Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...
Yodek

Porady potrzebuj臋 馃槉

Rekomendowane odpowiedzi

Przepraszam i prosz臋 nie mie膰 mi tego za z艂e , ale zauwa偶y艂em , 偶e tak og贸lnie , to niewiele si臋 znasz na mechanice i majsterkowaniu . Prosz臋 si臋 nie obra偶a膰 , bo Mi chodzi o udzielenie dobrych rad i pomoc pocz膮tkuj膮cemu w pierwszych naprawach , a nie o obra偶anie nowicjuszy.

Dlatego , jak ju偶 wcze艣niej pisa艂em - co nie mo偶esz , to nie ruszaj ! 聽 A 艂o偶ysko , chyba nie jest a偶 tak strasznie wyrobione i my艣l臋 , 偶e nie my艣lisz je naprawia膰 !

Te trzy ko艂a , nie musz膮 by膰 koniecznie zdejmowane !聽 Mog膮 zosta膰 , bo da si臋 je oczy艣ci膰 w benzynie , WD-40 , itp.聽 Je艣li nie ma uszkodze艅 , a na 艂o偶yskach nie lataj膮 , to po co je usilnie zdejmowa膰 , gdy brak narz臋dzi i nie wiadomo jak je zdj膮膰 ?

Element z lewej - kolega napisa艂 ,,seger" . Tej o艣ki nie mo偶na demontowa膰 z p艂yty !聽 Mo偶na zdj膮膰 ,,seger" i zdj膮膰 ko艂o - inaczej zabezpieczenie , zapinka , ws贸wka , - ale tego elemenciku brak . Na ko艅cu tej osi powinien by膰 rowek , gdzie wskakuje seger . Wi臋c mo偶e spad艂 , a koniec o艣ki jest tak mocno pouszkadzany , 偶e te ko艂o , nie mo偶na zsun膮膰 . Trzeba by w贸wczas , pilniczkiem iglaczkiem , nieco opi艂owa膰 o艣k臋 . Ale tylko te miejsca , kt贸re ewidentnie hacz膮 i utrudniaj膮 zsuni臋cie ko艂a . Opi艂owana o艣ka nie powinna mie膰 najmniejszych 艣lad贸w po opi艂owaniu - powinna wygl膮da膰 tak , jakby nigdy nic nie robiono przy niej .聽聽 Z tego wniosek , 偶e dotkni臋cia i posuni臋cia pilnikiem , musz膮 by膰 przemy艣lane i konkretne .

艢rodkowy element - wida膰 od do艂u ma艂膮 z臋batk臋 i krzywk臋 , - mo偶na zdj膮膰 , maj膮c odpowiednie narz臋dzia. Zwykle jest osadzone na lekki wcisk , ale cz臋sto tak trzyma , 偶e jest trudne do ruszenia. Mo偶e pom贸c d艂ugie moczenie w WD-40 , lub inne podobne p艂yny penetruj膮ce . Ale z臋batk臋 z krzywk膮聽 ( mo偶na przyj膮膰 takie za艂o偶enie ) 偶e masz dobrze ustawion膮 .

Element z prawej - jak zdejmiesz krzywk臋 , to p贸藕niej mo偶e by膰 za lu藕na i dodatkowy problem - jak ona by艂a wcze艣niej ustawiona ?聽 ... , bo co艣 nie gra i trzeba to skorygowa膰.

Wi臋c uwa偶am , 偶e mechanizm masz rozebrany !聽

Mo偶na go oczy艣ci膰 , wstawi膰 te wy艂amane z臋by i sk艂ada膰 !

S膮dz臋 , 偶e to dobra rada !聽 .... po co komplikowa膰 bardziej to , co jest i tak do艣膰 skomplikowane !

Udost臋pnij t臋 odpowied藕

Odno艣nik do odpowiedzi
Udost臋pnij na innych stronach
Teraz, PM1122 napisa艂(-a):

Przepraszam i prosz臋 nie mie膰 mi tego za z艂e , ale zauwa偶y艂em , 偶e tak og贸lnie , to niewiele si臋 znasz na mechanice i majsterkowaniu . Prosz臋 si臋 nie obra偶a膰 , bo Mi chodzi o udzielenie dobrych rad i pomoc pocz膮tkuj膮cemu w pierwszych naprawach , a nie o obra偶anie nowicjuszy.

Dlatego , jak ju偶 wcze艣niej pisa艂em - co nie mo偶esz , to nie ruszaj ! 聽 A 艂o偶ysko , chyba nie jest a偶 tak strasznie wyrobione i my艣l臋 , 偶e nie my艣lisz je naprawia膰 !

Nie, z pewno艣ci膮 si臋 nie obra偶臋! Zdecydowanie przeceni艂em swoje mo偶liwo艣ci. Gdybym nie spr贸bowa艂, to bym tego nie wiedzia艂. Szkoda tylko mechanizmu, ale mam nadziej臋, 偶e jeszcze mimo wszystko da si臋 go uratowa膰.

Po drodze jeszcze spr臋偶yny, czyta艂em i ogl膮da艂em YT, ale i tak kiepsko to widz臋. Tego pomin膮膰 si臋 nie da, bo spr臋偶yna bicia jest zerwana i to by艂o przyczyn膮 ca艂ej zabawy. Werk brudny straszliwie, ale jako艣 tam chodzi艂.

Je偶eli chodzi o wstawianie wy艂amanych z臋b贸w, to chyba nie dam rady, nie mam nawet czym wyci膮膰 i wypi艂owa膰. Jakich narz臋dzi do tego potrzeba? I rozumiem kupi膰 p艂ytk臋 mosi臋偶n膮 i z niej wykroi膰?

Udost臋pnij t臋 odpowied藕

Odno艣nik do odpowiedzi

By wstawi膰 z臋by potrzebna blaszka mosi臋zna o tej samej grubo艣ci, jak ko艂o. potem wypi艂owa膰 z膮bki (wcze艣niej odrysowa膰 rysikiem , lub przy艂o偶y膰 do "dobrych" skr臋ci膰 imad艂em i powolutki wycina膰....

Trudno to tak 艂adnie opisa膰 :(

Pozdrawiam Mirek

Udost臋pnij t臋 odpowied藕

Odno艣nik do odpowiedzi

Roz

Teraz, mkl1 napisa艂(-a):

By wstawi膰 z臋by potrzebna blaszka mosi臋zna o tej samej grubo艣ci, jak ko艂o. potem wypi艂owa膰 z膮bki (wcze艣niej odrysowa膰 rysikiem , lub przy艂o偶y膰 do "dobrych" skr臋ci膰 imad艂em i powolutki wycina膰....

Trudno to tak 艂adnie opisa膰 :(

Wiem, ide臋 raczej rozumiem bez problemu. U Podwapi艅skiego s膮 rysunki, kt贸re doskonale pokazuj膮 CO trzeba zrobi膰. Gorzej z JAK, chocia偶 tu si臋 domy艣la艂em, a Twoje podpowiedzi ten problem rozwi膮zuj膮. Pozostaje CZYM. S膮 jakie艣 specjalne pilniki i pi艂y? Bo brzeszczot do metalu i zwyk艂y pilnik chyba nie dadz膮 rady...

Z dobrych wiadomo艣ci - wyj臋cie spr臋偶yn okaza艂o si臋 bardzo 艂atwe. Na 艣lepo trafi艂em na spr臋偶yn臋 bicia, kt贸ra by艂a po艂amana i przez to mia艂a du偶o mniej energii. Spr臋偶yna chodu chyba si臋 nada do ponownego u偶ycia po czyszczeniu i smarowaniu.

Musz臋 zakupi膰 do tego odpowiedni specyfik - jak rozumiem inny do smarowania spr臋偶yn oraz inny do 艂o偶ysk?

No i musz臋 kupi膰 spr臋偶yn臋 - ta ma 12 mm szeroko艣ci. Rozumiem grubo艣膰 i d艂ugo艣膰 musz臋 te偶 zmierzy膰? Nie by艂y to standardowe warto艣ci?

(edycja)

B臋ben ma 35 mm szeroko艣ci - wi臋c co艣 takiego by pasowa艂o?

https://jagdar.pl/pl/p/Sprezyna-napedowa-do-zegara-12x35-mm/2694

Tyle, 偶e to hurtownia i tam nie kupi臋...

20230720_115155.jpg

20230720_115248.jpg

Edytowane przez cjareck

Udost臋pnij t臋 odpowied藕

Odno艣nik do odpowiedzi

Tak blaszka mosi臋偶na na z臋by . Ale najpierw w kole wypi艂owa膰 gniazdo . R贸偶ne narz臋dzia , nawet w艂asnej roboty - mog膮 by膰 pilniczki iglaczki , a tak偶e pi艂ka w艂osowa , brzeszczocik , a ja nawet korzysta艂em z 偶yletki - no偶yka , gdzie ostrzem przejecha艂em w poprzek papieru 艣ciernego聽 ( 艣redniej grubo艣ci ) . W ten spos贸b porobi艂em niby z膮bki na ostrzu 偶yletki . Da艂o si臋 pi艂owa膰 w膮skie szczeliny , cho膰 zajmowa艂o to du偶o czasu .

Trzeba kombinowa膰 - jak nie to , to czym艣 innym .

Udost臋pnij t臋 odpowied藕

Odno艣nik do odpowiedzi

Grubo艣膰 jest istotna..

S膮 na allegro i olx spr臋偶yny o szer. 11,98 .. sprawd藕..

Pozdrawiam Mirek

Udost臋pnij t臋 odpowied藕

Odno艣nik do odpowiedzi

Kupi艂em sobie w ko艅cu suwmiark臋 elektroniczn膮 i wysz艂o mi 11,82 mm szeroko艣ci i 0,34 mm grubo艣ci. Zdaje si臋 takie te偶 widzia艂em na Allegro. Kupi艂em te偶 pilniki i ma艂膮 pi艂臋 do metalu, na Allegro s膮 te偶 widzia艂em blaszki mosi臋偶ne, b臋dzie mo偶na si臋 pobawi膰.

Jakie mazid艂o do spr臋偶yny i jaki olej do 艂o偶ysk by艣cie polecali?

(edycja)

Ta z Allegro ma 0,43 mm grubo艣ci - rozumiem nie nadaje si臋 z tego powodu?

Edytowane przez cjareck

Udost臋pnij t臋 odpowied藕

Odno艣nik do odpowiedzi
16 minut temu, cjareck napisa艂(-a):

Ta z Allegro ma 0,43 mm grubo艣ci - rozumiem nie nadaje si臋 z tego powodu?

B臋dzie za mocna -聽 b臋dzie mia艂a wi臋ksz膮 si艂臋 w przenoszeniu energii na inne ko艂a聽 ( trudniej tak偶e zwin膮膰 i w艂o偶y膰 w b臋ben )聽

Na bicie , da膰 troch臋 grubsz膮 , to czasem nawet lepiej , bo bicie , to czasami ci臋偶kawo rusza . A tak to ruszy napewno - no , byle tylko za szybko nie wybija艂o godzin. Wi臋c , grubsza o 0.05 mm. , to jeszcze , ale o 0.1 mm , to troch臋 za du偶o.

Udost臋pnij t臋 odpowied藕

Odno艣nik do odpowiedzi

Napisa艂em do sprzedaj膮cej na OLX, kt贸ra mia艂a zbli偶one spr臋偶yny i w opisie, 偶e dysponuje wieloma cz臋艣ciami.

Znalaz艂em te偶 tak膮: https://maruszak-hurt.pl/product/sprezyna-napedowa-2/

Wymierzy艂em suwmiark膮 11,82 x 0,34 - tu jest 12 x 0,35. R贸偶nica w pierwszym wymiarze mo偶e spowodowa膰 problem z zamkni臋ciem b臋bna? Zmierzenie d艂ugo艣ci spr臋偶yny jest chyba zbyt karko艂omne dla mnie. Jest jaki艣 wz贸r do przeliczenia d艂ugo艣ci spr臋偶yny o danej grubo艣ci na 艣rednic臋 b臋bna?

(edycja)

Na ko艅cu widz臋 "x32" i to jest rozumiem wymiar b臋bna. Wi臋c nie pasuje mi, bo m贸j ma 35 mm 艣rednicy wewn臋trznej

(edycja 2)

No i znalaz艂em tylko t膮:

https://jagdar.pl/pl/p/Sprezyna-napedowa-do-zegara-12x35-mm/2694

Tylko wg informacji na stronie nie sprzedaj膮 klientom indywidualnym. Kto艣 jest mo偶e tam zarejestrowany i m贸g艂by kupi膰?

Edytowane przez cjareck

Udost臋pnij t臋 odpowied藕

Odno艣nik do odpowiedzi

Wydaje mi si臋, 偶e pierwsza propozycja b臋dzie dobra. Te x32, a nie wiem czy to akurat chodzi o 艣rednic臋 wewn臋trzn膮, a Tw贸j ma 35 mm. wi臋c pasuje ! - bo 3 mm, to nic ..., czasem, jak ko艅c贸wka spr臋偶yny trza艣nie, to skraca si臋 j膮 o par臋 centymetr贸w ( nawet o ca艂y zw贸j ) i jest dobrze. A szeroko艣膰 o 0.18 mm wieksza , te偶 nic nie szkodzi. W b臋bnie jest wi臋cej luzu. A poza tym, czy sprzedaj膮cy dok艂adnie zmierzy艂 - pewnie zaokr膮gli艂.聽

PS...., poza tym, chyba najwi臋cej si臋 ostatnio udzielam, a przecie偶 s膮 lepsi - HELP聽

Udost臋pnij t臋 odpowied藕

Odno艣nik do odpowiedzi

Sprzedaj膮cy zmierzy艂 zwini臋t膮 i gotow膮 do za艂o偶enia spr臋偶yn臋 ( zacisni臋ta obr臋cz膮)聽 i dobrze, bo mo偶na bez rozwijania i ponownego zwijania - j膮 w艂o偶y膰 do b臋bna..

Szeroko艣膰 te偶 jest OK.

Pozdrawiam Mirek

Udost臋pnij t臋 odpowied藕

Odno艣nik do odpowiedzi

Dobrze, to spr臋偶yn臋 zam贸wi臋, jeszcze problem z olejem i olejark膮.
Olej ten? https://maruszak-hurt.pl/product/olej-moebius-8040-20ml-2/

czy ten? https://maruszak-hurt.pl/product/olej-moebius-8030-20-ml/

Nazwa do艣膰 znana to raz, a dwa jest informacja, 偶e do 艂o偶ysk zegar贸w. A do spr臋偶yn? To te偶 trzeba czym艣 potraktowa膰...

Druga sprawa, to olejarka:

https://maruszak-hurt.pl/product-category/olejarki/

Jest kilka r贸偶ni膮cych si臋 艣rednic膮. To zegar, nie zegarek, rozumiem, 偶e mo偶e by膰 wi臋ksza?

B臋d臋 wdzi臋czny za rad臋, kupuj膮c ze spr臋偶yn膮 zaoszcz臋dz臋 na przesy艂ce. ;)

Udost臋pnij t臋 odpowied藕

Odno艣nik do odpowiedzi

Olej do zegar贸w to 8030, olejarka ta wi臋ksza... mo偶e by膰.

Spr臋偶yn臋 by nasmarowa膰 to smar sta艂y . Ty聽 jednak masz ju偶 zwini臋t膮 , wi臋c po zamontowaniu w b臋bnie mo偶na kropl臋 oleju mi臋dzy zwoje ( ale delikatnie by nie wylewa艂o si臋 potem z b臋bna.)

Pozdrawiam Mirek

Udost臋pnij t臋 odpowied藕

Odno艣nik do odpowiedzi

Jedn膮 mam zwini臋t膮, ale drug膮 - t膮, kt贸ra by艂a dobra, mam rozwini臋t膮. B臋d臋 j膮 wciska艂 na miejsce. Mo偶esz poleci膰 jaki艣 smar do niej?

Druga sprawa - grubo艣膰 ko艂a z臋batego jest 1,17 mm. W ofercie s膮 blachy mosi臋偶ne 1 mm lub 2 mm. Czy mo偶e by膰 1 mm czy trzeba wzi膮膰 2 mm i zeszlifowa膰 te ~0,8 mm?

Trzecia kwestia - czyszcz臋 benzyn膮 ekstrakcyjn膮 - mo偶e by膰? Trzeba co艣 po takim czyszczeniu jeszcze robi膰? Przep艂uka膰 WD-40 na przyk艂ad?

Udost臋pnij t臋 odpowied藕

Odno艣nik do odpowiedzi

Udost臋pnij t臋 odpowied藕

Odno艣nik do odpowiedzi

8030 - bardziej do palet i element贸w mechanizm贸w zapadkowych聽

8040聽- 艂o偶yska zegar贸w聽

polecam opisy i karty katalogowe :

https://www.moebius-lubricants.ch/en/products/oils

a w og贸le ciekawa聽strona 馃槈

Czasem lepiej powiedzie膰 co艣, nie m贸wi膮c NIC!聽聽馃

Udost臋pnij t臋 odpowied藕

Odno艣nik do odpowiedzi

Na spr臋偶yn臋 mo偶na da膰 smar grafitowy z Castoramy a聽smar do 艂a艅cuch贸w rowerowych te偶 powinien by膰 dobry.

Edytowane przez zadra

Udost臋pnij t臋 odpowied藕

Odno艣nik do odpowiedzi

G艂upie pytanie, ale b臋dzie jednoznacznie, a du偶o k艂opotu z powiedzi膮 nie b臋dzie. Z艂o偶y艂em spr臋偶yny i teraz nie jestem pewien, jak te z膮bki pod b臋bnami by膰 powinny. Wariant 1 czy 2?

Wydaje mi si臋, 偶e nr 1.

20230725_125357.jpg

20230725_125346.jpg

Udost臋pnij t臋 odpowied藕

Odno艣nik do odpowiedzi

zdecydowanie 1

Czasem lepiej powiedzie膰 co艣, nie m贸wi膮c NIC!聽聽馃

Udost臋pnij t臋 odpowied藕

Odno艣nik do odpowiedzi

W wariancie nr 2 z膮b zapadki NICZEGO nie blokuje... dlatego patrz odpowied藕 Leszka...

Pozdrawiam Mirek

Udost臋pnij t臋 odpowied藕

Odno艣nik do odpowiedzi

Dzi臋ki! No i jesz kwestia zamontowania kotwicy. Pr贸buj臋 tak, jak na zdj臋ciu, ale jak ruszam balansem to spada. Trzeba to jako艣 zahaczy膰?

Mam wra偶enie, 偶e w oryginale balans szed艂 w kierunku plusa na p艂ycie. Mam racj臋?

20230725_143012.jpg

20230725_142803.jpg

20230725_142555.jpg

Udost臋pnij t臋 odpowied藕

Odno艣nik do odpowiedzi

Masz zdj臋cie przed rozebraniem.. ? tego fragmentu potrzebuj臋

image.png.205ed4c52f3db5ea5666e32aa88f537e.png

Edytowane przez mkl1

Pozdrawiam Mirek

Udost臋pnij t臋 odpowied藕

Odno艣nik do odpowiedzi

Mam, tylko ja nie za wiele na nim widz臋. Teraz ju偶 wiem, 偶e opr贸cz fotografowania nale偶a艂o najpierw zrozumie膰 zasad臋 dzia艂ania. Cho膰 wydawa艂o mi si臋 偶e j膮 rozumiem

20230710_233803.jpg

20230710_233652.jpg

Udost臋pnij t臋 odpowied藕

Odno艣nik do odpowiedzi

Ustaw kotwic臋 tak , jak na tym聽 ostatnim zdjeciu. Po za艂o偶eniu mostka i nakrywki nic nie b臋dzie wypada膰...

Pozdrawiam Mirek

Udost臋pnij t臋 odpowied藕

Odno艣nik do odpowiedzi

Nie dzia艂a, jak poruszam j膮 p臋set膮, to ko艂o wychwytowe przeskakuje. Sam balans luzem te偶 si臋 kr臋ci. Po zespoleniu nijak nie chce i艣膰 :(

20230725_162309.jpg

Edytowane przez cjareck

Udost臋pnij t臋 odpowied藕

Odno艣nik do odpowiedzi

Je艣li chcesz doda膰 odpowied藕, zaloguj si臋 lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani u偶ytkownicy mog膮 komentowa膰 zawarto艣膰 tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Za艂贸偶 nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj si臋

Zaloguj si臋

Posiadasz ju偶 konto? Zaloguj si臋 poni偶ej.

Zaloguj si臋

• Ostatnio przegl膮daj膮cy   0 u偶ytkownik贸w

Brak zarejestrowanych u偶ytkownik贸w przegl膮daj膮cych t臋 stron臋.

• Dodaj now膮 pozycj臋...

Powiadomienie o plikach cookie

Umie艣cili艣my na Twoim urz膮dzeniu pliki cookie, aby pom贸c Ci usprawni膰 przegl膮danie strony. Mo偶esz dostosowa膰 ustawienia plik贸w cookie, w przeciwnym wypadku zak艂adamy, 偶e wyra偶asz na to zgod臋.