Yahagi 2306 #676 Napisano 11 Września 2023 3 klucze - to wiem... a 4-ty, to co to będzie ? budzik ? No bo nie CS przecież... (?) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Anansi 3549 #677 Napisano 11 Września 2023 Nie budzik, jeno ekscytarz. Co za dziwna nowomowa. 2 Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2306 #678 Napisano 11 Września 2023 ... Aż musiałem sprawdzić słowo... Dzięki za info :) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
erzlot 298 #679 Napisano 11 Września 2023 Ciekawy, pierwszy raz widzę takiego. Gratuluję👍 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Anansi 3549 #680 Napisano 11 Września 2023 5 Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2306 #681 Napisano 14 Września 2023 Bawoły, to nie mój obszar... no ale taki udało się wypatrzeć... 1885 (9) ?? Może więc te maltańce ze stałymi bębnami nie koniecznie muszą być tak stare jak się to zazwyczaj przyjmuje ?? (gdzieś już widziałem typowanie takiego na 1840 rok). To taka poszlaka jedynie... 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JASI 1218 #682 Napisano 14 Września 2023 Mechanizm maltański został wynaleziony przez firmę Vacheron Constantin w 1755 roku. W tym zegarze nie jest on kompletny, są same krzyże, brak obracających się sworzni. Pozdrawiam Jacek 2 "Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówek do życia" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6255 #683 Napisano 14 Września 2023 (edytowane) Pewnie było tak... To akurat z francuzkiego kareciaka- od naszego kolegi.. Nieważne, ale pewnie tak to też tam wyglądało.... paskudne jeżeli chodzi o "wstępne" ustawienie" , tak by było napiecie wstępne a i pozostawiało margines "nie naciągnietej sprężyny.. btw 3 x rozbierałem i składałem z duszą na ramieniu... by nie puściło zbyt wcześnie i nie zrobiło kaszany w mechaniźmie... Edytowane 14 Września 2023 przez mkl1 3 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2306 #684 Napisano 3 Października 2023 Taki zegar... po mojemu to Furderer_Jagler & Cie.... ale kto wie ??? 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Anansi 3549 #685 Napisano 3 Października 2023 Zapewne tak. Skrzynia zaś wygląda na wzór od Beckera. 0 Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1789 #686 Napisano 3 Października 2023 Też mi się wydaje, że skrzynia b. podobna do skrzyń Beckera. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Anansi 3549 #687 Napisano 3 Października 2023 Fajna ta podstawa gongu, jakby nawiązuje do czapki fryzyjskiej. 0 Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2306 #688 Napisano 12 Października 2023 Otóż jest na ALL taki zestaw do zegara: Jak nie trudno wywnioskować - wszystko wskazuje na zachodnie Niemcy. Otóż wydaje się, że SPRZEDAWACZ rozczłonkował ów zegar i osobno wystawia werk z osprzętem, a osobno skrzynię, która wygląda tak: Ślad po wieszaku wydaje się pasować..... Ale największa niespodziewanka jest na plecach tej skrzyni: Z tego co wiem - przyjęte jest, że LFS nie robił wagowych. Jednak ta skrzynia wydaje się być 'pierwotna'. Więc: Albo - LFS robił skrzynię dla kogoś... albo - LFS jednak robił wagowe... a powyższy NN jest tego przykładem. W archiwum mam taką notkę: Ziechen-registers miał miejsce w 1881 roku. A więc skrzynia powinna być nie-wcześniejsza. W archiwum mam jeszcze jeden mechanizm, który konstrukcyjnie mocno nawiązuje do powyższego... i 2 inne które trzeba trochę naciągać... No i tu ciekawy'm opinii Koleżanek / Kolegów. LFS ??? Czy coś kombinowane w jakiejś formie ?? 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1789 #689 Napisano 13 Października 2023 Moim zdaniem, skrzynia jest bardzo podobna do skrzynki Beckera. Mam podobną z 1874 roku. Różni się górnymi i dolnymi elementami kolumienek, oraz dolną deską ( podstawą ) która, jak widzę jest prosta - bez fałdy z przodu. Może zamówili u Beckera, ale z takimi zmianami. To tylko takie moje gdybania. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #690 Napisano 13 Października 2023 Raczej nie - Furtwangen to miasteczko w Szwarzwaldzie, tym Szwarzwaldzie gdzie było spore niemieckie centrum produkcji zegarów, ale i że tak powiem centrum obróbki drewna na potrzeby zegarów. O ile jest uzasadnione podejrzenie, że GB zamawiał elementy skrzyń pod niewielkie serie zegarów (głównie rzeźbienia) to w drugą stronę raczej mało prawdopodobne moim zdaniem. Wzory popularnych skrzyń raczej nie były ściśle zastrzeżone, więc pewnie z drobnymi zmianami były powszechne w Europie. 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2306 #691 Napisano 6 Listopada 2023 Taki był - i niestety już poszedł. Zabrakło pomysłów jak to odebrać od sprzedawacza, a ten się zawziął, że nie wysyła :(( Cena do przeskoczenia była. Mam nadzieję, że wziął go ktoś, kto doceni... 4 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1789 #692 Napisano 6 Listopada 2023 Daleko było ? 🤔 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2306 #693 Napisano 6 Listopada 2023 Daleko i nieporęcznie... poza moim zasięgiem... w Norymberdze akurat. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1789 #694 Napisano 6 Listopada 2023 No tak 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2306 #695 Napisano 6 Listopada 2023 Ale doszedł dziś za to taki: 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tatyana 618 #696 Napisano 6 Listopada 2023 To"podcięte"? 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2306 #697 Napisano 6 Listopada 2023 6 minut temu, Tatyana napisał(-a): To"podcięte"? Mam go w ręce. To jest zrobione jeszcze bardziej amatorsko niż to wyglądało na photo... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tatyana 618 #698 Napisano 6 Listopada 2023 18 minut temu, Yahagi napisał(-a): Он у меня в руке. Сделано это еще более дилетантски, чем выглядело на фото... miałem na myśli takie mechanizmy: 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Josza 103 #699 Napisano 6 Listopada 2023 Ten zegar to, Gebruder Jung. 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2306 #700 Napisano 6 Listopada 2023 Dzięki... zasadniczo nawet skłonny jestem zgodzić się, tylko ta tabelka ilościowa w żaden sposób mi nie pasuje. Tych zegarów wyszło około 8500 ... i to wszystko. Poza tym mój jest 'przekonująco taki sam' jak ten z poczatku tego wątku (jedynie sekundnik): 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach