JASI 1218 #126 Napisano 15 Marca 2021 (edytowane) Piękny zegar i ta czarna tarcza... Wydaje mi się, że tą sygnaturę widziałem gdzieś na forum, ale przy obecnych możliwościach naszej wyszukiwarki - - jest to nie do poszukania (tylko 2 lata wstecz)... Pozdrawiam Jacek Edytowane 15 Marca 2021 przez JASI 0 "Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówek do życia" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2972 #127 Napisano 16 Marca 2021 Tu masz taką, ale inne też były... 1 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2283 #128 Napisano 16 Marca 2021 A tą markę to już trochę znamy nawet 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2283 #129 Napisano 20 Marca 2021 (edytowane) Taki przypadek ... wymiękłem ... W pierwszej chwili myślałem, że jest to 'coś' skrzyżowane z wychwytem Willmanna (gdy dostałem zdjęcia na telefon), ale potem, już na komp przyjrzałem się - to nie jest stopka Willmanna. Zupełnie nie mam pomysłu kto to / co to (?). Cała reszta, wieszak, skrzynia, wahadło - totalny krzyżowiec... ale co to za mechanizm ? Kształt kotwicy - to nie jest typowa omega. Może ktoś podpowie ... ?? Edytowane 20 Marca 2021 przez Yahagi 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2283 #130 Napisano 24 Marca 2021 A tu inna ciekawostka. Sygnatura wiatraka na mechanizmie HB. Taki nietypowy wiatraczek. Ale podejrzewam, że wprawne oko spostrzeże co to i może się uda ustalić jaki to patent ? ... i odnieść to w czasie ? 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2283 #131 Napisano 25 Marca 2021 A tu chyba Concordia. O taaa.............aaaaaaaaaaaaa............akiej wadze. Podejrzewam, że rezerwa chodu... hmm... 2-3 dni ? Bo się waga nie będzie miała gdzie podziać ? 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #132 Napisano 25 Marca 2021 Ciekawa Concordia 😊. Ta waaaaa-gaaa ładnie wygląda 🤭 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2283 #133 Napisano 25 Marca 2021 W sumie to naprawdę nie jest aż tak źle... Jest za długa, to fakt, ale wizualnie - może się podobać 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2283 #134 Napisano 26 Marca 2021 Inna ciekawostka. Hermann Braukmann z tą rzadziej spotykaną sygnaturą. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2283 #135 Napisano 28 Marca 2021 Kolejny przypadek, który nie bardzo wiem gdzie podpiąć. Freiburg / nieFreiburg ? Stopka jest rozpoznawalna (albo tylko bardzo podobna), jest MPZ jak u RUDYch, ale zaokrąglona płyta u góry ? I taki mostek ? Wieszak - chyba pierwszy raz widzę. Wahadło ma przeróbkę, więc może być wtórne. Kotwica raczej typowa. Numer 1144 wcale nie jest taki najmniejszy. Może ktoś coś więcej wypatrzy... 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2283 #136 Napisano 30 Marca 2021 Taki pierwszy raz widzę. Zupełnie nie wiem jak by to w skrzynce mogło wyglądać (?) Hermann Aron / H. Aron Elektrizitätszähler GmbH Elektrische Uhren; Berlin, Deutschland; ab 1883, 1929 Umwandlung zur AG 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
janekp 516 #137 Napisano 31 Marca 2021 Gdzies na forum pokazywalem swojego w skrzyni ale to juz pare lat... 1 Znane są tysiące sposobów zabijania czasu,ale nikt nie wie, jak go wskrzesić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2283 #138 Napisano 1 Kwietnia 2021 Takie MB ... wychodzi że zrobione przez FMS. Ale kto to MB ? I z taką tarczą ? 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kerims 101 #139 Napisano 2 Kwietnia 2021 W dniu 31.03.2021 o 00:11, Yahagi napisał(-a): Taki pierwszy raz widzę. Zupełnie nie wiem jak by to w skrzynce mogło wyglądać (?) Hermann Aron / H. Aron Elektrizitätszähler GmbH Elektrische Uhren; Berlin, Deutschland; ab 1883, 1929 Umwandlung zur AG Toż to ARON...! Zobacz proszę do zegarów elektrycznych. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2283 #140 Napisano 2 Kwietnia 2021 Wielkie dzięki ... znalazłem No nie spodziewałem się takiej skrzynki ... no ale w sumie to jest czytelnie napisane: Elektrische Uhren :) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tatyana 618 #141 Napisano 2 Kwietnia 2021 18 godzin temu, Yahagi napisał(-a): Takie MB ... wychodzi że zrobione przez FMS. Ale kto to MB ? I z taką tarczą ? To mechanizm M.Bauerle, tarcza wygląda bardzo austriacko. Najprawdopodobniej jest to efekt współpracy M. Bauerle z C. Gronemannem. Dla porownania: Pozdrawiam Tatyana 4 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2283 #142 Napisano 2 Kwietnia 2021 Rzeczywiście tak wychodzi... te kołeczki u góry chyba mnie trochę zmyliły. Widziałem już podobne chyba właśnie na FMS. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2283 #143 Napisano 7 Kwietnia 2021 Taki zegar z dziś. Chyba lekko 'krzyżak'. U mnie takie są w folderze NN_Tatyanowce (mam nadzieję, że się Tatyana nie obrazi :)) Teraz to najpóźniejszy numer mech w nim ... Może ktoś / coś dostrzeże ? 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2283 #144 Napisano 11 Kwietnia 2021 Taki zegar... nic nadzwyczajnego niby, ale sygnatura - ciekawa. Ja widzę pierwszy raz: Albert Broemel Großhandel; Nordhausen, Deutschland 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2283 #145 Napisano 15 Kwietnia 2021 Inna ciekawostka... Mechanizm wygląda jak GB. Nawet nieco widoczny jest numer w miejscu bardziej typowym dla Beckera. Ale najbardziej widoczny jest 9706. Po tej stronie od razu kojarzy się z Furderer_Jagler & Cie Ale czy to on ? Wskazówka godzinowa z tą kotwicą na przeciwwadze - taka nietypowa trochę... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2283 #146 Napisano 26 Kwietnia 2021 Takie coś.... Co to może być ? (skrzynia wtórna, wskazówki też... wieszaka - nie widać. W zasadzie tylko to 1 zdjęcie) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #147 Napisano 26 Kwietnia 2021 Szkoda, że nie ma więcej zdjęć. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2283 #148 Napisano 26 Kwietnia 2021 Pozostałe bez sensu są... nic nie wnoszą, a tylko zaciemniają niestety. Jeszcze takie jest... kawałeczek wieszaka widać. Z niczym mi się on nie kojarzy niestety... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2283 #149 Napisano 26 Kwietnia 2021 Jeszcze jedno się pojawiło.... W kierunku Endlera spoglądam. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #150 Napisano 26 Kwietnia 2021 No , możliwe ...... ale to lepiej jak koledzy od Endlera się wypowiedzą . 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach