Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Yodek

Porady potrzebuję 😊

Rekomendowane odpowiedzi

Dziękuję. Będę myśleć..najgorzej to wymyślić "uzasadnienie" dla konieczności zakupu takiego zegara :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję. Będę myśleć..najgorzej to wymyślić "uzasadnienie" dla konieczności zakupu takiego zegara :-)

Fajnie jakby sprzedający spuścił nieco jeszcze .... bo wahadło , no i niepewny mechanizm !!!!

Uzasadnienie .....Że Piękny :)

...dam przykłady .. i że np. z takim wahadłem chodzi b. punktualnie ( raz , na dłuuugi czas , robię małą poprawkę )

Ps. przepraszam za kuszenie ;)

post-93729-0-27688700-1550329503_thumb.jpg

post-93729-0-84742000-1550329593_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uuuyy.. PM ale masz egzemplarz! Aj..taki ładny, wahadło.jak marzenie.

Zazdroszczę! :-D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wahadło dokup , a zegar tak zrobisz :) ( no nieco inna kolorystyka , ale nie będzie gorszy , bo ma niezłe zadatki )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajnie jakby sprzedający spuścił nieco jeszcze .... bo wahadło , no i niepewny mechanizm !!!!

Uzasadnienie .....Że Piękny :)

...dam przykłady .. i że np. z takim wahadłem chodzi b. punktualnie ( raz , na dłuuugi czas , robię małą poprawkę )

Ps. przepraszam za kuszenie ;)

W nowszych mechanizmach HAU było więcej danych  jeśli dobrze pamiętam: o ilości wahnięć?, liczbie zębów koła wychwytowego i jaką długość ma wahadło i rok produkcji. Mam taki zegar skrzynkowy i kiedyś próbowałem dobrać mechanizm na części i okazało się, że były produkowane mechanizmy z różną długością wahadła i przy zakupie na to trzeba uważać.

Kiedyś był temat na forum o tych oznaczeniach.

Edycja:

Myślałem, że to HAU ;), a tu jest Junghans.

Edytowane przez Arek_Win

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wahadło dostaniesz w prezencie, jak kupisz zegar, o ile pamiętam było do Junghansa , wisi na ścianie i się kurzy ...

Zaraz Ci pokarzę ... 

edit : proszę.....  pasuje ? Koledzy ocenią ...

Oryginał , tłoczone z blachy , żaden odlew .../

post-92919-0-00087400-1550342612_thumb.jpg

Edytowane przez LESKOS

Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC!  🤔

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wahadło dostaniesz w prezencie, jak kupisz zegar, o ile pamiętam było do Junghansa , wisi na ścianie i się kurzy ...

Zaraz Ci pokarzę ...

edit : proszę..... pasuje ? Koledzy ocenią ...

Oryginał , tłoczone z blachy , żaden odlew .../

Uff, jakie piękne!!!

Kurczę, uderzam z "argumentami".. jutro się okaże czy "argunenty" były mocne :-P

Dziękuję! ♡♡♡

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W nowszych mechanizmach HAU było więcej danych  jeśli dobrze pamiętam: o ilości wahnięć?, liczbie zębów koła wychwytowego i jaką długość ma wahadło i rok produkcji. Mam taki zegar skrzynkowy i kiedyś próbowałem dobrać mechanizm na części i okazało się, że były produkowane mechanizmy z różną długością wahadła i przy zakupie na to trzeba uważać.

Kiedyś był temat na forum o tych oznaczeniach.

Edycja:

Myślałem, że to HAU ;), a tu jest Junghans.

Mój , to akurat GB mechanizm P42 , ale Junghans  miał podobnie i właśnie przed chwilą , kolega takie pokazał . I to na pewno do Junghansa .  Na Al.... też widziałem podobne , gdzie podawali nawet długość 43 . Sądzę , że dla tego ślązaka będzie w sam raz  !!! ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

;) wahadło ma równo 40 cm długości - zawieszka pod Junghansa i chyba pod Kinzle (też miał takie)

Jakby coś nie pasowało to jeszcze parę innych wisi na ścianie i pod sufitem ... 

Edytowane przez LESKOS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uff, jakie piękne!!!

Kurczę, uderzam z "argumentami".. jutro się okaże czy "argunenty" były mocne :-P

Dziękuję! ♡♡♡

Po co czekać do jutra. :) 

Spontan może dać większe szanse. :)  

Każdy stary człowiek ma swoją historię i powód, dlaczego jest taki, a nie inny. Pomyśl o tym, zanim mnie osądzisz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spontan , nie spontan , a tu cisza ... ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spontan zeskutkował ale połowicznie.

Zgoda jest (bravo ja!) ale zaraz straciłam "oręż" (bij się babo z chłopem ehh..).

Mogę "coś" kupić, ale-ale COŚ ma mieć przynajmniej pozory sprawności technicznej, minimalne oznaki "życia".. I basta :-/

Obiekt ów nie ma żadnych oznak :-/

Mąż skwitował, że zrobiłam z mieszkania muzeum i on MUSI teraz obijać się głową o drzwiczki vel tralki zegarów, ale muzeum "zespujów" (mam dwa takie kupione w ciemno) to on nie zdzierży..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak... te nasz "życiowe" połówki to same sukcesy w życiu zaliczyły... Ludzie sukcesu, zero niepowodzeń. A mnie się wydaje że ich największy sukces to to,  że  nas na drodze (polno-szutrowej) spotkali ... ;)

To też z przemyśleń samochodowo porannych ... :wacko:

Edytowane przez LESKOS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo fajne Twoje "myśli drogowe" ☺

Mój połówek jak mi wmawia, "że mnie brał w jednej koszuli" to ja ripostuję - że to dzięki temu, że to JA miałam "pożyczyć" kilka złotych na wińsko z kolegami w czasie przerwy podczas operetki w teatrze w Gdyni, to nigdy nie miałby szansy oddać mi długu (z "nawiązką" która ma 30 lat haha!)

Edytowane przez Yodek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

;)  :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moja się jeszcze nie rozliczyła z karnetu na Konfrontacje...

Pamiętacie?

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spontan zeskutkował ale połowicznie.

Zgoda jest (bravo ja!) ale zaraz straciłam "oręż" (bij się babo z chłopem ehh..).

Mogę "coś" kupić, ale-ale COŚ ma mieć przynajmniej pozory sprawności technicznej, minimalne oznaki "życia".. I basta :-/

Obiekt ów nie ma żadnych oznak :-/

Mąż skwitował, że zrobiłam z mieszkania muzeum i on MUSI teraz obijać się głową o drzwiczki vel tralki zegarów, ale muzeum "zespujów" (mam dwa takie kupione w ciemno) to on nie zdzierży..

No cóż , trzeba te ,,zepsuje,, uruchomić !!! :) Jeden , to chyba ta kotwica z tworzywa ???

No i maltretować sprzedawcę , by pofatygował się i popróbował  ten mechanizm , czy wykazuje oznaki do życia !!!

Wiadomo , bród z zła regulacja mogą utrudniać , choć częściową pracę . Ale jak nic się nie dzieje , lub przy nakręcaniu słychać ,,brzdęk,, , to wtedy dać spokój , bo kolejny ,,zepsuj,,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak PM jeden to z tą śmieszną, plastikową kotwicą ;-)

Drugi mój "zepsuj" to chyba mały Junghansik ale naprawa nieopłacalna. Ew. zakup jakiegoś mechanizmu junghansowatego miałby sens. Ale ja tak na oko to za cienka jestem żeby wybrać taki, który się wpasuje w skrzyneczkę. Niech sobie wisi "dla wyglądu"..

Sprzedawca nie ma zamiaru sprawdzać mechanizmu. Skwitował to tak: "wszystkie zagary kupuje za granicą i żadnego nie sprawdza i nigdzie w swoich ogłoszeniach nie wpisuje, że zegar jest sprawny..."

Będe się rozglądać za "czymś" do popracowania ☺

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zrób zdjęcie mechanizmu proszę, ze starych czasów mam ze dwa mechanizmy junghansów na których coś tam uczyłem się robić, jeden chyba balansowy, jak do budzika ... mogę sprezentować jak będzie pasować. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Okej ;-)

A odpowie ktoś jak to jest z głośnością tykania zegarów w typie Comtoise?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wchodź w te francuskie brzydactwa, pleaseee ...  :P  :D  ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wchodź w te francuskie brzydactwa, pleaseee ...  :P  :D  ;)

Fakt, brzydactwo niepomierne .. :-P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wahadło jak język u zdechłego smoka wawelskiego brrr... :blink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Macie pojęcie ;) ... Są też miesięczne, z wychwytem wrzecionowym i bardzo stare... Taki warto kupić...

Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wahadło jak język u zdechłego smoka wawelskiego brrr... :blink:

Nic dodać, nic ująć, jak jęzor zdchłego smoka, któremu nadepnęła smoczyca.. ;-)

Macie pojęcie ;) ... Są też miesięczne, z wychwytem wrzecionowym i bardzo stare... Taki warto kupić...

No takie to pewnie rzadkie i nie za tanie :-) Co najwyżej mogę pozyskać zdjęcie 1:1 i powiesić ładnie na ścianie ☺ Edytowane przez Yodek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi