Anansi 3516 #726 Napisano 18 Grudnia 2023 To już chyba przesyłałem Ci. OOUZ z informacją o śmierci (6.12.1881) w podsumowaniu roku szkolnego 81/82 szkoły w Karlsteinie (1.12.1882) oraz dłuższe wspomnienie (1.01.1882). 2 Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2283 #727 Napisano 18 Grudnia 2023 Dzięki.... Dietzscholda - mam ... to wspomnienie kilka razy w różnych miejscach się pojawiło. A tą wczesniejszą wzmiankę - muszę zobaczyć o co tam chodzi ... ale dzięki 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2283 #728 Napisano 13 Stycznia 2024 Taki zegar... no nie wiem co myśleć... jak 'napęd' przekazywany jest z mechanizmu na 'dolne tarcze' ? Tą dodatkową cienką linką ? Na photo 'pod tarczą' widać dodatkowe koła... pierwszy raz widzę taki przypadek.... 5 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Anansi 3516 #729 Napisano 13 Stycznia 2024 Ale to Austriak. Gdzieś, kiedyś coś takiego widziałem, ale gdzie, kiedy? 0 Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #730 Napisano 13 Stycznia 2024 (edytowane) Tak to już było ... 🤔. Nie ma powiązanie z mechanizmem głównym, to są dwa niezależne "odliczacze" mechanizmy sprężynowe. Podobny zegar był też na giełdzie w Bytomiu jakiś czas temu. Sprzedaje całkiem ok sprzedawca antik-viechtach więc chyba nie robi psikusów (parę zegarów mam od niego). Czy wart ceny ? ... czy ja wiem ... Edytowane 13 Stycznia 2024 przez LESKOS 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
janekp 516 #731 Napisano 13 Stycznia 2024 1 godzinę temu, Yahagi napisał(-a): Taki zegar... no nie wiem co myśleć... jak 'napęd' przekazywany jest z mechanizmu na 'dolne tarcze' ? Tą dodatkową cienką linką ? Na photo 'pod tarczą' widać dodatkowe koła... pierwszy raz widzę taki przypadek.... Spotkalem taki z jednym wspolnym napedem do tych dolnych tez,nawet jest w Polsce na pewno.Jezeli dolne sa niezalezne to raczej nie widzialem ale ciekawostka jest fajna tylko niepraktyczna.Mimo wszystko ladny. 0 Znane są tysiące sposobów zabijania czasu,ale nikt nie wie, jak go wskrzesić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2283 #732 Napisano 13 Stycznia 2024 Ja myślę, że to jakoś tak zrobione jest jednak w całości z głównym werkiem. Bo do czego byłyby te dodatkowe koła pod tarczą ? Tak czy inaczej -przypadek zupełnie dla mnie nietypowy... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
yaro 65 91 #733 Napisano 13 Stycznia 2024 Jest tam widoczna cienka linka z mechanizmu chodzika do licznika dni tygodnia, ten steruje kalendarzem . Dodatkowe koło pod tarczą ma kołek, pewnie daje impuls . Taka wizja 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #734 Napisano 14 Stycznia 2024 (edytowane) No tak, z tą linką to całkiem możliwe że podaje jakiś impuls do zmiany/wykonania kroku (nie zauważyłem tego) i to ma sens. Wtedy tej linki nie było, pewnie była urwana, a ja aż tak dokładnie się nie przyglądałem. To ma sens ... 😉 W sumie zegar ciekawy. Edytowane 14 Stycznia 2024 przez LESKOS 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2283 #735 Napisano 29 Stycznia 2024 Wątku nowego zakładał nie będę... ale pomyślałem, że tu wrzucę. Jeden znajomy pokazał mi mechanizm M&K (Müller & Kern). W głowie miałem zaszufladkowane, że to są mechanizmy (sprężynowe) FMS z nabitą sygnaturą. A teraz już wcale nie jestem tego pewien. Werk znajomego wygląda tak: On nie jest podobny do FMS .... i nie bardzo mam pomysł z kim można by go skojarzyć. Numeracja sprężynowych w moim archiwum to 244 do 1840. 6 szt. Możliwe-to żeby Müller & Kern robili własne mechanizmy ?? A jeśli nie - to czyj to produkt ?? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2283 #736 Napisano 1 Lutego 2024 Do praktyków pytanie: A może ktoś wie, gdzie takie koło bębna ze sprężynką i zderzakiem mogły się pojawiać ?? 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
yaro 65 91 #737 Napisano 1 Lutego 2024 MPZ ? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2283 #738 Napisano 1 Lutego 2024 Nie... chyba nie to. Wewnątrz mech wygląda tak: Dostałem cynk, od jednego szanowanego człowieka, że to będzie 'napędem pomocniczym' na czas nakręcania linki... Nie miałem chyba jeszcze czegoś takiego w ręce jeszcze. Ktoś spotkał może ?? 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
yaro 65 91 #739 Napisano 1 Lutego 2024 Nie wiem czy dobrze rozumiem skrót MPZ, do tej pory pojmuję to jako napęd dodatkowy zabezpieczający koło wychwytowe czasie nawijania linki. Przykładowo Metron chodzik linkowy ma takie rozwiązanie. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #740 Napisano 1 Lutego 2024 (edytowane) to jest nieco inne , ale czy o takie chodzi ? Edytowane 1 Lutego 2024 przez PM1122 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JASI 1218 #741 Napisano 1 Lutego 2024 1 godzinę temu, Yahagi napisał(-a): Do praktyków pytanie: A może ktoś wie, gdzie takie koło bębna ze sprężynką i zderzakiem mogły się pojawiać ?? Nigdy takiego nie spotkałem. Czy to nie przypadkiem Paul Hellmuth stosował takie ciekawe rozwiązanie... Pozdrawiam Jacek 0 "Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówek do życia" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2283 #742 Napisano 1 Lutego 2024 18 minut temu, PM1122 napisał(-a): to jest nieco inne , ale czy o takie chodzi ? 741.34 kB · 0 pobrań O takie... u kogo taki beben był ?? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #743 Napisano 1 Lutego 2024 Thomas Haller 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2283 #744 Napisano 1 Lutego 2024 (edytowane) 45 minut temu, PM1122 napisał(-a): Thomas Haller Oooo...?! ... to zaskoczenie... dzięki za info. JASI: Tak... To mech Paul Hellmuth Tym razem taki: Edytowane 1 Lutego 2024 przez Yahagi 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #745 Napisano 1 Lutego 2024 Reperowałem wiedeńczyka, miniaturę z podobnym mechanizmem MPZ. 2 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Anansi 3516 #746 Napisano 3 Lutego 2024 3 Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2283 #747 Napisano 13 Lutego 2024 Tak się pochwalam, bo skończyłem w zasadzie.... Wyjątkowo interesujące są te grawery. Czytelnych jest aż 9. Dzięki temu można się pokusić o datowanie. Drugi UTH na ścianie Pierwszy jest taki : :)) 5 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #748 Napisano 13 Lutego 2024 Ładnie ! 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2283 #749 Napisano 13 Lutego 2024 Jeszcze takie photo dorzucę... bo to też ciekawe myślę będzie: 5 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #750 Napisano 14 Lutego 2024 Muszę powiedzieć, że podziwiam twoją pasję odkrywania i gromadzenia wiadomości. Istny zegarowy Sherlock Holmes z ciebie 😉 ... 3 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach