozwiercona śrubka- ten otwór po prawej Edytowane 7 Kwietnia 2020 przez mkl1 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #6937 Napisano 7 Kwietnia 2020 Ja w takich przypadkach usuwam z elementu wszystko co stalowe i wytrawiam w kwasie akumulatorowym resztę wkrętu. 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6071 #6938 Napisano 7 Kwietnia 2020 (edytowane) Odwierciłemwygrzebałem resztę stali( tak mi się wydaje- więc spróbuję z kwasem ).Teraz robię nową spiralną sprężynkę o średnicy zewnętrznej ok 1,4 mm , która odpychała/pomagała tej sprężynie zapadkowej pracować...(ta sopiralna ma wejśc do tego otworu po lewej.. Kto to wymyślił.. nie można było zrobić jednej bez takich cudów?) Edytowane 7 Kwietnia 2020 przez mkl1 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #6939 Napisano 7 Kwietnia 2020 Chodzi mi o usunięcie wszystkich części ze stali, zamontowanych do elementu z urwanym wkrętem... 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6071 #6940 Napisano 7 Kwietnia 2020 (edytowane) Zrobię fotki , jak złożę, może nie precyzyjnei się wyrażam piszac..no to fotki elementy: sprężyhna "zapadkowa" malutka złamana sprężynka spiralna ( do dorobienia i nowy wkręt. ijeszcze przed montażem... Edytowane 7 Kwietnia 2020 przez mkl1 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6071 #6941 Napisano 7 Kwietnia 2020 No to żeby skończyć wtrącenie...jest gotowe.Zegarek dostał też nową(starą z innego trupka) półbeczkę i da się teraz nakręcić. tada tada: 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Odludek 76 #6942 Napisano 7 Kwietnia 2020 WitamFibo napisał że ma kłopot z dorobieniem części do zegara, ale tak to już jest z tymi starociami, mniejszy problem jest gdy ma się oryginalny detal.Ja ostatnio dorabiałem część którą musiałem sobie wymyślić, dzięki Tarantowi przynajmniej widziałem zdjęcie oryginału.Efekt w/g mnie jest dobry mimo że jest chyba trochę za gruba, no ale na niej mogę się już podpisać 0 Pozdrawiam Jan Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fibo 416 #6943 Napisano 8 Kwietnia 2020 No żeby nie było, że się opierdzielam, dziś tyle... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #6944 Napisano 9 Kwietnia 2020 Od dziś ci mówię MISTRZU ! 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kieszonkowe 736 #6945 Napisano 9 Kwietnia 2020 Od dziś ci mówię MISTRZU ! Zwłaszcza że zrobił to pilniczkiem do paznokci córki 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #6946 Napisano 9 Kwietnia 2020 No moja żona ma taki pilnik (elektryczny) i od czasu do czasu pożyczy ... przydaje się 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fibo 416 #6947 Napisano 9 Kwietnia 2020 Zwłaszcza że zrobił to pilniczkiem do paznokci córki Że narzędzia córci były w robocie, to fakt . Ale ma ich trochę do wyboru, bo się zajmuje konserwacją i renowacją klawesynów. Gdyby wiedziała, jak jej świętymi pilniczkami do lizania drewna rżłem mosiądz... . Jeszcze sporo pracy, a dziś znowu słońce wyszło, więc trzeba w ogrodzie troszkę pohulać, rośliny postrzyc, trawę przeczesać, krzaczory podciąć. Wieczorem usiądę i będę rzeźbił dalej, już zostały niewielkie poprawki, osadzenie kołka do MPZ, wywiercenie otworów i oby nie pękła po zamontowaniu. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kieszonkowe 736 #6948 Napisano 9 Kwietnia 2020 Oj Piotr Piotr stąpasz po kruchym lodzie już pilniczek do paznokci był dużym ryzykiemale użycie pilników do klawesynu to już grozi ŚMIERCIĄ 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #6949 Napisano 9 Kwietnia 2020 ... no powiem że nie tylko po lodzie ... jego już tam nie ma . Pilniczek drobny do drewna po użyciu do mosiądzu albo np miedzi lub aluminium... słabo to widzę ... chyba będzie awantura i specjalne czyszczenie . No możesz zrobić jeszcze zajączka - nowy komplet! Ps ja jak używam to czyszczę pilniki dremelem z szczotką stalową - równolegle do nacięć . Może pomoże - Ci , może przeżyjesz .... 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fibo 416 #6950 Napisano 9 Kwietnia 2020 Już tak zrobiłem! Zacieranie śladów ścierką to moja specjalność . Ona wcześniej też mi moje narzędzia zapaprywała z lubością, "zapominając" odłożyć na miejsce, o czyszczeniu nie wspominając. Teraz ma własne i nagle się zrobiła ortodoksyjnie porządna . Na szczęście trzyma je u mnie, a mieszka osobno, zaraza wokół, więc harcuję- jak to stary myszor bez dziarskiego kota za plecami. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach