longcase1 481 #26 Napisano 5 Lipca 2019 Dobrze że nie widać jak się czerwienię;-)) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #27 Napisano 5 Lipca 2019 Dobrze że nie widać jak się czerwienię;-))Ja bym chętnie zobaczyła 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #28 Napisano 5 Lipca 2019 Noto jest okazja ... Kliczków i Drezno czeka .... a wy szo ... ? Mistrzu ... zgodnie z rozmową ... i ... ?Podziękowania należą się też LESKOSOWI, dzięki bardzo za to, że poleciłeś mi Mistrza Bartka.Ja tam nic nie zrobiłem, trudno żebyśmy się męczyli , a tu talent się marnował 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JASI 1218 #29 Napisano 5 Lipca 2019 Ach Muzeum... Glashutte... pojechałbym choćby zaraz i jeszcze z Wami...Tylko z kim zostawię moją chorą leżącą Mamę, którą się opiekuję... 0 "Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówek do życia" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #30 Napisano 5 Lipca 2019 ... no to jest problem ... 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JASI 1218 #31 Napisano 5 Lipca 2019 W pewnym sensie tak...Ale jest to forum i zegary, które są świetną odskocznią od trudnej codzienności. 0 "Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówek do życia" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #32 Napisano 6 Lipca 2019 Ach Muzeum... Glashutte... pojechałbym choćby zaraz i jeszcze z Wami...Tylko z kim zostawię moją chorą leżącą Mamę, którą się opiekuję...JASI- szacun dla Ciebie za Twój trud. Wiem bardzo dobrze co to znaczy taka opieka 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JASI 1218 #33 Napisano 6 Lipca 2019 Gosiu dzięki za słowa wsparcia i otuchy. 0 "Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówek do życia" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JASI 1218 #34 Napisano 13 Lipca 2019 Nie ma się co użalać, inni mają jeszcze gorzej i nie narzekają.Wróćmy do zegarów. Wczoraj dotarła do mnie przesyłka z kliniki Mistrza Bartka longcase1. Dotarł mechanizm z nowym bębnem i ten na chwilę musi trafić do mojego zegarmistrza, bo u Niego jest sprężyna i koło zapadkowe. Drugi mechanizm to brocot, który ze względu na krótkie i małe sprężyny nazywam "żabką", zresztą tak nazwał go Gość, który kilka lat temu przywracał go do życia. Takie małe sprężynki były kiedyś w zabawkach - w blaszanych żabkach.Mechanizm ten trafił do Mistrza Bartka, jak już wcześniej pisałem z niewłaściwym małym zębnikem, który przekłamywał bicie. W sumie mechanizm ma nowy zębnik, zastawki maltańskie, (ktorych wcale nie było), nowe koło godzinowe (zaprezentowane w wątku "naprawcy - oprawcy), poprawiony zębnik na kole zmianowym ( koło ma nową oś z zabezpieczeniem) , poprawioną zapadkę od zalotu bicia i zregenerowaną kotwicę.Uff... myślę że wszystko wymieniłem, jeśli coś pominąłem to może longcase1 mnie poprawi.Zastawki maltańskie wyobrażałem sobie zupełnie inaczej i jak je zobaczyłem to śmiałem się, że żabka dostała nowe łapki. Znalazłem, że zastawki maltańskie wymyślił i jako pierwszy stosował Vacheron Constantin, i później były stosowane w zegarkach kieszonkowych. Zastanawiałem się nad tym, czy warto inwestować w ten zegar, ale jak usłyszałem, że to drugi taki mechanizm jaki longcase1 naprawia w swojej karierze zawodowej, to nie miałem wątpliwości. Bałem się tylko czy koszty napraw nie przekroczą wartości zegara, ale Mistrz Bartek udzielił mi klubowego rabatu i wszystko jest ok. W sumie skrzynka jest ładna. Mechanizm g....wart, jak to powiedział Kol. kiniol, no fakt rewelacja to nie jest, 36 godzinny to w sumie nawet nie 2 dni, nie ma sygnatury, ale jest unikat i kolejny uratowany, sprawny zegar.Wielkie podziękowania i ukłony dla Mistrza Bartka.Pozdrawiam JacekKurcze coś mi nie wyszło. Zdjęcia miały być w tekście, a nie na końcu. Może ktoś podpowie jak to zrobić. 0 "Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówek do życia" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #35 Napisano 13 Lipca 2019 To czekamy na złożony zegar W sumie , jest to zegar dla tych , co lubią codziennie nakręcać zegary 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JASI 1218 #36 Napisano 13 Lipca 2019 Właśnie zapomniałem o zdjęciu całego zegara.Dzięki PM1122, już wstawiam. Miałem trochę problemów z uruchomieniem, bo cykał równo jak skrzynia była 3 cm od pionu, wahadło nie poruszało się w jednej płaszczyźnie, bo sprężynka zwichrowana. Musiałem też podmienić śruby do mechanizmu bo były za długie i jedna haczyła o zęby bębna.Wszystko już opanowane, trochę też z pomocą longcase1 i zegar wisi prosto, bije prawidłowo, cyka bardzo głośno jak na brocota przystało. 0 "Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówek do życia" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
longcase1 481 #37 Napisano 13 Lipca 2019 Dzięki za słowa uznania:-) Kolego jeszcze trzeba koniecznie zmienić te wskazówki żeby dopełnić tej renowacji;-)) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JASI 1218 #38 Napisano 13 Lipca 2019 Tak wskazówki koniecznie, muszę poprosić Kol. kiniola o zdjęcia Jego zegara, jak pisał w czarnej skrzyni. Ciekawy jestem wyglądu skrzyni i przy okazji wskazówek. Na dole środkowa sterczyna też powinna być inna.Teraz wisi na korytarzu, muszę poszukać mu konkretne miejsce. 0 "Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówek do życia" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
longcase1 481 #39 Napisano 13 Lipca 2019 To taki sam werk tyle że w litrze. Zegar jest własnością mojego znajomego. Podziękowania za udostępnienie zdjęć 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Josza 101 #40 Napisano 13 Lipca 2019 Kurcze coś mi nie wyszło. Zdjęcia miały być w tekście, a nie na końcu. Może ktoś podpowie jak to zrobić. Edytuj posta. Na dole kliknij przycisk,użyj pełnego edytora. Kopiuj plik zdjęcia.Następnie wklej w wybrane miejsce w tekście. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #41 Napisano 13 Lipca 2019 No , nieźle się prezentuje ! Skrzynia w świetnym stanie ! A ustawianie zegara do pionu , to prawie normalka ..... czasem wystarczy , bujnąć wahadłem zbyt mocno i już kotwica przestawiona . A co dopiero , jak mechanizm przenoszony , czy przesyłany pocztą To taki sam werk tyle że w litrze. Zegar jest własnością mojego znajomego. Podziękowania za udostępnienie zdjęćA ta ,,LIRA ,, to już mnie interesuje 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JASI 1218 #42 Napisano 13 Lipca 2019 To taki sam werk tyle że w litrze. Zegar jest własnością mojego znajomego. Podziękowania za udostępnienie zdjęćDzięki longcase1. A to ciekawe, wskazówki są takie jak w pozostałych moich brocotach, tych "niby lenzach" jak je nazywam. Skrzynka jest piękna i wahadło też ma inne.Edytuj posta. Na dole kliknij przycisk,użyj pełnego edytora. Kopiuj plik zdjęcia.Następnie wklej w wybrane miejsce w tekście.Dzięki Josza. Następnym razem wypróbuję. 0 "Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówek do życia" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
longcase1 481 #43 Napisano 13 Lipca 2019 Dzięki longcase1. A to ciekawe, wskazówki są takie jak w pozostałych moich brocotach, tych "niby lenzach" jak je nazywam. Skrzynka jest piękna i wahadło też ma inne.Trafił do mojego znajomego w stanie strychowym także podejrzewam że jest w 100% oryginalny. Też 36 godzin chodu i głośno pracuje. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Josza 101 #44 Napisano 13 Lipca 2019 Dzięki Josza.Następnym razem wypróbuję. Możesz poprawić teraz. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JASI 1218 #45 Napisano 13 Lipca 2019 No , nieźle się prezentuje ! Skrzynia w świetnym stanie ! A ustawianie zegara do pionu , to prawie normalka ..... czasem wystarczy , bujnąć wahadłem zbyt mocno i już kotwica przestawiona . A co dopiero , jak mechanizm przenoszony , czy przesyłany pocztą A ta ,,LIRA ,, to już mnie interesuje Dziękuję PM1122 za słowa uznania. Skrzynka była odnawiana, właściwie tylko wyczyszczona i posklejana kilka lat temu,potem tylko nawoskowana. Ja tego nie robiłem, jak wcześniej pisałem, robił to Gość, z którym kiedyś współpracowałem. Teraz ją tylko odkurzyłem.W ten zegar, tak właściwie to nie ma żadnego mojego wkładu pracy. Może następny to już pokażę moją pracę. 0 "Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówek do życia" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #46 Napisano 13 Lipca 2019 Trafił do mojego znajomego w stanie strychowym także podejrzewam że jest w 100% oryginalny. Też 36 godzin chodu i głośno pracuje.Jak w stanie strychowym , to super obecnie wygląda !Jak można takie cudo na strych .... ale może dobrze , że na strych , a nie gdzie indziej 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #47 Napisano 13 Lipca 2019 No , nieźle się prezentuje ! Skrzynia w świetnym stanie ! A ustawianie zegara do pionu , to prawie normalka ..... czasem wystarczy , bujnąć wahadłem zbyt mocno i już kotwica przestawiona . A co dopiero , jak mechanizm przenoszony , czy przesyłany pocztą A ta ,,LIRA ,, to już mnie interesuje fajnie, że zegar został pokazany, wiemy, że jest z Moraw... Też mam takie coś... 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JASI 1218 #48 Napisano 13 Lipca 2019 fajnie, że zegar został pokazany, wiemy, że jest z Moraw... Też mam takie coś...Poproszę o zdjęcia skrzynki i przy okazji dowiem się jakie są wskazówki.Dwa pierwsze to brocoty, ostatni nie, ale z podobnej skrzynki. 0 "Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówek do życia" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
longcase1 481 #49 Napisano 13 Lipca 2019 Jak te mechanizmy wyglądają od tyłu? Możesz dać zdjęcia?? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JASI 1218 #50 Napisano 13 Lipca 2019 Pierwszy to ten który ma nowy bęben.Drugi to ten co miał być dawcą. Trzeci to ten co go zamieściłem w temacie PM1122. 0 "Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówek do życia" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach