Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Yodek

Porady potrzebuję 😊

Rekomendowane odpowiedzi

Lepszy jest klej arylowy, tak mi się wydaje... ale jak trzyma. Jak zauważyłaś mam słabość do akrylu... ;)  :D  :D

NO TO JEST ODWIECZNY PROBLEM. Zdejmować aplikacje z gesso /masy kasztanowej czy nie. Ja już tyle nasiedziałem przy ich naprawie i uzupełnianiu, że nie zdejmuje .... za"Chiny Ludowe" NIE.  :P

Gdybym się spodziewała, że to się rozpadnie to bym się grubiej zastanowiła, ale już takie (podobne) zdejmowałam i jakoś się udało..

Bez zdejmowania, hmm... kurka tylko, że Ty świetnie sobie poradzisz z kładzeniem politury z takimi "kasztaniakami", a ja siebie widzę średnio przy politurowaniu wokół takiego ażuru, a zdjąć wartwę tego czym ktoś drzwiczki pomalował trzeba.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Omlet czy Hamlet ... a żyć trzeba panie prezesie ...  :wacko:

;)  :D  będzie ok

Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC!  🤔

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdybym się spodziewała, że to się rozpadnie to bym się grubiej zastanowiła, ale już takie (podobne) zdejmowałam i jakoś się udało..

Bez zdejmowania, hmm... kurka tylko, że Ty świetnie sobie poradzisz z kładzeniem politury z takimi "kasztaniakami", a ja siebie widzę średnio przy politurowaniu wokół takiego ażuru, a zdjąć wartwę tego czym ktoś drzwiczki pomalował trzeba.

Też wierzę w Ciebie :) 

Jak mówisz , że pomazane było byle jak ..... to teraz łatwiej poprawisz politurę . A dopiero później skleisz ozdoby i wypełnisz wyszczerbienia  :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

PM - jesteś człowiekiem wielkiej wiary :D dzięki :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bawimy się w odtwarzanie górnej krawędzi, zjedzonej przez robalki.

Niech schnie do jutra, potem próba szlifowania "kancika". Nie wiem czy to wyjdzie bo nigdy tego nie robiłam.

PS. Jak się fachowo nazywa ten "postumencik"? :P

post-104610-0-11046100-1568748397_thumb.jpg

Edytowane przez Yodek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też , nie wiem :(

To sobie nieźle zajadały , te robaczki .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też , nie wiem :(

To sobie nieźle zajadały , te robaczki .

Może "to" się nijak nie nazywa? ;) Ale wątpię.

Zastanawiam się dlaczego, dlaczego kołatki najczęściej wpierniczają drewno z dołu zegara? Przynajmniej ja takie zegary miałam.

Poszatkowanej korony nie widziałam.

Edytowane przez Yodek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bawimy się w odtwarzanie górnej krawędzi, zjedzonej przez robalki.

Niech schnie do jutra, potem próba szlifowania "kancika". Nie wiem czy to wyjdzie bo nigdy tego nie robiłam.

PS. Jak się fachowo nazywa ten "postumencik"? :P

Lata świetlne temu uzupełniałem takie ubytki włoską szpachlą na pyle drzewnym, walącą mocno acetonem. Po wyschnięciu można to było szlifować pięknie.

A co to jest? Gzymsik smakowy :D

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gzymsik był "mielony" z mizerią. Smaczny :D

To też szpachla na pyle drzewnym ale nie chce walić niczym:)

Edytowane przez Yodek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli jest u góry to zwieńczenie jeśli na dole to baza...błeeee...

Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gzymsik jest od dołu, znaczy się piętkę brody ma dzierżyć

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to gzymsik... niech tak już pozostanie...

Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak będziesz szlifować duże płaskie powierzchnie , papier ścierny granulacja 360-400 to przy pomocy sporego klocka drewnianego, który obwiniesz papierem . Powierzchnia musi być płaska , bo inaczej wyjdzie ci fala na krawędzi. Powierzchnie pół okrągłe, wklęsłe najlepiej szlifować owijając papier wokół okrągłego patyka (~1cm średnicy) a jak nie masz to nawet ołówek okrągły wystarczy. Powoli i cierpliwie. Pył usuwaj pędzelkiem.

Na koniec delikatnie wypoleruj wełną 0000. I teraz najważniejsze - dobór koloru. Bejca na kicie wypełniającym będzie zawsze jaśniejsza niż na samym drewnie. Jeśli stosujesz bejcę na terpentynie możesz po gruntowaniu ( a przed politurowaniem ) możesz delikatnie pędzelkiem jaśniejsze miejsca pociągnąć tą bejcą. Bejca MUSI przeschnąć 12h bo inaczej spirytus z politury zacznie ją rozpuszczać ... zabieg powtarzamy aż uzyskany jednolity kolor CAŁEGO elementu. Powodzenia w zabawie. ;)  :D

Ps. tu masz podobny przypadek gdzie uzupełniałem uszkodzone listwy (wyłamane) . Nawet z bliska nie widać wstawek z kitu.

post-92919-0-68037600-1568754631_thumb.jpeg

Edytowane przez LESKOS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

LES - dzięki za szczegółowy opis! :D

Uzupełnienie zrobione przez Ciebie to majstersztyk, zwłaszcza te górne, oj!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak poćwiczysz to polubisz, to bardzo wdzięczny materiał pomocniczy, naprawdę. Poza tym jak się nie uda za pierwszym razem, należy zmoczyć delikatnie podkład i powtórnie nałożyć kolejną warstwę i powtórzyć próbę. Wybacza błędy ...  ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:D

Tak sobie pomyślałam - jak pochrzanię to położę warstwę od nowa.

Najpierw 2 warstwami podnosiłam ubytek żeby poziom odzyskać, no a teraz ten rancik.

Tylko, kurza twarz o tym moczeniu powierzchni przed położeniem kolejnej warstwy nie wiedziałam, a raczej nie douczyłam się.

Mam nadzieję, że się nie odwarstwią poprzednie nałożenia :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To nie jest bezwzględnie konieczne, ale lepiej tak robić, akryl wnika w warstwę (kity są na bazie kleju akrylowego) i lepiej wiążą z wilgotnym podłożem. Kit, który wyschnie ma dużo większą chłonność niż drewno (kit generalnie jest średnio wilgotny). Stąd linia powierzchni  stara - nowa warstwa, szczególnie po nieudanym szlifowaniu (zasadniczo gładka bez porów) jest bardziej wrażliwa na odspajanie. Dotyczy to elementów które będą jeszcze obrabiane dodatkowo (wiercenie , przycinanie, itp)

Spoko będzie ok  ;)

Edytowane przez LESKOS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki.

Krótko i jasno. LES - masz wielce pedagogiczną smykałkę i umiejętność przekładania treści z "Waszej na naszą" :D

PS. A może dysponujesz zdjęciem zegara tego powyżej, przed uzupełnieniem ubytków?

Edytowane przez Yodek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tym może być problem, bo to było robione 2016? ... 

Jeszcze wtedy nie dokumentowałem wszystkiego tak dokładnie. 

Poszukam, wysłałem ten bo bo to był w zasadzie pierwszy w którym tą metodą dorabiałem ubytki. Nie miałem piły taśmowej i kiepsko było z wycinaniem łuków. 

Poszukam jeszcze czegoś... 

No dobra mam ....

Pierwsze - korona ze zdjęcia poprzedniego ... nawet mi się pokićkało jaki kawałek listwy dorabiałem - tak dobrze zrobione  :D  ;)

Drugie - ubytek w koronie Lenzkircha 

Trzecie - Miniatura - dorobienie 1/2 liścia i skrzydła - dorabianie elenementów - skrzydło ptaka na zwieńczeniu i liść na dole (trzeba powiększyć) - przed i po - tu trochę więcej roboty - jeszcze trzeba robić zbrojenie z drutu stalowego

post-92919-0-71472800-1568803354_thumb.jpg

post-92919-0-82406900-1568803367_thumb.jpg

post-92919-0-69770500-1568803603_thumb.jpg

post-92919-0-08483700-1568803616_thumb.jpg

post-92919-0-98393400-1568803624_thumb.jpg

Edytowane przez LESKOS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oszzz.. No kurczę to nie to co ja mam do zrobienia. Takie esy floresy dosztukować i krzywizny zachować.. I na drucie osadzić.. łoł!

Ja bym wysiadła przy takim zadaniu - szczęka mi spadła:D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powoli , nauczysz się, nie tylko takie rzeczy da się dorabiać. Dodatkowo jak dodasz dobrego kleju akrylowego , możesz robić odlewy w formach z silikonu i uzupełniać brakujące detale np na drzwiach , koronach i brodach zdobionych GESSO. To jest dopiero zabawa - szczególnie uzupełnianie listew ozdobnych z Gesso, które są praktycznie nie do dorobienia w inny sposób.

Powoli  ;) masz "zdolne" ręce - dojdziesz do wszystkiego. :D  ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A to dowcip - dodać do masy kleju akrylowego i można robić odlewy? Ale jaja :D

A takie foremki z silikonu to pewnie w sklepie papierniczym albo na Alle można kupić?

Że mnie wcześniej nie oświeciłeś :D

Mam silikonową plachtę do pieczenia.

Jeśli taka masa się nie przukleja do silikonu to można robić "placki" i póki nie skrzepnie to i wycinać co bardziej płaskie detale.

To musi być masa z klejem akry..taka półgęsta rozumiem? Ciekawe ile czasu jest zanim masa zacznie twardnieć..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Twardnieje po mniej więcej 2-3 h. Do szlifowania minimum 18-24 h. Zależy od jak zwarta jest ta masa. Pamiętaj, że kit delikatnie zapada się i konieczne jest wówczas wykonanie poprawek uzupełniających (na większych elementach). Poza tym powinno się "zbroić" drutem większe elementy płaskie. Jak dorabiałem skrzydło w części która się ostała - dowierciłem 3 otworki 0,5 mm i w nie wkleiłem najpierw drucik stalowy

0,5 mm (największy miał 2 cm długości) i to oblepiasz dopiero masą kitowo-akrylową. Trochę z tym zabawy ... :D

Ps. silikonową foremkę odlewasz mając element wzorcowy. Trochę długo zastyga - 24-48h. ale można takiej foremki używać wielokrotnie.

Ps używam takiego

https://allegro.pl/oferta/silikon-formierski-mm940-1kg-twardszy-szybki-6949200357

Nie wiem czy najlepszy ale mnie się sprawdza. Pamiętaj o właściwych proporcjach mieszania silikonu formierskiego. Inaczej można czekać na zastygnięcie do u... śmierci  ;)

Edytowane przez LESKOS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2-3 godziny na pewną rękę starcza pewnie spokojnie, coś można zdziałać. A taka masa z klejem pewnie się lepi do paluchów. Inaczej dawałoby to spore możliwości modelowania.

Teraz objawiła się szerzej kwestia połamanych i uszkodzonych aplikacji o których pisaliśmy wcześniej :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście że tak, klei się , ale nie używa się do tego palców tylko szpatułek lub nożyków. Ja korzystam ze szpatułek/ nożyków dentystycznych do modelowania w wosku.

Coś podobnego do tego poniżej ... to w sumie kosztuje grosze , wiec mam tego kilkanaście rodzajów. Dobierasz na zasadzie prób i błędów ;)  

https://allegro.pl/oferta/nozyk-inlay-do-modelowania-wosku-le-crone-protetyk-7798656376

https://allegro.pl/oferta/nozyk-do-modelowania-inlay-z-polkulka-13-5-cm-7570087139

lub

https://allegro.pl/oferta/nozyk-do-wosku-lessmann-maly-5100449605

Możesz też używać innych. Pamiętaj, że im bardziej wypolerowany metal, tym łatwiej się nim operuje. Wszelkie szpikulce , szpatułki itp pomocne np w manicure i pedicure ... też mogą być  :D  ;)

PS, tu masz komplety ... na każdą kieszeń  ;)

https://allegro.pl/oferta/zestaw-10szt-dluta-ze-stali-nierdzewnej-od-reki-7976732012

https://allegro.pl/oferta/zestaw-narzedzi-do-gipsu-w-etui-5szt-8030856173

https://allegro.pl/oferta/zestaw-narzedzi-rzezbienie-modelowanie-dluta-6-szt-7664527399

Edytowane przez LESKOS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi