Yahagi 2285 #326 Napisano 20 Października 2021 Trochę daleko w DE... i niestety nie mam tam nikogo. Jeszcze jedno zdjęcie... tu widac proporcje względem innych. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #327 Napisano 20 Października 2021 Faktycznie długi . Ciekawe jaką miał górę ? No i chyba wszystkie są z kluczykiem do drzwi . 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2285 #328 Napisano 21 Października 2021 (edytowane) Jakiś czas temu pokazałem takiego zielonego pasqdnika Endlera.. 82xxx. Troszq mnie choroba rozłożyła i ostatnie dni nie wychodziłem do garażu, ale powolutku przywracam go do łask. Dziś wziąłem się za drobiazgi... no i odkręciłem panią, która patrzy z góry. Miałem nadzieję, że znajdę tam jakiegoś Steinerta / Steilera ... sygnaturę i numer, i coś będę mógł dopisać do 'katalogu'. Odkręcam... patrzę... no i : No DEPONIRT to się jednoznacznie kojarzy. Tu zgadza się nawet font czcionki. Ale mechanizm Endlera 82xxx i skrzynia z nabijaną sygnaturą to wg mnie około 1880/1 rok. Wtedy Werner jeszcze nie posługiwał się napisem DEPONIRT na mechanizmach. No taka niespodzianka trochę... Czy słowo DEPONIRT ma jakieś ukryte znaczenie ? poza depozytem ? Znalazłem inną ozdóbkę, zupełnie nie-zegarową, która też jest podpisana DEPONIRT. Może DEPONIRT to był taki (też taki) producent sztukaterii / ornamentów ? Edytowane 21 Października 2021 przez Yahagi 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JASI 1218 #329 Napisano 21 Października 2021 Myślę, że DEPONIRT, to nie depozyt. Bardziej chyba coś w rodzaju patentu, zastrzeżenia jakiegoś wzoru. Napis ten pojawia się najczęściej na wyrobach odlewanych z mosiądzu i brązu. Występuje często na różnego rodzaju figurkach, kałamarzach, świecznikach, spinkach, zapinkach. Jako ciekawostkę dodam, że znalazłem też tokarkę zegarmistrzowską z tym znakiem. Nie wiem kto to wyprodukował, trudno rozczytać. Pozdrawiam Jacek 2 "Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówek do życia" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2972 #330 Napisano 21 Października 2021 O zegarach nie wspominając. 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2285 #331 Napisano 21 Października 2021 (edytowane) Myślę, że gdyby ktoś z doświadczeniem w języku 'niemczańskim' chciał się wypowiedzieć - byłoby supper. Może to rzeczywiście jakieś określenie patento-podobne (?) Edytowane 21 Października 2021 przez Yahagi 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JASI 1218 #332 Napisano 21 Października 2021 2 godziny temu, tarant napisał(-a): O zegarach nie wspominając. Nie, no zegary przede wszystkim. Faktycznie mogłem dodać, że oprócz zegarów, ale chyba wszyscy wiemy, że wszystkie zwierzątka, słoneczka i półksiężyce Carla Wernera mają napis DEPONIRT. Tu też o tym było... Pozdrawiam Jacek 0 "Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówek do życia" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2285 #333 Napisano 27 Października 2021 Inny Deponirt ... nr 34 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #334 Napisano 27 Października 2021 Taki się pokazał ........ pisze , że zegar typu Becker i że na mechanizmie ma ,,Non Plus Ultra” , oraz nr. 40133 Niestety , tylko to jedno zdjęcie . 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2285 #335 Napisano 29 Października 2021 (edytowane) Finał pasqdnego, zielonego Endlera... toczonki zostały jeszcze. Jak na moje umiejętności, uważam, że to wielki sukces Edytowane 29 Października 2021 przez Yahagi 6 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #336 Napisano 29 Października 2021 Aaa żeś go dopieścił. A pod farbą było strasznie, czy całkiem nieźle.... czyli, po holerę go ktoś malował ? 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #337 Napisano 29 Października 2021 Godzinę temu, Yahagi napisał(-a): Finał pasqdnego, zielonego Endlera... toczonki zostały jeszcze. Jak na moje umiejętności, uważam, że to wielki sukces Coś pięknego, bajka po prostu 😊 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2285 #338 Napisano 29 Października 2021 Było ogólnie całkiem ok ... farba schodziła po rozpuszczalniku... jak latex prawie. Tylko w miejscach łączenia elementów drewnianych zostawały takie kawałeczki, które trzeba było wycinać skalpelem. To było najbardziej pracochłonne. Plecy były pomalowane czymś innym... jakiś podkład był. Ten nie chciał w ogóle schodzić... taka maź się robiła. Więc jak okazało się, że nie idzie - to wysuszyłem i szlifowanie. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Taraj 220 #339 Napisano 31 Października 2021 To żółte to wygląda na gesso i to pewnie na kleju kostnym. Będzie sporo pracy. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
janekp 516 #340 Napisano 31 Października 2021 (edytowane) W dniu 21.10.2021 o 20:01, Yahagi napisał(-a): Myślę, że gdyby ktoś z doświadczeniem w języku 'niemczańskim' chciał się wypowiedzieć - byłoby supper. Może to rzeczywiście jakieś określenie patento-podobne (?) Słowo deponirt jest tutaj używane w znaczeniu „zarejestrowany” i prawdopodobnie odnosi się do producenta tego wyrobu . Oznacza to, że firma produkcyjna została wpisana do rejestru handlowego w 1881 r. (= zdeponowana). „Deponirt” to stara pisownia „Deponiert” w tym czasie. Przed wielką reformą ortografii w 1905 roku zasady pisowni "ie" były bardzo różne. „Zdeponowany” oznacza „zdeponowany”. To z kolei było czymś w rodzaju późniejszego „DRGM” (Wzorów Użytkowych Cesarstwa Niemieckiego) i stanowiło rodzaj zabezpieczenia wykonania, projektu DRGM uzywano od 01.10.1891 roku. Edytowane 31 Października 2021 przez janekp 3 Znane są tysiące sposobów zabijania czasu,ale nikt nie wie, jak go wskrzesić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6153 #341 Napisano 31 Października 2021 Wiesz może do kiedy używano DRGM? 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2972 #342 Napisano 31 Października 2021 Teoretycznie do 1952, praktycznie - do 1944/5 roku. https://www.porcelainmarksandmore.com/resources/registrations-de.php Tutaj źródło "zegarowe": https://theindex.nawcc.org/Articles/Stevenson-drps.pdf 1 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
janekp 516 #343 Napisano 31 Października 2021 28 minut temu, mkl1 napisał(-a): Wiesz może do kiedy używano DRGM? Tak jak Piotr napisal Patentnummern Deutschland.pdf 0 Znane są tysiące sposobów zabijania czasu,ale nikt nie wie, jak go wskrzesić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6153 #344 Napisano 31 Października 2021 Dziękuję.. 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2285 #345 Napisano 31 Października 2021 3 godziny temu, Taraj napisał(-a): To żółte to wygląda na gesso i to pewnie na kleju kostnym. Będzie sporo pracy. Było... nie mam pojęcia co to za maź była, ale szlifowanie było skuteczniejsze niż mycie. Dobrze, że to płaska powierzchnia. 3 godziny temu, janekp napisał(-a): Słowo deponirt jest tutaj używane w znaczeniu „zarejestrowany” i prawdopodobnie odnosi się do producenta tego wyrobu . Oznacza to, że firma produkcyjna została wpisana do rejestru handlowego w 1881 r. (= zdeponowana). „Deponirt” to stara pisownia „Deponiert” w tym czasie. Przed wielką reformą ortografii w 1905 roku zasady pisowni "ie" były bardzo różne. „Zdeponowany” oznacza „zdeponowany”. To z kolei było czymś w rodzaju późniejszego „DRGM” (Wzorów Użytkowych Cesarstwa Niemieckiego) i stanowiło rodzaj zabezpieczenia wykonania, projektu DRGM uzywano od 01.10.1891 roku. O .... dzięki. No i się rozjaśniło w temacie. :) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2285 #346 Napisano 24 Listopada 2021 (edytowane) Takie photo dziś dostałem. Myślę, że przypadek może wziąć udział w światowym konkursie na najbardziej wyprzeróbkowany zegar wagowy. Myślę, że ramie wychwytu zasługuje na dodatkową nagrodę.... hmm... od publiczności, albo co... W końcu jest jakiś 'z orczykiem' I 'złota czcionka' też mu się należy....: ) Przypominam, że w oryginale wyglądał zapewne +/- tak : Edytowane 24 Listopada 2021 przez Yahagi 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6153 #347 Napisano 24 Listopada 2021 Ale wkręty są na płaski śrubokręt .. buuuu 1 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2285 #348 Napisano 24 Listopada 2021 Gdyby były na plusiki to by dostał jeszcze nagrodę Hopp-kirka.. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #349 Napisano 25 Listopada 2021 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2972 #350 Napisano 25 Listopada 2021 Prawdziwa mozaika parkietowa na dnie skrzyni. To już unikat. Gdzie jest wystawiona ta oferta? Strasznie jestem ciekaw opisu... 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach