Yodek 2548 #10726 Napisano 14 Stycznia 2023 Podpowiedzcie - hit czy kit? Srebrzony garnitur Franke'go. Starł się i nieco pożółkł. Pomyślałam żeby "dosrebrzyć" - wagi, soczewkę i bloczki. Zrobiłam wagi, przymierzyłam i stwierdziłam ze chyba głupio i KIT.. Zdjęłam srebrzenie i chyba wszystko spoleruję do mosiądzu. Zostanie tarcza taka jaka jest... Będzie dobrze tylko mosiądz? 🫠 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6070 #10727 Napisano 14 Stycznia 2023 Nie znam się, ale teraz te srebrne "wagi" to tak jakoś nie teges.. Tarcza srebrna ze złotą obwódka, bloczki mosiądz, soczewka mosiądz a "wagi" srebrna... wyglądają jak ukradzione rurki od hydraulika... Moim zdaniem się nie przejmuj, bo nawet nie widziałem "srebrnych..." 2 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #10728 Napisano 14 Stycznia 2023 Moim zdaniem , co podkreślę , że tylko tak wzrokowo mi się wydaje - mosiądz chyba lepiej pasi , Ale jak już masz posrebrzone , to niech zostaną by się opatrzeć . Jeśli nic to opatrzenie nie da , to spolerujesz na mosiądz . A tarcza super ! 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #10729 Napisano 14 Stycznia 2023 48 minut temu, mkl1 napisał(-a): soczewka mosiądz a "wagi" srebrna... wyglądają jak ukradzione rurki od hydraulika... Moim zdaniem się nie przejmuj, bo nawet nie widziałem "srebrnych..." Soczewka też była srebrzona 😄 5 minut temu, PM1122 napisał(-a): Ale jak już masz posrebrzone , to niech zostaną by się opatrzeć . Nie - już nie są posrebrzone - zdjęłam tą warstwę do gołego mosiądzu bo mi sie nie podoba 😉 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #10730 Napisano 14 Stycznia 2023 Widziałem taki komplet i znajomego - całość srebrzona , ale tam było to robione "na lustro" wtedy to tak nie razi jak powierzchnia satynowa ... Czym i jak srebrzyłaś ? 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JASI 1218 #10731 Napisano 14 Stycznia 2023 Ja bym zostawił czysty mosiądz. To nic, że tarcza srebrzona, ale ramka jest mosiężna. Moim zdaniem lepiej się prezentuje w mosiądzu. Pozdrawiam Jacek 3 "Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówek do życia" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #10732 Napisano 14 Stycznia 2023 5 godzin temu, LESKOS napisał(-a): Widziałem taki komplet i znajomego - całość srebrzona , ale tam było to robione "na lustro" wtedy to tak nie razi jak powierzchnia satynowa ... Czym i jak srebrzyłaś ? Preparat Starwaxa.. Gąbka od hybryd nasączona preparatem i wio tak dookoła komina-znaczy się wagi 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #10733 Napisano 15 Stycznia 2023 Hmm... 🤔 no nie za bardzo to wyszło optycznie . Powłoka wyszła jasna i razi satynową "bielą" w oczy. "Stare" srebro powinno mieć taki bardziej ciepły blask, ale przy polerowaniu i nakładaniu jest takie jasne. Trzeba by poczekać trochę czasu gdy atmosfera zadziała i leciutko spatynuje, po czym zabezpieczyć szelakiem co dodatkowo nada ciepłą. Od razu efekt jest tak jak na twoim zdjęciu. Możesz poeksperymentować ... w razie czego usunąć do mosiądzu 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #10734 Napisano 15 Stycznia 2023 (edytowane) 36 minut temu, LESKOS napisał(-a): Hmm... 🤔 w razie czego usunąć do mosiądzu Pisałam w pierwszym poście - zdjęłam to srebrzenie zaraz po przymiarce i będę polerować mosiądz 🤗😁 Edytowane 15 Stycznia 2023 przez Yodek 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #10735 Napisano 15 Stycznia 2023 Aleee dostałem po paluchach ☹️... wczoraj jeden z zegarów się zatrzymał, no to pościłem go dalej, lekko nakręcając. Dziś, chcąc nakręcić wszystkie zegary, tylko dotknąłem klucza - a tu trach. ..... noo i masakra 🥴 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #10736 Napisano 15 Stycznia 2023 Przed świętami miałem to samo w jednym ślązaku ... niezbyt to przyjemne. Czeka też zakup sprężyny i trochę roboty ... ale to dobrze 😉 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #10737 Napisano 15 Stycznia 2023 (edytowane) 35 minut temu, LESKOS napisał(-a): Przed świętami miałem to samo w jednym ślązaku ... niezbyt to przyjemne. Czeka też zakup sprężyny i trochę roboty ... ale to dobrze 😉 Też myślę, że to dobrze - chociaż bolało. Mam nadzieję, że nic innego się nie uszkodziło. Będzie okazja, by jeszcze raz go rozebrać i wymienić obie sprężyny. Bo ta od bicia, to coś nie teges... chyba za gruba i ciężko się nakręca, no i bicie nie zawsze chce ruszać. No ale pękła ta od chodu, co ładnie chodziła. Edytowane 15 Stycznia 2023 przez PM1122 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6070 #10738 Napisano 20 Stycznia 2023 Taki GB trafił do naprawy... Hmmm teraz tylko się przyglądam, i nie wiem za bardzo co dalej.. 3 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #10739 Napisano 20 Stycznia 2023 Najlepiej od tego dingsu . 🤔 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lamela 346 #10740 Napisano 20 Stycznia 2023 Rozkręć i potraktuj jak puzzla 🤥. Będzie zabawa do wiosny... 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #10741 Napisano 20 Stycznia 2023 5 godzin temu, mkl1 napisał(-a): Taki GB trafił do naprawy... Hmmm teraz tylko się przyglądam, i nie wiem za bardzo co dalej.. Odeslij właścicielowi 1 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JASI 1218 #10742 Napisano 20 Stycznia 2023 Coś podobnego kiedyś naprawiał i pokazywał @amroziuk. Niestety zdjęcia nie przetrwały, ale filmik został. Pozdrawiam Jacek 0 "Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówek do życia" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #10743 Napisano 23 Stycznia 2023 No i ten wygląda mi na wagowy GB .... ale czy w takich skrzyniach też bywały ? 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6070 #10744 Napisano 23 Stycznia 2023 W dniu 20.01.2023 o 19:35, kiniol napisał(-a): Odeslij właścicielowi Odsyłam.. nie dam rady, tym bardziej, że pordzewiały... 1 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #10745 Napisano 24 Stycznia 2023 A szkoda 😕 ..... Byłby ciekawy opis tego, co, jak i gdzie. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zadra 1810 #10746 Napisano 24 Stycznia 2023 I na kilka lat by starczyło do pisania.. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #10747 Napisano 24 Stycznia 2023 No i jest GB . Dość późny , bo nr. 2289xxx . Tarcza trochę czarna , ale uważam , że całkiem dobra . Skrzynia dębowa , że ho , ho . No i gong VFU universal . 4 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lamela 346 #10748 Napisano 25 Stycznia 2023 Tarcza z wklęsłymi znakami. Da się posrebrzyć 🙂 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6070 #10749 Napisano 26 Stycznia 2023 Umyłem Mechanizm Junghansa miniaturak "Bologne" I..... teraz "bije" godziny" jak z prędkością tonącego Titanica Jak był usmarowany wazeliną i olejem to wybijał dośc spokojnie... teraz hmmmm ? Ma takie cus... wygląda raczej nie fabrycznie, a może ?? Ta niby sprężynka pcha młotecek w dolne położenie.... ale jakby słabo?? Wiatraczek ładnie się kręci, i nie wiem co dalej..? 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #10750 Napisano 26 Stycznia 2023 (edytowane) 55 minut temu, mkl1 napisał(-a): Umyłem Mechanizm Junghansa miniaturak "Bologne" I..... teraz "bije" godziny" jak z prędkością tonącego Titanica Jak był usmarowany wazeliną i olejem to wybijał dośc spokojnie... teraz hmmmm ? Ma takie cus... wygląda raczej nie fabrycznie, a może ?? Ta niby sprężynka pcha młotecek w dolne położenie.... ale jakby słabo?? Wiatraczek ładnie się kręci, i nie wiem co dalej..? Nie rozkminiłam tego patentu - też taki miałam w mechaniźmie 😝 Edytowane 26 Stycznia 2023 przez Yodek 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach