lotnik54 2 #1 Napisano 31 Lipca 2020 Witam wszystkich,kupiłem ostatnio tokarkę Andra & Zwinggenberger w związku z tym, że uchwyty do tulejek zaciskowych są mówiąc delikatnie lekko zużyte i chciałbym dorobić nowe może ktoś byłby w stanie podpowiedzieć mi gdzie można kupić taki gwintownik. Nie wiem czy dobrze odczytuję rozmiar na grzebieniu 40G1/8 ale to chyba jedyny , który pasuje do tego gwintu. Jak prawidłowo powinno opisać ten gwint ? Pytam w sklepach narzędziowych ale niewiele mogą mi pomóc. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szalony amator 276 #2 Napisano 31 Lipca 2020 GG-tools.com 0 What one fool can do, another can. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lotnik54 2 #3 Napisano 31 Lipca 2020 Jak prawidłowo opisać ten gwint ??? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 7012 #4 Napisano 31 Lipca 2020 spróbuj poszukać http://www.cohline-uk.org/html/conversion_tables.html i sprawdź 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lotnik54 2 #5 Napisano 31 Lipca 2020 Ok, Dzięki znalazłem na podanej stronie ......W7x40G 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szalony amator 276 #6 Napisano 31 Lipca 2020 Gewindebohrer W6,85×40G lub W7×40G. Nie wiem który, może ktoś tutaj podpowie. To jest niemiecki sklep i oni na 100% wiedzą jaki do Andry. 0 What one fool can do, another can. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lotnik54 2 #7 Napisano 31 Lipca 2020 Tak w tym niemieckim sklepie jest opisany jako W7x40G i podają, że pasuje do tych tokarek. Już zamówiłem, trochę drogi ale myślę, że warto mieć na przyszłość. Dziękuję za info. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2284 #8 Napisano 31 Lipca 2020 Ile kosztuje? Dobra, już sprawdziłem, bo cztery mam... 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lotnik54 2 #9 Napisano 7 Sierpnia 2020 Chciałbym jeszcze zapytać w temacie tej tokarki czy można gdzieś kupić taką żarówke jak na zdjęciu. To jest żarówka od lampki , która powinna świecić po włączeniu tokarki. Po włączeniu niby wszystko działa ale lampka nie świeci ,może trochę jestem upierdliwy ale chciałbym żeby wszystko było sprawne. I pytanie do drugiego zdjęcia do czego służą te dwa srebrne pierścienie ? Zapewne do regulacji czegoś. Luzów wrzeciona co prawda nie stwierdziłem ale warto byłoby wiedzieć na przyszłość do czego służą i kiedy je ruszać. Do tej pory korzystałem z tokarki TDB i do niej jest dosyć dobra instrukcja natomiast do Andry nic poza zdjęciami w sieci nie mogę znaleźć. Wiem tylko tyle, że produkowano kilka modeli. Ta moja jest chyba jednym ze starszych. Jeżeli ktoś z kolegów użytkuje podobną to może coś mi podpowie. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 7012 #10 Napisano 7 Sierpnia 2020 To wygląda na 1/2V ewentualnie 3,5 lub 6V. Czy tak jest? (stara żarówka do latarek ręcznych) Raczej trudno zakupić.. Te z "wieku" śą słąbowite" i nie żyją zbyt długo. ( mam kolegę - fana starych latarek- ) No chyba, że tzw Radiowa, która była stosowana do podświetlenia skali... jeszcze gorzej.. Jakie napięcia? 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kieszonkowe 784 #11 Napisano 8 Sierpnia 2020 To raczej nie jest żarówka tylko neonówka dość trudna do zdobycia. Pozdrawiam Roman 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dziadek 1388 #12 Napisano 8 Sierpnia 2020 To jest neonówka której w tym kształcie obecnie już się nie kupi. Można w tą obudowę starej neonówki włożyć dużą diodę LED przystosowaną do napięcia 230V Edit. Te dwa pierścienie służą do bardzo precyzyjnego kasowania luzów na wrzecionie. Do tego w pudełku powinny jeszcze być dwa takie sztyfty które się wkłada w te otworki na pierścieniach i pokręcając kasuje luz. 0 Każdy stary człowiek ma swoją historię i powód, dlaczego jest taki, a nie inny. Pomyśl o tym, zanim mnie osądzisz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dziadek 1388 #13 Napisano 8 Sierpnia 2020 . 0 Każdy stary człowiek ma swoją historię i powód, dlaczego jest taki, a nie inny. Pomyśl o tym, zanim mnie osądzisz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2284 #14 Napisano 8 Sierpnia 2020 10 godzin temu, lotnik54 napisał: Chciałbym jeszcze zapytać w temacie tej tokarki czy można gdzieś kupić taką żarówke jak na zdjęciu. To jest żarówka od lampki , która powinna świecić po włączeniu tokarki. Po włączeniu niby wszystko działa ale lampka nie świeci ,może trochę jestem upierdliwy ale chciałbym żeby wszystko było sprawne. I pytanie do drugiego zdjęcia do czego służą te dwa srebrne pierścienie ? Zapewne do regulacji czegoś. Luzów wrzeciona co prawda nie stwierdziłem ale warto byłoby wiedzieć na przyszłość do czego służą i kiedy je ruszać. Do tej pory korzystałem z tokarki TDB i do niej jest dosyć dobra instrukcja natomiast do Andry nic poza zdjęciami w sieci nie mogę znaleźć. Wiem tylko tyle, że produkowano kilka modeli. Ta moja jest chyba jednym ze starszych. Jeżeli ktoś z kolegów użytkuje podobną to może coś mi podpowie. Bardzo miły komplecik... Jaki najmniejszy zacisk jest w Twoim zestawie? Jaki olej używasz do smarowania wrzeciona? 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dziadek 1388 #15 Napisano 8 Sierpnia 2020 Jeden element jest w nadmiarze. A mianowicie, wrzeciono do przystawki frezującej której nie ma w komplecie. Chętnie to wrzeciono kupię. 0 Każdy stary człowiek ma swoją historię i powód, dlaczego jest taki, a nie inny. Pomyśl o tym, zanim mnie osądzisz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2284 #16 Napisano 8 Sierpnia 2020 Marian, nie kombinuj... 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lotnik54 2 #17 Napisano 8 Sierpnia 2020 59 minut temu, kiniol napisał: Bardzo miły komplecik... Jaki najmniejszy zacisk jest w Twoim zestawie? Jaki olej używasz do smarowania wrzeciona? Najmniejszy zacisk to nr 4 a olej taki jak na zdjęciu. 46 minut temu, dziadek napisał: Jeden element jest w nadmiarze. A mianowicie, wrzeciono do przystawki frezującej której nie ma w komplecie. Chętnie to wrzeciono kupię. Tak wiem, że nie ma mocowania do tego wrzeciona ale gość od którego kupiłem obiecał odszukać i dosłać. Zobaczymy co z tego wyjdzie🤔. Godzinę temu, dziadek napisał: . 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2284 #18 Napisano 8 Sierpnia 2020 Ten olej się średnio nadaje... Polecam olej do szybkoobrotowych maszyn dziewiarskich typu owerlok... Na nim wrzeciono się nie grzeje... https://fhoval.pl/oleje/1513-olej-do-maszyn-szwalniczych-overlock-32-1l-nr-1196.html 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lotnik54 2 #19 Napisano 8 Sierpnia 2020 16 minut temu, lotnik54 napisał: Najmniejszy zacisk to nr 4 a olej taki jak na zdjęciu. Tak wiem, że nie ma mocowania do tego wrzeciona ale gość od którego kupiłem obiecał odszukać i dosłać. Zobaczymy co z tego wyjdzie🤔. Dzięki za odpowiedzi bo naprawdę mało jest fachowych informacji na temat tych tokarek w sieci. Myślę, że mam te sztyfciki do regulacji . 1 minutę temu, kiniol napisał: Ten olej się średnio nadaje... Polecam olej do szybkoobrotowych maszyn dziewiarskich typu owerlok... Na nim wrzeciono się nie grzeje... https://fhoval.pl/oleje/1513-olej-do-maszyn-szwalniczych-overlock-32-1l-nr-1196.html Dzięki za info z pewnością go kupię. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2284 #20 Napisano 8 Sierpnia 2020 Tak, to są te "sztyfciki"... Użytkuję tę maszynkę od lat i bardzo sobie chwalę. Czy Ty będziesz jej używał zawodowo czy do celów hobbystycznych? 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lotnik54 2 #21 Napisano 8 Sierpnia 2020 Godzinę temu, kiniol napisał: Tak, to są te "sztyfciki"... Użytkuję tę maszynkę od lat i bardzo sobie chwalę. Czy Ty będziesz jej używał zawodowo czy do celów hobbystycznych? Moje hobby od lat to zegarmistrzostwo zawodowo byłem pilotem to taka odskocznia do wyciszenia i uspokojenia. Bazą do nauki były i są oczywiście książki Podwapińskiego i Jendritzki. Wiedzę pozyskuje też od znajomego zegarmistrza chyba jedynego w moim mieście, który na tym zna się naprawdę. Powiem nieskromnie, że potrafię już wstawiać czopy w osi koła balansowego. Zbieram głównie zegarki kieszonkowe i wielką radość sprawia mi jak go sam naprawię. Jak pisałem wcześniej do tej pory użytkowałem polską tokarkę TDB, którą też sobie chwaliłem ale cały czas myślałem o tej niemieckiej, ponieważ wszyscy ja wychwalali tylko jak pojawiło się coś na giełdzie to cena była jak to się kiedyś mówiło jak na Batorym😉 więc jak w końcu przytrafiło mi się coś w normalnej cenie to zdecydowałem się pojechać po nią osobiście ....... 1200 km w jeden dzień (był to dla mnie rekord życiowy😊) ale chyba opłacało się. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 7012 #22 Napisano 8 Sierpnia 2020 7 minut temu, lotnik54 napisał: Powiem nieskromnie, że potrafię już wstawiać czopy w osi koła balansowego Jeszcze rok temu nie odważył bym się powiedzieć, że też to udaje mi się zrobć... 8 minut temu, lotnik54 napisał: Zbieram głównie zegarki kieszonkowe i wielką radość sprawia mi jak go sam naprawię. Jaokos brzmi znajomo 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dziadek 1388 #23 Napisano 8 Sierpnia 2020 No to się opłacało jechać. Komplecik jest bogato wyposażony, ma nawet łamane łoże, co rzadko się zdarza w tych zestawach. No i widać że jest w bardzo dobrym stanie. Edit. Ja do swojej Andry szukam jeszcze nastawnego imaka, gdyby ktoś coś takiego widział gdzieś w sprzedaży to proszę o linka lub kontakt na PW. Może jak byśmy kupowali w sumie kilka sztuk to i cena byłaby lepsza. Te ustawianie noża na blaszkach jest mówiąc kolokwialnie dość upierdliwe. 0 Każdy stary człowiek ma swoją historię i powód, dlaczego jest taki, a nie inny. Pomyśl o tym, zanim mnie osądzisz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2284 #24 Napisano 8 Sierpnia 2020 5 godzin temu, dziadek napisał: No to się opłacało jechać. Komplecik jest bogato wyposażony, ma nawet łamane łoże, co rzadko się zdarza w tych zestawach. No i widać że jest w bardzo dobrym stanie. Edit. Ja do swojej Andry szukam jeszcze nastawnego imaka, gdyby ktoś coś takiego widział gdzieś w sprzedaży to proszę o linka lub kontakt na PW. Może jak byśmy kupowali w sumie kilka sztuk to i cena byłaby lepsza. Te ustawianie noża na blaszkach jest mówiąc kolokwialnie dość upierdliwe. Całe życie ustawiam na blaszkach... Oczywiście życie tokarza... czyli jakieś 20 lat... 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dziadek 1388 #25 Napisano 8 Sierpnia 2020 Ja też ustawiam na blaszkach. Ale żeby ułatwić sobie życie, kilka lat temu kupiłem takie dwa zestawy "blaszek" i to znacznie ułatwia mi życie. Mam teraz gotowe idealnie pasujące do suportu Andry blaszki stopniowane co jedną setkę. Zawodowcom i amatorom też radzę kupić coś takiego, a ustawianie noża stanie się znacznie prostsze. Ale mimo wszystko imak nastawny jest jeszcze lepszy. Zawodowi tokarze i frezerzy wiedzą do czego służą te "blaszki" . 0 Każdy stary człowiek ma swoją historię i powód, dlaczego jest taki, a nie inny. Pomyśl o tym, zanim mnie osądzisz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach