Yahagi 2285 #426 Napisano 8 Stycznia 2022 Ano qpiłem ... do celów poznawczych, ale nie zabawi chyba długo u mnie. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #427 Napisano 8 Stycznia 2022 No, ale potrzebuje jeszcze tarczy, wskazówek, wahadła, wag i skrzyni..... Jest co robić 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2285 #428 Napisano 8 Stycznia 2022 W zasadzie to też jest. Wieszak i wahadło lekko autorskie, ale ktoś się do tego przyłożył. Nie wiem jeszcze co z tym zrobię... mam JungHansa wagowego z tego dziwnego zakupu (poz 5) ... leży i czeka na lepsze czasy. Ale ten jest ciekawszy. Może je zamienię ? 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2285 #429 Napisano 18 Stycznia 2022 Taki mechanizm. Wiadomo że Badische... ale wygląda że chyba dla kogoś. Ktoś może kojarzy literki z tej tarczy poniżej ? 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2285 #430 Napisano 19 Stycznia 2022 Datowania Tobiasa Bauerle - w ogóle nie czuję, no ale taki przypadek się trafił... może będzie przydatny. Franz Huber z Villingenn na TB. Na soczewie - 1897 rok. Patent wahadła - 1890. Gdzie się cyferki mechanizmu wstrzelą - nie mam pojęcia. No ale może coś ten przypadek sobą wniesie. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Anansi 3519 #431 Napisano 20 Stycznia 2022 Sie zeige glückliche Stunden ~ Horas non numero nisi serenas. 0 Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2285 #432 Napisano 28 Stycznia 2022 A tu taki ciekawy przypadek pokazujący że 'daty wygrawerowane na zegarach' są jedynie 'datami wygrawerowanymi na zegarach'.... i niczym więcej. Nie mam zdjęć mechanizmu, ale po wskazówkach wydaje się to być FMS z okresu około 1890. A po napisie na soczewie wahadła ??? Hmm... :)) Taka tam ciekawostka... https://pl.wikipedia.org/wiki/Messerschmitt_Me_163 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2285 #433 Napisano 4 Lutego 2022 Taka soczewa... Ciekawe jest to o tyle, że to nie wygląda jak R-A tylko jak S-F (?). Nie wiem ... ktoś kojarzy ? na jaki to rynek mogło iść ? 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6153 #434 Napisano 4 Lutego 2022 Nie wiem, ale coś anglo-języcznego mi się wydaje.. ( Slow/Fast) 5 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
BRGgarage 26 #435 Napisano 6 Lutego 2022 Dzień Dobry, Koledzy. Kupiłem w tajemnicy przed żoną 😂 taki zegar do kolekcji. Poproszę o uwagi na temat roku, oryginalności etc. Oczywiście te negatywne też mile widziane 😄. Zegar pochodzi prwdp. z Belgii. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #436 Napisano 6 Lutego 2022 Oszzzz Qrcze..... Nic więcej nie wyduszę, bo jestem pod wrażeniem.... a nie chcę coś chlapnąć, bo koledzy większą wiedzę mają. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Anansi 3519 #437 Napisano 6 Lutego 2022 No wygląda na kompletnego (wyjąwszy bloczki) Beckera z Braunau. Numer seryjny (pięciocyfrowy o ile dobrze widzę, 20XXX, powinien być tez na wieszaku) wskazuje na rok 1889/90 (moim zdaniem John Hubby zaczął je datować co najmniej o rok za wcześnie). Tak czy inaczej, trochę nie pasuje do tego tematu z zegarami osobliwymi i nieznanymi. 1 Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
BRGgarage 26 #438 Napisano 6 Lutego 2022 (edytowane) 13 minut temu, Anansi napisał(-a): No wygląda na kompletnego (wyjąwszy bloczki) Beckera z Braunau. Numer seryjny (pięciocyfrowy o ile dobrze widzę, 20XXX, powinien być tez na wieszaku) wskazuje na rok 1889/90 (moim zdaniem John Hubby zaczął je datować co najmniej o rok za wcześnie). Tak czy inaczej, trochę nie pasuje do tego tematu z zegarami osobliwymi i nieznanymi. Numer pięciocyfrowy jest, bloczki ? tzn. co? (laik pisze 😀) z wieszakiem chyba racja bo mi te dwie soczewkowe śruby nie pasują ale przy mech. brak jest mocowań masz jakiś przykład takiego wieszaka do tego rocznika? Poświęciłem się i pojechałem w sumie 240 km w jedną stronę po niego. Koledzy mówią wariat. 😁Dziękuję. Edytowane 6 Lutego 2022 przez BRGgarage 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #439 Napisano 6 Lutego 2022 (edytowane) Nie wariat ... raczej szczęściarz ! Owszem , parę dni temu ktoś kupił naprawdę wyjątkowy zegar , ale ten , też z wysokiej półki i rzadko się takie trafiają . Bloczki , to te kółka co na lince trzymają wagi , ale to drobiazg ,,,....reszta gra . Ps. ....ale dalej to dobrze by było , gdybyś ten wątek kontynuował w innym temacie .... może nawet w zupełnie nowym ! Edytowane 6 Lutego 2022 przez PM1122 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
BRGgarage 26 #440 Napisano 6 Lutego 2022 Dziękuję bardzo, może Admin mnie przeniesie i opp...Przepraszam 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2285 #441 Napisano 6 Lutego 2022 Jak widzę takie wielkie '54' na plecach - to od razu mi się Adolf Stern kojarzy... 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2285 #442 Napisano 6 Lutego 2022 To może taka ciekawostka na dziś. Zewnętrzna kotwa i brocot... kto cos takiego mógł popełnić ? To już 4ty tego producenta... jest pewna konsekwencja. Drugi z zewnętrzną kotwą / brocotem. Przymierzałem do kogoś we Freiburgu... ale te wspomniane 2 elementy to raczej tu nie pasują. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2285 #443 Napisano 10 Lutego 2022 Qrczki... patrzę, patrzę i nie wiem co to jest... Może ktoś inny podpowie (?) 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2285 #444 Napisano 24 Lutego 2022 Taki zegar... Malowane szyby - to bardzo amerykański motyw... a to raczej germański produkt. Chyba nie spotyka się takich zbyt często. Carl Wex Monachium - na tarczy. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Taraj 220 #445 Napisano 25 Lutego 2022 Patrząc po napisie to germański, wersja amerykańska miała zapewne Time is money🙂 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2285 #446 Napisano 4 Marca 2022 Taki ciekawy CS. Nawet nie mam pojęcia obok czego to mogło leżeć... nie widziałem jeszcze takiej konstrukcji. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Anansi 3519 #447 Napisano 4 Marca 2022 Francuski Amant. 😍 1 Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
erzlot 298 #448 Napisano 4 Marca 2022 Ładny, gratulacje😊 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JASI 1218 #449 Napisano 4 Marca 2022 Piękny ten wychwyt nożycowy. Chętnie bym powiesił takiego na ścianie. Pozdrawiam Jacek 1 "Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówek do życia" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2285 #450 Napisano 9 Marca 2022 'Dziewczyńskie' zegary nie trafiają się zbyt często... poza Hildą Petrini - to nikogo szczególnie nie kojarzę... Więc ten wydaje się być interesujący: 4 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach