Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Mario_EL

Rotomat - co ma znaczenie przy wyborze?

Rekomendowane odpowiedzi

Szukam rotomatu. Nic na ten temat nie wiem. Jaka firma? Jaki najmniej awaryjny? Ale przede wszystkim programy... Rotomaty mają różne programy , wedlug których się obracają. Jakie to ma znaczenie? Dopiera się to do zegarka?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rożne programy obrotów to raczej bajer, niż wymóg danego mechanizmu zegarka. Ważny jest po prostu ruch.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szukam rotomatu. Nic na ten temat nie wiem. Jaka firma? Jaki najmniej awaryjny? Ale przede wszystkim programy... Rotomaty mają różne programy , wedlug których się obracają. Jakie to ma znaczenie? Dopiera się to do zegarka?

Moim zdaniem zbędny sprzęt, jeśli chcesz skrócić okres serwisowania swoich zegarków, to zakup tego urządzenia Ci pomoże :)

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość fidelio

Kiedyś, jak miałem 3 zegarki automatyczne, to strasznie się tym ustrojstwem podjarałem, bo przecież zegarek automatyczny cały czas musi być na chodzie :-) Teraz automatów mam więcej i już dawno dałem sobie spokój z tą zabawką. IMO szkoda kasy, nawet jak w ramach rotacji zakładasz zegarek raz na tydzień czy dwa i nie zostawiasz go w szufladzie/pudle na pół roku czy dłużej ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rotomat ma sens kiedy np. w piatek/sobote odkladasz zegarek aby go ponownie w poniedziałek zalozyc. Unika sie odkrecania/zakrecanja koronki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rotomat bez OPLA nie ma żadnego sensu. Do usług...

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rotomat bez OPLA nie ma żadnego sensu.

O co chodzi?

Zauważyłem, że zegarki noszę około miesiąca i zmieniam na inny. To sam już nie wiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość fidelio

Rotomat ma sens kiedy np. w piatek/sobote odkladasz zegarek aby go ponownie w poniedziałek zalozyc. Unika sie odkrecania/zakrecanja koronki.

A jak masz rezerwę chodu dajmy na to 80 h, jak w popolarnych Powermaticach, to po co Ci to ustrojstwo? Zbytek i nic więcej :-) Przynajmniej jak dla mnie ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chodzi o strukturę forum i odpowiednie miejsce na tematy.

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość fidelio

O co chodzi?

Zauważyłem, że zegarki noszę około miesiąca i zmieniam na inny. To sam już nie wiem.

To ja raz jeszcze, daj sobie spokój, a zamiast rotomatu kup jakieś fajne G :-) Ten miesiąc leżenia nic zegarkowi nie zrobi ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poza zakładem zegarmistrzowskim gdzie ich bytność ma sens, jak pisałem wcześniej dla indywidualnego użytkownika to "niepotrzebny zbytek"

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość fidelio

Zawsze też można zdecydować się na manulany naciąg ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ja raz jeszcze, daj sobie spokój, a zamiast rotomatu kup jakieś fajne G :-) Ten miesiąc leżenia nic zegarkowi nie zrobi ;-)

No chyba że masz wieczny kalendarz ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość fidelio

No chyba że masz wieczny kalendarz ;-)

A wieczny kalendarz i manualny naciąg razem, da się? Jak znam życie, to pewnie jakiś AL&S by się znalazł, a wówczas rotomat też niepotrzebny :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja widywałem oferty z "wietrznym kalendarzem" ...... :P

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość fidelio

Ja widywałem oferty z "wietrznym kalendarzem" ...... :P

Ale to chyba w Wietrznym Mieście ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zawsze też można zdecydować się na manulany naciąg

Żebyś wiedział. Szukam zegarka garniturowego na specjalne okazje  z manualnym naciągiem , który noszony będzie kilka razy w roku. Obecnie wybór skąpy. Same automaty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość fidelio

Jak do garnituru, to zasadniczo niewielki. Jak manual i niewielki, to raczej Peseux, a nie Unitas...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość fidelio

Starsza referencja Eposa 3408 - 39 mm średnicy i 6 mm grubości :-) Tak na gorąco do głowy mi przychodzi ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość fidelio

Zawsze możesz spróbować pogadać z Kolegą @Tik Tak. Powinno być taniej, zdecydowanie taniej ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem zbędny sprzęt, jeśli chcesz skrócić okres serwisowania swoich zegarków, to zakup tego urządzenia Ci pomoże :)

Hej, możesz rozwinąć? Czy Twoim zdaniem oznacza to, że zegarek nie nakręcany codziennie mniej się zużyje? Jak się to ma do zegarka automatycznego, który większą część życia "stoi" A "chodzi" jedynie raz w miesiącu?

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej, możesz rozwinąć? Czy Twoim zdaniem oznacza to, że zegarek nie nakręcany codziennie mniej się zużyje? Jak się to ma do zegarka automatycznego, który większą część życia "stoi" A "chodzi" jedynie raz w miesiącu?

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Nie moim zdaniem, tylko zgodnie z prawami fizyki, jak używasz tych samych butów raz na miesiąc, a innych codziennie, to które się szybciej zużyją i będą wymagały naprawy?

Miesiąc to okres w którym smary się nie zastaną, a części nie ulegają zużyciu.

W rotomacie pracujące wciąż części mechanizmu będą ulegały zużyciu, a smary szybciej traciły swoje właściwości, co w efekcie skróci okres między serwisami.

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.