Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
JAN89R

FOTOGRAFIKA (FOTOGRAFIA) AMATORSKO

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Wywar

Ta zielona cholera na koperku to i u mnie byla, ojeba.. mi caly koper.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Wywar

Tez chyba moja ptaki potraktowaly ale byla wielka jak kciuk , widac Pazie na calym swiecie sa. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ostatnio w TV było dużo o bieliku co z kamerą latał nad Alpami. Wszystkie stacje jak papugi powtarzały za poprzednikami "orzeł bielik, orzeł bielik,....."

Pamiętajcie, to bzdura. Bielik nie jest orłem. Telewizja uwstecznia :D

na zdjęciach jesienny bielik, jakby co

/klik/

post-92558-0-39404600-1571074845_thumb.jpg

post-92558-0-32913800-1571074856_thumb.jpg

post-92558-0-21709300-1571074874_thumb.jpg

Zdrowy rozsądek to nic innego jak zbiór uprzedzeń nagromadzonych w umyśle przed osiemnastym rokiem życia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

podziękował. przypadkiem z tragarzami szedłem i ....

Zdrowy rozsądek to nic innego jak zbiór uprzedzeń nagromadzonych w umyśle przed osiemnastym rokiem życia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapraszam do głosowania na fotkę miesiąca - kliknij w zdjęcie aby przejść do głosowania!

tCXovCz.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jesień 

/klik/

post-92558-0-50863600-1571499757_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro ptaki 6dcf69cab050400c710d65881a4861e2.jpg

Jak znajdę zdjęcie to wstawię bielika w locie. Ź Chojnika.

Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez mandaryn44

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro ptaki ...

drapieżnik przy stojaku dla rowerów? może lubią wentyle rowerowe ;)

ogólnie ładny portrecik, 

Skoro ptaki tomptaki :)

jeśli dobrze rozpoznaję to czeczotka - gratki. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A mi ostatnio na kijku usiadł

c89a20d7cb9cc2cc42c0b64d6fb46089.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tam nie umiem tym telefonem. Ustawiłem ISO na 50, czas naświetlania na 25, a i tak taki szajs mi wyszedł :( Co jeszcze muszę ustawić, żeby zdjęcia nocnego nieba wychodziły bez szumów?

Edit: Po umieszczeniu na forum, zdjęcie straciło dużo na jakości i teraz to już w ogóle wygląda jak luźny stolec...

f751c334c53bd42b30cb21a3e3dd87a9.jpg

A tu naświetlane 30 sekund 668b4f680b9f42b1e542a76449f7c8e6.jpg

Edytowane przez Lestaf

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ISO, czas, a przesłona? Znasz jej wartość?

Przy tak niskim ISO, czas 25 s na pewno jest za krótki. Z tego co pamiętam w nocnych zdjęciach przymyka się przysłone dość mocno, więc czas może być liczony w minutach. Może czas nawet - bulb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tam nie umiem tym telefonem. Ustawiłem ISO na 50, czas naświetlania na 25, a i tak taki szajs mi wyszedł :( Co jeszcze muszę ustawić, żeby zdjęcia nocnego nieba wychodziły bez szumów?

Edit: Po umieszczeniu na forum, zdjęcie straciło dużo na jakości i teraz to już w ogóle wygląda jak luźny stolec...

A tu naświetlane 30 sekund

telefonem będzie ciężko zrobić ładne nocne zdjęcie

po prostu matryce telefonów sobie nie radzą ze względu na rozmiar

ładne zdjęcia z telefonów to zasługa przede wszystkim oprogramowania a nie jakości matrycy jak w lustrzance

OMEGA SEAMASTER 300M

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale ja widziałem w grupie na facebooku zdjęcia Drogi Mlecznej zrobione podobno tym samym telefonem co mój i wyglądały super.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

telefonem będzie ciężko zrobić ładne nocne zdjęcie

po prostu matryce telefonów sobie nie radzą ze względu na rozmiar

ładne zdjęcia z telefonów to zasługa przede wszystkim oprogramowania a nie jakości matrycy jak w lustrzance

to podstawowy fakt

Ale ja widziałem w grupie na facebooku zdjęcia Drogi Mlecznej zrobione podobno tym samym telefonem co mój i wyglądały super.

słowo klucz "podobno". potem zostaje jeszcze czy wiesz jak to było robione, jak wyglądał proces postprodukcji. są takie gadżety do telefonów, ala telezoomy, które przykłada się do obiektywu telefonu. 

drugi myk, zdjęcie mogło być zrobione przy pomocy lunety do obserwacji nieba. przykładasz telefon do wizjera i robisz zdjęcie. cyrkowych myków jest pewnie więcej. potem milion warstw i masek w PeSie i masz zdjęcie telefonem na nagrodę NG

poza tym podstawowa podstawa. chcesz robić zdjęcia nieba nocą - wyjedź z miasta. z balkonu mieszkania to możesz zrobić tylko fotkę poglądową, że byłeś na balkonie. musisz być tam, gdzie jest ciemno, gdzie nie ma dostępu zbędnego światła. wtedy gwiazdy widać najlepiej. aparat widzi to co ty. Przypomnij sobie kiedy widziałeś najlepiej gwiazdozbiory, czy jak wyrzucałeś śmieci na osiedlu czy jak byłeś w nocy na polu namiotowym, na plaży morskiej, na łące - BEZ ŚWIATŁA.

Jest jeszcze aspekt przejrzystości powietrza, wyż czy niż, pełnia księżyca czy nie ma go wcale. .... można by tak bez końca

chcesz fotografować - polecam aparat fotograficzny, najlepiej z wymienną optyką

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

taka sikorka

post-92558-0-47746200-1571939971_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi