Yodek 2548 #10376 Napisano 18 Września 2022 17 minut temu, PM1122 napisał(-a): Tak,gong to duży temat. Takie cóś trafiłem. https://zegarkiclub.pl/forum/topic/141133-urwany-pręt-od-gonga-trzystrunowegojak-przymocować/ Oj duży... te wszystkie czynności z usuwaniem ułamanego kikuta poprzez rozwiercenie potem gwintowanie itd to tylko dla prawdziwych Szamanów 😊. Ja wysiadam z tej lokomotywy 🤗 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #10377 Napisano 19 Września 2022 Ja z kolei, mam nieco inne sprawy z gongiem, a raczej z mechanizmem. Ten zrobiony już Junghans, nie chce za bardzo dzwonić. W bębnie bicia, była tak mocna sprężyna, że aż się zdziwiłem - niestety nie zmierzyłem jej. No, tu zwykle jest mocniejsza, więc myślałem, że bić będzie bez problemu. A tu nawet bez młoteczka, zatrzymuje się, lub nie chce ruszyć. Więc, trzeba będzie się przyjrzeć wszystkim łożyskom, czopom i ząbkom. Ale, że bębny wyglądały mi na niejednorodne, to myślę, że właśnie ten bęben, został kiedyś zmieniony i średnica jego zębatki, albo same zęby, jakoś nie pasują. Myślę po prostu, że zbyt ciasno się zazębia. ...... a może co innego wyjdzie, ale to sprawdzę za kilka dni, jak wydobrzeję. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #10378 Napisano 19 Września 2022 19 minut temu, PM1122 napisał(-a): Ja z kolei, mam nieco inne sprawy z gongiem, a raczej z mechanizmem. Ten zrobiony już Junghans, nie chce za bardzo dzwonić. W bębnie bicia, była tak mocna sprężyna, że aż się zdziwiłem - niestety nie zmierzyłem jej. No, tu zwykle jest mocniejsza, więc myślałem, że bić będzie bez problemu. A tu nawet bez młoteczka, zatrzymuje się, lub nie chce ruszyć. Więc, trzeba będzie się przyjrzeć wszystkim łożyskom, czopom i ząbkom. Ale, że bębny wyglądały mi na niejednorodne, to myślę, że właśnie ten bęben, został kiedyś zmieniony i średnica jego zębatki, albo same zęby, jakoś nie pasują. Myślę po prostu, że zbyt ciasno się zazębia. ...... a może co innego wyjdzie, ale to sprawdzę za kilka dni, jak wydobrzeję. Wracaj szybko do sił 😊. Faktycznie, sprawa wygląda na skomplikowaną. Ciekawa jestem co tam zaszło. Będziemy czekać na wyniki poszukiwań przyczyny 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #10379 Napisano 19 Września 2022 Następnemu Świtu pękła guma w majtach, nawet broda się rozlazła 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #10380 Napisano 19 Września 2022 No nie.... czyżby tak słabo je klejono i zbijano tymi gwoździkami ? 🤔 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #10381 Napisano 19 Września 2022 (edytowane) 37 minut temu, PM1122 napisał(-a): No nie.... czyżby tak słabo je klejono i zbijano tymi gwoździkami ? 🤔 Na to wygląda. Problem chyba częstszy w tych budżetowych skrzynkach. Gorszej jakości drewno, dużo sęków, klej taki se i czas je zeżarł. Po gwoździkach zostaje tylko rdzawe wspomnienie, a te które się ostały, nie dają się wyciągnąć - pękają i ament. Edytowane 19 Września 2022 przez Yodek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #10382 Napisano 22 Września 2022 Wracając do tego Junghansa, co nie chce bić godzin. Rozebrałem mechanizm, ale przedtem zweryfikowałem luzy na ośkach......, no, w kilku miejscach, to zdecydowanie za dużo. W werku zostawiłem tylko dwa ,, kółka"- bęben i współpracującą z nim oś. Więc, tak na luzie kręcąc bębnem, słychać głośne terkotanie na latarce. Nieźle grzechoce. Widać, że latarka była kiedyś naprawiana, bo jeden kołek jest za długi i brzydko to zaklepane. Co robić ? 🤔 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #10383 Napisano 22 Września 2022 Ja jestem za chuda w uszach żeby coś doradzić, może koledzy coś podpowiedzą.. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #10384 Napisano 22 Września 2022 (edytowane) Nic 🤭, one tak chodzą, szczególnie na "wysokich" obrotach. To wariant oszczędnościowy , czyli do ... Strassera& Rodhe z niego nie zrobisz ... Edytowane 22 Września 2022 przez LESKOS 1 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zadra 1810 #10385 Napisano 22 Września 2022 8 godzin temu, PM1122 napisał(-a): Nieźle grzechoce. Widać, że latarka była kiedyś naprawiana, bo jeden kołek jest za długi poka fotkię.. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #10386 Napisano 23 Września 2022 13 godzin temu, zadra napisał(-a): poka fotkię.. Fotka niewiele tu powie. Trzeba po prostu, wszystkie luzy na osiach pokasować - także samego bębna, bo widać, że go lekko przekasza. Myślę, że wówczas, ta potężna siła sprężyny, przeniesie się na napęd i nie będzie powstrzymywana , nie wiadomo czym. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zadra 1810 #10387 Napisano 23 Września 2022 większe luzy = lżejsza praca... 😉 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Anansi 3513 #10388 Napisano 23 Września 2022 (edytowane) 20 minut temu, zadra napisał(-a): większe luzy = lżejsza praca... 😉 Nie zawsze. Czasem brudne, zawalone lepiej nie wiedzieć czym łożyskami chodzą "lepiej" niż te same po starannym czyszczeniu, złożeniu i naoliwieniu. Brud kasuje nadmierne luzy, które mogą wręcz blokować działanie. Do czasu rzecz jasna. Edytowane 23 Września 2022 przez Anansi 4 Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zadra 1810 #10389 Napisano 23 Września 2022 (edytowane) W dniu 23.09.2022 o 21:10, Anansi napisał(-a): Nie zawsze spoko- żartowałem przecież. Jak się już jajo robi z otworu, to już nie jest dobrze.. Edytowane 24 Września 2022 przez zadra 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6076 #10390 Napisano 23 Września 2022 24 minuty temu, Anansi napisał(-a): Nie zawsze. Czasem brudne, zawalone lepiej nie wiedzieć czym łożyskami chodzą "lepiej" niż te same po starannym czyszczeniu, złożeniu i naoliwieniu. Brud kasuje nadmierne luzy, Niestety.. miałem okazję sprawdzić doświadczalnie.. 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6076 #10391 Napisano 24 Września 2022 tak to chyba nie jest zbyt dobrze??? https://www.facebook.com/watch?v=5493340794050707 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #10392 Napisano 25 Września 2022 Ja to nazywam "renowacją użytkową"... i tak dobrze że stosuje chyba sodowanie, a nie piaskowanie. Niestety to powszechny sposób renowacji mebli - szybko i optycznie skutecznie - dobre w przypadku twardych gatunków drewna, w dobrym stanie. Raczej nadaje się do oczyszczania drewna konstrukcyjnego lub drewnianych domów. Robiłem próby z aerografem i pyłem korundowym. Tam gdzie nie za bardzo daje si zastosować chemii można próbować... ale to dość uciążliwa robota i brudna. Nadaje się tylko do drobnych detali o skomplikowanej strukturze. 1 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #10393 Napisano 29 Września 2022 Sie robi 😀 Ale dorwałem tokarkę 4 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #10394 Napisano 29 Września 2022 8 minut temu, PM1122 napisał(-a): Sie robi 😀 Ale dorwałem tokarkę Oj.. 😱😱😳 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zadra 1810 #10395 Napisano 29 Września 2022 to tera ośkę wcisnij 🙄 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6076 #10396 Napisano 29 Września 2022 52 minuty temu, PM1122 napisał(-a): Ale dorwałem tokarkę Co to za tokarek taki malusi 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #10397 Napisano 29 Września 2022 To tokarnia do śrub okrętowych chyba 🥴 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #10398 Napisano 29 Września 2022 Godzinę temu, Yodek napisał(-a): To tokarnia do śrub okrętowych chyba 🥴 Tokarnia to hala z tokarkami... Nie żebym się czepiał... 1 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6076 #10399 Napisano 29 Września 2022 Tokarnia , to taka miejscowość na "7-ce" Kraków- Kielce 1 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #10400 Napisano 30 Września 2022 6 godzin temu, kiniol napisał(-a): Tokarnia to hala z tokarkami... Nie żebym się czepiał... Zasadnie 😊. To z braku określenia na big tokarkę. Tokarka, mała tokarka to tokareczka, a wielka to jak? Tokarzysko? 🤪😆. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach