Yodek 2549 #1926 Napisano 16 Lutego 2019 Dziękuję. Będę myśleć..najgorzej to wymyślić "uzasadnienie" dla konieczności zakupu takiego zegara :-) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1791 #1927 Napisano 16 Lutego 2019 Dziękuję. Będę myśleć..najgorzej to wymyślić "uzasadnienie" dla konieczności zakupu takiego zegara :-)Fajnie jakby sprzedający spuścił nieco jeszcze .... bo wahadło , no i niepewny mechanizm !!!!Uzasadnienie .....Że Piękny ...dam przykłady .. i że np. z takim wahadłem chodzi b. punktualnie ( raz , na dłuuugi czas , robię małą poprawkę ) Ps. przepraszam za kuszenie 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2549 #1928 Napisano 16 Lutego 2019 Uuuyy.. PM ale masz egzemplarz! Aj..taki ładny, wahadło.jak marzenie.Zazdroszczę! :-D 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1791 #1929 Napisano 16 Lutego 2019 Wahadło dokup , a zegar tak zrobisz ( no nieco inna kolorystyka , ale nie będzie gorszy , bo ma niezłe zadatki ) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Arek_Win 77 #1930 Napisano 16 Lutego 2019 (edytowane) Fajnie jakby sprzedający spuścił nieco jeszcze .... bo wahadło , no i niepewny mechanizm !!!!Uzasadnienie .....Że Piękny ...dam przykłady .. i że np. z takim wahadłem chodzi b. punktualnie ( raz , na dłuuugi czas , robię małą poprawkę ) Ps. przepraszam za kuszenie W nowszych mechanizmach HAU było więcej danych jeśli dobrze pamiętam: o ilości wahnięć?, liczbie zębów koła wychwytowego i jaką długość ma wahadło i rok produkcji. Mam taki zegar skrzynkowy i kiedyś próbowałem dobrać mechanizm na części i okazało się, że były produkowane mechanizmy z różną długością wahadła i przy zakupie na to trzeba uważać.Kiedyś był temat na forum o tych oznaczeniach. Edycja:Myślałem, że to HAU , a tu jest Junghans. Edytowane 16 Lutego 2019 przez Arek_Win 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3477 #1931 Napisano 16 Lutego 2019 (edytowane) Wahadło dostaniesz w prezencie, jak kupisz zegar, o ile pamiętam było do Junghansa , wisi na ścianie i się kurzy ...Zaraz Ci pokarzę ... edit : proszę..... pasuje ? Koledzy ocenią ...Oryginał , tłoczone z blachy , żaden odlew .../ Edytowane 16 Lutego 2019 przez LESKOS 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2549 #1932 Napisano 16 Lutego 2019 Wahadło dostaniesz w prezencie, jak kupisz zegar, o ile pamiętam było do Junghansa , wisi na ścianie i się kurzy ...Zaraz Ci pokarzę ... edit : proszę..... pasuje ? Koledzy ocenią ... Oryginał , tłoczone z blachy , żaden odlew .../Uff, jakie piękne!!!Kurczę, uderzam z "argumentami".. jutro się okaże czy "argunenty" były mocne :-P Dziękuję! ♡♡♡ 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1791 #1933 Napisano 16 Lutego 2019 W nowszych mechanizmach HAU było więcej danych jeśli dobrze pamiętam: o ilości wahnięć?, liczbie zębów koła wychwytowego i jaką długość ma wahadło i rok produkcji. Mam taki zegar skrzynkowy i kiedyś próbowałem dobrać mechanizm na części i okazało się, że były produkowane mechanizmy z różną długością wahadła i przy zakupie na to trzeba uważać.Kiedyś był temat na forum o tych oznaczeniach. Edycja:Myślałem, że to HAU , a tu jest Junghans.Mój , to akurat GB mechanizm P42 , ale Junghans miał podobnie i właśnie przed chwilą , kolega takie pokazał . I to na pewno do Junghansa . Na Al.... też widziałem podobne , gdzie podawali nawet długość 43 . Sądzę , że dla tego ślązaka będzie w sam raz !!! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3477 #1934 Napisano 16 Lutego 2019 (edytowane) wahadło ma równo 40 cm długości - zawieszka pod Junghansa i chyba pod Kinzle (też miał takie)Jakby coś nie pasowało to jeszcze parę innych wisi na ścianie i pod sufitem ... Edytowane 16 Lutego 2019 przez LESKOS 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dziadek 1368 #1935 Napisano 16 Lutego 2019 Uff, jakie piękne!!!Kurczę, uderzam z "argumentami".. jutro się okaże czy "argunenty" były mocne :-P Dziękuję! ♡♡♡Po co czekać do jutra. Spontan może dać większe szanse. 0 Każdy stary człowiek ma swoją historię i powód, dlaczego jest taki, a nie inny. Pomyśl o tym, zanim mnie osądzisz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3477 #1936 Napisano 17 Lutego 2019 Spontan , nie spontan , a tu cisza ... ;-) 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2549 #1937 Napisano 17 Lutego 2019 Spontan zeskutkował ale połowicznie. Zgoda jest (bravo ja!) ale zaraz straciłam "oręż" (bij się babo z chłopem ehh..).Mogę "coś" kupić, ale-ale COŚ ma mieć przynajmniej pozory sprawności technicznej, minimalne oznaki "życia".. I basta :-/Obiekt ów nie ma żadnych oznak :-/Mąż skwitował, że zrobiłam z mieszkania muzeum i on MUSI teraz obijać się głową o drzwiczki vel tralki zegarów, ale muzeum "zespujów" (mam dwa takie kupione w ciemno) to on nie zdzierży..☺ 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3477 #1938 Napisano 17 Lutego 2019 (edytowane) No tak... te nasz "życiowe" połówki to same sukcesy w życiu zaliczyły... Ludzie sukcesu, zero niepowodzeń. A mnie się wydaje że ich największy sukces to to, że nas na drodze (polno-szutrowej) spotkali ... To też z przemyśleń samochodowo porannych ... Edytowane 17 Lutego 2019 przez LESKOS 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2549 #1939 Napisano 17 Lutego 2019 (edytowane) Bardzo fajne Twoje "myśli drogowe" ☺ Mój połówek jak mi wmawia, "że mnie brał w jednej koszuli" to ja ripostuję - że to dzięki temu, że to JA miałam "pożyczyć" kilka złotych na wińsko z kolegami w czasie przerwy podczas operetki w teatrze w Gdyni, to nigdy nie miałby szansy oddać mi długu (z "nawiązką" która ma 30 lat haha!) Edytowane 17 Lutego 2019 przez Yodek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3477 #1940 Napisano 17 Lutego 2019 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2974 #1941 Napisano 17 Lutego 2019 Moja się jeszcze nie rozliczyła z karnetu na Konfrontacje...Pamiętacie? 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1791 #1942 Napisano 18 Lutego 2019 Spontan zeskutkował ale połowicznie.Zgoda jest (bravo ja!) ale zaraz straciłam "oręż" (bij się babo z chłopem ehh..).Mogę "coś" kupić, ale-ale COŚ ma mieć przynajmniej pozory sprawności technicznej, minimalne oznaki "życia".. I basta :-/Obiekt ów nie ma żadnych oznak :-/Mąż skwitował, że zrobiłam z mieszkania muzeum i on MUSI teraz obijać się głową o drzwiczki vel tralki zegarów, ale muzeum "zespujów" (mam dwa takie kupione w ciemno) to on nie zdzierży..☺No cóż , trzeba te ,,zepsuje,, uruchomić !!! Jeden , to chyba ta kotwica z tworzywa ???No i maltretować sprzedawcę , by pofatygował się i popróbował ten mechanizm , czy wykazuje oznaki do życia !!!Wiadomo , bród z zła regulacja mogą utrudniać , choć częściową pracę . Ale jak nic się nie dzieje , lub przy nakręcaniu słychać ,,brzdęk,, , to wtedy dać spokój , bo kolejny ,,zepsuj,, 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2549 #1943 Napisano 18 Lutego 2019 Tak PM jeden to z tą śmieszną, plastikową kotwicą ;-)Drugi mój "zepsuj" to chyba mały Junghansik ale naprawa nieopłacalna. Ew. zakup jakiegoś mechanizmu junghansowatego miałby sens. Ale ja tak na oko to za cienka jestem żeby wybrać taki, który się wpasuje w skrzyneczkę. Niech sobie wisi "dla wyglądu".. Sprzedawca nie ma zamiaru sprawdzać mechanizmu. Skwitował to tak: "wszystkie zagary kupuje za granicą i żadnego nie sprawdza i nigdzie w swoich ogłoszeniach nie wpisuje, że zegar jest sprawny..." Będe się rozglądać za "czymś" do popracowania ☺ 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3477 #1944 Napisano 18 Lutego 2019 Zrób zdjęcie mechanizmu proszę, ze starych czasów mam ze dwa mechanizmy junghansów na których coś tam uczyłem się robić, jeden chyba balansowy, jak do budzika ... mogę sprezentować jak będzie pasować. 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2549 #1945 Napisano 18 Lutego 2019 Okej ;-) A odpowie ktoś jak to jest z głośnością tykania zegarów w typie Comtoise? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3477 #1946 Napisano 18 Lutego 2019 Nie wchodź w te francuskie brzydactwa, pleaseee ... 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2549 #1947 Napisano 18 Lutego 2019 Nie wchodź w te francuskie brzydactwa, pleaseee ... Fakt, brzydactwo niepomierne .. :-P 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3477 #1948 Napisano 18 Lutego 2019 Wahadło jak język u zdechłego smoka wawelskiego brrr... 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #1949 Napisano 18 Lutego 2019 Macie pojęcie ... Są też miesięczne, z wychwytem wrzecionowym i bardzo stare... Taki warto kupić... 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2549 #1950 Napisano 18 Lutego 2019 (edytowane) Wahadło jak język u zdechłego smoka wawelskiego brrr... Nic dodać, nic ująć, jak jęzor zdchłego smoka, któremu nadepnęła smoczyca.. ;-)Macie pojęcie ... Są też miesięczne, z wychwytem wrzecionowym i bardzo stare... Taki warto kupić...No takie to pewnie rzadkie i nie za tanie :-) Co najwyżej mogę pozyskać zdjęcie 1:1 i powiesić ładnie na ścianie ☺ Edytowane 18 Lutego 2019 przez Yodek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach