Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
JAN89R

FOTOGRAFIKA (FOTOGRAFIA) AMATORSKO

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Mbubu

Pierwsze nie przedstawia nic - sorry - chyba, że cień fotografa :D

Drugie ma błąd w postaci centralnego kadru.

Trzecie jest OK

Czwarte znoeu nie halo. Cień pticy, centralny kadr, przepały na skrzydle.

Wszystkim brakuje troszkę nasycenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Masz bardzo niewygórowane wymagania wobec odbitki A4. Nawet z Sigmy na Foveonie to nie wygląda rewelacyjnie (choć bosko jak na 3MP)

Hmm powiedziałbym raczej, że moje wymagania nie każą mi oglądać odbitki A4 z odległości krótszej niż 50 cm i jeżeli nie popełni się żadnych błędów w procesie obróbki zdjęcia to nie zauważy się czy aparat miał 3, 4, 5, czy 6 mpix.. Rozważam tutaj zdjęcie krajobrazowe, bo nie wyobrażam sobie nawet portretu cyfrową małpką :D

Oczywiście nie szerze tu poglądów, że 3 mpix starczy do wszystkiego - ale do wakacyjnych, urlopowych, weekendowych zdjęć rodzinnych, z których z reguły i tak (jeśli już) robi się odbitki formatu 10x15 spokojnie starczy..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Pierwsze nie przedstawia nic - sorry - chyba, że cień fotografa :D

Drugie ma błąd w postaci centralnego kadru.

Trzecie jest OK

Czwarte znoeu nie halo. Cień pticy, centralny kadr, przepały na skrzydle.

Wszystkim brakuje troszkę nasycenia.

popracuję nad techniką i aparatem kilka tygodni i znowu poddam się ocenie :D

Dzięki

Piotrek

--

Piotr Konopka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Hmm powiedziałbym raczej, że moje wymagania nie każą mi oglądać odbitki A4 z odległości krótszej niż 50 cm i jeżeli nie popełni się żadnych błędów w procesie obróbki zdjęcia to nie zauważy się czy aparat miał 3, 4, 5, czy 6 mpix.. Rozważam tutaj zdjęcie krajobrazowe, bo nie wyobrażam sobie nawet portretu cyfrową małpką :rolleyes:

Oczywiście nie szerze tu poglądów, że 3 mpix starczy do wszystkiego - ale do wakacyjnych, urlopowych, weekendowych zdjęć rodzinnych, z których z reguły i tak (jeśli już) robi się odbitki formatu 10x15 spokojnie starczy..

10x15 owszem. A4 nie bedzie dobrym rozwiązaniem i zauważy się różnicę. (niezaleznie od obróbki)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie zauważy się różnicy między 3mpix a 5 mpix z odleglości 50 cm, po prostu niemożliwe, z bliska owszem.. To tak jakby się powiesiło zdjęcie formatu billboardu, które z bliska wygląda świetnie i takie samo w technice wielkoformatowej reklamowej i oba dzieła oglądało by się z odległości np 50, czy 100m.. Nie ma szans zauważyć różnicy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ładne, ale chyba sporo szumów widać, trzeba było zmniejszyć ISO i zwiększyć czas, ale pomysł i kadrowanie bardzo dobre.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mr.x to zes teraz pojechal. tam zadnych szumow nie ma

zdjecie jest zmniejszone z rozdzielczosci 3700x2800 na 650xcoś tam. Wiec mogly sie pokazac jakies artefakty.

Nie ucz ojca dzieci robic. :)

ISO: 100

Przyslona: f/14.0

Czas naswietlania: 20sekund

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok co do parametrów, z tym, ze przysłona 8 a nie 14 :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja i tak widzę szumy, daj większe foto:) np. 800x600 albo 1024x728 to wtedy uwierzę, że nie ma tam szumów.

PS:Nie uczę nikogo, tylko mówię co widzę, a "artefakty" w moim przekonaniu wyglądają jak szumy i tyle, i napisałem co warto by było zrobić, alewartości są ok, więc może kwestia matrycy. Czym to zdjęcie było robione?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Adi masz racje musialem exif z innego zdjecia wyciagnac, nie zapisalem zmian w rawie i dlatego zapewne...

mr.x aparatem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mr.X. Cholerka- gdzie Ty te szumy widzisz. Szum cyfrowy jest dośc charakterystyczny. Każdy model aparatu ma swoisty, ale są typowe cechy. Ja mam wprawdzie inny aparat niz PAWELL31, ale taka sama matrycę - i nie widzę owego szumu. Owszem, 20 sekund naswietlania nie pozostaje bez skutku, ale ISO 100 to nawet Olympus nie szumi :lol::(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No nie wiem ja widzę no... krasnoludków, latających wróżek nie widzę, ale szumy owszem. :lol:

Ok nevermind, nie ma co dalej, prowadzić dyskusji, ja was nie przekonam, a wy mnie...

A wiem co może być przyczyną moich zwidów:D Zdjęcie robiłeś w trybie monochromatic, czy poleciałeś z desaturate w PS?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma szumow. ale mniejsza z tym... :lol:

Na rozluznienie atmosfery kolejne zdjecie.

Mglista przeszłość

post-3763-0-46971800-1331078907.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Nie pamietam ale cos przed 7 rano, poczatek jesieni :(

Kac zgonił? :lol::(

Dawaj czasy!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

post-36-0-10377000-1331080851.jpg

post-36-0-48966600-1331080851.png

:)

Marcin

"Największą przyjemnością w posiadaniu psa jest to, że możesz się przed nim wygłupić, a on nie tylko, że się nie będzie śmiał, ale też zrobi z siebie głupka"

Samuel Butler

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No, inkaskich akcentów u nas jeszcze nie było. Fajne to Machu Picchu.

Dawaj czasy!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
O, to organizują już wycieczki śladami premiera? ;]

Wycieczki? Pielgrzymki. :)

Dawaj czasy!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdjęcia zrobione dziś z okna mojego mieszkania o 20:00 :lol:

Robione na szybko (ledwo zdażyłem aparat wyjąc) i wiem że technicznie nie poprawne ale mają swój urok

post-12273-0-13013500-1331110720.jpg

post-12273-0-24837700-1331110722.jpg

post-12273-0-37084500-1331110724.jpg

post-12273-0-77316200-1331110726.jpg

post-12273-0-28616400-1331110728.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi