aspirant 25 #51 Napisano 12 Lutego 2024 Przeglądając ogłoszenia z w okolicy znalazłem taką Concordię. image 1.webp 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2280 #52 Napisano 12 Lutego 2024 ... troszq pomieszana... Ale numer - dobry :) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #53 Napisano 13 Lutego 2024 Nooo ... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
polimerek 276 #54 Napisano 13 Lutego 2024 Witam, chciałbym zdemontować tarczę, jak wyjąć wskazówkę sekundnika, żeby czegoś nie popsuć ? Nie miałem wcześniej zegara z sekundnikiem. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6070 #55 Napisano 13 Lutego 2024 Ściągaczem do wskazówek. Tylko - np. przez foilie . by nie zadrapać tarczy.. 1 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
polimerek 276 #56 Napisano 13 Lutego 2024 Dzięki a czy mogę ewentualnie pociągnąć delikatnie wskazówkę do góry widełkami ? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #57 Napisano 13 Lutego 2024 Nie wiem, jakie to widełki, ale muszą być przy samej ośce - no i podłożyć coś grubszego, by ochronić tarczę. Zwykle nie siedzi mocno i palcami się udaje. Jak dosięgasz to daj od tyłu trochę WD-40 i poczekaj do jutra 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
polimerek 276 #58 Napisano 13 Lutego 2024 (edytowane) Dzięki, chyba zaczekam na zegarmistrza, szkoda by takiego cudeńka popsuć. Edytowane 25 Marca 2024 przez polimerek 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
polimerek 276 #59 Napisano 14 Lutego 2024 (edytowane) Wskazówka wyszła bez szwanku, ale złapałem ją delikatnie z tyłu za rant i ładnie wyskoczyła. Fajny mechanizm "dziewiczy" stan, każda część ma numer 5 ( koła, mostek, dźwignie itd. ) wymaga jednak mycia, smarowania i ustawiania. Edytowane 7 Lipca 2024 przez polimerek 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #60 Napisano 15 Lutego 2024 On błaga o kąpiel 😉 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #61 Napisano 15 Lutego 2024 No więc - masz piękny ,,rakietoplan" Concordii . Jak pewnie pomału zauważysz , to ta firma dbała o wygląd zegarów i ich jakość . Tak więc , bez pośpiechu , a starannie , zrób mu pełen serwis 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
polimerek 276 #62 Napisano 15 Lutego 2024 (edytowane) W dniu 15.02.2024 o 08:06, LESKOS napisał(-a): On błaga o kąpiel 😉 Na pewno ją dostanie🙂 Edytowane 19 Lutego 2024 przez polimerek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
polimerek 276 #63 Napisano 16 Lutego 2024 (edytowane) W komplecie korbka, ten trybik to może być nawiązanie do znaku firmowego, który ma ząbki wkoło. Edytowane 7 Marca 2024 przez polimerek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #64 Napisano 16 Lutego 2024 Takie korbki pojawiały się u producentów zegarów dolnośląskich (jednak raczej nie u Beckera) Na pewno stosował je Eppner z okresu Srebrnej Góry, no i jeszcze paru. Prawdopodobnie był jeden producent (może to odlewnia mosiądzu GB) któru dostarczał te korbki dolnośląskim producentom. Jest kilka wzorów powtarzających się (na moje oko ze 4-5 w tym i ten) o różnych rozmiarach . Ten "trybik" to efekt radełkowania - tylko element zdobniczy 😉, nie związany ze znakiem firmowym. 2 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Witold 56 55 #65 Napisano 17 Lutego 2024 Zegar piękny, gratulacje. Musisz tylko wymienić lub dorobić górna lewą sterczynę bo nie jest od tego zegara. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
polimerek 276 #66 Napisano 17 Lutego 2024 (edytowane) Dziękuję, sterczyna już po wymianie. Edytowane 6 Stycznia przez polimerek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2280 #67 Napisano 4 Kwietnia 2024 Taka Concordia. Niestety bez szczegółów... napisałem o dodatkowe photo, ale jakoś bez nadziei na ich uzyskanie. Sprzedawacz zapewnia, że wyszło takich tylko 6 szt... Jakoś mu nie wierzę To, co zwraca uwagę - to sznurek do naciągania wyciągnięty jest na zewnątrz skrzyni... 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Anansi 3511 #68 Napisano 4 Kwietnia 2024 I dziur w tarczy nie ma... Były austriackie patenty na takowy remontoir, ale niemieckich nie pamiętam. Da się ten DRGM jakoś odczytać? 1 Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2280 #69 Napisano 4 Kwietnia 2024 Da się .. pokazywałem taki wcześniej: 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Anansi 3511 #70 Napisano 4 Kwietnia 2024 (edytowane) Skleroza... 2 minuty temu, Yahagi napisał(-a): Da się .. pokazywałem taki wcześniej: Ein, Zwei, Drei Polizei... Takich wierszyków mnie w podstawówce uczyli... Edytowane 4 Kwietnia 2024 przez Anansi 1 Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #71 Napisano 4 Kwietnia 2024 Ja także nie wierzę, że tylko 6 sztuk ! 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2280 #72 Napisano 15 Kwietnia 2024 Taka Nie-CC. Dziwaczne są te mechanizmy ... Nie wiadomo co z nimi zrobić. Najstarsze - można byłoby na siłę na Freiburg naciągać. Ale późniejsze - robią się bardziej wiedeńcowate. Ten - zaskakujący: a najciekawsze - pod tarczą.... ewidentnie na Freiburg by wskazywało... a jeszcze ciekawsze jest tu: 10072 ? Możliwe to ??? Czyje by to było... ?? 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
polimerek 276 #73 Napisano 20 Kwietnia 2024 (edytowane) W dniu 15.02.2024 o 09:11, PM1122 napisał(-a): No więc - masz piękny ,,rakietoplan" Concordii . Jak pewnie pomału zauważysz , to ta firma dbała o wygląd zegarów i ich jakość . Tak więc , bez pośpiechu , a starannie , zrób mu pełen serwis ... i ruszyła, by odmierzać znowu czas, a na imię ma CONCORDIA. Edytowane 23 Grudnia 2024 przez polimerek 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #74 Napisano 20 Kwietnia 2024 No.... i o to chodzi ! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
polimerek 276 #75 Napisano 30 Kwietnia 2024 (edytowane) Warto zwrócić uwagę na sygnaturę Concordii, te z początku produkcji (pewnie dwóch lat) to tylko 13 xxx. Edytowane 25 Maja 2024 przez polimerek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach