mkl1 6070 #10701 Napisano 13 Grudnia 2022 (edytowane) 49 minut temu, Arek_Win napisał(-a): Czyli do dorobienia oś balansowa i ewentualne dorobienie osi kotwicy. Oś mozna jeszcze spróbować, ale oś koła wychwytowego??? a jak wykonac zębnik?? trzeba mieć frezarkę do kół zębatych .. Edytowane 13 Grudnia 2022 przez mkl1 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #10702 Napisano 13 Grudnia 2022 (edytowane) 1 godzinę temu, Lamela napisał(-a): Prace nad Siemensem w toku, już trochę po myciu pochodził, ale wrócił do rozbiórki - znajduję nowe pułapki 🤥 Przestała mi się podobać zawieszka, zresztą już kiedyś była naprawiana - nieoryginalna sprężyna. Dawało się zauważyć "strzelanie", a wahadło było lekko skręcone. Poza tym zwymiarowałem mechanizm i z wyliczeń wyszło mi, że długość czynna powinna wynosić 4 - 4,5 mm, a było tylko 2,4 mm. Rozebrałem to wszystko Blaszka to brąz fosforowy 0,15 mm, wyraźnie pogięta i naddarta przy jednej krawędzi - dobrze, że te ciężkie (8,5 kg) wahadło się nie urwało... I tu pytanie - jak to powinno w ogóle wyglądać ? Znalazłem w internetach trochę historycznej dokumentacji S&H i takie oto rysunki Wygląda, że powinny tu być 2 blaszki, i to znacznie dłuższe - pewnie te moje wyliczone 4,5 mm czynne może być OK. Szerokość tego siodełka to 15,6 mm, więc pewnie dwie taśmy po 5 mm powinny wystarczyć. Tylko nie wiem, może koleżanki i koledzy mają jakąś wiedzę - jaka grubość sprężynek - z krótkich wyliczeń dla tej masy wahadła 0,1 mm powinno wystarczyć, ale czy to nie zbyt blisko granicy bezpieczeństwa ? - jaki materiał - chyba brąż fosforowy sobie odpuścić, może stal / jaka, nierdzewna sprężynowa ? - słyszałem, że materiał szczelinomierza może być dobrym rozwiązaniem, czy są jakieś preferencje jakościowe do tego co jest w internecie ? - jak toto ciąć (nie trafiłem na taśmy 5 mm, są tylko szersze) aby uniknąć zadziorów, jak wiercić otwory - trzeba będzie zrobić narzędzie ? (zaciski lamelki są na wkręty M1,4) Będę zobowiązany za wszelkie komentarze, dziękuję 🙂. Też jestem za szczelinomierzem. Myślę, że 0.1 wystarczy i może być bez podziału na te dwa paski.... Lub 0.15 i wówczas można pośrodku zrobić zrobić wycięcie ( o zaokrąglonych końcach, bo prostokątny otwór, to na rogach istnieje możliwość łatwiejszego zrywania ). Ja otworki wybijałem, ale można wywiercić, gdy włożysz ją pomiędzy dwoma innymi blaszkami ( np. aluminiowe ) i całość ściśnięta np. w imadełku. Wyjdzie wówczas równo i bez poszarpanych krawędzi otworów, które osłabiają zawieszkę. Edytowane 13 Grudnia 2022 przez PM1122 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zadra 1810 #10703 Napisano 19 Grudnia 2022 (edytowane) W dniu 13.12.2022 o 22:05, PM1122 napisał(-a): jestem za szczelinomierzem Trochę późno, może już sprężynka dorobiona - jeśli nie, to prócz szczelinomierza można również użyć taśmy stalowej kalibrowanej, którą wykorzystuje się m.in. do dokładnego poziomowania różnego rodzaju złożeń mechanicznych. Taśmy można kupić w "rolce", są różnej grubości - nie wiem, czy się na sprężynki nadają, ale kto to wie... Zdjęcie takiej taśmy mogę wstawić dopiero za 2 dni (może znajdę w necie, to podkradnę) ... ot i kradzione.. Edytowane 19 Grudnia 2022 przez zadra 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JASI 1218 #10704 Napisano 20 Grudnia 2022 Patrz strona 202 w tym temacie... Jakieś 4 lata temu... Pozdrawiam Jacek 1 "Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówek do życia" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zadra 1810 #10705 Napisano 20 Grudnia 2022 (edytowane) 8 godzin temu, JASI napisał(-a): Patrz strona 202 w tym temacie... Jakieś 4 lata temu... Pozdrawiam Jacek W 2019 to ja jeszcze liściem kapusty się podcier....łem Jak Ty to spamiętujesz, że "coś" było w "jakimś" temacie 3... 4 lata temu? Ja nie pamiętam czasem nawet jaki dzień tygodnia mamy.. Hehe... tzn, że jednak te taśmy się nadają !! Edytowane 20 Grudnia 2022 przez zadra 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #10706 Napisano 20 Grudnia 2022 50 minut temu, zadra napisał(-a): W 2019 to ja jeszcze liściem kapusty się podcier....łem Jak Ty to spamiętujesz, że "coś" było w "jakimś" temacie 3... 4 lata temu? Ja nie pamiętam czasem nawet jaki dzień tygodnia mamy.. Hehe... tzn, że jednak te taśmy się nadają !! Jacek pamięta swoje tematy i nawet tam teges i ten teges wszystko. No... Ma tyle pamięci operacyjnej, że głowa mała. 😁🤗 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lamela 346 #10707 Napisano 20 Grudnia 2022 Zawieszka właśnie wczoraj zrobiona - jeszcze nie sprawdzłem, bo wieszak do czyszczenia skrzyni zdjęty. Materiał - szczelinomierz, listek 0,15 (kupiłem długi, 20 cm, będzie sporo na zapas). Otworki wierciłem na frezarce z narządka - aluminiowy kątownik z krawędzią oporową, do którego przykleiłem blaszkę taśmą scotch magic. Zależało mi, aby były dokładnie w linii i w stałej odległości od krawędzi oraz dokładnym rozstawie - i chyba wyszło 🙂. Pooglądam pracę wahadła, teoretycznie z wytrzymałości można zejść na 0,1 ale to już lepiej mieć pewność, że oba paski są symetrycznie obciążone. 7 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JASI 1218 #10708 Napisano 20 Grudnia 2022 7 godzin temu, zadra napisał(-a): Jak Ty to spamiętujesz, Mam bardzo dobrą pamięć wzrokową... W tym przypadku skojarzyłem temat, potem wyszukiwarka i już. Z historii firm robię notatki lub zapisuję linki do stron. Co do dni tygodnia to ostatnio ich nie odróżniam... Mam nadzieję, że odróżnię Święta... Pozdrawiam Jacek 3 "Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówek do życia" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sir Gresek 164 #10709 Napisano 24 Grudnia 2022 (edytowane) Na wyspie nie sypie śnieg, za to sypnęło wskazówkami. Wskaźniki w cenie złomu, niemal na wagę. I to jest Mikołaj Edytowane 24 Grudnia 2022 przez Sir Gresek 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Wagro56 108 #10710 Napisano 31 Grudnia 2022 Porady potrzebuję. Chcę odnowić budzik Slava. Jak wyjąć ramkę ("złoty" pierścień) szkła, tak by nie uszkodzić ani tej ramki, ani obudowy? Chciałbym wyczyścić obudowę i położyć nowy lakier. Oklejenie ramki nie wydaje mi się dobrym pomysłem. Może ktoś pomoże. Miłego Sylwestra i jak najlepszego Nowego Roku życzę wszystkim Koleżankom i Kolegom z Forum. Waldek 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #10711 Napisano 31 Grudnia 2022 24 minuty temu, Wagro56 napisał(-a): Porady potrzebuję. Chcę odnowić budzik Slava. Jak wyjąć ramkę ("złoty" pierścień) szkła, tak by nie uszkodzić ani tej ramki, ani obudowy? Chciałbym wyczyścić obudowę i położyć nowy lakier. Oklejenie ramki nie wydaje mi się dobrym pomysłem. Może ktoś pomoże. Miłego Sylwestra i jak najlepszego Nowego Roku życzę wszystkim Koleżankom i Kolegom z Forum. Waldek Wszystkiego dobrego na Nowy Rok 😁🤗..Dużo zdrówka przede wszystkim ☺️. Slavy rozbraja nasz Mirek. Może będzie miał jakiś pomysł 😊 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6070 #10712 Napisano 31 Grudnia 2022 Godzinę temu, Wagro56 napisał(-a): Jak wyjąć ramkę ("złoty" pierścień) szkła, tak by nie uszkodzić ani tej ramki, ani obudowy? Chciałbym wyczyścić obudowę i położyć nowy lakier. Oklejenie ramki nie wydaje mi się dobrym pomysłem. Można wybić ramkę bez problemów. Potem pomalować i.... włożyć ramkę na miejsce.. ale tu mogą się pojawić problemy = przerabiałem.. Ja oklejeam taśmą przylepną... upier#$we ale skuteczne. Tylko trzeba się nie spieszyc i zrobić to dokładnie.... 4 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Wagro56 108 #10713 Napisano 31 Grudnia 2022 2 godziny temu, Yodek napisał(-a): Slavy rozbraja nasz Mirek. Może będzie miał jakiś pomysł 😊 1 godzinę temu, mkl1 napisał(-a): Można wybić ramkę bez problemów. Potem pomalować i.... włożyć ramkę na miejsce.. ale tu mogą się pojawić problemy = przerabiałem.. Ja oklejeam taśmą przylepną... upier#$we ale skuteczne. Tylko trzeba się nie spieszyc i zrobić to dokładnie.... Bardzo, bardzo dziękuję za odpowiedzi. Może rzeczywiście z tym oklejaniem to niezły pomysł. Jeszcze raz wszystkiego najlepszego w Nowym Roku. Waldek 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #10714 Napisano 3 Stycznia 2023 Z Nowym Rokiem, tak pomysł mi zaświtał - wezmę dużą sprężynę Hallera do pracy.... no, brakuje mi zegara na ścianie. Zawsze łatwiej tam zerknąć niż w telefon. No więc trzeba wyczyścić skrzynię i mechanizm - bo przecież działa, ale brudnego przecież nie powieszę. Przed rozkręceniem oglądam, co i jak funkcjonuje, no i odkrycie - ,,wentylatorek" wyłamał dwa ząbki. Bicie działa, ale jak kończy wybijanie, to śmigiełko kręci się i kręci jak szalone. Przylepiło się, czy też przyklejono je do ośki ? W każdym razie, grubsza robota ! tz. cienka, bo koło cienkie, a ząbki nieduże. ...... a miało być tak lekko i fajnie. 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
longcase1 481 #10715 Napisano 3 Stycznia 2023 Przechodziłem w pobliżu i pomyślałem że zajrzę zobaczyć co słychać 😁 Jak zwykle gwarno 😉 5 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #10716 Napisano 3 Stycznia 2023 33 minuty temu, longcase1 napisał(-a): Przechodziłem w pobliżu i pomyślałem że zajrzę zobaczyć co słychać 😁 Jak zwykle gwarno 😉 Pozdrawiam 😀 Wszystkiego dobrego w Nowym Roku ! Zaglądaj częściej - choćby poczytać, a może czasem i dobrej rady udzielisz. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
longcase1 481 #10717 Napisano 3 Stycznia 2023 No właśnie tak trochę się stęskniłem za tymi pogaduchami 😉 Wszystkiego dobrego w Nowym Roku 👍 9 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #10718 Napisano 3 Stycznia 2023 1 godzinę temu, longcase1 napisał(-a): Przechodziłem w pobliżu i pomyślałem że zajrzę zobaczyć co słychać 😁 Jak zwykle gwarno 😉 Wszelki Duch Pana chwali... Któż nas nawiedził 😊😄✌️✌️.. Jakaś Freudowska aszybka - z rozpędu doczytałam (intencjonalnie chyba) cytuję: ● Jak zwykle gówno 😉 No ja nie wiem co ja czytam 🤭😆😂😂 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #10719 Napisano 4 Stycznia 2023 No więc rozbiórka Hallera ....... brudnyyyy dwa ząbki poleciały 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6070 #10720 Napisano 4 Stycznia 2023 Będziesz Waść dentystą 2 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
longcase1 481 #10721 Napisano 4 Stycznia 2023 Podejrzewam że wiatrczek był przymocowany na sztywno do osi , dlatego zerwało przekładnię 9 godzin temu, PM1122 napisał(-a): No więc rozbiórka Hallera ....... brudnyyyy dwa ząbki poleciały 4 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #10722 Napisano 4 Stycznia 2023 Zgadza się..... brud - jakąś dziwna maź - zalepiła wszystko i jak klej, trzymała sztywno wiatraczek na ośce. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #10723 Napisano 10 Stycznia 2023 Trup, bo trup ale jest. Z oryginalnym błotem za kołnierzem 😄😂... Reanimacja moze się uda jak Mirek się zlituje i weźmie na swoj stołowy SOR .. 4 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6070 #10724 Napisano 10 Stycznia 2023 Мы попробуем 2 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #10725 Napisano 10 Stycznia 2023 1 godzinę temu, mkl1 napisał(-a): Мы попробуем Spasiba 😁 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach