Yodek 2548 #10601 Napisano 20 Listopada 2022 (edytowane) 49 minut temu, PM1122 napisał(-a): Daj zdjęcia tych wyrobionych elementów...., może znajdziemy radę. Trochę problem teraz ze zdjęciami bo złożone. Tutaj na zdjęciu zaznaczone punkty w których są nadmierne luzy - tuleja grzebienia bicia, tuleja dźwigni uruchamiającej bicie... Wyrobione są kołki na których są osadzone - a zwłaszcza ich spód tam gdzie stykają się z płytą, tuż nad gwintem - tam są takie owalne "kołnierze" na których się opiera np. grzebień, po to żeby jego tulejka nie ocierała się o płytę 😁. Te kołnierze się spłaszczyły powstał luz pomiędzy tym kołnierzykiem, a otworem do zapinania. Taki grzebień za bardzo się suwa w pionie. Koło zmianowe też luźno lata i co chwilę wyłazi z trybów koła godzinowego. Weź i ustaw poprawnie bicie. Zamiast o pełnej to co chwilę bije po albo przed 😖 Nie wiem czy zrozumiale opisałam. W każdym bądź razie grzebień się odsuwa nic nie trafia gdzie powinno. Na razie kombinuję staram się dopasować cześci z innego mechanizmu. Np. wybierak ma za duży otwór i nie wchodzi ciasno na oś no to wciskam "na drucik" żeby siedział pewnie, albo znów jest za krótki do bolca na którym opiera się kończąc bicie. I tak w kolo Macieja.. Nowy grzebień z kolei ma za długie zęby i blokuje się na osi wybieraka. No jaja jak spadochrony . Nic to... Do emerytury zdążę 🤣🤣✌️ Edytowane 20 Listopada 2022 przez Yodek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6078 #10602 Napisano 20 Listopada 2022 (edytowane) Próbowałaś z cieńikmi podkładkami? Co do półmostka, to pozostaje zawężenie otworu łożyska... albo wstawienie nowego.. Zobaczyłem to mi się scyzoryk otworzył w kieszeni...Bo podobny mechanizm bicia ....do reschowego.. Właśnie z tym samym walczę w Resch-u. Tyle ,że bicie już opanowałem. ALE k@#$!wa coś się sp.... z chodem.. nie mogę ustawić kotwicy, albo dobrze równo cyka, ale amplituda mizerna ( ledwie kiwa się wahadło) ALBO aplituda jako tako, ale się po godzinie zatrzymuje !!!! Edytowane 20 Listopada 2022 przez mkl1 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Anansi 3513 #10603 Napisano 20 Listopada 2022 11 minut temu, mkl1 napisał(-a): ALE k@#$!wa coś się sp.... z chodem.. nie mogę ustawić kotwicy, albo dobrze równo cyka, ale amplituda mizerna ( ledwie kiwa się wahadło) ALBO aplituda jako tako, ale się po godzinie zatrzymuje !!!! Wyreguluj palety, ciut wysuń, wsuń. 0 Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #10604 Napisano 20 Listopada 2022 (edytowane) 19 minut temu, mkl1 napisał(-a): Próbowałaś z cieńikmi podkładkami? Co do półmostka, to pozostaje zawężenie otworu łożyska... albo wstawienie nowego.. Zobaczyłem to mi się scyzoryk otworzył w kieszeni...Bo podobny mechanizm bicia ....do reschowego.. Właśnie z tym samym walczę w Resch-u. Tyle ,że bicie już opanowałem. ALE k@#$!wa coś się sp.... z chodem.. nie mogę ustawić kotwicy, albo dobrze równo cyka, ale amplituda mizerna ( ledwie kiwa się wahadło) ALBO aplituda jako tako, ale się po godzinie zatrzymuje !!!! Tak, testuję podkładki też. Niełatwo takie malutkie i cieniutkie ale idzie w dobrym kierunku. No z małą amplitudą wychyłu wahadła mierzyłam się kilka razy w Borussii.. I tak, i śmak, i d*pa. Albo idzie z tym zdechlym wychyłem albo nie idzie. Ustawianie kotwicy palet i nic. Poddałam się 🤣. Zostało z tym rachitycznym wychyłem Koło zmianowe tez przełożyłam z innego Świta. Żeby nie było - czopy koła były z kolei za grube do łożyska półmostka (półmostka nie mogłam przełożyć bo nie pasuje i już..) I co zrobiłam? Proszę nie wrzeszczeć! Opilowałam czopy pilniczkiem 😝🤭🤭. Na razie idzie 🤣 5 minut temu, Anansi napisał(-a): Wyreguluj palety, ciut wysuń, wsuń. Ta... od takiego wsuwania i wysuwania w mojej Borussi kreski chyba się boczne porobiły a Borussia dalej swoje 😄 Edytowane 20 Listopada 2022 przez Yodek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Anansi 3513 #10605 Napisano 20 Listopada 2022 Wysuń w Reschu. Chęntnie popatrzem. 1 Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6078 #10606 Napisano 20 Listopada 2022 30 minut temu, Anansi napisał(-a): Wyreguluj palety, ciut wysuń, wsuń. WyślęM Ci mechanizm, może Ci się uda wyregulować palety , !!!!😊 1 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #10607 Napisano 20 Listopada 2022 Palety są do opanowania ! .... o ile ktoś nie szlifował po swojemu , albo nie zamienił miejscami ( miałem raz taki przypadek, że nie pomyślałbym, ale koledzy spojrzeli na zdjęcie i powiedzieli, że zamienione miejscami ). Inne przypadki, to było, że za mało - źle, za dużo - źle i trzeba było wypośrodkować. Lub, że wszystko było dobrze, tylko inny element ( np. z sekcji bicia ) wpływał na zatrzymywanie się chodu. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #10608 Napisano 20 Listopada 2022 Godzinę temu, Anansi napisał(-a): Wysuń w Reschu. Chęntnie popatrzem. Krotochwile 😁😝 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6078 #10609 Napisano 20 Listopada 2022 Jak tu wysunąć , lub wsunć palety????? Ja jestem za cieńki w uszach by to zrobić.. 1 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Anansi 3513 #10610 Napisano 20 Listopada 2022 3 Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #10611 Napisano 20 Listopada 2022 Oszzz kurcze....... miały być regulowane palety ( kto to wymyślił - noo tak nie można ) 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6078 #10612 Napisano 20 Listopada 2022 1 minutę temu, PM1122 napisał(-a): Oszzz kurcze....... miały być regulowane palety ( kto to wymyślił - noo tak nie można ) Może to sprawka Braci Resch? 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #10613 Napisano 20 Listopada 2022 7 minut temu, mkl1 napisał(-a): Może to sprawka Braci Resch? Nooo , ale żeby nam takie cóś robić 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #10614 Napisano 20 Listopada 2022 Bracia Resch mieli ręce jak T-rex 🤗. I tak to wyszło ... 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6078 #10615 Napisano 20 Listopada 2022 31 minut temu, PM1122 napisał(-a): Oszzz kurcze....... miały być regulowane palety ( kto to wymyślił - noo tak nie można ) Zdaje mi się, że pokazywałem części Rescha w tym tą kotwicę, jak remontowałem swojego jakieś 3 lata temu?? Teraz mi "zasunął" zagwozdke", ale już jest na prostej.. bydle chodzi i wybija godziny i połowki... 1 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zadra 1810 #10616 Napisano 21 Listopada 2022 Jak ja się cieszę, że przeczytałem ostatnią stronę. Nic tak nie cieszy, jak nieszczęście bliźniego.. Myślałem już, że tylko ja mam nierozwiązywalne, proste technicznie problemy z mechanizmami a tu taka miła niespodzianka.. Co do kotwica rescha - są specjalne narzędzia : 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dziadek 1296 #10617 Napisano 21 Listopada 2022 (edytowane) Mam pytanie. Do czego to służy? Oglądam to już przynajmniej od miesiąca i nic ciekawego mi do głowy nie przychodzi. https://www.ebay.pl/itm/265983296609 Edit. W znanych mi katalogach tokarek A&Z taka przystawka nigdzie nie występuje. Edytowane 21 Listopada 2022 przez dziadek 0 Każdy stary człowiek ma swoją historię i powód, dlaczego jest taki, a nie inny. Pomyśl o tym, zanim mnie osądzisz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6078 #10618 Napisano 21 Listopada 2022 Wrzuć ten post raczej do "narzędzi.." Są tam koledzy, którzy mają takie tokarki... 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dziadek 1296 #10619 Napisano 21 Listopada 2022 Myślę że tu post jest bardziej widoczny, tam zginie w czeluściach. 0 Każdy stary człowiek ma swoją historię i powód, dlaczego jest taki, a nie inny. Pomyśl o tym, zanim mnie osądzisz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #10620 Napisano 22 Listopada 2022 Oryginalny filaulaulaż dla zegarmistrzów... 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6078 #10621 Napisano 22 Listopada 2022 Że CO ?? 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #10622 Napisano 22 Listopada 2022 Godzinę temu, kiniol napisał(-a): Oryginalny filaulaulaż dla zegarmistrzów... Ke?? Filalulaj.. 🙄🤔 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #10623 Napisano 22 Listopada 2022 No tak jest napisane...w aukcji... 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
old time 456 #10624 Napisano 23 Listopada 2022 11 godzin temu, Yodek napisał(-a): Ke?? Filalulaj.. 🙄🤔 No przecież napisał Kolega że dla zegarmistrzów to co się dziwisz. To sprzęt nie dla nas 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #10625 Napisano 23 Listopada 2022 (edytowane) Wracając do ciekawostek eksperymentalnych - mój stuningowany Świt został poddany kolejnym, wnikliwym badaniom 😄. Proszę koleżeństwa- wiedziona babską ciekawością "skonstruowałam" roboczą, testową - laboratoryjną wagę do sprawdzania Świta. Tubę śmiesznej, giga wagi obcięłam pokleiłam dno, zasypałam śrutem ołowianym (bardzo praktycznym- wagę można dowolnie dociążać albo odciążać) i za drugim podejściem wyszło że Świt idzie i bije na - UWAGA - 800 gramach! Musicie uwierzyć na słowo 😝 Może za parę godzin się zatrzyma, zobaczymy 😉. Bicie miarowe bez wariackiego pośpiechu, a chód wygląda na odpowiedni, amplituda wahadła zdrowa 😂... Teraz muszę się zabrać za dorobienie drugiej wagi żeby był komplet. I trochę oszlifować, a raczej zmatowić tuby wag bo gryzą po oczach tą swoją gładkością 🤪 Można gratulować 🤣🤣 Edytowane 23 Listopada 2022 przez Yodek 4 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach