Yodek 2548 #7226 Napisano 17 Czerwca 2020 Kieszonkowe - bardzo dziękuję za ofertę pomocy 😀 Zważywszy na nakład zaangażowania aby kawałeczek drucika wysłać to aż nie uchodzi angażować 😊 Oczywiście nie spieszy mi się, a rzeczonego drucika wyszukam sobie na alle lub w necie skoro wiem, że są i bez angażowania niepotrzebnego. Fakt, nie będzie z komunistycznej produkcji ale jak udałoby się budzik odratować to za złe mi tego nie weźmie 😄 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kieszonkowe 736 #7227 Napisano 17 Czerwca 2020 (edytowane) 36 minut temu, Yodek napisał: Kieszonkowe - bardzo dziękuję za ofertę pomocy 😀 Zważywszy na nakład zaangażowania aby kawałeczek drucika wysłać to aż nie uchodzi angażować...... Nie ma sprawy, w normalnych czasach wrzuciłbym do koperty kupił znaczek za 2,50 i byś miała A tak swoją drogą przyszedł mi pomysł - swego czasu - Jan "Odludek" pisał że sam sobie robił wiertełka do wiercenia czopów z drutów ze starej szczotki do metalu. Zlazłem do piwnicy i wyrwałem jeden z mojej szczotki - może to jest najprostsze rozwiązanie poszukać odpowiednio grubej szczotki Pozdrawiam Roman p.s. Jeśli Ty lub ktoś ze znajomych byłby w Gdańsku to druty są i czekają. Wydawało mi się że jesteś gdzieś nie daleko na północy - Wejherowo, Słupsk ?. Edytowane 17 Czerwca 2020 przez Kieszonkowe 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #7228 Napisano 17 Czerwca 2020 (edytowane) Zgadza się - niezbyt daleko - Koszalin 😀 Stalowa szczotka mnie prześladuje wręcz 😜 Już nie raz słuchałam jaka jest przydatna - druciki do blokowania wskazówek, kołeczki blokujące elementy bicia, teraz paletki. Bartek mi już te szczotkę wypomina przy każdej okazji. Miałam taką szczotkę tylko zaginęła i ślad po niej zaginął. Próbowałam od kogoś pożyczyć kilka "kłaczków" to znajomi też nie posiadają.. Trzeba do żelaznego zajrzeć. Tylko pytanie czy wszystkie szczotki mają drut tej samej średnicy. Trzebaby z suwmiarka iść do sklepu. No, a wtedy sprzedawcy patrzą na mnie z przerażeniem 😝 Edytowane 17 Czerwca 2020 przez Yodek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kieszonkowe 736 #7229 Napisano 17 Czerwca 2020 (edytowane) 22 minuty temu, Yodek napisał: Zgadza się - niezbyt daleko - Koszalin .... No to trochę dalej ale dla młodych co to za różnica (mój zięć potrafi na rowerze w ciągu jednego dnia !!!! przyjechać z W-wy do Gdańska) 22 minuty temu, Yodek napisał: Stalowa szczotka mnie prześladuje wręcz .......Już nie raz słuchałam jaka jest przydatna - druciki do blokowania wskazówek, teraz na kołeczki. Bartek mi już te szczotkę wypomina przy każdej okazji. ...... No widzisz "stare" fachury (przepraszam za użycie stare - dlatego w cudzysłowie) "Odludek", "Longcase1" wiedzą co dobre 22 minuty temu, Yodek napisał: ... Trzeba do żelaznego zajrzeć. Tylko pytanie czy wszystkie szczotki mają drut tej samej średnicy. Trzebaby z suwmiarka iść do sklepu. No, a wtedy sprzedawcy patrzą na mnie z przerażeniem Nie szczotki mają różne grubości drutu. Ale myślę że jak będziesz mierzyć tylko druty szczotki to sprzedawcy nie będą przerażeni a wręcz pomogą. A pro po średnic drutów taka anegdotka: Mój ś.p. przyjaciel dostał kiedyś polecenie od syna żeby zakupił mu 10 kg drutu stalowego fi 0,8 z którego potem on robił/dziergał sobie kolczugę. Poszedł do sklepu Metalzbytu i składa zamówienie przy ladzie, na co sprzedawca krzyczy na zaplecze "Jasiu 10 kilo rycerskiego przynieś" Pozdrawiam Roman Edytowane 17 Czerwca 2020 przez Kieszonkowe 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #7230 Napisano 17 Czerwca 2020 (edytowane) Dokładnie! Miałam okazję nie raz i nie dwa, przekonać się jakie genialne sposoby mają na większość zegarowych bolączek. Czasem z wrażenia mnie zatkało jak co nieco, Mistrzowie ze swoich tajemnic zdradzili. I to jest równie fascynujące jak i same zegary 🤗 Haha... drut "rycerski" jest powszechniejszy niż nam się mogło wydawać. Być może i szczotki też. Jak się o taką zapytam to sprzedawca od razu dopyta - na paletki czy wskazówki 😜😜 Edytowane 17 Czerwca 2020 przez Yodek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6089 #7231 Napisano 17 Czerwca 2020 2 godziny temu, Kieszonkowe napisał: dlaczego ??? Pozdrawiam Roman Boje się odpuszczać os jest krótka a i kotwica może się rozhartować :(- nawet używajac klamerki. 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kieszonkowe 736 #7232 Napisano 17 Czerwca 2020 Myślę że większość fachowców dzieli się chętnie swoją wiedzą zwłaszcza jak widzą że z drugiej strony jest zainteresowanie tematem i chęć chłonięcia wiedzy. Gorzej jest jak widzisz że taki "świeżak" który mało co wie a ty mu jeszcze chwilę temu tłumaczyłeś jak trzymać młotek czy pilnik zaczyna pouczać wszystkich razem z mistrzem . Pozdrawiam Roman 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #7233 Napisano 17 Czerwca 2020 Pokaż te kotwice, tam os się wykręca 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kieszonkowe 736 #7234 Napisano 17 Czerwca 2020 (edytowane) 15 minut temu, kiniol napisał: Pokaż te kotwice, tam os się wykręca Krzysztof w tokarce którą Mirkowi sprzedałeś krążki zabierane były ale sercówek i latarki chyba nie . Więc jak wykręci oś to i tak nie będzie jak miał jej nawiercić. Jeśli jest dobra klamerka do odpuszczania to będzie widział jak głęboko nagrzewa/odpuszcza oś. A potem może złapać w wiertarce do czopów za ramię kotwicy i swobodnie wiercić. Pozdrawiam Roman Edytowane 17 Czerwca 2020 przez Kieszonkowe 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #7235 Napisano 17 Czerwca 2020 Chwyci sobie oś w uchwyt i jedzie 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6089 #7236 Napisano 17 Czerwca 2020 (edytowane) kotwica Edytowane 17 Czerwca 2020 przez mkl1 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kieszonkowe 736 #7237 Napisano 17 Czerwca 2020 5 minut temu, kiniol napisał: Chwyci sobie oś w uchwyt i jedzie Chyba przeceniasz Mirka - wierci z ręki ? 3 minuty temu, mkl1 napisał: kotwica.. Po tym co pokazałeś to jest dość sporo miejsca zrób/kup sobie precyzyjną klamerkę albo poeksperymentuj z cienką rurką. Pozdrawiam Roman 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #7238 Napisano 17 Czerwca 2020 Faktycznie można odpuścić, jest trochę miejsca... 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6089 #7239 Napisano 17 Czerwca 2020 (edytowane) Spróbuję używając rurki ( mam takową i mosięzną i miedzianą. Może jak dam przekładkę z tektury namoczonej woda to bedzie blokada cieplna... i powinno odpuscic tylko końcówkę. Edytowane 17 Czerwca 2020 przez mkl1 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kieszonkowe 736 #7240 Napisano 17 Czerwca 2020 4 minuty temu, kiniol napisał: Faktycznie można odpuścić, jest trochę miejsca... Trochę delikatnie powiedziane. 4 minuty temu, mkl1 napisał: Spróbuję używając rurki ( mam takową i mosięzną i miedzianą. Może jak dam przekładkę z tektórki namoczonej woda to bedzie blokada cieplna... i powinno odpuscic tylko końcówkę. Żeby odpuszczać w rurce trzeba mieć trochę wprawy w klamerce jest zdecydowane łatwiej bo widzisz barwy nalotowe. Ale proponuję przenieść temat i nie zaśmiecać tematu "Yodka" Pozdrawiam Roman 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #7241 Napisano 17 Czerwca 2020 No ale ten temat służy do rozwiązywania problemów 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #7242 Napisano 17 Czerwca 2020 Oczywiście! To nie jest mój prywatny wątek. Piszą Wszyscy o wszystkim i gitara gra 😄 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kieszonkowe 736 #7243 Napisano 17 Czerwca 2020 Tak oczywiście tylko jest to temat w dziale zegary a nie zegarki kieszonkowe. I nie chodzi nawet o "zaśmiecanie tematu" tylko potem szukając jak nie należy nawiercać osi kotwicy w kieszonce jak to znaleźć w temacie zegarów wiszących. Tym bardziej że "mkl1" chyba już założył temat o tym zegarku w innym dziale - no właśnie tylko w jakim dziale - nie pamiętam Pozdrawiam Roman 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #7244 Napisano 17 Czerwca 2020 To są już bardzo specjalistyczne dyskusje 😊 Ale jedno da się zauważyć - gwałtowny wzrost "oglądalności" wątku od wczoraj chyba 😜 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6089 #7245 Napisano 17 Czerwca 2020 (edytowane) 6 godzin temu, Kieszonkowe napisał: Tak oczywiście tylko jest to temat w dziale zegary a nie zegarki kieszonkowe. I nie chodzi nawet o "zaśmiecanie tematu" tylko potem szukając jak nie należy nawiercać osi kotwicy w kieszonce jak to znaleźć w temacie zegarów wiszących. Tym bardziej że "mkl1" chyba już założył temat o tym zegarku w innym dziale - no właśnie tylko w jakim dziale - nie pamiętam Pozdrawiam Roman Właśnie założę, bo o tym zegarku teylko wspomniałem, że mam w "kieszonkowych" Porobiłem troche dokumentacji i dzisiaj załozę nowy . Wczoraj to była tylko 'wrzutka" n/t problemów z kotwicąmi.... temat założony.... nie będę TU śmiecił.. Edytowane 17 Czerwca 2020 przez mkl1 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #7246 Napisano 17 Czerwca 2020 😀 Zamiast deski testowej , stołek testowy 😀 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #7247 Napisano 18 Czerwca 2020 Wystarczy jeden ścisk 😉 zegar nie ucieknie 😉 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #7248 Napisano 18 Czerwca 2020 Znaczy się jakiś Becker na tapecie. Będzie mycie 😄 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Odludek 76 #7249 Napisano 18 Czerwca 2020 Witam! Z tej strony Igor i jestem wnukiem Jana. Chciałbym ogłosić przykrą wiadomość, lecz czuje taki obowiązek. Niestety Dziadzio wczoraj zmarł ok godziny 13 bo od paru lat był bardzo ciężko chory, i niestety choroba dała za wygraną. Nie wiedziałem gdzie to napisać a widziałem że dziadzio często siedział na tym temacie forum. Z Poważaniem Igor 0 Pozdrawiam Jan Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #7250 Napisano 18 Czerwca 2020 (edytowane) Ojej😳😳 Strasznie mi przykro. Strasznie 😥😥 Proszę przyjąć kondolencje... Aż nie wiem co sensownego napisać, jestem wstrząśnieta, tak miło i serdecznie pisał, wspierał.. kurczę 😥😥😥 Edytowane 18 Czerwca 2020 przez Yodek 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach