PM1122 1791 #351 Napisano 29 Maja 2021 4 minuty temu, Yahagi napisał(-a): Chyba tak .. jaki nr mech ? Niestety , nie ma zdjęć mechanizmu , więc tylko domysły ..... nie ma szansy by się dowiedzieć , bo to z aukcji z przed kilku lat. Ale uważam , że ta skrzynia była wcześniej , niż skrzynia mojego Beckera z 1879 roku . A to dlatego , że na drzwiach Petrini , to te górne aplikacje są wyrzeźbione , a na Beckerze , te same wzorki , ozdóbki , to jednak są przyklejane. 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
erzlot 301 #352 Napisano 29 Maja 2021 Może i przyklejone, ale i tak bardzo ładne. Gratuluję zegara😮 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1791 #353 Napisano 29 Maja 2021 2 godziny temu, erzlot napisał(-a): Może i przyklejone, ale i tak bardzo ładne. Gratuluję zegara😮 A nie, to nie mój ! Tu w drzwiach jest rzeźbione, a w moim, to te motywy wykonane z dębu i naklejone 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2330 #354 Napisano 2 Czerwca 2021 Nooo... ten jest mój Już mi tylko Uranii brakuje 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2974 #355 Napisano 2 Czerwca 2021 A ić Pan... Gdzie nie kliknę, to ta sama zegara się pokazywuje. 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tatyana 618 #356 Napisano 2 Czerwca 2021 7 godzin temu, Yahagi napisał(-a): Nooo... ten jest mój Już mi tylko Uranii brakuje Ta instancja jest podobna do takiego mechanizmu. Jest sygnatura Germania, niski numer seryjny. Moje uczucia – przełom XIX i XX wieku. Pozdrawiam Tatyana 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2974 #357 Napisano 2 Czerwca 2021 Dziwna te Germania. Gięty mostek, regulator wychwytu nie pasują. 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2330 #358 Napisano 2 Czerwca 2021 30 minut temu, tarant napisał(-a): Dziwna te Germania. Gięty mostek, regulator wychwytu nie pasują. Bo to Carl Bohm ... z sygnaturą Germanii Też się dałem na to nabrać. Spojrzałem na sygnaturę - i wydawało mi się że już wiem wszystko 3 godziny temu, tarant napisał(-a): A ić Pan... Gdzie nie kliknę, to ta sama zegara się pokazywuje. Hehe,.... ino w 2 miejscach Taki mój mały sukcess ... którym się dzielę Godzinę temu, Tatyana napisał(-a): Ta instancja jest podobna do takiego mechanizmu. Jest sygnatura Germania, niski numer seryjny. Moje uczucia – przełom XIX i XX wieku. Pozdrawiam Tatyana Bliski numer. Dziś spróbuję go przejrzeć i obudzić do pracy 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tatyana 618 #359 Napisano 2 Czerwca 2021 Ten temat ma 10 lat. https://mb.nawcc.org/threads/germania-history-and-identification.76266/#post-574123 Wtedy nawet John Hubby się mylił. 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2330 #360 Napisano 24 Czerwca 2021 Dawno nie było - no to jest PraBorussia 42548 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2330 #361 Napisano 29 Czerwca 2021 A tu Borussia... troszq poskładana (wieszak/bloczki), niemniej jednak... 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2330 #362 Napisano 11 Lipca 2021 I kolejna PraBorussia... w kraju jest. Za całkiem znośne pieniądze nawet... Wszystko zgodnie ze sztuką... chociaż plecy chyba były czymś pomalowane. 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2330 #363 Napisano 12 Lipca 2021 Taki drobny drobiazg... Borussiowa-sprężynowa-minutowa wskazówka. Niestety podmieniona .. na FMS z początku lat 1890. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2330 #364 Napisano 26 Lipca 2021 To już 3ci taki przypadek jaki widzę. Wskazówki zdają się sugerować sprężynową PraBorussię. Wahadło rusztowe - we wszystkich przypadkach wygląda tak samo... jest szerokie. Niestety w żadnym z tych przypadków nie ma dostępnych zdjęć mechanizmu... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2330 #365 Napisano 2 Sierpnia 2021 Chyba w temacie PraBorussii coś się w końcu interesującego wydarzyło Na NAWCC pojawił się taki zegar: PraBorussja - jak wiele innych.. w dobrym stanie. Ale plecy skrzyni są interesujące: Wg tłumaczenia kol. JTD z NAWCC stoi tu: 2 Lipiec 1888, Steglitz. Hochzeitsgeschenk von meinem Chef JC Schaarwächter (+). kuk Hof-Fotograf, Berlin. 2 lipca 1888, Steglitz. Prezent ślubny od mojego szefa, JC Schaarwächtera, (+) fotografa dworskiego, Berlin. (Steglitz to dzielnica Berlina, prawdopodobnie w której odbył się ślub. Znak (+) wskazuje, że Schaarwächter zmarł. Julius Cornelius Schaarwächter był wybitnym fotografem w Berlinie, z pracownią na wprost gmachu Reichstagu. Urodził się 14 lipca 1847, zmarł 14 października 1904.) Data zdarzenia: 2 lipca 1888 ... to ślub. Ale (+) świadczy o tym, że gość raczej nie żył w momencie robienia notatki. Niemniej data 2.07.1888 jest precyzyjna. I ona wpisywałaby się w historię końca działalności Fortuna Freiburg. Zegar mógł powstać na początku 1888 roku, a w 2giej połowie Fortuna stała się Borussią. Największy numer PraBorussyjny jaki widziałem wisi chyba u LESKOSa... ...muszę jakoś grzecznie go poprosić, żeby przyznał się jaka cyferka jest zasłonięta . 43357 - to jeszcze nie jest 'namacalny fakt' umożliwiający powiązanie PraBorussii z Fortuną Freiburg, ale myślę że to bardzo mocna poszlaka. To wg mnie mocny kawałek całej układanki. Ciekaw jestem opinii innych.... 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1791 #366 Napisano 2 Sierpnia 2021 Nooo , ciekawie się robi Takie zapiski na plecach ..... ahhhh 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2330 #367 Napisano 2 Sierpnia 2021 Może jeszcze jedno wtrącenie ze znanego źródła: Regulator-Uhren-Fabrik Borussia, zarejestrowana w dniu 1 października 1888 roku. Czyli w momencie daty wspomnianego ślubu - Borussia jeszcze nie istniała... czyli wychodzi (mam nadzieję) jednoznacznie, że PraBorussia i Borussia to 2 całkiem różne przedsiębiorstwa. I nie jest to numeracja równoległa Borussii. 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2330 #368 Napisano 3 Sierpnia 2021 W temacie LESKOSowej PraBorussii... Ustalone : 45346 Wg moich danych - ostatni / najwyższy zlokalizowany numer PraBorussyjny 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2974 #369 Napisano 3 Sierpnia 2021 23 godziny temu, PM1122 napisał(-a): Nooo , ciekawie się robi Takie zapiski na plecach ..... ahhhh https://de.wikipedia.org/wiki/Julius_Cornelius_Schaarwächter Się miało bogatego szefa, to i prezent ślubny od niego niezły można było dostać. 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2330 #370 Napisano 4 Sierpnia 2021 (edytowane) Taki CBohm się pojawił.... 3608. Skromny jakiś w tej skrzyni. Pieniądze - całkiem akceptowalne jeszcze. Edytowane 4 Sierpnia 2021 przez Yahagi 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2330 #371 Napisano 5 Sierpnia 2021 (edytowane) A tu lekkie zaskoczenie. PraBorussia z 2gimi wskazówkami... zgodnie ze sztuką. Ale data wewnątrz tarczy zaskakuje: 12.3.67 Szkoda że nie widać całego napisu... może by coś uzupełnił / wniósł... Edytowane 5 Sierpnia 2021 przez Yahagi 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2330 #372 Napisano 17 Sierpnia 2021 Wrzucam tu, bo jest podejrzenie, że może to być jakiś Freiburg. Na FB się pojawił taki CS z prośbą o ustalenie tożsamości. Wg mnie tylko 1 producent na siłę by tu pasował.... taki, który wg mojej wiedzy - nie ma znanych przykładów CS. No ale ciekaw jestem opinii innych. 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JASI 1218 #373 Napisano 18 Sierpnia 2021 No ciekawy egzemplarz... Jedyne co mi się kojarzy to mechanizm Endlera, który pokazałeś niecały rok temu. Są o tyle podobne, że mają kotwicę i koło wychwytowe na zewnątrz. Tu, wydaje mi się jest mniejszy rozstaw płyt, może masz jakieś zdjęcie z boku. Pozdrawiam Jacek 0 "Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówek do życia" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2974 #374 Napisano 18 Sierpnia 2021 6 godzin temu, JASI napisał(-a): No ciekawy egzemplarz... Jedyne co mi się kojarzy to mechanizm Endlera, który pokazałeś niecały rok temu. Są o tyle podobne, że mają kotwicę i koło wychwytowe na zewnątrz. Tu, wydaje mi się jest mniejszy rozstaw płyt, może masz jakieś zdjęcie z boku. Pozdrawiam Jacek Gdzie jest ten Endler z CS. Wczoraj szukałem i jakoś nie wyszło,,, Znalazłem: 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2330 #375 Napisano 18 Sierpnia 2021 Ten Endler: ... też mi od razu przyszedł do głowy. Jest sygnatura, ale wg mnie to nie jest jakaś seryjna produkcja.... To wygląda tak, jakby trzeba było pokazać się z jakiejś okazji.... My też potrafimy zrobić CS. No i być może Endler coś udłubał ręcznie... i nie tylko Endler. Bo ten pokazany wczoraj - jest inny. Nic (jak dotąd z tych zdjęć - nie wiem czy będą inne) w nim nie pasuje do Freiburgów, za wyjątkiem jednego szczegółu... numeru / fontu / odstępu między cyframi. Poniżej przykład, który nadaje wg mnie kierunek trochę 'na siłę'. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach