Adi 5294 #2276 Napisano 15 Października 2008 Sowa 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kokop 13 #2277 Napisano 18 Października 2008 0 Ciesz się że nie szczekasz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kokop 13 #2278 Napisano 19 Października 2008 0 Ciesz się że nie szczekasz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość feleksc #2279 Napisano 19 Października 2008 Structural piekne kolorkijaki to aparat?pozdrówka 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość feleksc #2280 Napisano 19 Października 2008 mało znosnie ale kontrastowo:dalej było lepiej 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Charakterny 0 #2281 Napisano 19 Października 2008 Witam od dwóch tygodni jestem szczęśliwym posiadaczem Nikona D40 oto kilka moich fotek http://www.flickr.com/photos/31217451@N04/ 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Structural 0 #2282 Napisano 21 Października 2008 Structural piekne kolorkijaki to aparat?pozdrówkaMam Lumixa (z tego co sprawdzam w pliku, to model DMC-FZ20), którego kupiłem jak mi sie urodziła starsza córka.Cztery lata mu już więc stuknęły. Dość go lubię, ale jak porównuję z nowszymi aparatami, to da się zauważyć, jak bardzo technologia idzie do przodu... Poza tym aparat służy głównie celowi jakiemu został kupiony, czyli dokumentowaniufaz rozwoju Dzieciaków, a jako że te ostatnio nie są ze mną, to i do aparatu mam dostęp ograniczony.A zaczęło mnie znów powoli wciągać robienie zdjęć - pewnie trzeba będzie coś zakupić. Tylko nie wiem, czy kupić cośraczej małego i zostawić Żonie, a samemu wziąć sobie tego Lumixa, czy też zostawić go jej, mimo że jest dość nieporęcznyjak na kobiece standardy, a samemu zainwestować w nowoczesny sprzęt? Tylko jaki? Tak czy inaczej i ja byłem ostatnio w parku i nie mogłem się oprzeć urokowi, tym razem polskiej, jesieni: a druga córka w tym czasie karmiła wiewiórki: 0 Pozdrawiam serdecznie - Jan Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cepeen 2 #2283 Napisano 21 Października 2008 Byłem ostatnio na wycieczce i trafilem do Pasierbca, w którym jest kompleks Sanktuarium Matki Bożej Pocieszenia, oraz bardzo interesująca droga krzyżowa umiejscowiona na zboczu góry, a każda ze stacji jest przedstawiona za pomocą rzeźb naturalnej wielkości, muszę przyznać, że robi wrażenie: 1: 2: (tutaj użyłem trochę gumki ale tylko odrobinę ) 0 Omega Automatic cal. 1012 | Rakieta 24h cal. 2623 | Seiko SNK621 cal. 7s26 | Vostok Europe Mriya Automatic cal. 2432 | Zeno 6001 cal. Unitas FHF469 | Adriatica 8102 cal. Unitas 6497 | Seiko SNM011 cal. 7s35 | Casio G-9100 Gulfman cal. Kwarcok | Seiko SRP005 cal. 4r16 | Aviator 3105/6973645 cal. 3105 | Seiko SKX007 cal. 7s26 | Citizen BL-5314 cal. E812 | Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Charakterny 0 #2284 Napisano 21 Października 2008 Structual to zależy co chcesz robić tym aparatem , czy to ma być mały kompakt , hybryda czy może lustrzanka ? Jeżeli zdjęcia od święta to chyba nie warto inwestować więcej bo sam widzisz jak szybko technika idzie do przodu . Ja ostatnio kupiłem nikona D40 za 1080 zł , w sumie za tyle i niektóre kompakty chodzą a jakością miażdży je , ale jest to już spory aparat 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
delbana 0 #2285 Napisano 22 Października 2008 < 0 Czas nie ma początku ani końca, ma tylko środek, w którym wypadło nam żyć. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Henieks 2 #2286 Napisano 22 Października 2008 Witam!Jeśli chodzi o zakup aparatu, to zależy, co jest dla Ciebie OK - mam na myśli jakość zdjęć.Zdjęcia dobrze oświetlonych, kontrastowych obiektów najczęściej wychodzą dobrze.Jednak - ja mam wrażenie, że aparat kompaktowy na obecnym poziomie techniki to spory kompromis. Przy większym powiększeniu pojawiają się przebarwienia, plamy w ciemnych miejscach, obraz jest rozmyty, jakby namalowany, kontury się zacierają. Czasem nie wiem, gdzie kończy się jeden obiekt a zaczyna drugi, one jakby wyłaniają się z jakiejś pikselowej mazi. Wynika to niestety z ograniczeń matrycy Bayera, stosowanej powszechnie. Do tego dochodzi kompresja jpeg, Alternatywą jest Foveon Sigmy, ale - to tylko 4,7 MPix i do tego drogo i powolnie, choć zdjęcia to wynagradzają. Lustrzanki są dużo lepsze od kompaktów, choć nie idealne. Ich oddanie krawędzi, detalu, nasycenie i wierność barw, bije na głowę kompakty. Dla mnie dobrym testem jest trawnik. Często, zwłaszcza trochę poza ostrością, wygląda jak obraz impresjonistów. Oczywiście, jeśli chcesz mieć sprzęt do kieszeni i robisz zdjęcia rodziny - kompakt jest niezastąpiony. Ale- są też lepsze i gorsze kompakty. Z wyższej półki - pojawiły się Panasonic LX3, Ricoh GX200, Canon G10 i Sigma SP1. Sigma jednak to wybór dość kontrowersyjny - fantastyczna jakość zdjęć, (duża matryca), stały obiektyw 28mm -nie ma zooma, powolne działanie. Nikon P6000 - widziałem trochę zdjęć dobrych i trochę słabych. Wydaje mi się, że podobną jakość oferuje np. Fuji F60, a jest dużo tańsze. Fuji F60 i wiele modeli canona Ixus - reprezentują kategorię superkompakt i to moi faworyci w tej kategorii. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Adi 5294 #2287 Napisano 22 Października 2008 Janku. Jeżeli cenisz Panasonica - to pojawiła sie dla Ciebie idealna propozycja. Lustrzanka bez lustra . Tak to można żartobliwie nazwać. Nowa seria o oznaczeniach G.Jest to aparat wielkości serii FZ, ale ma potężną zaletę - wymienne obiektywy - a cała reszta jak w kompakcie. Podgląd na ekraniku lub w wizjerze LCD, ale matryca i mozliwości lustrzanki systemu 4/3. Nazywa się to micro 4/3. Wielkość fizyczna matrycy identyczna jak w lustrach Olympus, Panasonic i Leica. Dedykowane szkła Leica, będa Olympus, a przez adapter bedą pasować wszystkie szkła 4/3 Leica, Zuiko i Sigma. Szczególnie te pierwsze i drugie są boskie. A Ty masz oko! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Adi 5294 #2288 Napisano 22 Października 2008 Nadal nie mozna edytować. Tak to wygląda. Szkło spore, ale myślę, że przy ogniskowych np 14 - 45 to szkło będzi ssporo mniejsze, a body jest o ok 10-15% mniejsze niz najmniejsza lustrzanka (olympus serii e-400). Niedługo pojawi sie też body Olympus - prawdopodobnie będzie zbliżony wyglądem do najszlachetniejszych starych dal;mierzy (mam nadzieję).Warto o tym pomysleć przed zakupem 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Adi 5294 #2289 Napisano 22 Października 2008 Jak dla mnie to koniec czasu hybryd. Takie super maszyny ka Sony R1, Konolta A200, czy Fuji serii S (7000 i 9000) przestały byc sprzedawane. Nie maja w ofertach producentów nastęców, a to co obecnie nazywane jest hybrydami, czyli cudaki w kształcie lustrzanki z poteżnymi zoomami niestety marnej jakości i matrycami o wielkości kilku łebków od szpilki z dawnymi hybrydami porównywane być nie powinny. Teraz albo mała lustrzanka, albo to cos spod znaku micro 4/3, albo zwykły kompakt. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Structural 0 #2290 Napisano 22 Października 2008 Janku. Jeżeli cenisz Panasonica - to pojawiła sie dla Ciebie idealna propozycja(...)Jest to aparat wielkości serii FZ, ale ma potężną zaletę - wymienne obiektywy - a cała reszta jak w kompakcie. Podgląd na ekraniku lub w wizjerze LCD, ale matryca i mozliwości lustrzanki systemu 4/3.Faktycznie - bywam lojalnym klientem - gdy jestem z jakiegoś produktu zadowolony, to zwykle zostaję przy marce - dlatego rzeczywiście najchętniej kupiłbym kolejnego Lumixa. Zdołałeś mnie zainteresować G1, ale już w pierwszym artykule, który otworzyłem, czytam:Dzięki monitorowi LCD możliwe jest dostosowanie wielu nastawów jak szybkość migawki i zobaczenia efektu przed wykonaniem zdjęcia. Są jednak pewne wady. Jedną jest utrata podglądu na niemal 4 sekundy po zrobieniu zdjęcia.4 sekundy??? Przecież to go praktycznie dyskwalifikuje jako aparat, który miałby służyć fotografowaniu dzieci!!! A Ty masz oko! Dzięki! Mam nawet dwoje! 0 Pozdrawiam serdecznie - Jan Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Adi 5294 #2291 Napisano 22 Października 2008 Tu więcej o mikrusie.MICRO 4/3 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yurrek 3 #2292 Napisano 22 Października 2008 Jak dla mnie to koniec czasu hybryd. Takie super maszyny ka Sony R1, Konolta A200, czy Fuji serii S (7000 i 9000) przestały byc sprzedawane. Nie maja w ofertach producentów nastęców, a to co obecnie nazywane jest hybrydami, czyli cudaki w kształcie lustrzanki z poteżnymi zoomami niestety marnej jakości i matrycami o wielkości kilku łebków od szpilki z dawnymi hybrydami porównywane być nie powinny. Teraz albo mała lustrzanka, albo to cos spod znaku micro 4/3, albo zwykły kompakt. Z zaawansowanych hybryd jeszcze jest Fuji S100fs. Stosunkowo świeży, tylko drogi jak mokre zboże i ciężko dostępny w polskich sklepach. Fuji s9600 tez można jeszcze kupić. Co do lustrzanek, to kupno takowej z miernym kitowym słoiczkiem oznacza konieczność zainwestowania w szklarnię, aby wykorzystać przynajmniej w części jej możliwości i uzyskać dobrą jakość. A to już przekroczy grubo koszt pierwszego wydatku.Więc mówienie o lustrzance za tysiąc - tysiąc pięćset złotych to troszkę przesada. 0 Dawaj czasy! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Adi 5294 #2293 Napisano 23 Października 2008 Z zaawansowanych hybryd jeszcze jest Fuji S100fs. Stosunkowo świeży, tylko drogi jak mokre zboże i ciężko dostępny w polskich sklepach. Fuji s9600 tez można jeszcze kupić. Co do lustrzanek, to kupno takowej z miernym kitowym słoiczkiem oznacza konieczność zainwestowania w szklarnię, aby wykorzystać przynajmniej w części jej możliwości i uzyskać dobrą jakość. A to już przekroczy grubo koszt pierwszego wydatku.Więc mówienie o lustrzance za tysiąc - tysiąc pięćset złotych to troszkę przesada. Nie pisałem o lustrach za tysiąc pięćset, ale:1. Kit Olympusa - przewyższa (to potwierdzaja i użytkownicy i testy laboratoryjne) kity innych marek w tej cenie. (więc mieścimy sie spokojnie w tym 1500 z niezłym szkłem na początek)2. Fuji nadal eksperymentuje z hybrydą, ale za tą kwotę mamy np body Olka za okolice 1000 i Zuiko 14-54 - który jest szkłem wręcz obrośniętym legendą - więc póki cena S100 jest jaka jest (Casio również) to sensownośc zakupu jak dla mnie - taka sobie. Nawet jeśli weźmiemy pod uwagę zoom. Można kupić lustro ze szkłem np 18-180 za niewiele ponad 1000 (szkło) i mamy za cene zbliżoną do Fuji lustro z podobnym zakresem obiektywu i większych możliwościach. 3. Owszem można kupić S9600 - ale to zapasy - nie jest produkowany - teoretycznie był ostatnio najlepsza hybryda na rynku - a zastąpiono go czyms niesprzedawalnym - nie tylko w Polsce. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
BRABUS 726 #2294 Napisano 23 Października 2008 Czy dysponuje ktoś krótkim, czytelnym poradnikiem do robienia zdjęć w trybie MANUAL? Chodzi o podstawowe ustawienia. Mam aparat cyfrowy FUJI S602Z, statyw, dodatkową lampę (nie jest dedykowana, działa tylko w trybie MANUAL). Nie jest to sprzęt najwyższych lotów ale myślę, że jest wystarczający do amatorskich zdjęć. Jakby ktoś miał taki poradnik, proszę wysłać na maila - [email protected]. Z góry dziękuję i pozdrawiam.Tomek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yurrek 3 #2295 Napisano 23 Października 2008 Czy dysponuje ktoś krótkim, czytelnym poradnikiem do robienia zdjęć w trybie MANUAL? Chodzi o podstawowe ustawienia. Mam aparat cyfrowy FUJI S602Z, statyw, dodatkową lampę (nie jest dedykowana, działa tylko w trybie MANUAL). Nie jest to sprzęt najwyższych lotów ale myślę, że jest wystarczający do amatorskich zdjęć. Jakby ktoś miał taki poradnik, proszę wysłać na maila - [email protected]. Z góry dziękuję i pozdrawiam.Tomek Może tutaj coś znajdziesz dla siebie:http://www.cyberfoto.pl/szkola-fotografowa...siazka-on-line/ A tutaj klub Fuji - jest tez dział o oświetleniu czyli m.in lampach błyskowych: http://fujiklub.pl/ 0 Dawaj czasy! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jacek. 0 #2296 Napisano 23 Października 2008 Mam aparat cyfrowy FUJI S602Z, Do tej pory Fuji nie wymyśliło nic choćby dorównującego 602. A na sarkania, że tylko 3Mpix, jest stare amerykańskie powiedzonko: "jeśli nie wystarcza ci 6 nabojów w bębenku, wziąłeś się za problem który cię przerasta" J. 0 Jacek Tomczak - Janowski-=WSzA=-Warsztat Szyderstwa Artystycznego Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
BRABUS 726 #2297 Napisano 23 Października 2008 Do tej pory Fuji nie wymyśliło nic choćby dorównującego 602. A na sarkania, że tylko 3Mpix, jest stare amerykańskie powiedzonko: "jeśli nie wystarcza ci 6 nabojów w bębenku, wziąłeś się za problem który cię przerasta" J. Dlatego go trzymam i nie oddam:) Podobno ma ciekawą matrycę, której Fuji już nie stosuje. I chciałbym sie dowiedzieć jak ustawiać parametry, żeby zrobić zdjęcie w M. Dyskusje na wszytskich forach niestety mnie przerastają. Tam piszą sami specjaliści, niezrozumiałym dla mnie językiem;). 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jacek. 0 #2298 Napisano 24 Października 2008 I chciałbym sie dowiedzieć jak ustawiać parametry, żeby zrobić zdjęcie w M. Chociaż nie od rzeczy jest potrenować na "półautomacie" - A - to pomaga oswoić się z efektami regulacji przesłony, a nie powoduje nadmiernego stresu że nic nie wychodzi.Ale po kolei: wielkość fotki wybierz 3M FINE, WB - auto, czułość, czyli ISO np 200.Nie mam 602, ale o ile pamiętam po przełączeniu na manual (M) pokrętło pod kciukiem reguluje przesłonę, a wraz z przyciskiem +/- (prawy pod włącznikiem) reguluje czas ekspozycji.W celowniku u dołu zobaczysz M (masz włączony tryb ręczny) czas ekspozycji, wartość przesłony i skalę światłomierza.Czas ekspozycji jest podany jako miamownik: np 60 to 1/60 sekundy, 1000 to 1/1000s. powyżej 1s pokazuje np 1''. Im krótszy czas, tym szybszy ruch możesz uchwycić i tym łatwiej utrzymać aparat nieruchomo i nic nie zamazać.Wartość przesłony jest w tej samej konwencji: 2,8 to duży otwór w obiektywie, dużo światła, można dać krótki czas, ale głębia ostrości płytka. Drugi koniec skali przesłony to 16 - mały otwór, mało światła, duża "krajobrazowa" głębia ostrości.Obydwoma regulacjami masz tak działać, żeby światłomierz wskazywał zero czyli środek. Tyle na teraz - aparat w łapę, kapota na kark i do roboty J. 0 Jacek Tomczak - Janowski-=WSzA=-Warsztat Szyderstwa Artystycznego Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grzesiek 6 #2299 Napisano 24 Października 2008 Niestety nie ja ale koleżanka naparła się na kupno i na polu walki zostały 2 aparaty: Canon G10 i Nikon P6000. Pierwszy ma wiekszy zakres zooma, drugi więcej bajerów (GPS, LAN). Co byscie radzili. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Maro66 63 #2300 Napisano 24 Października 2008 (GPS, LAN) Bez "jaj" A na poważnie, niech poogląda jakie robią zdjęcia np tutaj: http://www.dpreview.com/ i ten, który Jej zdaniem robi lepsze, tego niech kupi. 0 Time is meaningless, and yet it is all that exists. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach