Yahagi 2285 #476 Napisano 26 Kwietnia 2022 fajny, nie ??? Mimo że JungHans 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2285 #477 Napisano 26 Kwietnia 2022 To ja może go pokażę w całości.. jak on działa. Bo wierzę, że działa 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tatyana 618 #478 Napisano 26 Kwietnia 2022 21 minut temu, Yahagi napisał(-a): Могу показать целиком.. как это работает. Потому что я верю, что это работает Kienzle http://forum.watch.ru/showpost.php?p=5530881&postcount=664 4 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2285 #479 Napisano 5 Maja 2022 Taki FAKE (szkoda nim zaśmiecać wątku Lenzowego). Nie wiem na czym on tym razem. Na jakimś francuzie ? Po skrzyni i wahadle - z epoki widać... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bajmar 129 #480 Napisano 6 Maja 2022 Co jak co "pieczęć" na plecach pełna profeska 1 Pozdrawiam Paweł Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Anansi 3519 #481 Napisano 6 Maja 2022 Ta sama, czy inna, niezależna wytwórnia? 3 Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bajmar 129 #482 Napisano 6 Maja 2022 Pełna zgoda, sygnatury się zgadzają. Oba były produkowane w Polskiej manufakturze Lenzkircha 😀 0 Pozdrawiam Paweł Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2285 #483 Napisano 8 Maja 2022 (edytowane) Chyba moda na UpSideDown się zrobiła. No ale ten egzemplarz to zupełnie nowe standardy wyznacza. Po wskazówkach - chyba FWalcher. Bardzo precyzyjne wykonanie... cena również adekwatna. Jak dla mnie - odlot. . Edytowane 8 Maja 2022 przez Yahagi 4 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6154 #484 Napisano 8 Maja 2022 zaje..... 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JASI 1218 #485 Napisano 9 Maja 2022 Wcześniej pokazane były sprężynowe, a tu mamy linkowy. Jak pisze sprzedający - w całości stworzony przez Niego, łącznie z przeróbką mechanizmu. Trzeba przyznać, że wyszedł z tego całkiem fajny zegar. Pogratulować pomysłu i zdolności. Dorzucę jeszcze fotki. Pozdrawiam Jacek 0 "Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówek do życia" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2285 #486 Napisano 18 Maja 2022 Autor filmik zamieścił... z tym zegarem i z innymi swoimi produkcjami również: ____________________________________________________________________________ Z innej bajki: Czy słyszeliście pogłoskę, że Lenzkirch wznowił produkcję ???? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #487 Napisano 18 Maja 2022 Nie 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2285 #488 Napisano 18 Maja 2022 Otóż ruszyła.... na Aledorgo są .. po 560 PLN. Ale to jakaś chyba próbna seria, bo mechanizmy są różnej konstrukcji. Chyba 10 ich jest. Są niskie numery... np. 59,29 (ten trochę RSM przypomina). Pierwszy raz takie niskie widzę. W archiwum najniższy mam dopiero 1099. A tu dwu-cyfrówki jeszcze. Jest też taki całkiem bez numeru... musi być bardzo wczesny. Nie widziałem nawet takiego. Sygnowany Ale jest też 291 xxx Nie wiem... może to inna numeracja ?? Wszystkie podpisane odpowiednią sygnaturą. _____________________________________________________ PS. Źle się stało, że Junghans nie podtrzymał praw do takich znaków, choćby ze względów porządkowych. Być może powinien zastrzec też inne znaki firm, które przejął. Bez tego - każdy może sobie jak widać otworzyć fabrykę własnych Lenzkirchów i nic mu nie można zrobić. Ja chyba zacznę Borussie i Endlery produkować... 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2285 #489 Napisano 27 Maja 2022 Ciekawostka z dziś.. pierwszy raz spotykam taką sygnaturę. MikroLisek - nie zna gościa... albo ja nie potrafię go odnaleźć. Wychodzi, że na Kienzle. Mechanizm jest lepiej niż 10 lat starszy niż to ogłoszenie, no ale jak widać taki gość 'był'. :) 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2285 #490 Napisano 29 Maja 2022 A tu taki przypadek. Na moje oko to HAU. Ale mogę być w błędzie, jakoś nie darzę tego producenta szczególną estymą. Jeśli HAU - to czy oni coś w Szwajcarii produkowali ? 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
erzlot 298 #491 Napisano 2 Czerwca 2022 Nie wiem, czy w Szwajcarii ale na pewno w Hamburgu. A mnie się HAU podobają, mieli b. szeroki asortyment i ładne obudowy. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2285 #492 Napisano 4 Czerwca 2022 Takie coś wypatrzone dziś. Trochę jak wiedeniec... mostek może nie do końca... ale to coś na dole wahadła jest interesujące. Może ktoś już takie coś spotkał ? 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2285 #493 Napisano 25 Czerwca 2022 Raczej nie często spotyka się wiedeńce z sygnaturą. Tu coś takiego jest, oraz numer. Ja widzię pierwszy raz taki przypadek, ale może ktoś spotkał i wie kto to ?? 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2285 #494 Napisano 28 Czerwca 2022 A tu taki mechanizm. FMS z Kielmanem... w sygnaturze chyba jakiś rycerz stoi... nic mi się nie kojarzy kto to (?) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Anansi 3519 #495 Napisano 28 Czerwca 2022 M ma na proporcu u kopii. Może Mauthe??? To by chyba była premiera... 1 Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tatyana 618 #496 Napisano 29 Czerwca 2022 Oto wyraźniejszy znaczek: 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Anansi 3519 #497 Napisano 29 Czerwca 2022 Po lewej rejestracja z 17.08.1888 wg Mikroliska: 0 Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2285 #498 Napisano 29 Czerwca 2022 Nooo... troszq podobne, ale konstrukcyjnie mechanizm jest jak dla mnie ostatnie lata 1890-tych. A ten 'M' powinien być wczesniej. Tak się zastanwaiam, czy widziałem kiedykolwiek taką sygnaturę na wiszących (?) W ogóle to trudno mi się pogodzić z tym wykresem poniżej (może jest aktualniejszy ??) ... Ja bym go trochę poprzestawiał Ale w tym obszarze to się nad FMS nie pochylałem jeszcze ... więc siedzę cicho 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Anansi 3519 #499 Napisano 29 Czerwca 2022 Jest już v.2 a może są i wyższe. Nie ma pewności, że kolejne sygnatury całkowicie wypierały poprzednie. 0 Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2285 #500 Napisano 29 Czerwca 2022 Dzięki ... to jest zdecydowanie lepsze, chociaż i tak bym odrobinę poprzesuwał 4-ka wg mnie funkcjonowała do 1913 roku tylko dla produktów z BREGENZ. Dlatego nie ma S, a jedynie FM. Powinno być FMB. A FMS funkcjonowało równolegle.. To są te mechanizmy które jakiś czas temu podejrzewaliśmy, że są produktami 'Victoria Freiburg', ale to błędny kierunek. (To Tatyana wypatrzyła :)) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach