Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość Noodles

Policzmy MM200 i 62MAS'y...

Rekomendowane odpowiedzi

Przykro słyszeć. Jednak Tudor? 

Taki jest plan. Aczkolwiek raczej po Nowym Roku. Chociaż jak go teraz noszę, to trochę szkoda się pozbywać Tym bardziej, że póki co jest + parę sekund.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 godzin temu, rafi napisał(-a):

Taki jest plan. Aczkolwiek raczej po Nowym Roku. Chociaż jak go teraz noszę, to trochę szkoda się pozbywać emoji846.png Tym bardziej, że póki co jest + parę sekund.

Przemyśl jeszcze sprawę 🙂

Longines Spirit ZuluTime | Seiko SPB143J1| Nomos Club ref. 703 | Casio G-Shock DW-5610

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie , proszę o poradę.

W poszukiwaniu kolejnego divera , wpadła mi okazja  zakupu nowego spb053. Zegarek kosztuje więcej,  niż wtedy kiedy był z łatwością dostępny choćby w polskich sklepach. Oczywiście bardzo mi się podoba , już kiedyś się na niego czaiłem, bezel centruje , niestety tylko guma w zestawie.  Co myślicie , brać ? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 hours ago, GTR said:

Panowie , proszę o poradę.

W poszukiwaniu kolejnego divera , wpadła mi okazja  zakupu nowego spb053. Zegarek kosztuje więcej,  niż wtedy kiedy był z łatwością dostępny choćby w polskich sklepach. Oczywiście bardzo mi się podoba , już kiedyś się na niego czaiłem, bezel centruje , niestety tylko guma w zestawie.  Co myślicie , brać ? 

Jak się podoba, to brać!

Kwestie do rozważenia:

• Czy kajdan jest niezbędny? Jeżeli tak, to szukaj takie wersji, bo koszt oryginalnego kajdana jest wysoki. Można ew. kupić zamiennik Seiko 62MAS SPB051 SPB053 SBDC053 Curve End Watch Bracelet | Strapcode
  • Guma w tym modelu łapie wszystkie paprochy. Rekompensatą jest wygoda noszenia i solidne zapięcie oraz sprzączka.
  • Mechanizm... czy w tym egzemplarzu nie ma z nim problemu, np. po czasie noszenia nie gubi więcej niż zadeklarowane przez producenta wartości? Jeżeli gubi więcej, to w najgorszym wypadku, nadaję się do serwisu lub ew. wymiany.
  • Koperta, bardzo wygodna. Powłoka Diashield powoduje, że nie łapie rysek. Minus to to, że poważne uszkodzenia są trudne do usunięcia bez naruszania powłoki.
  • Tarcza, bezel... świetnie zmieniają kolor w zależności od światła.
  • Wskazówki... kwestia gustu.

Suma sumarum: dla mnie kluczowa kwestia to to, czy mechanizm nie jest wadliwy.

Edytowane przez tts

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
35 minut temu, tts napisał(-a):

Jak się podoba, to brać!

Kwestie do rozważenia:

• Czy kajdan jest niezbędny? Jeżeli tak, to szukaj takie wersji, bo koszt oryginalnego kajdana jest wysoki. Można ew. kupić zamiennik Seiko 62MAS SPB051 SPB053 SBDC053 Curve End Watch Bracelet | Strapcode
  • Guma w tym modelu łapie wszystkie paprochy. Rekompensatą jest wygoda noszenia i solidne zapięcie oraz sprzączka.
  • Mechanizm... czy w tym egzemplarzu nie ma z nim problemu, np. po czasie noszenia nie gubi więcej niż zadeklarowane przez producenta wartości? Jeżeli gubi więcej, to w najgorszym wypadku, nadaję się do serwisu lub ew. wymiany.
  • Koperta, bardzo wygodna. Powłoka Diashield powoduje, że nie łapie rysek. Minus to to, że poważne uszkodzenia są trudne do usunięcia bez naruszania powłoki.
  • Tarcza, bezel... świetnie zmieniają kolor w zależności od światła.
  • Wskazówki... kwestia gustu.

Suma sumarum: dla mnie kluczowa kwestia to to, czy mechanizm nie jest wadliwy.

Dziękuję za cenne info.

Kajdan nie jest must have,zegarek wygląda świetnie na gumie.  Całość bardzo mi się podoba, szczególnie  bezel. Wskazówki też mi pasują , nie mam im nic do zarzucenia. Mechanizmu nie jestem w stanie sprawdzić,  zegarek jest nowy w foliach daleko od mojego miejsca zamieszkania 😉

Nie miałem okazji nigdy zobaczyć go na żywo,  ale na zdjęciach wygląda na udany projekt , a bezel i tarcza robią mega robotę. Pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minutes ago, GTR said:

Nie miałem okazji nigdy zobaczyć go na żywo,  ale na zdjęciach wygląda na udany projekt , a bezel i tarcza robią mega robotę. Pzdr

Wiem, bo mam. :) Mnie nie trzeba przekonywać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
34 minuty temu, tts napisał(-a):

Wiem, bo mam. :) Mnie nie trzeba przekonywać.

A mnie dalej nie przekonaliście (ta wskazówka godzinowa !) 🤣

Więc ja się cieszę że trochę zmodyfikowali projekt i powstał SPB143 😉

DSC_3783.thumb.JPG.bdc2004a8d05aed720377fcae808381c.JPG

Longines Spirit ZuluTime | Seiko SPB143J1| Nomos Club ref. 703 | Casio G-Shock DW-5610

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 minutes ago, evilym said:

A mnie dalej nie przekonaliście (ta wskazówka godzinowa !) 🤣

Nie było moim celem kogokolwiek przekonywać. ;) Kwesia gustu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
36 minut temu, machlo napisał(-a):

25df61c6ab3bb588e17cfc89ac8e008c.png

1cd9fd5382f823cf9f4dafde61dd8300.png

Świetny jest ten SJE093 😎 Pozytywnie zazdroszczę 🙂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 24.09.2023 o 20:59, Nomateus napisał(-a):

Co konkretnie nie siadło? Czy ADHD zegarkowe?

Dla mnie odrobinę za mały. Bardzo żałuję, że nie ma 1mm więcej.  :(

A i ADHD też miało duży wpływ. 

W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał:

... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dla mnie odrobinę za mały. Bardzo żałuję, że nie ma 1mm więcej.  
A i ADHD też miało duży wpływ. 

Michał, chopie! Spójrz prawdzie w oczy - ten 1 mm to próba racjonalizacji ADHD

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 28.09.2023 o 16:39, machlo napisał(-a):

25df61c6ab3bb588e17cfc89ac8e008c.png

Król tego wątku jest tylko jeden...no dobra dwóch razem z SLA017

"Muzyka po milczeniu najlepiej wyraża to co niewyobrażalne" Aldous Huxley (1894 - 1963)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Naprawdę te mechanizmy teraz chodzą tak jak ruskie z odpustu?

Mam SKX-a na 7s26, ojciec ma jakieś Seiko "5" na 7s26 i chodzą dokładnie dzień w dzień. SKX-a jak zostawię na miesiąc w pudełku i założę - nie widzę zbytniej różnicy.

Ale... Mam też ośmioletniego SARB-a na 6R15 (c) i chodzi jak w pysk uderzył - odchyłki naprawdę sporadyczne raz kiedyś i to na kilka sekund. I też jak leży, to leży. jak założę na rękę, to jest dokładny od strzała.

Co można było spierniczyć w tak dokładnym werku, że teraz działa inaczej? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
On 10/1/2023 at 6:45 PM, GTR said:

Chyba przez te zdjęcia, plan z odstawieniem 53 do pudełka na jakiś czas weźmie w łeb.

19 minutes ago, adventure said:

Naprawdę te mechanizmy teraz chodzą tak jak ruskie z odpustu?

Mam SKX-a na 7s26, ojciec ma jakieś Seiko "5" na 7s26 i chodzą dokładnie dzień w dzień. SKX-a jak zostawię na miesiąc w pudełku i założę - nie widzę zbytniej różnicy.

Ale... Mam też ośmioletniego SARB-a na 6R15 (c) i chodzi jak w pysk uderzył - odchyłki naprawdę sporadyczne raz kiedyś i to na kilka sekund. I też jak leży, to leży. jak założę na rękę, to jest dokładny od strzała.

Co można było spierniczyć w tak dokładnym werku, że teraz działa inaczej? 

Mój 6R15 spóźnia się jak jest noszony, przyspiesza jak leży. Niestety nie jest to zegarek, który mogę nosić 24h/7, bo po prostu gubi sekundy. Odchyłki są zdecydowanie większe niż np w Sellicie czy bazowej Ecie. Czy to oznacza, że chodzi jak z odpustu? Nie wiem co to znaczy. Tak czy siak, odchyłki ma zgodne z deklaracjami producenta. 

Edytowane przez tts

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

DSC_3907.thumb.JPG.18330a83fc81e0d6cc82cf57a1092360.JPG

DSC_3904.thumb.JPG.5ad298b88975e04cd29a43182062b995.JPG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi