Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Pan Igor

Ważne Pytania w 7 kategoriach (VC-AP-IWC-ROLEX) :)

Rekomendowane odpowiedzi

Cztery dość podobne stylistycznie zegarki znanych marek, kilka pytań i Wy na forum :wink:

Otóż jestem ciekaw i mam nadzieję, że udzielicie mi odpowiedzi na następujące pytania: :oops: ;)

1. Który z tych zegarków ma najdokładniejszy i najlepiej wykonany mechanizm?

2. Który ma najbardziej wytrzymały mechanizm?

3. Jaki z nich cechuje się najbardziej ponadczasowym designem i najatrakcyjniejszą formą?

4. Który z nich będzie najprostszy w ewentualnej odsprzedaży?

5. Który z nich ma najwygodniejszą bransoletę w użytkowaniu? (Nie wydaje mi się by kilkuminutowy test dał na to pytanie odpowiedź)?

6. Który z nich ma najlepszy stosunek "całokształtu zegarka" do ceny (niestety te modele różnią się nawet dwukrotnie ceną salonową między sobą)?

7. Który Wam się zwyczajnie najbardziej podoba?

Rolex Sea-Dweller:

21bc8112c0dbe04d.jpg

Audemars Piguet Royal Oak

4eff33c8c8e96acd.jpg

Vacheron Constantin Overseas

6f25f5e607ef05d3.jpg

IWC Ingenieur Automatic

5b1c90443d3ded7c.jpg

Dziękuję za odpowiedzi :wink:

Pozdrawiam ;)

I.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ad 1 i 2. Nie wiem, ale widziałem Roleksa mającego kilkadziesiąt lat, chodzącego "jak kwarc", nigdy nie naprawianego (tylko przeglądy i to o przedłużonym do około 5 lat interwale).

ad 3. Tutaj stawiałbym na AP i Rolka

ad 4. Chyba Rolek, ale odsprzedaż zegarków tej klasy odbywa się na ogół w gronie niezłych czubów, więc nic nie wiadomo.

ad 5. Nie mam pojęcia ale bransolety AP i IWC niesamowicie mi się podobają.

ad 6. Nie wiem i trochę nie trybię pytania ;)

ad 7. Wszystkie oprócz VC, AP jest trochę maławy (chyba, że jest w kilku rozmiarach).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Z różnych przyczyn odpadają AP Royal Oak, wszystkie Master Compressory JLC, Reverso JLC, Cartier Santos 100, IWC Jones i niewiele innych :wink:

AP RoyalOak i JLC Squadra nie mogę mieć, bo odstają mi przy nadgarstku... Przy swojej konstrukcji paska/bransolety niestety odpadają... A wygląda to kiepsko :cry:

IWC (przyp.HemiG:Inge) będzie się zachowywać podobnie jak RoyalOak i Squadra, czyli będzie odstawać od nadgarstka... :roll:

http://www.zegarkiclub.pl/forum/viewtopic....&highlight=

Ty będziesz go nosił i ma pasować więc bierz Vacherona, tudzież Rolexa ;)

"w sensie: nie skorzana bransoleta i nie oGragly"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Niestety" jest podobnie jak z Panerai :oops: Kiedyś nie wiedziałem kto może nosić na ręce taką cebulę, teraz:

c7d728170a18b509.jpg

;) :oops: ;)

Co test nadgarstkowy, to mała korekta wizualnych upodobań ;) :shock: Nie zmienia to faktu, że VC i Rolex lepiej się układają na ręce... A IWC podobnie jak z AP :oops:

Może "przytył" mi nadgarstek przez ostatni miesiąc? ;)

I.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aha, cieszę się, że ktoś tak uważnie śledzi moje wypowiedzi :lol:

:wink:

I.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość MichaelD

Wybral bym Rolexa

-Najbardziej mi sie podoba, a na drugi plan schodzi ze np. VC i AP maja lepsze mechanizmy czy sa bardziej prestiżowe

- normalne uszy

- cena ( niższa nic VC i AP)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bez względu na wszystko stawiam na RO.

Co-Axial

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

AP mechanicznie i wizualnie mnie ujął ale IWC ma bardziej przystępną cenę a i mechnizm bardzo ciekawy taki prawie G-shock wśród mechników IMHO

JACEK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Ireneusz Paluszek

ja oczywiście tradycyjnie => AP RO

Ty zaś Igor kupuj tego, który Ci się najbardziej podoba :!: :!: :!:

btw

dywagacje/oceny/sugestie/opinie nt.: pkt 1,2,3,5,6 są IMHO zbędne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

1. Nie mam pojęcia.

2. IWC ma chyba najlepiej z nich zabezpieczony.

3. Z ciężkim sercem ..... AP.

4. IWC.

5. IWC ma bardzo wygodną, AP miałem na ręce tylko chwilę a pozostałych wcale.

6. IWC, AP też nieźle.

7. IWC, AP też fajny ale niestety troszkę za mały i jakiś taki delikatny.

Wszystko co powyżej napisał IWC-maniak także odpowiedzi są pewnie nieco tendencyjne :lol::):)

Pozdrawiam

Krzysiek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:wink:

Generalnie jest tak... Jeszcze nigdzie nie napisałem, że szykuję się do zegarkowego zakupu, powiedzmy, że jesteśmy w strefie dywagacji i argumentacji, a Ew. zakup „mam nadzieję”, że szybko nie nastąpi… :lol:

Czułem, że pojawi się dużo wypowiedzi w stylu „kupuj ten, który Ci się najbardziej podoba”… Chodzi o to, że podobają mi się wszystkie cztery i szukam argumentów dla każdego z nich… I stąd też moje pytania nazwijmy je techniczne – wizualnie pozwolę sobie zadecydować samemu. :) :oops:

W bardzo prostych słowach i na szybko bym się spytał tak: :arrow:

„Czy warto kupić Royal Oak’a czy Overseas’a jeśli na równi podoba mi się dwa razy tańszy Rolex i IWC?” :wink:

Pozdrawiam, Igor :wink:

I.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość mik

1. Rolex - więcej tu: http://forums.timezone.com/index.php?t=tre...39928&rid=0

2. patrz wyżej :wink:

3. Ponadczasowy design - zarówno ROlex jak i AP, atrakcyjność - to już kwesta gustu :wink:

4. AP

5. Rolex i AP - łeb w łeb

6. definitywnie Rolex

7. Jak dla mnie Rolex tylko w wersji bez datownika ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Ad. 1 i 2 Rolex. Dlaczego?Pracuje w nim bazowy mech. 3135,który w/g zgodnej opinii wielu zegarmistrzów uchodzi za konstrukcyjnie najlepszy mechanizm,jaki kiedykolwiek powstał. Tak się składa, że nosiłem dwa Rolexy Oyster przez 17-lat i uważam, że mechanizmy cechuje wyjątkowa niezawodność, wytrzymałość, żywotność i dokładność chodu;

Ad. 3- Rolex i AP;

Ad. 4- Rolex;

Ad. 5- Rolex, jeżeli wprowadzą nowe zapięcie jak w najnowszym GMT-Master II Kal.3186 -jest rewelacyjne;

Ad. 7- Rolex i AP.

AP - baza mech. JLC 889/2.

POZDRAWIAM Senior.

Jaeger LeCoultre Master Ultra Thin

Jaeger LeCoultre Master Grande Taille

Jaeger LeCoultre Reverso Grande Taille

Omega Speedmaster Professional "Moonwatch"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość McIntosh

Witam. Krótko i konkretnie:

1. IWC Ingenieur - 80110 to jeden z najdokładniej odmierzających czas kalibrów IWC, w którym nie brak historycznych dla producenta z Schaffhausen rozwiązań takich jak Pellaton oraz nowych - np. resorowany wahnik. Dopracowanie mechanizmu jest na wyższym poziomie niż u Roleksa, a i wytrzymałość świetna dlatego...

2. IWC Ingenieur

3. Rolex

4. Rolex, Vacheron Constantin, Audemars Piguet

5. IWC

6. Rolex

7. Subiektywnie Vacheron Constantin Overseas. VC to obok A.L&S moja ulubiona marka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla mnie Rolex we wszystkich kategoriach :lol:

A tak w ogóle to niedaleko obok mnie jest sklepik z używanymi Rolexami (zresztą to jest autoryzowany sprzedawca) Ma ich tak na oko z 50 sztuk w tym zawsze 3-5 seadwellery lub submarinery - innych nie oglądam bo to generalnie paskudztwo :twisted: - może poza Daytona.

W ciągu tygodnia potrafi wymienic wszystkie seadwellery i submarinery - tzn sprzedać te które leżą i sprowadzić nowe ale tylko właśnie seadwellery lub submarinery - reszta sobie leżakuje.

A ponieważ pojawił się nowy GMT to chwilowo oferty na poprzedni model stały się bardzo atrakcyjne i strasznie mi to głowę zaprząta :roll:

A więc choćby ze względu na odsprzedaż - Rolex

nie spiesz się ....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystkie pytania oprocz dwoch: nie wiem, nie znam sie :oops: .

Pytanie 3 i 7: az boje sie to napisac, ale....ROLEX! Mimo tych wszystkich skojarzen z podrobkami, nowobogackimi szpanerami itp. Ten zegarek jest piekny i ma taki klasyczny (wlasnie: ponadczasowy-to dobre slowo) wyglad, mimo ze nurkopodobny. Jest jednak pewne ale: opieram sie tylko na zdjeciach, nie wiem, jak one wygladaja w realu. Moze Rolex ma najlepszych fotografow?

Sorry za malo konstruktywna wypowiedz.

Zadna praca nie hanbi, ale kazda meczy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli to ma być jedyny zegarek to stalowy Rolex, a jeżeli to ma być jedyny Rolex to SUB. :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten temat mógłby stanowić zadanie z testu na inteligencję, z pytaniem: "który zegarek tu nie pasuje i dlaczego?", którego odpowiedź brzmiałaby:

"Rolex, bo jest fajny" :wink:

To oczywiście żart, wszystkie te zegarki są super, ale Rolex stylistycznie jednak z trochę innej bajki. I mnie akurat podoba się najbardziej. I gdyby Twoje siedem pytań miało prowadzić do stworzenia jakiegoś rankingu, to udzielone przeze mnie odpowiedzi także wskazałyby Rolexa: bo jest prawie niezniszczalny, ma wspaniale dopracowany mechanizm i zawsze go odsprzedasz.

Z pozostałej trójcy, z kolei bardzo spójnie dobranej, zwycięża IWC przed AP, i to przede wszystkim stosunkiem jakość/cena po prostu dlatego, że jest tańszy.

Pozdrawiam serdecznie - Jan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W uzupełnieniu wcześniejszego postu, jako ciekawostkę, przytoczę treść reklamy dot; Rolexa z przed lat;...."OD KAMBUZY KUCHARSKIEJ SAMOLOTU ODRZUTOWEGO POPRZEZ GORĄCE PIASKI PUSTYNI DO WIELKICH GŁĘBIN OCEANÓW ROLEX JEST WSZĘDZIE U SIEBIE"......

H.WILSDORF, założyciel manufaktury,przywiązywał dużą wagę do reklamy i po jego śmierci trwa kontynuacja.

POZDRAWIAM Senior.

Jaeger LeCoultre Master Ultra Thin

Jaeger LeCoultre Master Grande Taille

Jaeger LeCoultre Reverso Grande Taille

Omega Speedmaster Professional "Moonwatch"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tych 4:

1. Rolex - choć nie lubię :)

2. AP

3. IWC

4. VC - za mdłość i brak charakteru w tym modelu.

Moja kolejność jest zaprzeczeniem sensu piramidy :lol:

epos_logo.jpg.8c112fd1fff37da5649af0cec7869bc5.jpg  Jak go nie lubić!

.................................................................
"Mieć rację to niewiele, nawet stary zepsuty zegar dwa razy na dobę ma rację. - Jean Cocteau
.................................................................

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Jeśli chodzi o dokładność to tutaj byłbym ostrożny, bo to zależy od wielu czynników, często również od samego właściciela, dużo jednak postawiłbym na Rolka, jeśli mówimy o wykonaniu to celuję w AP i nie dlatego, że go uwielbiam- takie są fakty :)

2. Moje typy: Rolek, IWC

3. Ponadczasowy design, po raz kolejny fakty przemawiają za AP, wystarczy spojrzeć na to jak bardzo /czyt. jak mało/ zmienił się design RO na przestrzeni lat a ile już ten model istnieje, fakt jak bardzo jest poszukiwany też wiele tłumaczy. Design Rolexa też zbytnio nie ewoluował, ale to już zupełnie inna bajka. Bardzo atrakcyjny niewątpliwie jest nowy Inżynier!

4. Rolex, AP

5. AP, VC

6. Rolex, IWC

7. :lol::):)

Pozdrawiam

Marcin

"Największą przyjemnością w posiadaniu psa jest to, że możesz się przed nim wygłupić, a on nie tylko, że się nie będzie śmiał, ale też zrobi z siebie głupka"

Samuel Butler

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moje subiektywne opinie:

1. Rolex

2. Rolex

3. Rolex

4. Rolex

5. -

6. Rolex

7. AP,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja też znam odpowiedź tylko na ostatnie pytanie :lol:

7. AP

sam nie wiem dlaczego, ale im dłużej na niego patrzę, tym bardziej mi się podoba...

pzdr Maciek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.