Yodek 2548 #9351 Napisano 19 Grudnia 2021 (edytowane) 4 minuty temu, Sir Gresek napisał(-a): Kładziesz nakrętkę, jej otwór będzie działał jak krawędź tnąca na nakrętce kładziesz blaszkę a na blaszce kulkę Walisz młotem i kulka zbliżając się do nakrętki najpierw formuje "miseczkę" a póżniej stykając się z otworem nakrętki wycina miseczkę w kształcie koła Acha - już poqumałam ciut.. Nakrętka - o taka, o? Aż się temat nagrzał 🤗 Edytowane 19 Grudnia 2021 przez Yodek 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #9352 Napisano 19 Grudnia 2021 Panowie ,przy tych średnicach nakrętki mają sfazowane otwory , nic z tego nie wyjdzie , trzeba przetoczyć nakrętkę , albo conajmniej zeszlifować jedną stronę . Inaczej poszarpie blachę ... 1 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sir Gresek 164 #9353 Napisano 19 Grudnia 2021 7 minut temu, Yodek napisał(-a): Acha - już poqumałam ciut.. Nakrętka - o taka, o? Ano! Chcesz większą miseczkę, bierzesz większą nakrętkę Chcesz uzyskać większą wypukłość, bierzesz mniejszą kulkę Regulacja stopniowa, Teraz, LESKOS napisał(-a): Panowie ,przy tych średnicach nakrętki mają sfazowane otwory , nic z tego nie wyjdzie , trzeba przetoczyć nakrętkę , albo conajmniej zeszlifować jedną stronę . Inaczej poszarpie blachę ... Lepszym rozwiązaniem jest "żelaz" z wywierconym otworem. Krawędzie 90stopni 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6138 #9354 Napisano 19 Grudnia 2021 6 minut temu, LESKOS napisał(-a): Panowie ,przy tych średnicach nakrętki mają sfazowane otwory , nic z tego nie wyjdzie No to dobrze , że moje blaszki nic o tym nie wiedziały.... 1 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #9355 Napisano 19 Grudnia 2021 Hm ... może im nie powiedziałeś co robisz ... a szas pras i po wszystkim .🤭😉 Abra kadabra i są ... „cód” panie 😄😄 1 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6138 #9356 Napisano 19 Grudnia 2021 (edytowane) Wiesz, faktycznie nie licytujmy się... Edytowane 19 Grudnia 2021 przez mkl1 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sir Gresek 164 #9357 Napisano 20 Grudnia 2021 Zmienię temat Jeżeli to pytanie powinno wylądować w kąciku zegarmistrzowskim, to proszę ten wpis przenieść. Ale może tu ktoś z Was mi pomoże... Trafił do mnie zegar stojący, 3-wagowy. Chińczyk, nie warty żeby mu zrobić zdjęcie. Może coś mu dolega głębiej, ale na pierwszy ogień muszę się zająć osadzeniem koła łańcuchowego na osi. Obraca się swobodnie na osi. Niestety. Da się owo koło przesuwać po osi. niby się klinuje, ale nie na tyle mocno aby utrzymać wagę. Więc po zawieszeniu wagi jest tylko SRRRRU! o podłogę. i po frytkach Dolegliwość dopadła prawe koło (prawa waga) Macie jakieś doświadczenia w osadzaniu / lutowaniu / instalowaniu / mocowaniu takowych? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #9358 Napisano 20 Grudnia 2021 Przesuwa się wzdłuż osi i schodzi z zazębienia z następnym kołem ? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6138 #9359 Napisano 20 Grudnia 2021 Osobiście bym jednak się dostał do koła i osi. Pooglądał i sprawdzil "why" ? Może wystarczy poprawić zacisk, czy cuś tam??- bo nie wiem jak Chińczycy mocowali koło na osi... na wcisk, czy inaczej... Ale to ja... bo lubię grzebać i takie coś to fajan zabawa... 1 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sir Gresek 164 #9360 Napisano 20 Grudnia 2021 48 minut temu, PM1122 napisał(-a): Przesuwa się wzdłuż osi i schodzi z zazębienia z następnym kołem ? tak 46 minut temu, mkl1 napisał(-a): Osobiście bym jednak się dostał do koła i osi. Pooglądał i sprawdzil "why" ? Może wystarczy poprawić zacisk, czy cuś tam??- bo nie wiem jak Chińczycy mocowali koło na osi... na wcisk, czy inaczej... Ale to ja... bo lubię grzebać i takie coś to fajan zabawa... Myślę tak zrobić, zwłaszcza, że wartość tego mechanizmu jest znikoma Taki ćwiczebny będzie Wytrybuszę go, bo raczej ciężko będzie taką przypadłość leczyć gdy mechanizm w całości. Niby dojście jest, mechanizm duży, ale nie będę robił remontu silnika przez rurę wydechową 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6138 #9361 Napisano 20 Grudnia 2021 Możesz zrobić fotkę tego "szlachetnego" koła.. moze ja też zatrybię co Chińczyk miał na myśli? 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sir Gresek 164 #9362 Napisano 20 Grudnia 2021 (edytowane) 2 minuty temu, mkl1 napisał(-a): Możesz zrobić fotkę tego "szlachetnego" koła.. moze ja też zatrybię co Chińczyk miał na myśli? Jutro, przy lepszym świetle Bo przy sztucznym to moja ZORKA-5 podbarwia wszystko na pomarańczowo Edytowane 20 Grudnia 2021 przez Sir Gresek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Safinowski 90 #9363 Napisano 20 Grudnia 2021 Zlutować można cyną, ale taką do lutowania miedzianych rurek, można to dostać w składzie z armaturą, cyna, topnik i czyściwo. Jak ktoś potrzebuje ulepszać to może dodać srebra, ale na tyle mało aby nieduży palniczek cynę roztopił. Takie podgrzanie nie powinno popsuć wytrzymałości naprawianych elementów. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lamela 346 #9364 Napisano 21 Grudnia 2021 Dzisiaj obchodzę, całkiem okrągłe, urodziny 😀 Takie zegary dostałem w prezencie od rodziny i przyjaciół 😝 Ten górny wygląda na całkiem smaczny... 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sir Gresek 164 #9365 Napisano 22 Grudnia 2021 pierwsze PRZEPRASZAM za opóźnienie, ale wczoraj internet wziął wolne na żadanie drugie PRZEPRASZAM źle oceniłem mechanizm, nie jest to chinina tylko germański FHS Mea culpa ale dopiero po wyjęciu go ze skrzyni przeczytałem co ma na plecach Mechanizm wygląda tak: a rzeczone koło, tak: 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6138 #9366 Napisano 22 Grudnia 2021 (edytowane) Koło łańcuchowe się Waści luzuje...??? Hmm .....może docisnac( sprawdzić) docisk sprężyn "dociskowych"?? czy też luzuje się cały zespół? ( koło zębate napędowe też jest luźnie?) Edytowane 22 Grudnia 2021 przez mkl1 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sir Gresek 164 #9367 Napisano 22 Grudnia 2021 Nie pomogło próbowałem pełna diagnoza jak je wydłubię 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #9368 Napisano 22 Grudnia 2021 Czyli, nie taka tandeta ..... Więc, szkoleniowo, ale warto go zrobić ! A do tego tyle młotków, to musi coś ciekawego wygrywać. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sir Gresek 164 #9369 Napisano 22 Grudnia 2021 (edytowane) 2 minuty temu, PM1122 napisał(-a): Czyli, nie taka tandeta ..... Więc, szkoleniowo, ale warto go zrobić ! A do tego tyle młotków, to musi coś ciekawego wygrywać. no nie To niemiec a nie chińczyk (zasugerowałem się tarczą i skrzynią. i ma "przełącznik" 3-pozycyjny od muzyki, znaczy można zmienić repertuar Edytowane 22 Grudnia 2021 przez Sir Gresek 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #9370 Napisano 22 Grudnia 2021 (edytowane) Noo, to naprawdę jestem ciekaw Edytowane 22 Grudnia 2021 przez PM1122 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sir Gresek 164 #9371 Napisano 22 Grudnia 2021 Godzinę temu, PM1122 napisał(-a): Noo, to naprawdę jestem ciekaw Noo, to naprawdę jestem ciekaw Noo, to naprawdę jestem ciekaw Ooo... Ciekaw po trzykroć 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #9372 Napisano 22 Grudnia 2021 Czasami, nie wiedzieć czemu, poleci coś kilkukrotnie. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sir Gresek 164 #9373 Napisano 23 Grudnia 2021 W dniu 15.12.2021 o 20:07, LESKOS napisał(-a): Polecam Ci Brasso ... czyli coś takiego - też używam . https://www.checkmate-direct.co.uk/brasso-liquid-metal-polish---1l-19802-p.asp Dzięki MAM I JA! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #9374 Napisano 23 Grudnia 2021 👍👍👍 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
motoolo 138 #9375 Napisano 25 Grudnia 2021 Nie będę zakładał nowego tematu bo nie mam kompletu potrzebnych zdjęć więc tu Was zapytam Mam dostać od kolegi taki zegar jak na zdjęciach , coś w przybliżeniu możecie powiedzieć co to jest za firma? Niestety zdjęć mechanizmu nie posiadam. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach