Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
szwed

Sytuacja kolejkowa ROLEXa.

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)
15 minut temu, GregZukej napisał(-a):

W U.K. to samo.... Tu nie ma "list zapisów" tylko jest tak zwany "dealer dance" czyli jak jesteś stałym klientem i wydajesz u nich minimum £20,000 rocznie na inne dostepne od ręki diamenty / zegarki.......wtedy sami tobie za oferują jakieś perełki... Podobno na "pandę" trzeba miec wydatki około £50,000....pozostaje grey market. Jak ktoś chce się dowiedzieć więcej o rynku zegarkowym UK to polecam ten kanał na YouTube (bardzo ciekawy).

https://youtube.com/@thehonestwatchdealer?si=5DQB-8g6kGGeIxbq

Pozdrawiam...

Sent from my iPhone using Tapatalk

To jest kolejna sytuacja której ja nie łapię. Jeśli chcę jakiś chodliwy model, to na kiego grzyba wydawać kupę kasy na coś czego w sumie nie potrzebuję (chyba że jednak potrzebuję kupić cztery zegarki żeby mieć ten jeden wymarzony) żeby dostać w końcu to co chcę. To nie lepiej iść na grey i kupić jeden, wymarzony model co summa summarum okaze się tańsze? Ja jednak prosty chłop jestem i tego biznesu nie rozumiem.

Edytowane przez beniowski

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo trafna diagnoza. 

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
To jest kolejna sytuacja której ja nie łapię. Jeśli chcę jakiś chodliwy model, to na kiego grzyba wydawać kupę kasy na coś czego w sumie nie potrzebuję (chyba że jednak potrzebuję kupić cztery zegarki żeby mieć ten jeden wymarzony) żeby dostać w końcu to co chcę. To nie lepiej iść na grey i kupić jeden, wymarzony model co summa summarum okaze się tańsze? Ja jednak prosty chłop jestem i tego biznesu nie rozumiem.

Nie bierzesz chyba pod uwagę „uzyskania statusu”, co - przynajmniej potencjalnie - oznacza dostępność każdego kolejnego „chodliwego” modelu od ręki.
Dla tych, co kupują co rok/dwa nowe zegarki to może być ważna kwestia ;)

I'm not myself, but not dead and not for sale...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
22 minuty temu, lukebor napisał(-a):

Nie bierzesz chyba pod uwagę „uzyskania statusu”, co - przynajmniej potencjalnie - oznacza dostępność każdego kolejnego „chodliwego” modelu od ręki.
Dla tych, co kupują co rok/dwa nowe zegarki to może być ważna kwestia ;)

Niestety, nie biorę. Na cholerę mi status jak chcę np. złotego Nautilusa który jest nie do dostania normalnie? Czyli wydaję dodatkowo, powiedzmy, minimum kilkaset tysięcy, żeby kupić model który chcę. A jak sobie podsumuję wydatki, to na rynku wtórnym ten Nautilus wyjdzie mi taniej niż z salonu plus te zegarki które dały mi status. Dla mnie to bez sensu. Szczególnie jak miałbym kupić owe 'statusowe' zegarki które średnio mnie kręcą, bo pewnie salon by mi wciskał mniej popularne modele danej marki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Niestety, nie biorę. Na cholerę mi status jak chcę np. złotego Nautilusa który jest nie do dostania normalnie? Czyli wydaję dodatkowo, powiedzmy, minimum kilkaset tysięcy, żeby kupić model który chcę. A jak sobie podsumuję wydatki, to na rynku wtórnym ten Nautilus wyjdzie mi taniej niż z salonu plus te zegarki które dały mi status. Dla mnie to bez sensu. Szczególnie jak miałbym kupić owe 'statusowe' zegarki które średnio mnie kręcą, bo pewnie salon by mi wciskał mniej popularne modele danej marki.

Myślę, że tu jednak może chodzić o myślenie w nieco dłuższej perspektywie, niż jeden zegarek.
Ale oczywiście dla tych, co polują na jeden jedyny wymarzony, Twoja koncepcja sprawdzi się bardziej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
4 minuty temu, lukebor napisał(-a):

Myślę, że tu jednak można chodzić o myślenie w nieco dłuższej perspektywie, niż jeden zegarek.
Ale oczywiście dla tych, co polują na jeden jedyny wymarzony, Twoja koncepcja sprawdzi się bardziej.

Dlaczego jeden? Ja zegarków przerobiłem dziesiątki, obecnie mam 4. Ja piszę o tym, że jak chcę jakiś konkretny model, a salon mi sugeruje delikatnie wydanie sporej sumy pieniędzy na inne rzeczy (nawet niekoniecznie na zegarki, tylko ogólnie biżuterię - co wydaje się typową strategią w USA czy GB), to wolałbym kupić ów konkretny model z drugiej ręki. Albo poczekać, bo moge spokojnie też czekać, nie spieszy mi się. Po prostu nie łapię koncepcji wydawania pieniędzy na zegarki które niekoniecznie mnie kręcą żeby kupić ten jeden który mnie interesuje. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dlaczego jeden? Ja zegarków przerobiłem dziesiątki, obecnie mam 4. Ja piszę o tym, że jak chcę jakiś konkretny model, a salon mi sugeruje delikatnie wydanie sporej sumy pieniędzy na inne rzeczy (nawet niekoniecznie na zegarki, tylko ogólnie biżuterię - co wydaje się typową strategią w USA czy GB), to wolałbym kupić ów konkretny model z drugiej ręki. Albo poczekać, bo moge spokojnie też czekać, nie spieszy mi się. Po prostu nie łapię koncepcji wydawania pieniędzy na zegarki które niekoniecznie mnie kręcą żeby kupić ten jeden który mnie interesuje. 

Bo ciągle piszesz o jednym ;-)
Chodzi mi o to, że po wskoczeniu na pewien „status” każdy kolejny zegarek, którego chcemy jest dużo bliżej.
Jeśli po wydaniu powiedzmy 400k masz dostęp do Nautilusa, a zaraz później (już nie musząc wydawać ileśtamset PLN) do Odyseusza, to w dłuższej perspektywie jednak zbudowanie statusu może okazać się korzystniejsze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
22 minuty temu, lukebor napisał(-a):

Bo ciągle piszesz o jednym 😉
Chodzi mi o to, że po wskoczeniu na pewien „status” każdy kolejny zegarek, którego chcemy jest dużo bliżej.
Jeśli po wydaniu powiedzmy 400k masz dostęp do Nautilusa, a zaraz później (już nie musząc wydawać ileśtamset PLN) do Odyseusza, to w dłuższej perspektywie jednak zbudowanie statusu może okazać się korzystniejsze.

Pozwolę się nie zgodzić. Co z tego że w PP będę w stanie, po zbudowaniu owej historii, kupić wymarzonego Nautilusa, jeśli w ALS będę nikim (zakładając że dany diler nie ma np. tej marki w portfolio - np. u mnie ta sama grupa sprzedaje PP i ALS więc to by to mogło zagrać)? No ale jeśli nawet mi się uda z PP i ALS, to chcąc konkretny model AP mam znowu wydawać setki tysięcy żeby sobie historię budować? A potem idę do innej marki i znowu mam się tak bawić? To się nie spina, niestety. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Pozwolę się nie zgodzić. Co z tego że w PP będę w stanie, po zbudowaniu owej historii, kupić wymarzonego Nautilusa, jeśli w ALS będę nikim (zakładając że dany diler nie ma np. tej marki w portfolio - np. u mnie ta sama grupa sprzedaje PP i ALS więc to by to mogło zagrać)? No ale jeśli nawet mi się uda z PP i ALS, to chcąc konkretny model AP mam znowu wydawać setki tysięcy żeby sobie historię budować? A potem idę do innej marki i znowu mam się tak bawić? To się nie spina, niestety. 

Cóż, nie sprawdzę w praktyce, bo za cienki jestem.
Prawdziwa może być zarówno moja teoria, jak i Twoja.

Może ktoś nas tu wyprowadzi z błędu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 minut temu, lukebor napisał(-a):

Coż, nie sprawdzę w praktyce, bo za cienki jestem.

Ja też nie sprawdzę; piszę po prostu jak ja bym się zachował w takiej hipotetycznej sytuacji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

kosz

Edytowane przez Lynx27

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ceny na grey spadły i jak się wydaje ciągle spadają. Jeżeli za chodliwy, pożądany model (np. GMT II) płaci się na grey 20% ponad metkę zamiast >50% i ma się go od ręki, to zamiast czekać latami i w rezultacie płacić tyle samo, naprawdę nie ma się co zastanawiać. Ale to moje zdanie, szkoda czasu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
20 minut temu, facecik napisał(-a):

Ceny na grey spadły i jak się wydaje ciągle spadają. Jeżeli za chodliwy, pożądany model (np. GMT II) płaci się na grey 20% ponad metkę zamiast >50% i ma się go od ręki, to zamiast czekać latami i w rezultacie płacić tyle samo, naprawdę nie ma się co zastanawiać. Ale to moje zdanie, szkoda czasu.

Dodatkowo należy mieć na uwadze że topowe firmy podnoszą ceny średnio o 7-8% co rok, więc jak przyjdzie do odbioru zegarka, to wyjdzie tyle co na grey teraz - oczywicie to zależy także od aktualnej sytuacji cen na rynku wtórnym.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co sądzicie o kupnie zegarka z 2 ręki w royal watch w Krakowie?(mowa o gmt 2 batman)  Gdzieś widziałem,że ktoś pisal o red flagach,dlatego pytam tutaj na forum

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupuje się od pewnych i sprawdzonych sprzedawców, takich, co do których czytając wpisy i opinie na forach i portalach sprzedażowych nie masz żadnych wątpliwości, że warto zrobić z nimi transakcję. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Nie to że się czepiam, ale mam rozumieć że gmt pepsi kupię na Grey za 60 k PLN? Przyznaję się że nie śledzę cen na wtórnym, ale jak jakiś czas temu rzuciłem okiem na ceny od naszych profesjonalnych kolegów, to mi się kojarzy jakieś 80 k PLN.

Wysłane z mojego SM-S918B przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, lort napisał(-a):

Nie to że się czepiam, ale mam rozumieć że gmt pepsi kupię na Grey za 60 k PLN? Przyznaję się że nie śledzę cen na wtórnym, ale jak jakiś czas temu rzuciłem okiem na ceny od naszych profesjonalnych kolegów, to mi się kojarzy jakieś 80 k PLN.

Dobrze kojarzysz ceny na Pepsi, choć dyskusja tyczy się Batmana.

W dniu 7.03.2025 o 18:00, Djw1 napisał(-a):

Ja próbuje raz/dwa razy w miesiącu  zapisać się na Batmana w Poznaniu(w dwóch punktach),ale od pół roku za każdym razem słyszę tą samą gadkę,trochę się człowiekowi już odechciewa jak mam być szczery 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ostatnio byl za 65 chyba na fb, ceny poszły ostro w dół

I dobrze

Wysłane z mojego SM-S921B przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, lort napisał(-a):

Pepsi nie, ale już Batmana czy Sprita tak. Nie wiem jak z szarakiem, tu chyba jeszcze jest efekt nowości, niemniej jednak zaraz ceny będą porównywalne o ile już nie są.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
A co sądzicie o kupnie zegarka z 2 ręki w royal watch w Krakowie?(mowa o gmt 2 batman)  Gdzieś widziałem,że ktoś pisal o red flagach,dlatego pytam tutaj na forum

Mamy profesjonalnych sprzedawców na forum, Royal Watch ma jakąś niejasną sytuację, pojawiły się informację o różnych dziwnych rzeczach przy zakupie. Ja bałbym się osobiście tam kupować coś drogiego.

80K to minimum, zależy czy nówka prosto z salonu, czy leżak, czy używka. Myślę, to jest ogólne stwierdzenie o GMT. Może Batmana kupisz za 60K

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
W dniu 7.03.2025 o 21:37, lukebor napisał(-a):

Bo ciągle piszesz o jednym 😉

Gdzie u jednego AD kupie Nautilusa i Odyseusza? 🤔

W dniu 7.03.2025 o 22:54, lukebor napisał(-a):

Cóż, nie sprawdzę w praktyce, bo za cienki jestem.

Wyprowadze. @beniowski ma racje, Odyseusza mozna kupic jedynie w butikach po wydaniu okolo 100k CHF na inne zegarki, jesli oczywiscie bedzie wolny slot. Po wydaniu tych 100k w ALS, otrzymujemy po 2 latach Ody. Zeby kupic kolejny hypowany model, musisz wydac nastepna kase. To sie nie konczy 😅

Jest w sumie "obejscie" tego systemu (kup bizuterie czy inna marke, ktorej nie chcesz, a my zapiszemy cie na to co chcesz), ale to juz wyzsza kombinatoryka 😉

Edytowane przez SzefSzefow

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyprowadze. [mention=6729]beniowski[/mention] ma racje, Odyseusza mozna kupic jedynie w butikach po wydaniu okolo 100k CHF na inne zegarki, jesli oczywiscie bedzie wolny slot. Po wydaniu tych 100k w ALS, otrzymujemy po 2 latach Ody. Zeby kupic kolejny hypowany model, musisz wydac nastepna kase. To sie nie konczy 

Jest w sumie "obejscie" tego systemu (kup bizuterie czy inna marke, ktorej nie chcesz, a my zapiszemy cie na to co chcesz), ale to juz wyzsza kombinatoryka

Np. w Wempe w NY?
Ale to był tylko przykład, chodziło mi o mechanizm/system.
Rzecz jasna, każdy wybiera swój.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
42 minuty temu, SzefSzefow napisał(-a):

Gdzie u jednego AD kupie Nautilusa i Odyseusza? 🤔

Pisa Orolegia w Mediolanie (są dystrybutortami tych dwóch brandów). Trzeba mi było powiedzieć w czwartek, to bym cię zaprowadził 🤣.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
1 godzinę temu, lukebor napisał(-a):

Np. w Wempe w NY?
Ale to był tylko przykład, chodziło mi o mechanizm/system.
Rzecz jasna, każdy wybiera swój.

Godzinę temu, beniowski napisał(-a):

Pisa Orolegia w Mediolanie (są dystrybutortami tych dwóch brandów). Trzeba mi było powiedzieć w czwartek, to bym cię zaprowadził 🤣.

Znam wlascicieli Pisa 1940, tam akurat nie trzeba mnie zaprowadzac 😂

Nie ma to znaczenia, ze sa AD majace w ofercie PP i ALS, bo odyseusz, jak wspomnialem, jest oferowany tylko w butikach nie w AD

Edytowane przez SzefSzefow

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
51 minut temu, SzefSzefow napisał(-a):

Nie ma to znaczenia, ze sa AD majace w ofercie PP i ALS, bo odyseusz, jak wspomnialem, jest oferowany tylko w butikach nie w AD

Mnie się wydawało że wspominali w Mediolanie że sprzedawali tam Odyseusza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi